Kiedy robiłam ten torcik było bardzo gorąco. Bałam się, że wszystko mi się rozjedzie z powodu wysokiej temperatury, szczególnie że ciasto miało być transportowane samochodem na drugi koniec miasta, na urodzinowe przyjęcie, które organizowałam z koleżanką. Poza tym szykowałam je dla bardzo wymagających gości bo mieli go kosztować blogerzy kulinarni. Ręce mi się trzęsły, masa nie chciała współpracować, ogólnie nerwy(...)narobię sobie wstydu. Przyznam, że nie do końca byłam zadowolona z efektu, ale torcik smakował naprawdę dobrze i nie wygląda najgorzej. Nie jest mocno słodki, ma dużo kremowej masy i jest świetnym deserem na letnie przyjęcie. Ale gości chwalili i nawet zabrali co domu po kawałku obu deserów. Na taką letnią okazję polecam też torcik jogurtowy z jagodami - jest efektowny
Smaczna Pyzaprzepadamy za lekko gorzkimi ciastami, proponuję dodać więcej cukru do masy, a także wykonać nieco słabszy napar kawowy (z 1-2 łyżek kawy a nie z 3).Dla mnie ciasto smakuje wybornie, gdyż jak jego nazwa wskazuje, jest mocno kawowe, biszkopt jest wilgotny dzięki nasączeniu ponczem, a polewa czekoladowa uzupełnia całość podnosząc walory smakowe.Ciasto proponuję kroić i podawać mocno schłodzone(...)dzięki zawartości jogurtu greckiego, na pewno różni się w konsystencji od mas serników na zimno. Nie radzę też dodawać większej ilości żelatyny do masy, gdyż zmniejszy to znacznie jej kremową konsystencję
Smakołyki Berenikiminut aż brzegi ciasta będą zrumienione. Po wyjęciu ciasto studzimy. Jeśli pieczemy na tej samej blaszce to dobrze jest poczekać aż blaszka przestygnie zanim rozsmarujemy na niej drugą część ciasta. Pieczemy drugą część tak samo i studzimy. 2. Dwie szklanki mleka z przygotowanym cukrem wlewamy do większego rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Obie mąki mieszamy i rozrabiamy na gładką masę(...)przypalić masy. Masę zostawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło/margarynę kilka minut ucieramy a następnie dodajemy -ciągle ucierając- po jednej łyżce ostudzonego budyniu aż masa zrobi się puszysta i kremowa. Na jeden blat wykładamy masę, przykrywamy drugim, lekko dociskając i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego Post Karpatka pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plwyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie kleić się do dłoni. Wyrobione ciasto umieszczamy w misce, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Z wyrośniętego ciasta formujemy dowolny kształt chleba. Wierzch smarujemy ziołową oliwą z oliwek. Piekarnik nagrzewamy na 210 stopni. Wstawiamy chleb i pieczemy w tej temperaturze pierwsze 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę(...)chlebie pomidory są tylko dodatkiem, ale nawet te suszone są dobre dla zdrowia. O tym co znajdziemy w pomidorach można przeczytać w przepisie na pyszną kremową zupę pomidorową z razowymi grzankami
My Chcemy Jeśćdysponuję również intensywnie czerwonym karkiem, dekoltem i ramionami. Nogi, choć odsłonięte, nadal pozostają w kolorze idealnej bieli. Heh... Tymczasem okazuje się, że w folderze ze zdjęciami nie brakuje fotek ciast z rabarbarem. A podobno sezon ma się ku końcowi... Czym prędzej więc spieszę z podzieleniem się nimi, bo szkoda, żeby czekały do przyszłego roku. Zacznę od przepisu na muffinki(...)rabarbarem Składniki: (na 16-20 sztuk) 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 50 g ciasteczek amaretti 100 g serka kremowego 300 g jogurtu naturalnego 80 ml oleju 1 jajko 200 g rabarbaru Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, cukrem, cukrem waniliowym i pokruszonymi na większe kawałki ciasteczkami. Rabarbar pokroić na dość
Pożeraczka, czyli raz adobrzehttps:' == document.location.protocol){js='https://pf-cdn.printfriendly.com/ssl/main.js'}else{js='http://cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Oto moja odpowiedz na szarlotkę :D Winne gruszki w cieście kakaowym SKŁADNIKI 4 gruszki szklanka białego wina 2,5 szklanki wody 4 łyżki cukru 200 g masła, bardzo miękkiego 200 g miałkiego cukru 250 g jogurtu naturalnego 3 jajka(...)ostygnięcia. Piekarnik nagrzać do 160-180 stopni. Do misy miksera włożyć bardzo miękkie masło. Dodać cukier i ubijać mikserem przez 10 - 12 minut, aż będzie puszyste i kremowe. Do drugiej miski wlać jogurt, dodać jajka, wanilię i zmiksować mikserem lub roztrzepać trzepaczką na jednolitą masę. Do oddzielnej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao
MarciochaKucharzysię jako niedzielny deser dla całej rodziny. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Serowe pakieciki z budyniem, dżemem i miechunką (10 pakiecików) Składniki: 300 g mąki 150 g kremowego serka śmietankowego 6 łyżek mleka 6 łyżek oleju 4 duże łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie budyniu śmietankowego z białą czekoladą Delecty 60 g Miechunki Peruwiańskiej Bakallandu(...)cukrem, po czym dodaj mleko i olej. Miksuj przez kilka minut aż masa stanie się jednolita. Następnie wsypuj powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksuj aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Przełóż je na posypaną mąką powierzchnię i uformuj z niego walec, który podziel na 10 równych części. Każdą z nich rozwałkuj na kółka o średnicy około
