ciasto kokosowe - 13967 przepisów (strona:213/932)

Gwiazda drożdżowa z masą makową 271

300g masy makowej z bakaliami ( domowej lub kupnej) - temp. pokojowa, 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki - temp. pokojowa, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 łyżka śmietany 18%, wiórki kokosowe - 1-2 łyżeczki. Przygotowanie: Ciasto: Masło roztopić i lekko przestudzić. Mąkę wymieszać z solą, cukrem i drożdżami. Dodać jajko, masło i mleko - dodawać powoli i łączyć z mąką. Zagnieść ciasto. Uformować kulę(...)ciasta i położyć na ciasto wysmarowane masą makową. Wyrównać boki i rozsmarować drugą część masy makowej. Rozwałkować trzecią część ciasta i położyć na górę - również wyrównać boki. Na środek ciasta położyć wąską szklankę i wycinać ramiona gwiazdy. Po wycięciu ramiona gwiazdy wywijać podwójnie i po dwa ramiona z sobą sklejać - same końce. Założyć obręcz tortownicy, unosząc papier do pieczenia

W kuchni u Moniki
Namoura- ciasto z kaszy mannej 138

Natknęłam się przypadkiem na zdjęcie, kliknęłam (doradca smaku) w nie i uśmiechnęłam się szeroko. Kasza manna, wiórki kokosowe. No super! Polecam Wam te arabskie proste ciasto bez jajek i bez mąki! Co nam trzeba? Szykujemy blaszkę najlepiej kwadratową 20/20 szklankę 220ml Kasza manna- 2 szklanki (np. Młynomag) Wiórki kokosowe- pół szklanki Mleko- szklanka Olej rzepakowy szklanka cukier- pół szklanki łyżeczka(...)Robimy! Szykujemy 2 miski W jednej mieszamy składniki stałe: kaszę mannę, wiórki kokosowe, cukier i proszek do pieczenia, a w drugiej mokre: mleko z olejem. Mokre dodajemy do suchych i mieszamy. Blaszkę wyściełamy papierem do pieczenia, wylewamy naszą masę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasto około 30 minut, ciasto ma się lekko zarumienić. Szykujemy syrop cukrowy: Wodę gotujemy

Latosiowydom
ORZECHOWA ROLADA Z BIAŁYM MAKIEM I KOKOSEM 238

wersji stworzonej przeze mnie... orzechowo-waniliowe ciasto z serkiem homogenizowanym oraz mąką orzechową, a w środku nadzienie z białego maku z orzechami, wiórkami kokosowymi, słodzone melasą trzcinową. Brzmi nieźle, co nie? A jak smakuje? Rewelacyjnie! Ciasto nie jest za słodkie, a nadzienie przypomina w smaku nadzienie rogalików świętomarcińskich. Dodatkowym plusem jest to, że rolady przygotowuje się dużo łatwiej i szybciej(...)Orzechy drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy melasę trzcinową i mieszamy. Następnie dodajemy zmielony biały mak, posiekane orzechy i wiórki kokosowe. Podgrzewamy do połączenia składników. Studzimy, a następnie wbijamy jajka i całość dokładnie mieszamy. Ciasto: W misce mieszamy  mąkę pszenną z mąką orzechową, cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki masła, całe jajko oraz serek waniliowy

Kuchnia MagdaLeny
Razowe ciasto z dynią - bez cukru i tłuszczu :) 220

jest nadto słodkie. Nie ma w nim także tłuszczu, bo... zwyczajnie o nim zapomniałam i było to zdarzenie niezamierzone 😂 Aczkolwiek możesz dodać ok. 2 łyżki np. oleju kokosowego, zawsze podkręci to smak. Ciasto finalnie jest wilgotne, lekko klejące, przypomina trochę chlebek bananowy. Najlepiej smakuje posmarowane domową konfiturą czy dżemem.  Składniki: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej  100 g daktyli

