kruche, idealnie nadawać się będą jako baza do innych ciast, można do nich dodać kakao czy też karob. Składniki na około 50 szt. 400 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 100 ml złotego syropu ( przepis znajdziecie tu ) , syropu z agawy lub innego wegańskiego lepiszcza 100 g m masła kokosowego(...)innego oleju roślinnego łyżka esencji waniliowej łyżka soku z cytryny 1 mały banan szczypta soli Przygotowanie: Zblenduj na gładką puszystą masę banana z masłem kokosowym. Umieść wszystkie składniki na ciasto w dużej misce, ale syrop dodawaj stopniowo, początkowo możesz wyrobić ciasto mikserem. Zagnieć gładkie ciasto, konsystencją będzie przypominało masę marcepanową. Owiń je folią spożywczą i schłodź przez 30 minut
greenscarfczarnuszka, czosnek granulowany * *przyprawy i zioła polecam dodawać w ilości odpowiedniej do naszych upodobań WYKONANIE Płatki owsiane mielimy na mąkę, następnie mieszamy je z pozostałymi składnikami na ciasto. Patelnię delikatnie przesmarowujemy olejem kokosowym i rozgrzewamy ją. Naleśniki smażymy po kilka minut z każdej strony. Do garnka wlewamy niewielką ilość wody (ok 3 cm), następnie wsypujemy tam groszek z marchewką
healthy dreamsdodać cukier puder. Wymieszać. Następnie dodać kakao i mieszać, aż polewa zgęstnieje. Na końcu dodać 2 łyżki zimnej wody. Gotową polewą polać sernik i posypać np. wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi lub orzechami. Ciasto smakuje najlepiej na drugi – trzeci dzień po upieczeniu, gdy smaki się ze sobą przegryzą
My simple kitchenCiasto dla wielbicieli kokosu, połączenie smaku słonego i słodkiego, naprawdę smakuje genialnie ;-) Składniki: 2 - 3 paczki krakersów 1 litr mleka 2 budynie waniliowe z cukrem 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 żółtko 250 g masła 200 g wiórków kokosowych + 50 g do posypania Do kubka odlać odrobinę mleka, resztę zagotować z cukrem. Do gotującego się(...)nią po kolei: warstwę krakersów, krem, warstwę krakersów, krem, warstwę krakersów, krem, posypkę 50 g wiórków kokosowych przyrumienić na suchej patelni. Ciasto wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Smacznego kochani
Cukier&Puderwody – 30 g soli himalajskiej lub morskiej – 1 łyżka miękkiego masła lub oleju kokosowego Przygotowanie : Do dużej misy dodaj obie mąki, cały wcześniej przygotowany zaczyn lub odpowiednią ilość zakwasu i sól. Ciasto wystarczy wymieszać łyżką drewnianą lub końcówką(...)miksera do ciast bardziej rzadkich. Ciasto będzie dość lejące, ale tak ma być. Przygotuj keksówki, posmaruj je bardzo dokładnie masłem a najlepiej olejem kokosowym (według mnie jest najlepszy do wysmarowania form) i wysyp mąką. Ciasto przełóż do form, wygładź lekko łyżką a na koniec mokrą dłonią wyrównaj górę ciasta aby była gładka i jednolita na przestrzeni całej foremki. Odstaw ciasto
nietylkopasta.plsuszonych fig - 2 szkl. suszonych moreli lub żurawiny - karob lub kakao - imbir mielony i cynamon -2 łyżki oleju kokoswego -wiórki kokosowe, mielone orzechy, kakao do posypki 1. Wszystkie suche składniki wymieszać. 2. Do suchych dodać składniki mokre. Ciasto zagnieść. Jeżeli jest za suche to po trochu dolewać ciepłą wodę aż z ciasta będzie można uformować elastyczną kulkę. 3. Owinąć(...)farsz zostawić odkryty do wystudzenia. 11. Farsz wyłożyć na upieczony spód delikatnie dociskając aby nie zostały pęcherzyki powietrza. 12. Wyciągnąć resztę ciasta z zamrażarki, rozwałkować i wykroić różne kształty, którymi należy udekorować górę. Całość można posypać cukrem kokosowym. 13. Piec w 150°C do zarumienienia
Candy PandasCię ludzi. Pamiętaj o tym. U nas na blogu wielkanocny smakołyk ciasto makowo – „serowe” z polewą czekoladową. Ciasto makowo – „serowe” z polewą czekoladową Składniki: Masa makowa 1 szklanka maku 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie kokosowe) 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii (ewent. cukru z prawdziwą wanilią) 1 łyżeczka agaru 3-4 łyżki cukru brązowego nierafinowanego(...)alkohol lub sok oraz szczyptę soli. Cały czas mieszając podgrzewamy masę na małym ogniu aż czekolada się roztopi. Odstawiamy z ognia i polewamy ciasto. Tortownicę o wymiarach ok. 24 cm. Wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem kokosowym (lub innym) i posypujemy zmielonymi orzechami. Nakładamy masę makową następnie serową. Wierzch polewamy polewą czekoladową. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc. Smacznego
