BABKA KOKOSOWA Z MAKIEM 188przepyszną , a zarazem niesamowicie łatwą babkę.Wykorzystałam do niej białka , które zostały mi z kruchego ciasta …. dużą ilość kokosu … odrobinę maku … i swój talent do pieczenia – zdecydowanie się opłacało , rodzina zajadała aż im się uszy trzęsły!Polecam!Taka babka kokosowa jest świetnym pomysłem np. na nadchodzące Święta!SKŁADNIKI :* mąka pszenna – 1,5 szkl* białko(...)masę.Dodajemy mleko , a następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Miksujemy na wolnych obrotach , dosypując po łyżce kokosu i maku.Osobno ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno.Dodajemy do ciasta kokosowo – makowego i dokładnie , ale bardzo delikatnie mieszamy – tylko w jedną stronę!Wlewamy do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej odrobiną bułki tartej.Pieczemy
Ostra na Słodko
Cycki murzynki 244domu przy kawie i ciachu, które polecam z całego serca. Lekko wilgotne, makowo-białkowe z masą, moczonymi biszkoptami i polewą czekoladową:) Niebo w gębie:D Ciasto: 15 dag maku 15 dag wiórek kokosowych 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 białek 1 szklanka cukru 2 szklanki mleka Masa: 1/2 litra mleka 6 żółtek 1/2 szklanki(...)kakao 4 łyżki mleka Dodatki: 1 duże opakowanie okrągłych biszkoptów rodzynek tyle, ile biszkoptów Wykonanie: Ciasto- mleko gotuję, wsypuję mak i gotuję do miękkości. Odcedzam na sitku, studzę i mielę trzykrotnie. Do zmielonego maku dodaję wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia. białka ubijam na sztywną pianę dodając po trochu cukier. Do ubitych
Ciasteczkowy Potwór
Ciasto "Afrodyta" 442Drugą połowę lekko tężejącej galaretki dodać do ubitej śmietany i również wymieszać. Obie masy połączyć ze sobą, wymieszać. Kremem przełożyć biszkopt. Wierzch ciasta posmarować dżemem brzoskwiniowym. Ponadto: 70 g masła; 3 łyżki cukru; 100 g wiórków kokosowych; Masło(...)cukrem roztopić, dodać wiórka kokosowe i cały czas mieszając smażyć na małym ogniu aż do uzyskania złocistego koloru. Wiórka wysypać na rozsmarowany dżem na wierzchu ciasta. Moje uwagi: 1. Trzeba uważać podczas smażenia wiórków kokosowych, ponieważ bardzo łatwo i szybko można je przypalić. Kiedy zobaczymy, że wiórka są już wystarczająco brązowe, to od razu wysypujemy na dżem. Zostawione na gorącej
In my kitchen
Keto rolada dyniowa (Paleo, LowCarb) 197swoich potrzeb. A że nabiału nie jadam, jest to po prostu połączenie śmietanki kokosowej z jogurtem kokosowym . Keto rolada biszkoptowa z dyni z kremem kokosowym Biszkopt dyniowy – do dwóch razy sztuka Wracając do ciasta, za pierwszym razem nie ubiłam białek wierząc, że – zgodnie z przepisem – nie będzie to konieczne… Niestety, wyszedł mi płaski placek, który w dodatku przy próbie(...)przeszkód po drodze... Dania Deser Kuchnia Amerykańska , Wege Keyword biszkopt , ciasta z kremem , ciasto dyniowe , Halloween , jajka , rolada , trifle Porcje 12 porcji Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 20 minut Czas oczekiwania 1,5 godziny Składniki Biszkopt dyniowy 35 g mąki kokosowej 70 g puree z dyni 30 g erytrytolu 1/4 szklanki mleka kokosowego 25 g masła klarowanego rozpuszczonego
Modern Cave Girl
Murzynek 180Proste czekoladowe ciasto, które nie może się nie udać. Murzynek jest smaczny, wilgotny i długo utrzymuje świeżość. Składniki: 1 kostka margaryny 3-4 łyżki kakao 8 łyżek wody lub mleka 3-4 jajka 1,5 szkl. mąki 1,5 szkl. cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia posiekane orzechy wiórki kokosowe Margarynę, cukier, wodę(...)szklanki masy. Do pozostałej (chłodnej) masy dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Dodajemy również posiekane orzechy i wiórki kokosowe. Wlewamy do formy i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 30-40 minut. Po upieczeniu ciasto smarujemy wcześniej odlaną masą. Smacznego
Pyszności Słodkości
Murzynek 216Proste czekoladowe ciasto, które nie może się nie udać. Murzynek jest smaczny, wilgotny i długo utrzymuje świeżość. Skadniki: 1 kostka margaryny 3-4 łyżki kakao 8 łyżek wody lub mleka 3-4 jajka 1,5 szkl. mąki 1,5 szkl. cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia posiekane orzechy wiórki kokosowe Margarynę, cukier, wodę lub mleko, kakao wkładamy(...)ognia, studzimy i odlewamy 3/4 szklanki masy. Do pozostałej (chłodnej) masy dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Dodajemy również posiekane orzechy i wiórki kokosowe. Wlewamy do formy i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 30-40 minut. Po upieczeniu ciasto smarujemy wcześniej odlaną masą. Smacznego
Salonik smaków
Ostry sos kokosowy - Red Coconut Chutney - Dinesh's recipies 243Dziś kolejny przepis od Denish'a - jeśli tak dalej pójdzie to w Arabii Saudyjskiej szybciej nauczę się gotować hinduskie potrawy, niż arabskie :) Relacje z hinduskich