Zdrowie na języku :P
Pychotka budyniowo - bananowa. 244

szklanki wody Dodatkowo : 2 - 3 dojrzałe banany   polewa czekoladowa wiórki kokosowe lub inna posypka do dekoracji Sposób wykonania : Upiec biszkopt jasny i czekoladowy z podanych wyżyj składników. W biszkopcie czekoladowym, po wystygnięciu wykroić kółka np. szklanką.  Banany obrać ze skórki i pokroić w plasterki o grubości ciasta biszkoptowego czekoladowego. Masa budyniowa : Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń(...)całkowitego zastygnięcia masy serowej w chłodne miejsce. Po całkowitym zastygnięciu masy serowej, wykładamy na nią masę budyniową jasną i równo rozsmarowujemy. Na koniec oblewamy całe nasze ciasto polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi lub inną posypką. Odstawiamy do zastygnięcia. Kroimy nożem, który moczymy w gorącej wodzie, aby nam się nie kleiła do noża masa z naszego pysznego ciasta

Przepisy i porady kulinarne
Styropian z brzoskwiniami, czyli sernik bez sera 298

brzoskwiniowym i brzoskwiniami. Doskonały zamiennik tradycyjnego sernika, gdyż w smaku bardzo go przypomina :) Składniki: Kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 5 żółtek 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 litr jogurtu typu greckiego (gęstego) 200 g wiórek kokosowych 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)sztywno z cukrem. Następnie dodać budyń w proszku, mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie zmiksować. Do masy białkowej dodawać partiami jogurt a na końcu wiórki kokosowe. Całość dokładnie połączyć. Na schłodzony spód ciasta rozsmarować dżem brzoskwiniowy, a na niego wylać masę jogurtową. Brzoskwinie osączyć z soku, pokroić w grubszą kostkę i rozłożyć na masie jogurtowej. Na wierzch zetrzeć na tarce

Na Ciasteczkowych Papierach
Ciasto cinamon rolls 247

każdych ilościach. Być może dlatego to ciasto to jedno z moich ulubionych. A i zapomniałam dodać – to ciasto przygotowałam w wersji wegańskiej, dlatego mogą go jeść również osoby na diecie bezmlecznej i bezjajecznej. A jeśli zamiast ciasta wolisz bułeczki to wypróbuj ten przepis: Japońskie cynamonki oraz bułeczki cynamonowe z patelni . Ciasto cinamon rolls Składniki na tortownicę o średnicy(...)minut. Po tym czasie do składników suchych dodaj składniki mokre, wymieszaj całość dokładnie i zagniataj ciasto. Gotowe ciasto rozwałkuj na ok. 0,5 cm grubości. Ciasto podziel na pasy o szerokości ok. 5cm. Tortownicę wysmaruj olejem. W rondelku rozpuść masło roślinne lub olej kokosowy oraz erytrol i cynamon. Pierwszy pas ciasta posmaruj mieszanką masła i cynamonu. Potem zwiń

365 dni dookoła kuchni
Karpatka z kremem kokosowowym 216

jest klejące i ciężkie do rozsmarowania).Spód pieczemy w temperaturze 200 º C przez ok.25-35 minut(w trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika). Drugą część ciasta pieczemy w ten sam sposób. Spody studzimy na kratce. Krem kokosowy: 0,5 l mleka 2 żółtka 0,5 szklanki cukru łyżka cukru waniliowego lub laska z wanilii  2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki(...)Gorący budyń przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystygnięcia.Masło w temperaturze pokojowej utrzeć na puch i stopniowo dodawać budyń.Na końcu wsypać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką. Na jeden blat ciasta wykładamy krem i przykrywamy drugim,obsypujemy cukrem pudrem

Anielskie wypieki
SERNIK KOKOSOWO-JAGODOWY 152

sernik o smaku kokosowym z dodatkiem jagód i kruszonki, to pyszna propozycja na weekendowe ciasto SKŁADNIKI Spód: 200 g kruchych ciastek kokosowych, 15g rozpuszczonej margaryny Masa serowa: 4 jajka, 1/3 szkl. cukru, 4 łyżki oleju, 1 budyń kokosowy, 4 łyżki mleka, 700 g twarogu z wiaderka Kokosowa kruszonka: 2 łyżki mąki, 3 łyżki cukru, 3 łyżki masła, 2 łyżki wiórek

słodki bratek
Krem kokosowy 212

nadaje się do potraw typu curry, sosów, sałatek), zetrzyj krem kokosowy na tarce lub pokrój go na drobne kawałki, dodaj pod koniec gotowania i wymieszaj. Krem kokosowy może być również dodawany do deserów, ciast (używam do sernika jaglanego – przepis wkrótce), i jako substytut mleka kokosowego (rozpuść 50 g kremu w 100 ml ciepłej wody). Najlepiej przechowywać krem w szafce