karmelowyIdealna na dziecięce przyjęcie. Krucha, podzielna, a do tego wypełniona pysznościami: czekoladowymi groszkami, orzechami pekan i uwielbianymi przez dzieci M&M'sami. Dla kogo: dla rodziców szukających ciasta na urodzinową imprezę dziecka dla chcących sprawdzić jak to jest jeść pizzę w słodkim wydaniu dla lubiących połączenie (orzechy + czekolada) Składniki: 300g mąki pszennej (ok. 2 szklanki) 125g miękkiego masła 100g(...)ekstraktu waniliowego płaska łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli Wykonanie: Do miski przesiej sodę wraz z mąką i solą. W drugiej misce utrzyj masło z dwoma rodzajami cukru na gładką, kremową masę. Do maślanej masy dodaj jajko i ekstrakt waniliowy. Po trochę wsypuj do masy suche składniki. Gdy wsypiesz całą mąkę zacznij wsypywać czekoladowe groszki, posiekane orzechy
Mania WypiekaniaRyż na mleku większości z nas kojarzy się z dzieciństwem. Niektórzy wspominają go dobrze, inni wręcz go nienawidzili. Moja wersja jest z laską wanilii i dodatkiem
Oryginalny smakJeśli chodzi o słodkie menu świąteczne, zazwyczaj pojawia się w nim makowiec , sernik, keks i piernik. Dla mnie keks jest bez konkurencji (to chyba moje ulubione ciasto), szkoda, że do jego przygotowania niezbędne jest masło... Tutaj wersja tradycyjna, ale na blogu znajdziecie również przepis na keks herbaciany . Jutro Mikołajki, koniecznie przygotuj te pyszne i zdrowe pralinki , dla kogoś kogo(...)rodzynki, suszone morele itd.) Wszystkie bakalie zalej wrzątkiem i odstaw na ok. godzinę. Żółtka oddziel od białek, białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem i masłem na kremową masę. Do masy z żółtkami dodaj białka i delikatnie wymieszaj. Wymieszaj odsączone bakalie z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodaj suche składniki do mokrych. Ewentualnie dodaj jeszcze kilka łyżek wody
Corner With RecipesTarta specjalnie dla miłośników dyni:) A Ci, którzy za dynią nie przepadają - zmienią zdanie po jej skosztowaniu (tarty, nie dyni;)) Słodkie purre z dyni połączyłam z
Słodko-Słony Świat Ilonywinie. Przy takiej kolacji najczęściej mamy kilka serów, winogrona i krakersy, tym razem te ostatnie postanowiłam zastąpić francuskimi listkami drożdżowymi fougasse. Fougassy sprawdzą się też jako dodatek do zup kremowych albo pieczywo do sałatek. Pysznie chrupiący dodatek, spróbujcie! Potrzebujemy: - 500 g mąki pszennej dowolnej - 350 g ciepłej wody (37-40 stopni) - 15 g drożdży świeżych - szczypta cukru - łyżka soli - łyżka(...)podrośnie, w naczyniu z mąką robię dołeczek na zaczyn, z boku podsypuję sól. Dodaję odmierzoną ilość ciepłej wody. Mieszam drewnianą łyżką, a następnie wyrabiam do uzyskania delikatnego, plastycznego ciasta. Można wyrabiać robotem lub używając maszyny do chleba. Ja robię to ręcznie z upodobania. Po kilku minutach wyrabiania gładzę kulę ciasta z wszystkich stron dłonią oblaną oliwą. Przykrywam i odstawiam
I tu będę miała takie tedesery trustawkowe , kremowe. Ostatecznie raz na jakiś czas nie zaszkodzą . Rożki to moje ulubione ciastka . Dość łatwe w wykonaniu i bardzo smaczne Składniki 100 g mąki 150 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru kryształu 3 jajka 1/2 gorzkiej czekolady 1/4 l śmietany kremówki 1 serem mascarpone truskawki Wykonanie 1 . Jajka wbić do miski dodać(...)łyżki wody ,mieszać aż cukier rozpuści się i zgęstnieje. 3 . Masę jajeczna połączyć z syropem . Cały czas energicznie mieszać . 4 . płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia . Wylewać po łyżce ciasta . Wypukłą stroną łyżki uformować krążki. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec az ciasto się zrumieni. 5 . Upieczone placki zdejmować z blachy i od razu formować rożki
Eli Gotowanieubitych z cukrem białek. Całość mieszamy silikonową łopatką. Wsypujemy 60 g mąki i dalej mieszamy trzepaczką podciągając ją do góry, aby biszkopt jak najlepiej napowietrzyć. Do przygotowanej formy wykładamy ciasto,wyrównujemy je łopatką. Biszkopt pieczemy ok. 10-12 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Drugi biszkopt przygotowujemy w ten sam sposób. Poncz(...)ubijamy trzepaczką, żeby krem nie przywarł do dna . Po kilku minutach (6-8 minut)mieszania masa stanie się jasnożółta, gładka i gęsta Gdy masa będzie już gęsta i kremowa, ściągamy rondel z palnika, dodajemy do żółtek namoczoną żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia żelatyny(masa stanie się rzadsza,ale tak ma być) i odstawiamy do ostygnięcia (w temperaturze pokojowej
w mojej kuchniSposobów na przygotowanie jajek są setki. Najlepsi kucharze potrafią je przyrządzić nawet w stu kilku konfiguracjach. Zaś słynny Escoffier, najznamienitszy kucharz, restaurator i autor książek
W kuchni Karmel-itki