szynki lun innej wędliny 100 g żółtego sera szalotka łyżka posiekanego szczypiorku (opcjonalnie) jajko mały kubeczek kwaśnej śmietany 18% sól i pieprz masło do wysmarowania formy Przygotowanie: Ciasto francuskie pociąć na kwadraty o boku 10 cm. Formę do muffinek wysmarować masłem i wyłożyć wyciętymi kwadratami, tak aby rogi wystawały ponad foremki. Szynkę pociąć na drobne kawałki, ser zetrzeć(...)solą i pieprzem. Nałożyć po łyżce masy do każdej foremki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut. Podawać ciepłe. Przekąski doskonale komponują się z kremowym sosem curry
Piąty grzech głównyZapieczone słodkie słońce, cynamonem pachnące z cytrynowym posmakiem... Creme Catalana, czyli prawdziwa Hiszpania na deser. Trudno się oprzeć! Krem kataloński to deser wywodzący się z Hiszpanii
W kuchni Karmel-itkiuśmiechnąć? W dodatku jest to sorbet, więc jest nieco lżejszy od tradycyjnych lodów na żółtkach i śmietanie. A pachnie piernikiem i gruszkami.Zaczęło się od tego, że po cieście z całymi gruszkami zostało mi kilka owoców i pół garnka syropu. Poprzednim razem rzeczonym syropem słodziłam sobie herbatę (do kawy też pasuje świetnie), ale, o czym już pisałam, ostatnio herbatę pijam(...)padł na pozostałe gruszki... Szybko dokupiłam jeszcze kilka, ugotowałam w syropie, następnie go odparowałam, wszystko razem zmiksowałam blenderem na gładko i zamroziłam. Efekt - bajka! Sorbet jest gładki i dość kremowy (można dodać banana, żeby miał jeszcze lepszą konsystencję), pachnie piernikiem i smakuje gruszkami. Cudownie, słodko-orzeźwiający. Ja się w nim zakochałam.Spróbujecie...?Sorbet gruszkowo-korzennySkładniki:(na 1,5 l lodów
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyjście po zakupy, a wena na pieczenie nadeszła:) Improwizacje są najlepsze. Ciasto w smaku genialne! Forma ciasta jest ze mną od dawna. Ten smak kawy użyłam po raz pierwszy. Ciasto w smaku nawiązuje do smaku w stylu Tiramisu. Po degustacji ustawiła się kolejka na kolejne zamówienia na urodziny, na Dzień Dziecka, Dzień Ojca:) A moje dziecko następnego dnia przyszło(...)wyłożonych papierem do pieczenia, posypanym po wierzchu odrobiną bułki tartej. Piekę w piekarniku nagrzanym na 150-180 stopni ok 25-30 minut. KREM "na oko": ok. 350 ml śmietanki kremowej 30% ok. 200 g serka mascarpone ok. 2-3 łyżki cukru pudru ok. 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej dodatkowo zmielonej na drobniutki proszek Wykonanie: Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier
Blondynka Gotujewrócę do domu, będzie już październik. Październik! Halloween tuż-tuż, a Święta za pasem. Czas zabrać się za krojenie pierwszej zakupionej dyni, za planowanie strasznych słodkości i wyrabianie ciasta na piernik staropolski. Was też spadające nieubłaganie kartki z kalendarza przerażają, czy też ze stoickim spokojem przyjmujecie ten szaleńczy bieg czasu...? Jeszcze na początku sierpnia byliśmy na chrzcinach małej Astrid(...)nikt nie chce pić, bo jest zdecydowanie za słodkie (choć w składzie nie ma żadnego słodzidła), ale tutaj sprawdziło się doskonale, nadając muffinom kokosowego aromatu. Do tego ostatni serek kremowy, który musiałam zużyć przed urlopem. Na wierzch - krem maślany z przyczyn praktycznych. Gdybym serwowała je u siebie, zwieńczyłabym je kremem na bazie mascarpone. Choć muszę przyznać, że maślany z dodatkiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDyniowe ciasto z ciecierzycy*; ze śliwkami, tahini i miodem *z ubitym białkiem Ciecierzyce kocham całym sercem (hummus ostatnio moim uzależnieniem), wszelkie wypieki z niej też i dalej miałam z niej kombinować, ale została gdzieś tam zapomniana w czeluściach tysiąca innych rzeczy, aż do chwili, gdy zagościła ona u Weroniki w wydaniu dyniowym, wiedziałam, że i ja niebawem(...)pokuszę się o własną wariację i o to jest, trochę inna, bo z ubitym jajkiem, z wierzchu chrupiąca, a w środku kremowa, może nawet trochę za bardzo .. ale kto by się przejmował, następnym razem dopracujemy ^^ nie ma co się czasami niepotrzebnie przejmować :) a w głowie już milion innych pomysłów się mi zrodziło. Idealne, na pierwszy wolny
