lato. Najprostsze rzeczy są najsmaczniejsze. Mocno chrupiacy spód z orzechami laskowymi, kremowa masa z serka mascarpone z dodatkiem jogurtu greckiego i dużo świeżych jagód i truskawek pokryte cieniutką warstwą Tortengussu, zamiast ciężkiej galaretki. Spód wystarczy zmiksować, krem wymieszać, rozpuścić Tortenguss i pyszny torcik gotowy. Zamiast piekarnika, ciasto z lodówki. Polecam! Składniki na spód: 50 g orzechów laskowych 80 g sucharków(...)serek ubić z jogurtem na pulchną masę. Wmieszać ziarenka z laski wanilii, sok z cytryny i cukier. Rozłożyć na przygotowanym spodzie owoce umyć, osuszyć. Truskawki odszypułkować. Ułożyć na masie kremowej. Tortenguss z 1 łyżką cukru przygotować wg przepisu na opakowaniu. Posmarować nim owoce, ułozyć drugą wartstwę owoców i także nanieść na nie Tortenguss. Odstawić do lodówki na 1 godzinę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!waniliowym, aksamitnym kremem z dodatkiem sezonowych owoców. Puszyste, drożdżowe bułeczki z delikatna nutą pomarańczy, wypełnione kremowym nadzieniem z owocami, które idealnie przełamują słodycz, nadając całości subtelnego, wyjątkowego smaku. Niesamowite!!! Polecam! Składniki na maritozzi, czyli włoskie bułeczki z kremem i owocami na 12 sztuk CIASTO: 500 g mąki 250 ml ciepłego mleka 80g cukru 20 g świeżych drożdży 1 jajko
Rozpustne gotowaniewieczorem i kończyłam następnego dnia rano. Zachowują świeżość przez kilka dni, są delikatne, kruche i kremowe. Kolejna inspiracja z grupy kulinarnej na facebooku :) Polecam! Składniki: (na około 30 sztuk) 250 g mąki pszennej pół kostki masła 125 g kwaśnej śmietany szczypta soli Zagniatamy ciasto i dobrze schładzamy w lodówce. Rozwałkujemy podsypując mąką, placek powinien być cieniutki. Kroimy go w długie
NA MOIM TALERZUmały eksperyment, ale niezwykle smakowity. Ledwo ocaliłam jeden kawałeczek dla udokumentowania urody tego ciasta. Wszystkim polecam przepis bo ciasto robi się szybko i całkiem prosto, a smakuje naprawdę wybornie. Ciasto marchewkowe 2 szklanki marchewki startej na tartce o drobnych oczkach 1/2 szkl posiekanych orzechów włoskich 1 szkl. cukru 4 jaja 1 szkl. oleju 2 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody(...)minut. Masa kremowa śmietana 30% 1 opakowanie (u mnie 330 g ) cukier puder 2 łyżeczki 2 serki almette jabłko i gruszka 2 łyżeczki żelatyny Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, łączymy ostrożnie z serkami, a na koniec wlewamy rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę. Ostudzone ciasto kroimy na pół. Na jeden placek wykładamy masę i przykrywamy drugim, który dodatkowo polewamy
Cynamonowe szczęścieszklanki cukru, następnie dodać żółtka i ubić do otrzymania kremowej lśniącej pianki, wlać całą ostudzoną mieszankę kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach. Mąkę przesiać z proszkiem i przyprawą do piernika dodać do masy i wymieszać szpatułką do połączenia tak, aby nie naruszyć struktury piany. wylewać porcjami ciasto do papierowych papilotek na muffinki,-(z tej porcji wyjdzie około
Wanilia i Kardamonroli głównej truskawki i nektarynka :) Do tego klasyczne pancakes czekoladowe, kremowy jogurt naturalny i idealne śniadanie gotowe. Zachęcam Was do korzystania z uroków wczesnych owoców letnich, takich jak truskawki, ponieważ sezon na nie niestety kończy się wraz z upłynięciem czerwca. Zapraszam na pyszne, aczkolwiek bardzo proste śniadanie :) Składniki: 3 łyżki mąki orkiszowej lub innej 2 łyżki jogurtu naturalnego(...)dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Podajemy z kawałkami truskawek i nektarynką oraz kremowym jogurtem naturalnym. Smacznego
Chocolate Muffin Blogdalej trwa, więc zapraszam na szybkie w przygotowaniu, bardzo smaczne ucierane ciasto z jagodami. Puszyste, lekko waniliowe i od jagód delikatnie wilgotne. Ładnie i apetycznie wygląda w jagodowe kropeczki. Ciasto pieczemy w dużej blaszce, więc nie jest wysokie i za dużo nie rośnie. Wspaniałe do szklanki mleka, bardzo polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Indigo(...)białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Następnie powoli wlewać olej, cały czas delikatnie mieszając łyżką lub najlepiej szpatułką. Dodać aromat, wymieszać. 5. Do jajecznej masy dodać w 3-4 partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 23x33cm wyłożonej papierem do pieczenia