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kruche z masą kokosową jeżynami i gruszką 449woreczka i włożyć do zamrażarki. Drugą część ciasta równomiernie rozłożyć na blachę wyłożoną papierem i włożyć na 40 minut do lodówki. Po wyjęciu ciasto nakłuć widelcem i zapiec w 200 stopniach około 20 minut. Wyjąć. Masa kokosowa: Białka ubić na sztywno, dosypywać porcjami cukier i miksować do momentu aż cukier się rozpuści. Dodać do białek śmietanę zmiksować na wolnych obrotach(...)budyniem i mąką ziemniaczaną, dodać do białek i zmiksować na wolnych obrotach do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Masę kokosową wyłożyć na letni podpieczony spód. Na wierzchu rozsypać jeżyny i gruszkę pokrojoną w kostkę. Wyjąć ciasto z zamrażarki, zetrzeć na tarce i równomiernie rozłożyć na wierzchu. Piec w 180 stopniach 70 minut. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem. Blacha
Ala piecze i gotuje
kokosowiec 2279Jeśli tak jak ja lubicie kokos to tym ciastem będziecie zachwyceni. Jest podwójnie kokosowe bo zawiera kokosową bezę oraz krem z mascarpone i gotowanego kokosu a to wszystko otulone kakaowym biszkoptem. Dodałam też lekką nutkę alkoholu, żeby całość nie wydawała się mdła. Jak dla mnie bomba (kaloryczna niestety też),miękkie, lekkie po prostu przepyszne. *foremka(...)bezę: 4 białka 1 szklanka cukru 150 g kokosu szczypta soli na krem kokosowy: 3/4 szklanki mleka 100 g drobnego kokosu 300 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru łyżka żelatyny dodatkowo: 1/3 szklanki wódki Biszkopt upiec najlepiej dzień przed przekładaniem ciasta, wtedy ładnie się przekroi i nie będzie się strzępił. Białka ubić na sztywno
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto niedzielne bez jajek 188mąki tortowej, 1 margaryna, ¾ szklanki cukru, 3 łyżki śmietany, ½ łyżki octu, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, ½ szklanki wiórki kokosowe, owoce sezonowe lub mrożone, tłuszcz do formy, wiórki do formy. Wykonanie: Z podanych składników zagęścić kruche ciasto i wstawić do lodówki na pół godziny. Blaszkę wysmarować tłuszczem, posypać wiórkami i wylepić ciastem(...)boki blaszki ( 1/3 ciasta zostawić). Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut do zrumienienia. Następnie posypać wiórkami kokosowymi (1/2 szklanki) nałożyć owoce( mogą być mieszane), a resztę ciasta rozwałkować. Kroić paski i ułożyć na wierzchu ciasta w kratę. Piec w temperaturze 170 stopni około 30-35 minut
Tradycyjna Kuchnia
drożdżowe ciasto śliwkowo-morelowe z kokosem i polewą czekoladową.. 221wiórki kokosowe 4 łyżki, polewa czekoladowa - w opisie do misy robota wkruszyć drożdże, wlać 1/2 szklanki letniego mleka, wsypać po 1 łyżce cukru i mąki, wymieszać, nakryć talerzem i odstawić na 30 minut do wyrośniętego zaczynu wsypać mąkę z solą, cukier, cukier wanilinowy, wbić jajka, do roztopionej margaryny wlać zimne mleko i od razu wlać do ciasta hakiem wyrabiać ciasto(...)łyżeczką mąki, nakryć talerzem do wrośnięcia na około 40 minut, ciasto dobrze wyrosło forma 40x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do blachy, na cieście rozłożyć naprzemian wypestkowane śliwki i morele, posypać wiórkami kokosowymi, piekarik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach 1/2 szklanki pudru cukru z 1 łyżeczką
W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto jogurtowe ze śliwkami 2540oleju 1 szkl cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia około 0,5 kg śliwek cukier kokosowy do posypania Przygotowanie: Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na sztywno. Miksując na wolnych obrotach dodawać do ciasta na przemian olej, jogurt naturalny i mąkę. Miksować do momentu az wszystkie składniki się(...)połączą i powstanie jednolite ciasto. Formę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Na wierzchu ciasta poukładać połówki śliwek skórką do dołu. Posypać całość cukrem kokosowym. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut do suchego patyczka. Zimne ciasto przed podaniem można delikatnie oprószyć cukrem pudrem
Ala piecze i gotuje
SERNIK Z PIANĄ I KOKOSEM 249wielkanocnym stole w moim domu rodzinnym zawsze gości ten sernik. Sprawdzony przepis z zeszytu mamy. Delikatny, wilgotny, rozpływający się w ustach, a piana kokosowa dopełnia smaku. Polecam nie tylko na Wielkanoc. SKŁADNIKI Kruche ciasto: blaszka o wym. 24x38 cm 2 szkl. mąki, 2 żółtka, 125 g margaryny, ½ szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku(...)szkl. cukru 2 budynie waniliowe 1 łyżka kaszy manny 2 szkl. mleka 4 łyżki oleju 1 cukier waniliowy olejek cytrynowy Beza: 10 dag wiórek kokosowych 6 łyżek cukru 6 białek Dodatkowo: kakao gorzkie WYKONANIE Ciasto kruche: Mąkę siekamy nożem z margaryną i proszkiem, potem dodajemy żółtka, cukier i śmietanę, zagniatamy. Chłodzimy 30 min. Masa serowa: Ser mielimy dwukrotnie. Żółtka
słodki bratek