Zawsze bałam się piec serniki, ale zauważyłam, że nie ma czego. Ten wyszedł rewelacyjny – delikatny, kremowy. W całości przeniknięty smakiem skórki pomarańczowej i konfitury różanej. Może przygotujecie taki na zbliżającą się Wielkanoc? Ja dałam radę to i Wam się uda! Kruchy spód: 200 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 80 g cukru 80 g margaryny 1 jajko(...)łyżki kaszy manny 30 g skórki pomarańczowej (kandyzowanej) Tortownica 24 cm Spód: Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy margarynę, śmietanę, jajko i cukier. Zagniatamy kruche ciasto. 2/3 ciasta wykładamy na dno tortownicy wysmarowanej margaryną. Ciasto naukłuwamy widelcem i podpiekamy na rumiano w 170*C. Resztę ciasta owijamy folią spożywcza i wkładamy do zamrażarki. Po upieczeniu na spód
VioletoweKucharzenieWitajcie :) Dzisiaj zapraszam na
Sama słodycz i szczypta chiliOrzeźwiający, przepyszny, kremowy sernik na zimno z kawałkami czekolady, puszystym biszkoptem i galaretką z kawałkami truskawek. Wyjątkowy smak, który urzeknie niejednego fana truskawek.Sernik przygotujemy jeszcze szybciej
Słodka StronaKolejna wersja pysznego , kremowego sernika . W połączeniu z creme brulee - dla mnie poezja. Myślę , że dla większości wielbicieli serników również. U nas znikał w
Smaczne Zdrowemiksujemy na gładką masę. Ciasto powinno być dość gęste. Pieczemy ok. 50-60 minut (wszystko zależy od naszego piekarnika, proponuje sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy nie zostaje na nim surowe ciasto) w temperaturze 180 C. Wykonanie kremu: 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem na małym ogniu, w pozostałej połowie szklanki rozpuścić 1,5 opakowania budyniu. Gdy mleko zacznie się gotować(...)dodajemy po trochu wystudzony budyń oraz olejek waniliowy i sok z cytryny Miksujemy do uzyskania kremowej masy. Wykonanie polewy: W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, dodajemy kakao i śmietanę. Gotujemy na małym ogniu jeszcze przez krótką chwilę po rozpuszczeniu się wszystkich składników. Wystudzone ciasto należy przekroić przez środek na 2 równe części. Dolną część smarujemy cienką warstwą nutelli
The Sweet Damselprzecież). Jeśli pieczecie placki po jednej blaszce, składniki bezy podzielcie na połowę i ubijajcie bezę tuz przed włożeniem ciasta do piekarnika, bo ubita piana nie poczeka 40 minut na swoja kolej, ale to oczywiste przecież. Po upieczeniu placki należy wystudzić. Masa kremowa: 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżki cukru(...)końcu dodałam ekstrakt i miksowałam do momentu połączenia się składników. I teraz tak, gotowe ostudzone placki wyciągnęłam sobie na dwie tace. Na jeden placek wyłożyłam krem i przykryłam drugim. Ciasto wstawiłam do lodówki na co najmniej 4 godziny, po tym czasie można kroić i jeść. Ja kroiłam dopiero na drugi dzień. Ps. Jak zauważyliście po tym całym szaleństwie zostały
Blondynka Gotujeciasto nie potrzebuje wyrabiania). Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, co powinno zająć ok. 1 godz. (ja kładę ciasto bezpośrednio na lekko nagrzanym kaloryferze). Kiedy ciasto odpoczywa, zajmij się przygotowaniem pozostałych składników. Sos pomidorowy: Pomidory myj, natnij lekko, zalej wrzątkiem, zostaw na chwilkę i usuń skórki. Pokrój w kostkę i wrzuć do rondla. Dolej przecier pomidorowy, dodaj(...)rozkrusz tofu, zalej mlekiem lub śmietanką, dodaj przeciśnięty czosnek i przyprawy. Całość zmiksuj do uzyskania gładkiej i kremowej masy. Sosy mamy gotowe. W międzyczasie możesz przygotować sobie wszystkie warzywa do pizzy: umyj, pokrój w paseczki lub kosteczkę. A teraz wracamy do ciasta. Na blachę wyłóż papier do pieczenia. Pięknie wyrośnięte ciasto wyjmij z miski, uformuj w kulę i przenieś
Roślinna - blog wegańskiszklanki kakao - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli Na krem - 1/2 opakowania serka arla apetina kremowy naturalny - 1/2 opakowania białego zmielonego twarogu (jak na sernik) - 1-2 łyżeczki cukru/ksylitolu Przygotowanie : Ciastka - wymieszać wszystkie składniki, wyrobić ciasto, włożyć na kilka minut do zamrażarki (łatwiej się rozwałkuje) rozwałkować wyciąć szklanką ciasteczka i piec 10-12 minut