Moja Mama Gotujezostawić do wystygnięcia. Polewa : Roztopić czekoladę wraz z mlekiem na parze. Biszkopt przekroić na 2 części. Na upieczone ciasto kakaowe, wyłożyć ostudzoną masę kokosowo-budyniowo. Na to wyłożyć drugą część ciemnego biszkoptu. Całość polać czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi. Jeżeli przygotowałaś/eś ciastka z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję
Słodki ZakątekInne moje placuszki na słodko znajdziecie tutaj a przepis na wytrawne z brokułów i sera tutaj Składniki: 2 białka jaja 50 g mąki kukurydzianej 2 łyżki oleju kokosowego w płynnej postaci jeśli ciasto będzie zbyt gęste, nie będzie lejące jak na naleśniki, możesz dodać mleka lub wody 2-3 łyżki cukru / ja używam słodzika Przygotowanie: białka lekko ubij
Oka w rosole czyli KaFka gotujemiało to jednak wpływu na jego smak, a i trochę kalorii zaoszczędziłam. Masa serowa jest niezwykle kremowa, bo w połowie zawiera ricottę. Ciasto: 200 g gorzkiej czekolady 2/3 słodkiej śmietanki 18% 1 i 1/4 mąki kokosowej (pszennej potrzeba nieco więcej) 2/3 szklanki cukru cukier waniliowy (2 łyżeczki) 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 500 g ricotty(...)Czekoladę połamać, włożyć do miseczki, wlać śmietankę, rozpuścić i ostudzić. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, wlać czekoladę i zmiksować, dodać mąkę kokosową połączoną z proszkiem do pieczenia i zmiksować na małych obrotach miksera. Ciasto wyłożyć na dużą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Ricottę i serek połączyć z cukrem i cukrem waniliowym oraz rozkłóconymi jajkami. Wyłożyć na ciasto czekoladowe
Czerwień i błękitsobie delikatny biszkopt z malinową galaretką oraz aksamitnym kremem na bazie białej czekolady i przyjemnie chrupiących płatków migdałów w towarzystwie wiórków kokosowych. To połączenie smaków i tekstur wzbudzi zachwyt każdego łasucha zarówno małego jak i dużego. Ciasto prezentuje się niezwykle efektownie dlatego doskonale sprawdzi się na specjalne okazje, przyjęcia czy imprezy, ale także jako wyśmienity deser do popołudniowej kawy(...)wiórek kokosowych Czekoladę razem z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy do niej stopniowo rozpuszczoną czekoladę i ubijamy na średnich obrotach tylko do połączenia składników - inaczej krem może się nam zważyć. Na koniec dodajemy płatki migdałowe i wiórki kokosowe i całość mieszamy łyżką. Tylko do połączenia Złożenie ciasta
Cynamonowe szczęścieschować do lodówki. Jasna część ciasta 4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu 100 g startej gorzkiej czekolady 100 g rodzynek 100 g wiórek kokosowych 1 szklanka krojonych orzechów 1 słoik powideł (dałam śliwkowe) Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 23x38 cm i posmarować je powidłami. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Kiedy piana z cukrem(...)będzie już ubita dodać startą czekoladę,rodzynki, wiórki kokosowe i posiekane na drobno orzechy.Wymieszać wszystko szpatułką i rozłożyć na powidłach. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 40-45 minut. Ciasto ciemne 4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu 1 kisiel wiśniowy Ciasto, które chłodziło się w lodówce wyłożyć na blaszkę o wymiarach 23x38 cm . Białka ubić
O kuchni z uczuciemDziś przepis na mój ulubiony tort kokosowy oczywiście bezglutenowy . Jest to najłatwiejszy tort a jednocześnie najsmaczniejszy i lekki , ponieważ krem jest na bazie bitej śmietany , nie
Kawa z mlekiemmlekiem skondensowanym i ekstraktem (lub aromatem) waniliowym.W drugiej misce za pomocą miksera ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.Łączymy ubitą pianę z białek z masą kokosową delikatnie mieszając łyżką. Wykładamy ciasto za pomocą łyżki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w odległości 3 cm od siebie.Wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C i pieczemy
W kuchni KatieZawsze na ten czas przyrządzam jedno nowe ciasto. W tym roku padło na mleczną kanapkę. Jest ono najlepsze na drugi dzień, gdy smaki się już „przegryzą”. Skorzystałam z przepisu zamieszczonego na blogu Moje Wypieki. Nie przyrządzałam sama polewy czekoladowej, gdyż miałam gotową i chciałam ją wykorzystać, a wierzch posypałam wiórkami kokosowymi. Zmniejszyłam także ilość cukru i masła(...)Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać mleko w proszku i ucierać, do gładkości. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą. Polać ciasto polewą i posypać po wierzchu wiórkami kokosowymi. Smacznego
Fabryka pomysłów