ciasto kremowe - 1000 przepisów (strona:34/67)

Mój sposób na jesień: brownie 173

zmniejszając jednocześnie ilość cukru i zwiększając gorzkiego kakao. Wyszło idealnie: brownie jest intensywnie czekoladowe, o bardzo kremowej, rozpływającej się na języku strukturze. Do tego figi, które w sezonie mogłabym dodawać do wszystkiego. Jeśli ich nie lubicie albo nie możecie dostać, można zrobić ciasto bez owoców lub zastąpić je śliwkami, malinami lub (teraz już mrożonymi) truskawkami. Będzie znakomite za każdym razem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lody jogurtowo-wiśniowe 320

ciągle za szybko płynącym czasie, to równie szybko zbliżający się urlop:) Ostatnio na blogu pojawiło się także ciasto o tej samej kombinacji smakowej - Kostka jogurtowo-wiśniowa , ale jeszcze wcześniej były także lody. Moim zdaniem, kwaskowate i soczyste wiśnie doskonale komponują się z kremowym i aksamitnym smakiem jogurtu. Zakochałam się w tym smaku ;) Lody te, przygotowałam metodą tradycyjną, tj. bez maszyny

My simple kitchen
Domowe nuggets'y 195

rozdrabniamy w blenderze. Można zamiast tego rozsypać płatki na desce i przejechać po nich wałkiem do ciasta.  Każdy kawałek panierujemy najpierw w mące, potem w jajku i na koniec w płatkach kukurydzianych. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Idealnym dodatkiem będzie Kremowy sos curry

Piąty grzech główny
Kawa po zimowym spacerze 161

Wczoraj wieczorem piekłam ciasteczka. Kiedy już pozagniatałam wszystkie ciasta, włożyłam do lodówki, usiadłam na chwilę i stwierdziłam, że przydałby się jakiś deser. Ciasteczka i owszem, pyszne są, ale nagle nabrałam ochoty na coś delikatnego, kremowego... Z żurawiną - koniecznie! Żurawina jednak nie mnoży się w lodówce sama z siebie, trzeba więc było ruszyć do sklepu. A nadmienić muszę, że świeżą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gryczane wrapy z wędzonym łososiem, szpinakiem i awokado oraz zielone smoothie z jarmużu 148

oczywiście zdrowsze. Jajko, które dodaję do ciasta, nie jest obowiązkowe, ale nie ukrywam, że dzięki niemu znacznie łatwiej się je smaży. To, co w nie zawiniecie, to już Wasza sprawa. Ja postawiłem na moje ulubione trio — łososia, szpinak i awokado. A i oczywiście nie mogło zabraknąć kremowego serka z odrobiną chrzanu, który często zastępuję wasabi dla podkręcenia smaku. Na deser(...)mąki gryczanej ¼ łyżeczki soli morskiej 250 ml wody 1 jajko olej kokosowy do smażenia Nadzienie: 200 g wędzonego łososia w plastrach 100 g liści świeżego szpinaku 200 g kremowego serka typu  Philadelphia 1 łyżeczka otartego chrzanu 1 dojrzałe awokado Smoothie: 2 dojrzałe banany 1 pomarańcza 50 g jarmużu 2 łyżeczki młodego jęczmienia 300 ml wody * PRZYGOTOWANIE Naleśniki gryczane Wszystkie

Food Square
Jabłecznik na biszkopcie z budyniem i kokosem. 165

Dzisiaj przepis z mojego starego zeszytu, a mianowicie przepis na jabłecznik na biszkopcie z budyniem i masa kokosową. Pyszny! Puszysty biszkopt, orzeźwiające owoce, kremowy budyń i słodka masa kokosowa idealnie się ze sobą łączą, a smaki harmonijnie ze sobą współgrają. Polecam na większe bądź mniejsze uroczystości lub do popołudniowej kawy! Składniki na jabłecznik na biszkopcie z budyniem i kokosem(...)miksując dodajemy po 1 łyżce przesianego cukru pudru i po 1 żółtku. Do puszystej masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy mątewką lub łyżką. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C na złoto około 15 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem). Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika

Rozpustne gotowanie
Wzywamy naturalne posiłki 192

takiej okazji:) Zapraszam na: WILGOTNE CIASTO MARCHEWKOWE Z MIODEM 4 jajka 1,5 szklanki cukru 4 pełne łyżki miodu 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 1 szklanka oleju 2 szklanki tartej marchewki (z naszego ogródka- co za kształty!:)) Na krem: 1 opakowanie kremowego serka (ok. 100g) 50g masła (nie prosto(...)Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Jajka i cukier ubijamy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy miód, olej, mąkę, proszek, sodę i cynamon. Na koniec dorzucamy tartą marchewkę i dobrze mieszamy. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy 40 minut do suchego dźgulca. Składniki na krem miksujemy razem i nakładamy na ostudzone ciasto (u mnie zobaczycie grudki, bo masło było za zimne). Ciacho

les mirabelles
Ciasto Ucierane z Truskawkami i Serkiem 134

ucierane z truskawki, z dodatkiem serka nie mogłam przejść obojętnie. Szybkie, ekspresowe, pyszne – nic dodać nic ująć. Koniecznie wypróbujcie. Wszyscy będą zachwyceni a wyzwanie pod tytułem: „piekę ciasto” zakończy się powodzeniem. Polecam. Składniki: 175 g masła 250 g cukru 4 jajka 200 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej(...)połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Ser: 200 g kremowego serka typu Philadelphia 25 g cukru 1 jajko Ser, cukier i jako ucieramy krótką chwilę, do połączenia. Formę okrągłą o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki smarujemy masłem i oprószamy mąką. Wykładamy połowę ciasta, na to połowę truskawek, na truskawki połowę masy serowej. Przykrywamy

Made By Mom And Son
TORT PIERNIKOWY Z KREMEM POMARAŃCZOWYM I KAJMAKIEM 390

KREM: 750 kremowego serka w wiaderku (polecam "Delfiko") 1 kostka miękkiego masła ziarenka z 1 laski wanilii skórka otarta z jednej większej pomarańczy DODATKOWO: 0,5 puszki kajmaku (255 g) 3 łyżki mleka do dekoracji według uznania: plasterki suszonych pomarańczy, szyszki, kandyzowane wiśnie, gwiazdki anyżu, laski cynamonu, gałązki rozmarynu, cukier puder (imitacja śniegu) WYKONANIE: CIASTO: Piekarnik nagrzej do temperatury

Słodko-Słony Świat Ilony
Tarta z owocami i bezą 117

Przepyszna tarta z owocami. Z bezową kołderką.  U mnie beza została celowo rozsmarowana (chciałam mieć równe ciasto z posypką migdałową), jeżeli wam zależy na górze bezy polecam piec tartę w mniejszej formie. Przepis zaczerpnięty ze strony  Wypiecz Wymaluj , z moimi zmianami. Przepis na tartę pochodzi  z książki "Nordic Bakery Cookbook". Składniki: 100 g masła w temperaturze(...)temperatury 180 stopni.  Miksujemy masło z cukrem na kremową masę, następnie dodajemy pojedynczo żółtka dalej miksując. Osobno mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy połowę mleka i miksujemy, następnie dodajemy mąkę z proszkiem i na koniec pozostałe mleko. Dokładnie zmiksować całość.  Przekładamy ciasto do wysmarowanej masłem formy. Ciastem wyłożyć dno i boki.  Jabłka obrać

Plate of Joy
kokosowe mini serniczki bez pieczenia, mąki i cukru z płatkami owsianymi 14124

Dzisiaj przepis na pysznie kremowe mini serniczki z dodatkiem mleka kokosowego, na spodzie z płatków owsianych i daktyli. Koniecznie wypróbujcie te małe muffinki, robi się je bardzo szybko, nie trzeba ich piec, no i można je podawać również w wersji zamrożonej jako pyszne kokosowe lody :) Składniki :  na ok 10 muffinek ( ja użyłam bardzo małych silikonowych foremek) na spód(...)tofu) z mleczkiem kokosowym i miodem, wykładać na spód każdej foremki ciasto daktylowe, i wypełnić masą serową, następnie muffiny włożyć na ok 1- 2 h do zamrażarki, jak będą zamarznięte, wyciągnąć z foremek, i ułożyć na talerzyku, można poczekać jak się rozmrożą, wtedy będą miały postać kremowych serniczków lub jeść zamrożone jak lody

zdrowa vege kuchnia
Tarta jaglana z jagodami bezglutenowa 86

Letnia tarta na nieklasycznym spodzie może stanowić zdrowszy zamiennik standardowego kruchego ciasta dla osób nietolerujących glutenu. Mąka jaglana, zmielone migdały i orzechy oraz brak cukru przemawiają na jej korzyść i wspaniale komponują się z serowo-śmietanową masą kremową. Całość udekorowana została sezonowymi owocami, w moim przypadku jagodami, ale z powodzeniem sprawdzą się też maliny (których także odrobinę użyłam) lub jeżyny

