ciasto kremowe - 1000 przepisów (strona:46/67)

Sernik z marakują 153

temperaturze pieczemy 15 minut. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 125° C i pieczemy kolejne 90 minut. Po upieczeniu sernik zostawiamy do ostudzenia, przy otwartych drzwiczkach, w piekarniku. Gdy ciasto ostygnie rozpuszczamy połowę galaretki w 125ml wrzątku. Gdy galaretka zacznie tężeć, dodajemy do niej wydrążony miąższ z marakui, mieszamy. Wykładamy na sernik i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.Sernik(...)winie”.    Nie na tradycyjnym sernikowym twarogu lecz z wykorzystaniem serków mascarpone, jogurtu i śmietany, bo akurat takie składniki miałam. Jest delikatny, lekki niczym chmurka, puszysty jak pianka i bardzo kremowy. Dodatek owoców marakui, nadał mu świeżego i orzeźwiającego smaku. I jeszcze jedna zaleta, ale to już wynika ze sposobu pieczenia, właśnie w kąpieli wodnej. Sernik jest równy. Zachęcam do stosowania

mojewypiekiinietylko
Dyniowe bułeczki na piwie 172

mokre składniki do suchych i za pomocą drewnianej łyżki zamieszaj ciasto. Początkowo może Ci się wydać, że masa jest za rzadka, ale za chwilę soda zacznie robić swoje i ciasto zgęstnieje. Za pomocą łyżki wykładaj bułeczki na przygotowaną blachę. Posyp pestkami dyni, słonecznika lub płatkami owsianymi i przenieś do rozgrzanego piekarnika. Piecz ok. 15-20 min. Czekając, aż będą gotowe(...)zamieni go w najlepszą piekarnię świata. Wyjmij z piekarnika i przełóż na metalową kratkę do wystygnięcia. Mnie jednak najbardziej smakują podane od razu na ciepło z plasterkami kremowego awokado, słodkim pomidorem i świeżym ogórkiem. Ale są równie nie do pobicia na zimno posmarowane masłem orzechowym lub konfiturą

Roślinna - blog wegański
Jagodowa miłość 135

internecie - przepraszam, ale kompletnie nie pamiętam, gdzie - wyczytałam, że boki tortownicy prze pieczeniu sernika należy posmarować masłem. Dzięki temu masa nie przyklei się do formy, a więc przy stygnięciu ciasto nie popęka. W dodatku opadnie równo i nie będzie dołka. Przetestowałam - i wiecie co? To naprawdę działa! Brzegów niemal nie musiałam odkrawać, sernik jest prosty jak stół i wygląda zdecydowanie(...)pewnie zna ten patent, a jeśli nie - polecam. Takie proste, a jakie skuteczne!A teraz już zapraszam na sernik. Bo mimo pewnych niedociągnięć, jest naprawdę smaczny - zwarty, kremowy, z pyszną śmietanową polewą, którą uwielbiam.Sernik jagodowy z polewą śmietanowąSkładniki:(na formę o średnicy 26 cm)spód:140 g ciastek digestive75 g masłamasa serowa:800 g twarogu 3krotnie mielonego100 ml śmietany kremówki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Greckie wakacje cz. 1 - Kulinarny pamiętnik z wyjazdu na Kos 136

dokładniej grecką kuchnię z obszaru wysp Dodekanezu, bo zdaję sobie sprawę, że kuchnia różni się w zależności od regionu kraju. Np. na Kos nigdzie w menu nie widziałam ciasta filo nadziewanego fetą, które jadłam w greckiej restauracji w Polsce.Greckie potrawy - czyli co jadłam na wyjeździe?Tak naprawdę - co jadłam ja i mój Mąż, bo nie wszystkie dania skonsumowałam osobiście;) Jadąc(...)często ją jem i przecież doskonale znam jej smak. Ale w Grecji okazało się, że istnieje wiele rodzajów/odmian fety różniących się choćby teksturą i intensywnością słonego smaku - od kremowych i lekko słonych, przypominających nasz biały ser, po mocno słone, a nawet kwaskowate, kruszące się pod palcami. To było niezwykłe odkryć tyle nut smakowych w takim znanym mi produkcie

Chilli Czosnek i Oliwa
19 przekąsek dla kibica 122

Można przygotować je z wyprzedzeniem i dokończyć tuż przed rozpoczęciem meczu. Udana zabawa sportowa i kulinarna gwarantowana! Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe  Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiące tosty z wędzonym serem Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki(...)Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sorbet jeżynowy z białym winem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Zimowe tosty

Moja smaczna kuchnia
KIZARMIŞ DONDURMA – smażone lody w chrupiącym kokosowym cieście 210

Smażone lodyW kuchni tureckiej zwane pod nazwą KIZARMIŞ DONDURMA. Przyrządza się je w chrupiącej panierce z dodatkiem nie tylko płatków , kokosu , ale i bułki tartej i

Ostra na Słodko
TARTA CZEKOLADOWA „LOTTO” Z FERRERO ROCHER 137

postanowiłam wyczarować szóstkę! :D Mam dla Was przepis na fantastyczną, czekoladową tartę z Ferrero Rocher, które w odpowiedniej oprawie ( masie lukrowej ) przypominają kule do Lotka! Kruchy spód pokryty warstwą kremowej czekolady jest idealnym pomysłem dla wszystkich wielbicieli słodkości. Delikatna, słodka, rozpływająca się w ustach – taka, która zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych! Ps. może to będą szczęśliwe numery(...)KREM: Do garnka wlewamy śmietanę, podgrzewamy do momentu pojawienia się bombelków, zdejmujemy z ognia. Dodajemy posiekaną czekoladę, masło, cukier i ziarenka wanilii – dokładnie mieszamy. Wylewamy na schodzone kruche ciasto, wstawiamy do lodówki. KULE: Lukier plastyczny rozwałkowujemy na podsypanej cukrem pudrem stolnicy, wycinamy kwadraty. Każde Ferrero Rocher obklejamy masą cukrową,dokładnie wygładzamy i sklejamy. Tak przygotowane kule dekorujemy wyciętymi

Ostra na Słodko
Humus (ekspresowy) 223

Humus to jedna z moich ulubionych przystawek. Dziś w wersji ekspresowej. Idealnie nadaje się na letnią przystawkę. Czas przygotowania: 10 min. Porcja dla 2 osób Koszt

kulinarnyJa
Tarta Creme Patissiere z Rabarbarem 122

kolor, to samo stanie się gdy dodacie więcej mleka bądź gdy zechcecie do kremu dodać odrobiny masła. Nie ma się więc co przejmować: Krem może wyjść od białego przez kremowy po średnio żółty w zabarwieniu, każdy na pewno będzie pyszny :) Składniki: (na blachę o wymiarach 12 na 36 cm, bądź mniejsza) Spód: szklanka mąki 90 g masła 1 jajko(...)mniejsze fragmenty- na szerokość blaszki jakiej używamy 30-40 ml gorącej wody 3-4 łyżki brązowego cukru Przygotowanie: Spód: 1. Wszystkie składniki zagnieść szybko i energicznie. 2. Powstałe ciasto uformować w kulę i owinąwszy w folię spożywczą wstawić na 20-30 minut do lodówki. 3. Foremkę posypać odrobiną bułki tartej 4. Rozprowadzić ciasto tak by brzegi były wysokie, około

KreatywnePiny
Fit sernik z serków wiejskich bez cukru na jaglanym spodzie z polewą karobową 247

Chciałam na weekend upiec jakiś sernik, ale nie pomyślałam wcześniej i nie kupiłam twarogu. Ale zawsze mam za to zapas serków wiejskich :D Przypomniałam sobie o

FitKot
Pełnoziarniste bajgle 131

dużo mówić. Uwielbiam bajgle, a szczególnie podpieczone w tosterze czy pod grillem w piekarniku. Na to kawałek awokado, ulubiona wędlina i pomidor lub druga wersja: podpieczony bajgiel z białym kremowym twarożkiem i wędzonym łososiem, skropionym sokiem z cytryny. Mmmmm! Niebo w gębie :)   'pełnoziarniste bajgle' Składniki (na ok.8 -10 sztuk): - 500g mąki pełnoziarnistej - 2 łyżki cukru - 1 łyżeczka soli(...)szklance ciepłej wody, z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce, aby ruszyły. Do miski wsypać mąkę i sól. Wlać pozostałą wodę i zaczyn. Wyrabiać ciasto, przez ok. 5 minut, do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1-1,5h). Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką

CookYourself
Restauracja hotelu Luxor w Lublinie - opinia 156

pozostało nam czekać na to, co dla nas wybrał.  Na początek podano cappuccino z selera z mocno wyczuwalnym tymiankiem. Dla mnie to było coś nowego, mimo, że podobne kremowe zupy już jadałam, chociaż nigdy wcześniej z selera. Danie, co oboje możemy przyznać, było niezwykle delikatne i przyjemne. Zwłaszcza jego puszystość zwracała uwagę. Po chwili stały przed nami puste naczynia(...)wino o głębokim, wiśniowym kolorze i wyczuwalnym aromacie czarnej porzeczki i maliny. Już po chwili okazało się, że świetnie komponuje się z podaną na danie główne polędwiczką wieprzową w cieście francuskim, z warzywami, bekonem i bardzo delikatnym puree ziemniaczanym. Jeżeli przystawka była świetna, to danie główne wprost rozpływało się w ustach.  Danie główne Chciałabym zwrócić uwagę zwłaszcza

Pasja Smaku
Korzenny wegański sernik z chałwą 209

Wymyśliłam sobie na tegoroczne święta korzenny sernik, piernikowy inaczej mówiąc, a że to eksperyment to zrobiłam próbę w małej tortownicy. Nie bez powodu nazywam go sernikiem

greenscarf
Malinowe naleśniki z mascarpone i borówkami 181

kolejny naleśnikowy przepis ( tych nigdy dosyć ;) )W sezonie letnim staram się zjadać jak najwięcej warzyw i owoców.Truskawki , maliny , winogrona i borówki goszczą w ciastach , deserach , racuchach i naleśnikach.Dziś mam dla Was przepis na przepyszne, puszyste naleśniki o delikatnie malinowym smaku wypełnione po brzegi pysznym kremem mascarpone i borówkami.Niebo w gębie!Świetny pomysł zarówno na obiad(...)szkl* jajko – 2 szt* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka*sól – 1 szczypta* olej – 1/4 szklNADZIENIE:* mascarpone – 300 g  ( dla siebie zrobiłam z kremowym serkiem „homo” bez laktozy )* cukier puder – 3 łyżki* borówki – ok. 150 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:NALEŚNIKI:Wszystkie składniki na naleśniki bardzo dokładnie ze sobą miksujemy.Smażymy średniej wielkości naleśniki , odstawiamy

Ostra na Słodko
Katayef - arabskie placuszki 169

Katayef z serem i truskawkami Składniki: (na 10 placuszków) 85 g mąki pszennej 155 ml mleka 1 łyżka cukru pudru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie: 85 g serka kremowego 40 g jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka wody różanej 125 g truskawek 50 g miodu 10 g płatków migdałowych Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać z proszkiem(...)czasie serek, jogurt, cukier puder i wodę różaną wymieszać na gładką masę. Truskawki umyć, odciąć szypułki, pokroić na połówki lub ćwiartki. Płatki migdałowe lekko podrpażyć na suchej patelni. Ciasto wykładać małymi porcjami na rozgrzaną patelnię, smażyć na małej mocy palnika tylko z jednej strony, aż wierzch będzie ścięty. Usmażone placuszki zdejmować z patelni, ściskać palcami z jednej strony, formując rożki

Pożeraczka, czyli raz adobrze