More food, love and dreamsjogurtowym, które cieszy się niesłabnącym powodzeniem w moim otoczeniu, na myśl przyszedł mi właśnie jogurtowy sernik. Chwilę pomyślałam, wyjęłam, co było w lodówce i zabrałam się do pracy. W cieście, poza malinami, wylądowały również morele - kupiłam niedawno koszyczek bardzo dorodnych i dojrzałych, i zastanawiałam się, do czego by je tutaj wykorzystać. A czas uciekał! Pomyślałam więc, że razem z wanilią(...)owocami. Na spód, zamiast zwykłych herbatników, dałam czarne jak noc ciasteczka oreo. Muszę przyznać, że efekt kolorystyczny mnie zachwycił. Smak również nie rozczarował - sernik wyszedł wyjątkowo delikatny i kremowy, bardzo lekki. Z Karoliną zjadłyśmy do kawy po dwa kawałki - naprawdę nie można mu się oprzeć! Lekko kwaśny mus malinowy dopełnia całości, a świeże owoce na wierzchu doskonale uzupełniają smak
Pożeraczka, czyli raz adobrzegazowym piekarniku bezy suszą się przy tej temperaturze około 2 godziny (przez drugą godzinę drzwiczki są lekko uchylone). Beza powinna być z zewnątrz chrupiąca, delikatnie popękana w kolorze lekko kremowo-beżowym, w środku delikatna, ciągnąca. Kremówkę ubijamy na sztywno (można dodać odrobinę cukru pudru – ale beza jest już i tak słodka). Wykładamy na wystudzone bezy. Na kremówce układamy konfiturę(...)zrobią się z nich „kapcie”. kremówka 36% 150 ml, konfitura malinowa, wiorki czekoladowe Podobne przepisy Tarta Key Lime Pie czyli prawdziwa amerykańska tar... Aromatyczne ciasto marchewkowe z frostingiem Tarta z porzeczkami z kremem z białej czekolady .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color
Pociąg Do Kuchniciężko było znaleźć chwilkę aby dodać przepisy na bloga. Przepraszamy i zaczynamy nadrabiać zaległości. Podczas jednego z majowych weekendów, pojechaliśmy do znajomych na grilla. Tam na stole gościło przepyszne ciasto - Tort Pavlova. Kiedy otrzymałam przepis, postanowiłam zmierzyć się z pieczeniem bezy. Jeszcze nigdy tego nie robiłam. Przepis w oryginale był z wiśniami, jednak trochę go zmieniłam. Dodałam inne(...)Beza - 300g cukru pudru - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka soku z cytryny - szczypta soli - 6 białek Masa - 250g serka mascarpone - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - 500 ml śmietanki kremowej 36% - 1 łyżka cukru pudru - 2 śmietan fix - owoce: truskawki, borówki - polewa czekoladowa Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier puder
Pan i Pani Smith w kuchniDzisiaj kolejny torcik na zimno tym razem z mleka skondensowanego. Torcik był robiony na wspólną kolację ze znajomymi, gdzie każdy coś przygotowywał dobrego do jedzenia. Tematem
Kuchenne Wariacjekokosowy , więc jeśli macie pod ręką puszkę mleka kokosowego to zdecydowanie warto spróbować! Foremka, w której piekłam biszkopty ma średnicę 16 cm, ale tort wychodzi dużo większy z powodu kremowych różyczek, dobrze więc wziąć sobie to pod uwagę podczas wybierania tortownicy. Składniki na 1 blat biszkoptu (będą potrzebne 3): 1 jajko 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)sztywno z cukrem, im lepiej ubijamy jajka tym ładniejszy i bardziej puszysty będzie biszkopt. W tym przepisie, podobnie jak w przepisie na brownie nie dodajemy proszku do pieczenia, ciasto rośnie tylko dzięki pęcherzykom powietrza wtłoczonym do masy podczas ubijania. Biszkopt w prawdzie nie urośnie tak bardzo jak w przepisach z proszkiem, ale też nie upadnie po wystudzeniu i będzie równiutki
