samych białkach, nie jest suche i świetnie komponuje się z filiżanką kawy lub kubkiem herbaty. Spróbujcie koniecznie :) Piernikowe ciasto na białkach bez cukru 5 białek 150 g ksylitolu 1 łyżeczka ekstraktu ze stewii 200 g mąki orkiszowej razowej 50 g mąki kokosowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka przyprawy do piernika 70 g oleju rzepakowego/oliwy garść posiekanych orzechów pekan(...)mleka Białka ubić na sztywną pianę i dodawać stopniowo ksylitol, ciągle ubijając. Mąkę orkiszową i kokosową wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika, dodać olej i ekstrakt ze stewii. Mąkę połączyć delikatnie z białkami, na końcu dodać mleko, orzechy i suszoną morwę. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę. Piec ok. 40-45 minut w 180 stopniach
FitKotMuszę się Wam przyznać, że mleko kokosowe to dla mnie ciągle produkt, który oswajam i to oswajanie wychodzi mi coraz lepiej. Tym razem przygotowałam z
Cynamonowe szczęścieBudyniowy biszkopt przełożony słodką masą kokosową z mlekiem w proszku i czekoladą. Przełamane dwiema warstwami konfitury z czarnej porzeczki, lekko kwaśnej i mocno owocowej. Bardzo smaczne ciasto warstwowe z porzeczką. biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 budyń waniliowy 2 łyżki gorącej wody napar z herbaty do nasączenia CZEKOLADOWY KREM KOKOSOWY: 2 1/2 szklanki śmietanki kremówki(...)piec przez 30 min. Po tym czasie wyciągnąć ciasto i upuścić w formie z wysokości 50 cm. Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Krem. Śmietanę kremówkę przelać do garnuszka i doprowadzić do wrzenia. Wsypać mleko w proszku i stale mieszając trzepaczką dokładnie rozprowadzić. Wsypać wiórki kokosowe i zagotować. Zdjąć z ognia i wrzucić połamaną czekoladę. Delikatnie mieszać, aż czekolada całkiem
https:KKuchniaMniamuznania (u mnie mrożone)Składniki polewy:- 100g gorzkiej czekolady (u mnie wegańska z ksylitolem)- ok.50ml kremówki (gdy nie zależy nam na tym by ciasto było wege) lub mleka roślinnego- 1 łyżka ksylitolu- 1 łyżeczka oleju kokosowego- płatki czekoladowe do posypania (nie trzeba)Mąkę przesiać do miski, dodać do niej kakao, sodę oraz sól i dokładnie wymieszać. W osobnej misce wymieszać(...)pieczemy ok.30 minut na programie góra-dół.Do suchego patyczka. W rondelku roztopić na malutkim ogniu olej kokosowy i pokruszoną czekoladę z dodatkiem kremówki. Lekko przestudzić i polać nią jeszcze letnie ciasto. Ja dodatkowo posypałam płatkami czekoladowymi (wege, z ksylitolem).Idealne do jesiennej kawki. :-) Smacznego
Smaczne Zdroweciemnej czekolady oraz gruszek. Ciasto to oczywiście można przygotować w kwadratowej foremce, jednak z tortownicy wygląda naprawdę bardzo elegancko. Jest to ciasto dla zwolenników zarówno gruszek jak i białej czekolady. Przepis znajdziecie TUTAJ STEFANKA CZEKOLADOWO-KOKOSOWA Stefanka kokosowo – czekoladowa Stefanka kokosowo-czekoladowa to świetny wybór dla wszystkich, którzy lubią tzw. grysiokowce, czyli ciasta z masą z kaszy manny. Jeżeli(...)opcja na pewno wam się przyda. Na obie masy potrzebujemy kaszy manny, mleka oraz masła. Do jednaj dodajemy czekoladę, a do drugie wiórki kokosowe. Oprócz mas potrzebne będą jeszcze herbatniki i dowolna polewa. Ciasto naprawdę mało męczące Przepis znajdziecie TUTAJ SERNIK TIRAMISU NA ZIMNO Sernik tiramisu na zimno W zestawieniu nie mogło zabraknąć sernika, czyli ciasta bardzo charakterystycznego dla wielu