zdrowa vege kuchniaspody ciasta. Jeszcze tylko cukier puder do ozdobienia i karpatka gotowa – znika w mgnieniu oka Uwagi: Z podwójnej porcji ciasta i kremu wychodzi karpatka wielkości blaszek w piekarniku. I to i tak będzie za mało… The post Karpatka czyli kremowy zawrót głowy appeared first on Kulinarna Patilogia
Kulinarna Patilogiamąkiszczypta soli65 g masła150 ml wody2 jajka3 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie)Mus łososiowy:200 g wędzonego łososia100 g kremowego serka1 łyżka chrzanusok z połowy cytryny3 łyżki kwaśnej śmietanyskórka otarta z 1 cytrynykilka gałązek koperku świeżegopieprz czarny ( świeżo mielony) Ciasto na ptysie przygotowuję podgrzewając w rondelku wodę z masłem.Jak woda się zagotuje odstawiam rondelek na bok i mieszając energicznie
UgotujmyTo.plJeśli podczas pieczenia sernik się za bardzo rumieni, to przykrywamy wierzch papierem.Sernik jest gotowy, gdy przy próbie “suchego patyczka” ciasto nie okleja się wokół niego, a w środku jest troszkę wilgotne. Ten sernik sam w sobie jest wilgotnie-kremowy. Lekko przestudzony sernik wyjmujemy wraz z papierem na kratkę i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia i stężenia. Przed podaniem kroimy
Mia Cucina Sofietasernik to nie lada wyzwanie, jak mi się ostatnio przyszło przekonać Oryginalnie sernik jest na bazie serków kremowych. W moim przypadku, użyłam tym razem gotowego sera na sernik, w wiadereczku. Tym samym ułatwiając sobie i Wam pracę nad nim. Wyszło genialne sernikowe ciasto, bardzo podzielne, pięknie się krojące. A cudowny borówkowy ‚swirl’ zachwyci, nacieszy oko i kubki smakowe niejednego serniko(...)miłośnika. Bardzo polecam. Składniki na ciasteczkowy spód: 400 g ciastek typu digestive 160 g roztopionego masła Ciasta kruszymy w blenderze lub w dłoniach, zostawiając gdzieniegdzie większe kawałeczki. Masło rozpuszczamy i wlewamy do pokruszonych ciasteczek. Formę prostokątna 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy masę ciasteczkową, wyrównujemy, lekko dociskamy i wkładamy do lodówki na czas przygotowania musu borówkowego
Made By Mom And SonWygląda fajnie a przy tym jest bardzo łatwa do zrobienia. Ciasto na tortownicę o śr. 24 cm: 5 jajek 2 szklanki mąki tortowej 20 dkg masła 4 kopiate łyżki ciemnego, gorzkiego kakao 1/2 szklanki wody 1 szklanka cukru 1 łyżka proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietanki kremowej 36% 30 dkg cukierków truflowych tabliczka gorzkiej czekolady
Maślane ciasteczkowszystkich rodzajów ciast tarty kocham najbardziej. Mają wszystko to, czego szukam w słodkich wypiekach. Różnorodność struktur, smaków, konsystencji. I tak wielką, nieograniczoną możliwość kreowania nowych kombinacji i połączeń. Kruchość maślanego spodu, kremowa gładkość nadzienia i słodka, chrupka beza. Czy może być coś lepszego? Klasyczna francuska tarta cytrynowa to wśród tart zdecydowanie moja największa słabość. Odkąd dostałam(...)słuszna wersja. Podaję ją zawsze mocno schłodzoną, bowiem w takiej formie jest jeszcze bardziej orzeźwiająca. Każdy kęs to cudowna rozkosz dla podniebienia. Kwaskowatość masy, aromat cytryn, cieniutkie maślane ciasto - zamykam oczy i wędruję w słońcu francuskich skwerów, przysiadam w zacienionych kawiarenkach i marzę, by ta chwila trwała bez końca. Połączenie cytryn i bezy to wspaniała klasyka, która potwierdza
KUCHARNIAowoceSposób wykonaniaJajka wybić do miski, dodać cukier i cukier wanilinowy, łyżkę octu i utrzeć na puszystą kremową masę, następnie ucierając na średnich obrotach wlać olej. Na koniec dodawać partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszać na delikatnych obrotach mikserem lub łyżką.Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć mrożone owoce lub świeże.Wstawić
Mix smaku