Milion Smaków
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI 181

mokry … z cząstkami soczystych brzoskwiń i dodatkiem kremowej słodkiej śmietanki!Taki sernik zachwyci podniebienie zarówno gości jak i domowników!Nie jest przesadnie słodki , więc śmiało można sięgnąć po dokładkę , bez obaw o „zasłodzenie się”.Ahhh … czyż nie cieknie Wam ślinka na samą myśl?  SKŁADNIKI:CIASTO:* ser biały dwukrotnie mielony – 1 kg* masło – 175 g* cukier

Ostra na Słodko
Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim, sosem beurre blanc i pieczonymi młodymi marchewkami 136

ciasto francuskie, cudownie się listkujące, o bogatym aromacie. Jeśli żyjecie w biegu, możecie zastąpić je tym kupnym, ale sprawdźcie proszę, czy zawiera, chociaż krztę masła, a nie tylko sztuczne aromaty. Oprócz tego rybę podamy z klasycznym  sosem  beurre blanc , (fr. białe masło), o którym Julia rozpisywała się w swojej książce. Sos pachnie winem i szalotką, ma cudowną kremową(...)pieczone marchewki  z izraelskim akcentem w postaci aromatycznego  za'ataru . To jak? Gotowi na prawdziwą ucztę? Będzie pysznie i bardzo francusko! /4-6 porcji jako danie główne/ Domowe ciasto francuskie (w zamian możesz użyć 2 gotowych arkuszy): 250 g mąki pszennej 200 g masła dobrej jakości w temperaturze pokojowej 50 g rozpuszczonego masła 125 ml letniej wody

Food Square
Tort tęczowy 205

wyłożyć papierem do pieczenia. Każdy kolor ciasta pieczemy po około 15-20 min w 180 stopniach. Po upieczeniu gorący placek odwracamy do góry dnem i układamy na papierze do pieczenia do ostygnięcia.  Blaty pozostawiamy do zupełnego ostygnięcia. Zimny serek mascarpone i zimną śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach, aż powstanie gęsta, kremowa masa. Dopiero wtedy dodajemy cukier puder i mieszamy(...)żelek. Smacznego!!! *barwniki spożywcze można użyć w żelu, bądź też w proszku, jeśli dodajemy tych w proszku wystarczy na porcję dosłownie czubek od noża. Zbyt duża ilość barwnika w cieście spowoduje lekką goryczkę. Przy dodawaniu barwników bierzmy pod uwagę również to, że kolor ciasta upieczonego jest znacznie ciemniejszy niż surowego

na moim stole...
Devil’s Food Cake i drugie urodziny bloga 190

robić. Myślę, że do tego trzeba mieć „to coś”, taki zmysł może trochę artystyczny. Ze mnie artysta nigdy nie był i nie będzie. Jestem typowym ścisłowcem Dzisiejsze ciasto jest diabelskie, Devil’s Food Cake, usłyszałam o nim, szukałam przepisu, są na prawdę różne, od takich w których jest czekolada, po takie, w których jest samo kakao(...)sodą, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i kakao, wymieszać. Masło utrzeć na kremową masę, stopniowo dodawać cukier i po jednym żółtku cały czas miksując. Dodać mąkę na zmianę z wodą cały czas miksując. Dodać czekoladową masę, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać szpatułką w masę. Ciasto piec w dwóch tortownicach o średnicy 22 cm (ja piekłam

dom-agi.pl
Sernik nowojorski 299

najlepiej na całą noc do lodówki. Musi swoje odstać aby mieć idealną, aksamitną, kremową konsystencję. Przepis na klasyczny Sernik nowojorski (New York Cheesecake). Spód sernika: 125 g masła lub margaryny 3 łyżki cukru 3 żółtka 1 szklanka* mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie kruchego ciasta: Żółtka miksujemy z cukrem, dodajemy rozpuszczoną margarynę,1 szkl. mąki wymieszaną z 1 łyżeczką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżowe babeczki z farszem pieczarkowym 162

serka topionego kremowego 1 jajko 1/2 łyżeczki papryki w proszku 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 12 sztuk owocu suszonej żurawiny zielona cebulka PRZYGOTOWANIE: W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier oraz pół łyżeczki mąki. Mieszamy i odkładamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy resztę mąki, dodajemy sól, żółtko i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto, gdy składniki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki