łyżek niebieskiego maku 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1łyżeczka proszku do pieczenia Ptasie mleczko: 400 ml mleka kokosowego 4 łyżki śmietany 30% Galaretka niebieska wieloowocowa Galaretka: 3 galaretki niebieskie wieloowocowe 3 szklanki wody Sposób wykonania: Ciasto z makiem: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i mak. Mieszamy, wylewamy na blachę
Podróż w kulinariaTapioka. Do tej pory tajemnicza i nieznana mi pozycja w kulinarnym asortymencie.Jednak już ją poznałam. W smaku niedawno, na spotkaniu z blogerką Kasią(W Krainie Smaku
W kuchni Karmel-itkipianę z białek. Ser przełożyc do miski, połączyc z jajkami , 1 szkl. cukru, masłem , budyniem. Gotowe muffinki polewamy wcześniej odstawioną polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi Następnie przelewamy do formy muffinkowej na zmianę łyżkę ciasta kakaowego , łyżkę sera i znowu łyżkę ciasta ciemnego. ( łyżki nie za duże bo może zabraknąc ciasta ciemnego - tak jak w moim przypadku ;) Piekłam
Słodkości i nie tylkonigdy przenigdy kulturalnie nie zasiadamy po obiedzie z kawą do ciasta, tylko pożeramy je jeszcze ciepłe. Składniki: 4 dojrzałe banany 250 g słonecznika (wykorzystałam papkę, jaka zostaje po domowej roboty śmietanie słonecznikowej) 250 g mąki pszennej 150 ml mleka roślinnego 100 g cukru 2 łyżeczki sody 100 g masła kokosowego(...)nierafinowane byłoby idealne) 100 g wiórków kokosowych krem: 100 g masła kokosowego 50 g cukru pudru pół szklanki wiórków kokosowych sok z połowy cytryny Masło rozpuszczamy, miksujemy na gładką masę z cukrem, dodajemy podprażone na suchej patelni wiórki Wykonanie ciasta: masło rozpuszczamy i miksujemy na gładką masę z cukrem, dodajemy kolejno miksując chwilę pomiędzy dodawaniem kolejnych składników: rozgniecione banany, papkę
greenscarfksylitol, zamieniłam także mąkę na orkiszową, oraz ilości gdyż moja forma ma tylko 24cm, oryginalny przepis był na formę 30cm.Składniki na ciasto:- 330g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ2000)- 100g masła- 20g oleju kokosowego nierafinowanego (zapachowy)- 3 łyżki ksylitolu- 1 nieduże jajko- 1 żółtko- 3 łyżki zimnej wody- szczypta soliDodatkowo:- 4 średnie jabłka- 3 łyżki cukru trzcinowego- cynamonWszystkie składniki
Smaczne Zdrowesprawiła mi niespodziankę, przygotowując na ostatnie urodziny tort paleo . Zdjęcie powyżej przedstawia ten biszkopt w wersji typowego ciasta, na tort trzeba je oczywiście zrobić w dużej okrągłej foremce. Biszkopt kakaowy na tort czekoladowy paleo – bez glutenu (przepis według mojej żony): mąka kokosowa – ½ szklanki kakao surowe – ½ szklanki olej kokosowy – ½ szklanki miód – ⅓ szklanki jajka – 8 soda(...)żółtka, a następnie wsypuj powoli wymieszane razem suche składniki. Pod koniec mieszania wlewaj powoli olej i następnie ocet. Piecz w 180° aż do suchego patyczka, co w przypadku płaskiego ciasta w okrągłej czarnej foremce (na typowy tort) zajmie 17-20 minut, a w srebrnej prostokątnej (chlebowej) formie nawet 45-50 minut – tak, kolor też ma wpływ na czas pieczenia
PaleoSMAKMasło utrzeć mikserem na jasny puch, dodać cukier i zmiksować. Po jednym wbijać jajka, dobrze miskując po każdym dodaniu ( na tym etapie ciasto może lekko się zważyć, ale nie wpłynie to na efekt końcowy). Następnie dodajemy wiórki kokosowe, migdały, sok i skórkę z cytryny, później mąkę, proszek, sodę i jogurt. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką lub na bardzo wolnych obrotach miksera
Blondynka GotujeMimo, że kuchnia norweska specjalnie nas nie uwiodła (jako wegetarian) to skoleboller, czyli kardamonowe bułeczki z budyniem, lukrem i wiórkami kokosowymi po prostu pokochaliśmy. Przyszedł więc czas na ich zweganizowanie w domu. Składniki (na 8 bułeczek): Ciasto 12 g świeżych lub 5 g suchych drożdży 165 g mleka sojowego 25 g cukru 275 g mąki(...)mleko i drożdżowy zaczyn. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy - najpierw łyżką, później ręka przez kilkadziesiąt sekund - ciasto powinno być klejące. 4) Ciasto przekładamy do lekko natłuszczonej miski i posypujemy z wierzchu mąką. Miskę przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny. Ciasto powinno podwoić objętość. 5) W międzyczasie przygotowujemy budyń - do szklanki wsypujemy mąkę i skrobię