Relaxtimetorcik to mój mały eksperyment. Bardzo lubię popularne ciasta z truskawkami i budyniem lub bitą śmietaną, ale tym razem postanowiłam zrobić ciasto nieco uzdrowione i bez nabiału. Świetną alternatywą okazał się budyń jaglany w połączeniu z gęstym mlekiem kokosowym. Pierwszy raz robiłam też bezglutenowy biszkopt z mąki ryżowej i ziemniaczanej i jestem nim zachwycona, wyszedł idealny - lekki i puszysty. Góra(...)oraz orzeźwiająca galaretka. Takie ciasto świetnie sprawdzi się na letni deser nie tylko dla osób, które nie spożywają nabiału czy glutenu. Pycha! Składniki: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki ksylitolu 8 łyżek mąki ryżowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli Budyń jaglany: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody lub mleka roślinnego 1 puszka gęstego mleka kokosowego (trzymanego w lodówce
Healthy food explorerMleczko kokosowe 400 ml Czekolada biała 100 g Wiórki kokosowe 150 g Likier kokosowy 3 łyżki ( opcjonalnie) (Krem można dosłodzić cukrem pudrem jeśli po przygotowaniu będzie mało słodki. Ja robiłam bez cukru) Żelatyna 2 łyżki płaskie + 50 ml wody spód do ciasta: Herbatniki 150 g Kakao ciemne 3 łyżeczki Masło 75 g Dodatkowo: Czekolada mleczna 50 g Przygotowanie: W miseczce(...)przygotowany spód ciasteczkowy wkładam do lodówki do schłodzenia. Mascarpone miksujemy na puszystą masę ok. 5 minut a następnie dodajemy przestudzony krem z wiórek kokosowym. Wszystko razem mieszamy. Tak przygotowany krem wykładamy na schłodzony spód ciasteczkowy. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny. Przed podaniem ciasto posypuje startą mleczną czekoladą. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie
Kulinarne przygodyprzypomina dzieciństwo i babcine placki drożdżowe z owocami :) Polecam! Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 35 g świeżych drożdży 150 ml mleka 80 g cukru 100 g masła 2 jajka szczypta soli 2-3 łyżeczki cukru waniliowego 750 g rabarbaru 500 g truskawek 100 g płatków kokosowych Kruszonka: 100 g masła 100 g cukru pudru 2-3 łyżeczki cukru(...)oprószyć mąką. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, rozwałkować je na blasze. Ciasto nakłuć widelcem, rozłożyć kawałki rabarbaru i truskawek. Kruszonka - Mąkę połączyć z cukrami i masłem. Ciasto posypać kruszonką i płatkami kokosowymi. Odłożyć na około 30 minut do napuszenia. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 20 - 25 minut. Smacznego
Domowa cukiernia Ewynajlepsze ciasto z tzw. zdrowych ciast jakie jadłam. Jest z mąki kokosowej, miodu akacjowego, dyni i kilku jeszcze składników które przeczytanie poniżej. Wilgotne w środku i nie kruszy się. Dla mnie hit jesieni. 4 jajka L (duże) 250 gram mąki kokosowej ok szklanki 1/2 szklanki mąki ryżowej 1 i 1/2 szklanki startej na małych oczkach dyni piżmowej(...)skórki ze sparzonej pomarańczy Jajka ubić z miodem na puch, dodać mąkę kokosową i ryżową ( wsyp najpierw 150 gram mąki kokosowej i zobacz jak absorbuje mokre składniki, to zależy od wielkości użytych jaj, ciasto ma być lejąco się gęste ale nie tępe, i dosyp pozostałą część - ja wsypałam od razu całość mąki, ale używając jaj wiem
AZgotuj!masła Beza: 3 - 4 białka 1 litr jogurtu naturalnego 1/2 szklanki cukru kryształ 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie budyniu waniliowego 200 g wiórków kokosowych 1 - 2 brzoskwinie Przygotowanie: Ciasto - mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiać. Schłodzone masło dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek(...)Ciasto włożyć na zamrażalki. Najlepiej ciasto zrobić dzień wcześniej i na noc włożyć do zamrażalki. Beza - białka ubić z cukrem. Dodać powoli wsypać proszek budyniowy i proszek do pieczenia cały czas miksując. Ubijamy pianę do momentu jak powstanie sztywna i gęsta piana. Następnie stopniowo wlać jogurt i ubić. Potem dodać wiórki kokosowe, które za pomocą łopatki delikatnie wymieszać
