pyszne. Na zewnątrz chrupiące ciasto, a w środku miękkie, wilgotne nadzienie pachnące cynamonem i pomarańczą. Poezja! Takie babeczki to całkiem zdrowe i odżywcze słodycze (głównie ze względu na obecność suszonych owoców), dlatego możecie sobie pozwolić na małe co nieco. Szczególnie w czasie świąt, kiedy jak wiadomo można więcej Do babeczek użyłam oleju kokosowego, ponieważ akurat taki tłuszcz miałam pod ręką(...)białych błonek) 1 łyżka miodu czubata łyżeczka cynamonu 3-4 łyżki powideł śliwkowych Przygotowanie Mąkę wymieszaj z solą i ksylitolem, dodaj bardzo zimny olej kokosowy. Następnie ugniataj rękoma, dodając po łyżce lodowatej wody. wyrabiaj ciasto aż będzie plastyczne, a cały olej się rozpuści. Przygotuj foremkę do muffinów z 12 dołkami (lub np. 12 kokilek). Oderwij trochę więcej niż 3/4 ciasta
Powiedz dietom nieczekolady powstało właśnie takie ciasto. B rownie - słodkie, ciężkie, wilgotne i intensywnie czekoladowe! W moim wykonaniu na dodatek zdrowe i całkiem dietetyczne. ;) Coś w tylu tego brownie z tą różnicą, że ulepszone i o wieeeeele smaczniejsze. Takie ciacho możecie jeść bez wyrzutów sumienia. Są w nim same zdrowe składniki, jak np. olej kokosowy, kasza jaglana, naturalne kakao(...)blendujemy. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Miksujemy jaja dodając stopniowo cukier i resztę składników - mąkę ryżową, kaszę jaglaną, kakao i roztopiony olej kokosowy. Doprawiamy szczyptą soli i chilli dla podkreślenia smaku. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Następnie przelewamy naszą czekoladową masę do blaszki uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Gruszki myjemy i kroimy na plasterki. Dekorujemy nimi
Kuchnia Elliecynamonu, 2 płaskie łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu, 2 łyżki soku z cytryny, 50 g drobnych wiórek kokosowych, ponadto: 2 białka, 150 g cukru białego kryształ, 1 łyżeczka octu winnego, 300 g marmolady wieloowocowej. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy w razie potrzeby dodajemy łyżkę wody. Ciasto przenosimy do formy(...)prawdziwą wanilią i nutą kardamonu, sok z cytryny, całość mieszamy. Jabłka zagęszczamy wiórkami kokosowymi. Pozostawiamy do przestygnięcia. Beza: Białka miksujemy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier ciągle miksując. Kiedy białka będą sztywne dolewamy octu winnego i miksujemy jeszcze ok. 5 min. Upieczone i przestudzone ciasto smarujemy marmoladą. Rada: marmolada powinna być miękka, żeby łatwo się rozsmarowywała. Wystarczy ją delikatnie
Moniki Smakołykimiksujemy w blenderze, dodajemy do tego: 4 łyżki kakao lub gorzkiej czekolady,1,5 łyżki miodu i 3 łyżki oleju kokosowego w płynie. Miksujemy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Powinna nam wyjść w miarę twardę nie rozpadające się ciasto, z której będzie można wyciąć serduszka za pomocą foremki. Różowe nadzienie robimy miksując ze sobą banana, dwie łyżki malin oraz(...)łyżek oleju kokosowego (o jego super właściwościach do poczytania tutaj ). Wylewamy masę do pojemnika plastikowego na żywność na wysokość do max 1,5 cm. Do tego nadaje się również foremka np. do tarty, silikonowe formy do ciast o prostym kształcie. Użyjcie takiego naczynia, aby wylane nadzienie miało równą wysokość (pamiętajcie, że musicie wyciągnąć z pojemnika wycięte formy). Nasz słodki farsz
PaleoLifezdejmuję papier. Równa część ze spodu biszkoptu jest ładniejsza i wykorzystują jako wierzch przyszłego ciasta lub tortu. Biszkopt jest już gotowy. Sprawdź poniżej pomysły gdzie użyć biszkoptu. Pomysły wykorzystania biszkoptu z 4 jajek. Biszkopt jest uniwersalnym ciastem, na bazie którego możemy wyczarować mnóstwo ciast, tortów oraz deserów. Malinowa chmurka na biszkopcie Z 4 jajek otrzymamy nie duży biszkopt na kwadratową(...)ciasto lub tort. Tort kinder bueno Na bazie tego niedużego biszkoptu przygotujesz także wspaniałą przekąskę do kawy lub herbaty. Mam na myśli kostkę kokosową, znaną także pod nazwą kudłacze lub lamingtony! Życzę oryginalnych pomysłów na pyszne ciasta i smacznego! Artykuł Biszkopt z 4 jajek pochodzi z serwisu Ania gotuje Blog kulinarny
Ania gotujeudekorować je lukrem np. cytrynowym lub posypać cukrem pudrem a do ciasta dodać aromat śmietankowy lub cytrynowy – będzie pysznie! Taki przepis na ciasto to świetna baza, do której następnym razem możecie dodać kakao, wiórki kokosowe, bakalie wszelakie, świeże owoce jak np. truskawki, maliny, borówki czy jagody. U mnie goście w tygodniu zawsze równa się jakiś szybki i smaczny wypiek
Zasmakuj KuchniSwego czasu to ciasto robiło furorę na wegańskich grupach kulinarnych i przyznam szczerze, że nie wiem od kogo ten przepis wyszedł. Poszłam za tłumem i również skosztowałam tej kakaowo-kokosowej zebry - z pewnością jest warta tego, aby przepis dalej puszczać w świat :) Czytaj więcej