Ciastkozercyzrobiłam jej więcej ) do której dodałam trochę polewy czekoladowej. Przygotowanie tego tortu nie sprawia trudności i zajmuje mało czasu. Zachęcam więc wszystkich do spróbowania". Tort cappuccino (Źródło - "Czekoladowe ciasta" Dr Oetkera) Składniki: Tortownica śr 26 cm Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle(...)gorącej wody Krem z mascarpone: 750g serka mascarpone 95g cukru pudru 375g chudego serka ( użyłam „Twój smak” Piątnicy ) Polewa: 150g gorzkiej czekolady o zawartości 60% kakao 150ml słodkiej śmietanki kremowej 30% tłuszczu Do nasączenia: 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku 1 łyżeczka cukru ½ szklanki wrzącej wody Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Wymieszać
Wiem co jemMałe babeczki trzcinowe są słodkie i wyjątkowe. Physalis niczym wisienka na torcie, ciekawie je dekoruje i oryginalnie smakuje. Ciasto w 5 min się przygotowuje, bo tylko wszystkie składniki się miksuje, do foremek na osiem porcji rozdzielamy, owoce dokładamy, pieczemy i po lekkim przestygnięciu już jeść możemy. Składniki: 2 wiejskie jaja(...)pieczenia, 8 szt. physalis, ponadto: cukier trzcinowy do posypania. Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy 160°C-170°C. Wszystkie składniki (oprócz owoców) miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji (ok. 3 min) . Przygotowaną masę rozdzielamy na 8 foremek sylikonowych i do każdej wkładamy owoc physalis . Wierzch posypujemy cukrem trzcinowym. Babeczki wkładamy do piekarnika i pieczemy maksymalnie
Moniki Smakołykiotwieramy piekarnika . Po sieci krąży wiele przepisów na to ciasto. W oryginalnym przepisie japońskim nie ma dodatku budyniu, nie ma żadnej dodatkowej mąki – ani pszennej, ani ziemniaczanej. Ciasto jest całkowicie bezglutenowe. Nie ma dodatkowego tłuszczu, dodanego cukru. Żadnego proszku do pieczenia i sody, winianu potasu do usztywnienia białek. Samo wykonanie to 10-15 minut. Pieczenie i chłodzenie zajmą odrobinkę(...)każdy bardzo drobno zmielony ser biały – serek kanapkowy, smarowny, pełnotłusty i delikatny, serek Philadelphia, czy serek z wiaderka, klasycznie używany do sernika. Ricotta też się sprawdzi, ale musi być kremowa, nie ziarnista. Serek mascarpone będzie za tłusty. Proporcje podane są na malutką blaszkę, o średnicy zaledwie 18cm. Na tortownicę powyżej 20cm użyjcie podwójnej ilości składników (6 jajek M, 250g czekolady
Karo in the KitchenProponuję Wam inną wersję przygotować i smakiem ich się delektować. Wafelki od wewnątrz czekoladą gorzką są wysmarowane, brzegi kolorowymi posypkami ozdabiane, a w środku jest pana cotta waniliowa, bardzo kremowa. To mój pomysł na lody zimowe, smaczne, słodkie i wyjątkowe. Dzieciom zapewne się spodobają bo kolorowe wzory mają. Zimą lody też można podawać i nawet na świeżym powietrzu je zajadać(...)śmietanki 30%, ½ laski wanilii, 50 g cukru pudru, 1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta, żelatyna do słodkich potraw bez grudek na 500 ml płynu, dowolne posypki do dekoracji ciast Delecta Decorada. Przygotowanie: Wafelki: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej . Czekoladę dzielimy na kosteczki (5 kosteczek zostawiamy) i umieszczamy w czystej, suchej metalowej miseczce. Garnek z niewielką ilością wody stawiamy
Moniki Smakołyki