Ciastka - domowe słodkościszklanki mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka oliwy ciepła woda szczypta soli 400 g jagód śmietana 18% wiórki kokosowe Przygotowanie: Mąkę wysypujemy na blat. Robimy zagłębienie, dodajemy roztrzepane jajko, oliwę i stopniowo ciepłą wodę - tyle, aby powstało elastyczne ciasto. Ciasto odstawiamy(...)kwadrans, przykryte ręcznikiem. Rozwałkowujemy na cienki placek, szklanką wycinamy krążki, nakładamy jagody i zlepiamy. Gotujemy we wrzącej wodzie. Podajemy polane śmietaną i posypane wiórkami kokosowymi. Z 400 g jagód przygotowałam dwie porcje ciasta z podanego wyżej przepisu. Ugotowane pierogi można zamrozić - wystarczy ułożyć na posypanej mąką tacy i zamrozić
Moja smaczna kuchniaOdchudzona, bezglutenowa szarlotka? Znalazłam na to pyszny sposób! Połączenie mąki kokosowej i mąki owsianej z pysznymi soczystymi jabłkami to był strzał w dziesiątkę! Składniki: Masa jabłkowa: 500 g jabłek pół szklanki czerwonej porzeczki (mrożona) 3 łyżeczki cukru waniliowego pół łyżeczki cynamonu 2 łyżki mąki owsianej łyka masła Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę, podsmażyć(...)minut na łyżce masła z dodatkiem cukru waniliowego. Po tym czasie zdjąć z ognia, dodać mrożoną porzeczkę i ok 2 łyżek mąki owsianej, przestudzić. CIASTO: 1,5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej 0,5 szklanki mąki kokosowej 100 g masła 1/3 szklanki ksylitolu 1 jajko (s) 1 łyżeczka jogurtu naturalnego Wymieszać mąkę owsianą, kokosową, ksylitol, dodać masło, dobrze posiekać, następnie dodać
Mój pomysł naOdchudzona, bezglutenowa szarlotka? Znalazłam na to pyszny sposób! Połączenie mąki kokosowej i mąki owsianej z pysznymi soczystymi jabłkami to był strzał w dziesiątkę! Składniki: Masa jabłkowa: 500 g jabłek pół szklanki czerwonej porzeczki (mrożona) 3 łyżeczki cukru waniliowego pół łyżeczki cynamonu 2 łyżki mąki owsianej łyka masła Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę, podsmażyć(...)minut na łyżce masła z dodatkiem cukru waniliowego. Po tym czasie zdjąć z ognia, dodać mrożoną porzeczkę i ok 2 łyżek mąki owsianej, przestudzić. CIASTO: 1,5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej 0,5 szklanki mąki kokosowej 100 g masła 1/3 szklanki ksylitolu 1 jajko (s) 1 łyżeczka jogurtu naturalnego Wymieszać mąkę owsianą, kokosową, ksylitol, dodać masło, dobrze posiekać, następnie dodać
Mój pomysł naktóra powinna przypaść do gustu wszystkim łasuchom. Myślę, że najbardziej spodoba się najmłodszym ze względu na jej wygląd :) Ciemna masa to budyń czekoladowy, natomiast jasna to kokosowa kasza manna. Podane na kruchym cieście, przybrane malinami, polecam :) 50 g mąki pszennej 50 g mąki krupczatki 35 g cukru pudru 70 g masła łyżka kakao żółtko budyń czekoladowy z cukrem WINIARY(...)mleka 300 ml mleka 6 łyżeczek kaszy manny łyżeczka cukru łyżeczka wiórków kokosowych maliny Mąki przesiewamy z cukrem pudrem i kakao. Siekamy je z masłem. Dodajemy żółtko i zagniatamy na gładkie ciasto. Wkładamy je na 10 minut do zamrażarki. Następnie wykładamy ciastem spód formy na tartę (o wymiarach 12 x 35 cm). Rozkładamy na nim kawałek papieru do pieczenia
Mienta bloglubisz słodkie ciasta) Mąkę 900 g wymieszaj z drożdżami. Mleko i masło umieść w rondelku i stop masło. Wystudź całość, ma być letnie ale nie moze być gorące! Wszystkie składniki umieść w misie i wyrabiaj ciasto. Robotem: 20 minut, prędkość 4, KitchenAid Artisan Ręcznie: wyrabiaj energicznie ciasto 10 minut, odstaw na 15 minut i ponownie wyrabiaj ciasto(...)keksówki lub 3 mniejsze prostokątne takie jak na chlebek razowy. Formy wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na 2 lub 3 części. Każdą rozwałkuj na blat ciasta, ciasto oprósz mąką, dzięki temu maliny nie zamoczą ciasta, posyp malinami i cukrem trzcinowym lub kokosowym, na 1 struclę posypuje maliny 3-4 łyżkami cukru. Ciasto rolujemy, w rulon. Rulon przetnij na pół
SMYKWKUCHNI