Kasia Sarnadawno zapomniane chwile. A Wam z czym kojarzy się zapach ciasta...? Składniki Czas przygotowania: 1 h chłodzenie + 60 min pieczenie Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 6 łyżek cukru pudru 1 szklanka wiórków kokosowych szczypta soli 260 g zimnego masła około 1/4 szklanki bardzo zimnej wody Nadzienie: 700 g rabarbaru 1 świeży ananas 50 g suszonej żurawiny(...)posmarowania, cukier puder Przygotowanie: 1. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder, sól, wiórki kokosowe i pokrojone w małą kosteczkę masło i rozcieramy palcami do powstania okruszków. Stopniowo dolewamy wodę (nie musimy dodać całej ilości) i jeszcze przez chwilkę zagniatać, aż ciasto będzie gładkie i zacznie łączyć się w kulę, podzielić na 2 części, owinąć folią i wstawić
Słodki Kompromisuzdrowiona, bez białego cukru i z mąką pełnoziarnistą oraz mnóstwem aromatycznych przypraw. Ciasto doskonale sprawdzi się na jesienne i zimowe chłody. Bardzo polecam. Składniki: 150 g puree z dyni 1/3 szklanki syropu z agawy 1/2 szklanki ksylitolu 2 jajka 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 225 g mąki pełnoziarnistej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki(...)agawy, jajka, mleko i wymieszać. w osobnej misce wymieszać mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. Przesypać suche składniki do mokrych i wlać olej kokosowy i delikatni wszystko wymieszać do połączenia się składników. Połowę przygotowanego ciasta wlać do formy i wyrównać, do reszty dodać 3 łyżki kakao i 2 łyżki mleka. Następnie wylać warstwę czekoladową. Piec przez 50-60 minut. * Przepis
Healthy food explorerChatka Puchatka, Domek Baby Jagi, Chatka Baby Jagi… niezapomniane i wspaniałe w swojej prostocie. Ciasto, sernik, deser – hit lat 70, 80… i nie tylko. Składniki były zawsze dostępne, a reszta należała już tylko do kreatywności osoby przygotowującej. To przepis, który można „rozciągać na metry”, zmieniać, modyfikować, przerabiać – i efekt końcowy jest zawsze udany. Tym razem kolejna wersja, bez użycia(...)proszku mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym, wlewamy wrzącą wodę i rozpuszczone masło. Miksujemy na gładką masę. Gdy l ekko przestygnie nakładamy ją na ciasto, równomiernie rozprowadzając. Wierzch posypujemy uprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi. Ponownie zawijamy w folię i wkładamy do całkowitego stężenia do lodówki. Waniliowa chatka Puchatka z polewą z mleka w proszku to deser wybitnie letni. Prostota
mojewypiekiinietylkomiksujemy na proszek. 2. Mąkę przesypujemy do dużej miski. Następnie schłodzone masło ścieramy na tarce z grubymi oczkami podsypując mąką ( patrz FILM ). Dodajemy rozdrobnione wiórki kokosowe, jajka, cukier z wanilią i szybko rękoma zagniatamy ciasto (możemy to oczywiście zrobić w odpowiednim mikserze). 3. Gotowe ciasto nakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na około 60 minut. 4. Schłodzone ciasto wyciągamy(...)lodówki i krótko zagniatamy. Podsypując mąką ciasto dosyć cienko wałkujemy i wycinamy z niego ciasteczka w kształcie serduszek (lub innym). W połowie serduszek mniejszą wykrawaczką wycinamy środek. 5. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 170C na funkcji termoobieg przez około 9 -10 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka
Mała Cukierenkagrzybami i orzechami laskowymi Śledzie w grzybach w ziołach i orzechowy wafelek Karpia w maku i kokosie, gruszkę i jabłko z pęczakiem na domowym winie Karmelizowane orzechy na kokosowym puddingu z imbirem Moja grupa miała za zadnie przygotowanie smażonego karpia w panierce maku i kokosie, podanego z pęczakiem na domowym winie i duszonymi gruszkami i jabłkami w korzennych przyprawach(...)przesmażyłyśmy na na maśle, dodałyśmy wina, miodu i korzennych przypraw. Gdy były miękkie dodałyśmy do niego ugotowany pęczak i chwilę razem podgrzewałyśmy. Karpia najpierw obtoczyłyśmy ciastem naleśnikowym, a potem w panierce złożonej z wiórek kokosowych i maku. Smażyłyśmy na złoto z każdej strony. Efekt finalny był zaskakujący. Okazało się, że z kokosa i maku powstała pyszna chrupiąca panierka, która wspaniale
Kulinarne przygody Gatityrozpuszczalnej mocnej kawy Krem chałwowy: 300 ml śmietany kremówki 30% 20 dag sera mascarpone 10 dag chałwy waniliowej 1 łyżka cukru pudru Wiórki kokosowe do obtoczenia lub dowolna posypka 1 dowolna galaretka Sposób wykonania: Ciasto: Jajka wbić do miski, wsypać cukier i ubijać aż do puszystej gęstej piany, mąkę wymieszać z kakao, przesiać do masy jajecznej stopniowo dodając schłodzony(...)napar kawowy oraz olej, delikatnie wymieszać ręcznie rózgą od miksera, aż do połączenia. Tak przygotowane ciasto wylać na wyłożoną papierem pergaminowym blaszkę , piec 15 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku na grzaniu góra –dół. Upieczone, wyłożyć na bawełnianą ściereczkę oprószoną niewielką ilością cukru pudru, zawinąć w rulon i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody
Wanilia i Kardamon