Mała Cukierenkadalej trwa, więc zapraszam na szybkie w przygotowaniu, bardzo smaczne ucierane ciasto z jagodami. Puszyste, lekko waniliowe i od jagód delikatnie wilgotne. Ładnie i apetycznie wygląda w jagodowe kropeczki. Ciasto pieczemy w dużej blaszce, więc nie jest wysokie i za dużo nie rośnie. Wspaniałe do szklanki mleka, bardzo polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Indigo(...)białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Następnie powoli wlewać olej, cały czas delikatnie mieszając łyżką lub najlepiej szpatułką. Dodać aromat, wymieszać. 5. Do jajecznej masy dodać w 3-4 partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 23x33cm wyłożonej papierem do pieczenia
Mała Cukierenkawiśni Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 130g miękkiego masła 130g jasnego brązowego cukru ziarnka wyskrobane 1 laski wanilii (możemy zstąpić 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego) 2 jajka 130g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka syropu ananasowego z puszki Spód: 1. Utrzeć razem masło, cukier, miód na kremową masę(...)ananasa i po jego bokach przepołowione plastry, ale tak, żeby nie dotykały brzegów tortownicy. W połówki i jeden cały plaster włożyć po kandyzowanej wiśni (patrz zdjęcie poniżej). Ciasto: 3. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem oraz sodą. 4. Masło utrzeć z cukrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku
Mała Cukierenkastanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać skórką z pomarańczy, zmieloną czekoladę, aromat i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką ( patrz FILM ). 4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20-21cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać
Mała CukierenkaSernik nowojorski to wyjątkowy sernik: puszysty, lekki, intensywnie waniliowy i kremowy za sprawą pieczenia w kąpieli wodnej . Przyrządzony z sosem czereśniowym smakuje jeszcze lepiej! Ja oprócz czereśni do sosu dodałam również odrobinę malin. Nie przecierałam pestek przez sitko, ale jeśli nie lubicie, gdy chrupią Wam pod zębami, możecie to zrobić. Taki sernik sprawdzi się przy każdej, nawet małej okazji. Naprawdę(...)polecam! ;) Składniki: (na tortownice o średnicy 20-23 cm) Ciasto kruche: 80 g masła 120 g mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki kakao 1 żółtko szczypta soli Masa serowa: 800 g tłustego twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 200 g kwaśnej śmietany 18% 3/4 szkl cukru 3 duże jajka
Nastoletnie Wypiekaniegram kremowego serka1/2 szk. cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z waniliiPRZYGOTOWANIEMieszam czerwony barwnik z maślanką, w misce łączę mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Masło z cukrem ucieram mikserem na puszystą masę. Kiedy masa stanie się lekka i biała dodaję na zmianę suche składniki i maślankę ciągle miksując. Dodawanie składników kończę zawsze dodaniem mąki. Gotowe ciasto przekładam
Magiczna kuchnia Dariisuchej i mieszamy łyżką tak, żeby wszystko było wilgotne. 4. Foremki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości i pieczemy na środkowej półce 20-25 min w temp 180 C. 5. Wystudzone muffinki dekorujemy kremem i podajemy. Powodzenia !!! The post Muffinki cappucino w kremowej czapeczce appeared first on Kulinarna Patilogia
Kulinarna Patilogiatartą, dodajemy pietruszkę, czosnek, ¼ szklanki oliwy z oliwek, mieszamy. Dodajemy ciepły wywar, tak aby uzyskać kremową konsystencję. Mieszanka zbyt płynna po zapieczeniu nie będzie odpowiednio chrupka( przegrzebki i tak puszczą trochę soku), natomiast sucha zbytnio się pokruszy. Solimy i pieprzymy do smaku. Tak przygotowane ciasto nakładamy na przegrzebki w muszlach. Muszle układamy w naczyniu i polewamy nitką oliwy z oliwek
Mia Cucina Sofietamniam... Miód rzepakowy. Zbierany jest na terenach czystych i ekologicznych czyli kaszubach. Ma kolor jasno kremowy i jest bardzo gęsty. Działa pozytywnie na serce i naczynia wieńcowe, choroby nerek, układ moczowy, wątrobę i drogi żółciowe oraz stany zapalne dróg oddechowych. Można go dodawać do ciast. I nie tylko do ciast.. kiełbasa 100 ml oleju 4 łyżki miodu rzepakowego
Moje domowe kucharzenie