Roślinożerni urlopowiczelekkim czubkiem) – 2 filiżanki mleka roślinnego (użyłam ryżowe) – opakowanie proszku do pieczenia – opakowanie cukru waniliowego – 5 łyżek mąki kokosowej – 2 filiżanki mieszanki mąki bezglutenowej (użyłam tej od http://www.schaer.com ) Przygotowanie ciasta zaczynamy od umycia i obrania bananów, które miksujemy razem z masłem orzechowym do otrzymania jednolitej konsystencji. Przekładamy masę do miski i dodajemy mąkę, proszek
Szybko Tanio SmaczniePozostałą masę łączymy z ananasem z puszki oraz resztą pokruszonych herbatników i wykładamy na wierzch lekko dociskając. Boki wygładzamy i całość posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi. Schładzamy w lodówce najlepiej kilka godzin. Dobrze schłodzone ciasto powinno się bez problemu kroić
Kuchnia w czekoladzielekkim czubkiem) – 2 filiżanki mleka roślinnego (użyłam ryżowe) – opakowanie proszku do pieczenia – opakowanie cukru waniliowego – 5 łyżek mąki kokosowej – 2 filiżanki mieszanki mąki bezglutenowej (użyłam tej od http://www.schaer.com ) Przygotowanie ciasta zaczynamy od umycia i obrania bananów, które miksujemy razem z masłem orzechowym do otrzymania jednolitej konsystencji. Przekładamy masę do miski i dodajemy mąkę, proszek
Szybko Tanio SmacznieRozczyn: 30 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 0,5 szklanki letniego mleka Ciasto: 0,5 szklanki cukru 2,5 szklanki mąki pszennej 100 g masła 3 jajka Kruszonka: 7 łyżek mąki 4 łyżki masła 3 łyżki cukru 8 g cukru wanilinowego 3 łyżki wiórków kokosowych Wykonanie: Na początku musimy przygotować rozczyn. Do miseczki wkładamy drożdże i zasypujemy je łyżką(...)jeszcze troszkę nam urosło. Teraz należy przygotować kruszonkę J Masło roztopić i dodać do niego cukier, cukier wanilinowy, wiórki kokosowe oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Możemy już włączyć piekarnik i rozgrzać go do temperatury 175-180 C. Wyrośnięte ciasto posypać owocami a następnie kruszonką. Ciasto należy piec ok. 40 minut (wszystko zależy od naszego piekarnika
The Sweet Damselnachodzi ochota na całkiem proste ciasto, może z dodatkiem owoców… Właśnie za taką potrzebą upiekłam to małe, przepyszne i niezwykle proste w wykonaniu ciasto, które w dodatku jest niskowęglowodanowe zatem idealne na keto (low carb) [wp_ad_ecamp_1] Ciasto – składniki 60g masła 3 jajka 1/2 szklanki mąki migdałowej 1/4 szklanki mąki kokosowej kilka kropli flavdrops waniliowych (lub erytrytolu
Do Garów!Całość zgrała się świetnie, bo na ten deser mieli ochotę również dorośli, ale musieli obejść się smakiem, dla nich przygotowałam pyszną kawę i ciasto Pychotka, a mały człowiek dostał ten pyszny deserek. Składniki: 160 ml mleczka kokosowego 3-4 łyżki ryżowej kaszki Nestle owoce leśne garść truskawek ( u mnie mrożonych) syrop klonowy Wykonanie: Mleczko wlałam do rondelka i postawiłam
Blondynka Gotujepieczenia 1,5 szklanki mąki tortowej używam Młynomag 3/4 szklanki rozpuszczonego masła 4 łyżki wody 2 łyżki ciemnego kakao 1 kisiel truskawkowy lub wiśniowy 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny Dr.Oetker Odrobina żółtego barwinka Dr.Oetker Sposób przygotowania: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami drobny cukier, łyżka po łyżce(...)równe części. Do jednej dodać łyżeczkę mąki, do drugiej ciemne kakao, do trzeciej kisiel a do czwartej wiórki kokosowe i odrobinę żółtego barwnika spożywczego. Wymieszać. Formę do babki natłuścić i obsypać bułką tartą, wykładać kolorowe ciasta, kolejność dowolna. Piec w nagrzanym do 175*c piekarniku na grzaniu góra dół około 45/50 minut (do suchego patyczka) Upieczoną
Wanilia i Kardamon