Qlinarnie i Qlinarnie
Placuszki bananowo-kokosowe 262

łyżki wiórek kokosowych 3 czubate łyżki maki kukurydzianej cynamon Wykonanie: W misce blenderem miksujemy na gładka masę jajka, ser oraz banany, następnie dodajemy wiórki kokosowe, mąkę oraz cynamon, mieszamy delikatnie trzepaczką, gdyby ciasto było za gęste dodajemy odrobinę mleka. odstawiamy ciasto na 15-20 min. aby odpoczęło. Smażymy na rozgrzanej patelni wysmarowanej  olejem kokosowym, z obu stron na złoty

kgwjanczewo
Ciasto dyniowe z jabłkiem 276

smaku, więc do ciasta można dodać jakieś owoce. Dzisiaj dodałam utarte jabłko. Dla smakoszy czekolady i marcepanu polecam dyniową babkę . Ciasto dyniowe Składniki: podłużna foremka o pojemności 1,5 l 200 g pszennej mąki 50 g kokosowych wiórków 180 g cukru 70 g kokosowego lub trzcinowego cukru 1 łyżeczka(...)proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 2 jajka 350 g puree z dyni 125 ml rozpuszczonego kokosowego oleju 2 jabłka utarte na mus 2 łyżki perłowego cukru Wszystkie suche składniki na ciasto włącznie z cukrem wymieszaj w misce. W oddzielnej misce połącz jajka z dyniowym puree i kokosowym olejem. Wlej mokre składniki do suchych

codojedzenia
Tort marchewkowy z ananasem 240

Zaszalałam i upiekłam tort marchewkowy. Uwielbiam ciasto marchewkowe . Tort marchewkowy jest jego bardziej wypasioną wersją. Wiadomo tort to tort ! Tort marchewkowy jest bardzo wilgotny i puszysty, a kluczem do jego smaku jest kokosowy cukier i kokosowe wiórki. Nie dodałam zbyt dużo cukru, bo marchewka przecież też jest słodka, nie mówiąc już o ananasie. Tort jest tak wilgotny, że rozpływa się(...)czekoladą. Upiekłam tort marchewkowo czekoladowy zimą. Tort marchewkowy z białym kremem to poniekąd wersja wiosenna czekoladowego tortu. Ale zrezygnowałam tu z orzechów, które zastąpiłam kokosowymi wiórkami. Tego typu torty nie wymagają nawilżania. Ciasto jest wystarczająco wilgotne nawet bez kremu. Możecie sobie wyobrazić jak smakuje wtedy z kremem! Mam nadzieję, że Wam narobiłam apetytu. Po takiej porcji tortu czuję się

codojedzenia
Placki z gruszką 129

łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka posiekanych daktyli lub garstka rodzynek 2 łyżki oleju kokosowego roztopionego + odrobina do smażenia 2 duże gruszki Jak zrobić placki z gruszką: Do miski wrzucamy składniki, miksujemy mikserem na gładkie ciasto(...)powinno być gęściejsze niż na naleśniki, ale nadal lekko lejące. Dodajemy posiekane daktyle i gruszkę pokrojoną w małe plasterki. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy ją niewielką ilością oleju kokosowego. Łyżką wylewamy na rozgrzana patelnię porcje ciasta, smażymy na złoto z obu stron. Artykuł Placki z gruszką pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
smaczne, łatwe ciasto drożdżowe na maślance z kokosem i śliwkami... 189

szklanki, drożdże suche 1 opakowanie, wiórki kokosowe 14 łyżek, śliwki 20 sztuk składniki temperatura pokojowa - do misy robota wsypać cukier, cukier wanilinowy, wbić jajka i na kogel-mogel ubić na dużych obrotach z 3 minuty wlać w trakcie ubijania maślankę, olej, gdy się składniki połączą wyłączyć i wsypać mąkę, drożdże ciasto wyrabiać na średnich obrotach z 5 minut, ciasto(...)może być ani gęste ani za rzadkie, wyjąć mieszadło, misę nakryć talerzem na 1,5 godziny aby ciasto wyrosło forma silikonowa okrągła 24 cm - ciasto przełożyć do formy, wierzch posypać połową wórek kokosowych ułożyć połówki śliwek wypestkowanych, posypać resztą wiórek kokosowych, piec około 45-50 minut w 180 C, grzanie góra/dół, do suchego patyczka, ciasto wystudzić w formie

W Mojej Kuchni Lubię