Dziś zapraszam na nietypowy serniczek, a właściwie lekki deser z zaledwie 3 składników - jajek, białej czekolady i ricotty, którą możecie zastąpić dowolnym kremowym serkiem, np. Philadelphia
My Culinary ArtCóż mogę powiedzieć o tym serniku - jest BOSKI! Pod każdym względem, a do tego jest niesamowicie prosty w przygotowaniu. Ma idealną konsystencję, jest delikatny, kremowy, orzeźwiający
DefinicjaSmakuProsty przepis na wyśmienitą krajankę na kaszy jaglanej z dodatkiem czekolady, masła orzechowego oraz orzechów laskowych.Kaszę można zmiksować, wtedy całośc będzie miała kremową konsystencję, mnie
Kraina Miodem Płynącamąka Nie tylko do ciast i deserów, ale także do zagęszczania sosów, beszamelu, panierowania makaron Mój ukochany produkt, można polać go tylko oliwą z przesmażonym czosnkiem i posypać przyprawami i będzie wyśmienity, nieoceniony w kuchni cheddar/parmezan/mozzarella To 3 rodzaje sera, które najczęściej goszczą w mojej lodówce. Pierwszy wyrazisty w smaku, idealny do kremowych sosów, drugi to podstawowy składnik kuchni(...)kanapki i wielu innych dań - polecam gorąco! drożdże Suche lub świeże, te drugie mają krótszy termin przydatności, dlatego najczęściej korzystam z suszonych, są podstawą wielu słodkich wypieków, ale także ciasta na domową pizzę czy pyszny chlebek naan - dobrze mieć je pod ręką lody Najlepiej te prawdziwe ze śmietanki, bogate w wapń, idealne jako samodzielna przekąska i dodatek do zapiekanych owoców
Cooking Monstercukier drobny – 0,5 szkl* miód prawdziwy – 100 ml* śmietana 30% – 250 ml* sól gruboziarnista – 1 łyżeczka* olejek do ciast waniliowy – 1 łyżeczkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę.Partiami dodajemy olej rzepakowy , cały czas miksując.Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakaem , a następnie mleko.Ciasto wylewamy na tortownicę ( 20cm(...)cukrami , po chwili dodając olej.Jajka miksujemy z resztą mleka , mąką ziemniaczaną i mąką pszenną.Dodajemy do gorącego mleka zagotowanego z olejem cały czas energicznie mieszając , aż powstanie gęsty , kremowy budyń.Krem lekko studzimy , a następnie dodajemy do niego drobno posiekane lub zmiksowane krakersy i dokładnie mieszamy.CAŁOŚĆ:Na spód tortownicy kładziemy 1 blat , wyciągamy połowę kremu.Przykrywamy drugim blatem , lekko dociskamy
Ostra na Słodkomust have na lato – zwłaszcza wtedy kiedy ceny truskawek są minimalne, a truskawki obłędnie słodkie! Tarta nie wymaga pieczenia! Kruchy spód zrobiony z ciasteczek i obłędna, delikatna i kremowa masa mascarpone tworzy z truskawkami takie trio, któremu nie można się oprzeć! Taka tarta z mascarpone i truskawkami jest fantastycznym pomysłem do popołudniowej kawki albo jako słodkości na randkę. Gwarantuję(...)cukier puder – 3-4 łyżki * truskawki – ok. 300 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Herbatniki drobno siekamy/ miksujemy, dodajemy roztopione masło i wszystko razem dokładnie mieszamy. Ciastem wylepiamy delikatnie natłuszczoną formę, wkładamy do lodówki. Śmietanę kremówkę ubijamy na puch z cukrem pudrem, dodajemy mascapone, dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na schłodzone ciasto. Dekorujemy pokrojonymi truskawkami i wkładamy na ok. 3 godziny
Ostra na Słodkokawałek, to zakochują się tak jak ja około dwa lata temu :-) Przepis jest znakomity! Zachęcam Cię do wypróbowania! Obiecuję, że zakochasz się w tym cieście marchewkowym :-)Zwykle piekę to ciasto na blaszce, ale tym razem postanowiłam wykorzystać prezent, który dostałam - formę w kształcie kwiatka i papilotki :-)inspiracja: makecookingeasier.plSkładniki:2 szklanki cukru4 jaja2 szklanki mąki1 łyżeczka cukru wanilinowego2 łyżeczki sody2(...)oleju1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka gałki muszkatołowej5 średniej wielkości marchwi2 tabliczki białej czekolady2 łyżki śmietanki słodkiej 18% (lub więcej)Wykonanie:Jajka wbijamy do miski, dosypujemy cukier i miksujemy na puszystą kremową jasną masę. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier wanilinowy, cynamon i gałkę muszkatołową. Do tego wszystkiego wlewamy olej i miksujemy około 4-5 minut.Marchew obieramy
Anielska Kuchnia Anigłówki kapusty 60dkg kiełbasy lub boczku 30 dkg pieczarek 1 kremowy serek topiony (100g) 1 jajko 1 łyżka mąki 2 łyżki śmietany sól, pieprz, oregano, papryka, maga do smaku 2 łyżki oleju Wierzch: 4 łyżki śmietany 30 dkg sera żółtego w kawałku Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników przygotowujemy ciasto i smażymy cieniutkie naleśniki. Nie mogę być grube, bo będą
Kuchnia w czekoladziegotowe. Smakują wspaniale zwłaszcza na drugi dzień kiedy ciasto nieco zmięknie od kremu ... pychota:) Inspiracją dla mnie był przepis na tartą z truskawkami na blogu Kwestia Smaku Składniki : TARTALETKI KREM MASCARPONE : 1/2 kg sera mascarpone, schłodzonego 5 łyżek cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%, bardzo zimnej TRUSKAWKI W KONFITURZE : 1/2 kg truskawek
cucinarecurry. Są doskonałe, mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz, a kremowy sos, leśne grzyby i ser zwieńczone odrobiną świeżej natki pietruszki są prawdziwym rajem dla podniebienia. Koniecznie wypróbujcie, jak tylko w ręce wpadnie Wam trochę świeżych leśnych grzybów, a gwarantuję że zakochacie się w tym przepisie :) SKŁADNIKI ( 6 pizzerinek) ciasto 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 3/4 szklanki ciepłej wody 1 opakowanie
DefinicjaSmakuSchować do lodówki na 200 minut. Następnie wyklej ciastem wysmarowane masłem formy, przełóż je papierem do pieczenia i obciąż fasolą. Piecz w temperaturze 180 stopni ok. 10 minut.Wystudź. Krem waniliowy: Mleko podgrzać z laską wanilii przekrojoną wzdłuż. W misce ubić cukier z żółtkami, aż powstanie blada, kremowa masa. Stopniowo dodawać przesianą mąkę i mieszać trzepaczką, aż masa będzie gładka
Wielki apetytSerniczek trochę inny od tych, które zazwyczaj piekę. Niemniej od razu skradł nasze serca, a raczej podniebienia. Bardzo delikatny i kremowy. Kiedyś bywał u
Smaczne Zdrowejest przeważnie na pierwszym miejscu listy najpopularniejszych przepisów, zwłaszcza przed Świętami. Sama zamierzam upiec go w tym roku, więc postaram się o lepsze zdjęcie :) Puszysty sernik na kruchym cieście 2. Sernik z orzechową bezą inspirowany przepisem Ewy Wachowicz. Sernik z orzechową bezą 3. Sernik "złota rosa" z puszystą słodką pianką na wierzchu. Swoją nazwę zawdzięcza kropelkom, jakie pojawiają(...)się na wierzchu, gdy stygnie. Trzeba mieć do niego jednak odrobinę wyczucia - zbyt wcześniej wyjęty = rzeka zamiast kropelek, na zbyt wysuszonym się nie pojawią. Sernik "złota rosa" 4. Kremowy sernik według przepisu Davida Lebovitza, choć oczywiście lekko "odsłodzony", bo w oryginalnym przepisie było dla mnie zdecydowanie za dużo cukru. Sernik robiony tym sposobem wychodzi idealnie płaski, nie rośnie dużo
Kraina Tysiąca SmakówLubię poznawać wschodnie a w tym i japońskie tajniki sztuki kulinarnej i wypróbowywać ich metody gotowania i pieczenia, w tym i również pieczenia ciast i chlebów. W ten sposób odkryłam sekretny przepis na lekki choć drożdżowy chleb lub bułki pieczony techniką japońską . Jest jednym z najczęściej odwiedzanym w wpisem na moim blogu przez moich czytelników. Nie raz byłam zadziwiona oczywistą(...)odejść od tradycji i zrobić coś inaczej. SKŁADNIKI: (wszystkie muszą mieć temp. pokojową należy więc co najmniej pół do 1 godziny wcześniej wyjąć je z lodówki) : 250 g serka kremowego zwykłego (ale jeszcze lepiej jeśli rocotta lub maskarpone) (200 g) 100 g masła lub 100 g bardzo gęstej świeżej śmietany 90 ml tłustego mleka lub 50 g płynnego jogurtu
Sztuka gotowania w/g Samiryciasteczek imbirowych /gingersnap cookie/28 g mąki pszennej1/2 łyżeczki imbiru w proszku28 g cukru brązowego57 g masła rozpuszczonegolub200 g ciasteczek digestive100 g masła rozpuszczonego1 łyżeczka imbiru mielonegoMasa:680 g sera kremowego w temp. pokojowej (typu philadelphia)350 g drobnego cukru1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki imbiru mielonego1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej1/8 łyżeczki mielonych goździków28 g mąki pszennej1 łyżeczka ekstraktu waniliidynia(...)ścięty i tylko środek powinien odrobinę się ruszać jak poruszymy tortownicą. Zostawić na około godziny w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Po wyjęciu z piekarnika zanim przestygnie dobrze jest oddzielić ciasto ostrym nożem od brzegów tortownicy. Wystudzony sernik wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). 4. Polewa: mleko skondensowane niesłodzone, masło i cukier brązowy gotować około 20 minut
UgotujmyTo.plszaleństwie, oddaje się rozkoszom stołu. Tym razem deser. W imię nietolerancji pokarmowych. Dziś sernik, ale bez sera. Z migdałów. Bez laktozy i glutenu, w 100% wegański. Słodki i kremowy. Dziwny i nietuzinkowy. Niemniej bardzo smaczny! Kto nie spróbował jeszcze czegoś podobnego, niech żałuje! Mąka z ciecierzycy, spróbowana w surowej masie do spodu to jakiś koszmar. Smakuje, jak surowa(...)przyrządzam spód. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Mąkę, cukier, proszek rozcieram w palcach z masłem, zagniatam, dodając ekstrakt waniliowy. Jeśli masa jest zbyt sypka, dodać łyżkę zimnej wody. Powstałym ciastem wylepiam wyłożoną papierem do pieczenia formę o wymiarach ok. 20x20cm. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i podpiekam przez 10 minut, aż się zarumieni.Zmniejszam temperaturę do 160 stopni. Kiedy piekarnik nieco się
W kuchni Karmel-itki