Olej kokosowy rafinowany Przygotowanie: 1/ Mieszamy wszystkie składniki prócz oleju w misce stożkowej energicznie łyżką do utworzenia podobnej konsystencji jak przy naleśniku. 2/ Rozgrzewamy łyżeczkę oleju kokosowego i utworzone z ciasta placki obsmażamy do zarumienienia z dwóch stron. 3/ Podajemy przekrojony na 4 części z bitą śmietaną, migdałami i morwa białą. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnałyżki masła orzechowego - 50 gram cukru kokosowego lub słodzika Polewa - 80 gram namoczonych dzień wcześniej suszonych daktyli - 40 gram gorzkiej czekolady - łyżeczka oleju kokosowego Dodatek - orzeszki ziemne drobno pokrojone na wierzch ciasta Wykonanie Spód Do miski wrzucamy odsączone daktyle, płatki owsiane, karob, olej kokosowy oraz orzeszki ziemne. Wszystko staramy się zblendować na dość gładką masę - jednak nie zbyt(...)masa ostygnie blendujemy ją. Następnie wykładamy na spód. Polewa W garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy oraz czekoladę. Kiedy składniki się roztopią zdejmujemy z ognia. Dodajemy odsączone daktyle i całość dokładnie blendujemy. Jeśli masa będzie zbyt gęsta można dolać odrobinę mleka. Tak przygotowaną polewą dekorujemy ciasto. Następnie posypujemy orzeszkami ziemnymi. Odstawiamy na 4-5 godzin do lodówki. Dajcie znać
Health-Fit-Liferazem postanowiłam pokombinować i do masy dodałam cappuccino orzechowe, co okazało się bardzo dobrym pomysłem. Ciasto wyszło tak smaczne, że sama mogłabym zjeść całą blaszkę. [caption id="attachment_9363" align="aligncenter" width="1200"] Ciasto Stefanka Capuccino bez pieczenia[/caption] Składniki na ciasto Stefanka Cappuccino bez pieczenia (blaszka o wymiarach 28×23 cm): litr mleka 3/4 szklanki kaszy manny(...)całkowicie zimna, ciasto wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie można je już bez problemu kroić. Ciasto przechowujemy w lodówce. [caption id="attachment_9362" align="aligncenter" width="901"] Ciasto Stefanka Capuccino bez pieczenia[/caption] Zobacz inne przepisy na ciasta na herbatnikach: Stefanka Z Kaszy Manny Trójkolorowa Stefanka Bez Pieczenia Ciasto Marlenka Bez Pieczenia Brzoskwiniowo-Kokosowa Pychotka Bez Pieczenia
e-PrzepisyKulinarnezmiksowanego banana wsypać mąkę połączoną z sodą, dobrze połączyć składniki. Na koniec dodać do ciasta pianę z białek i delikatnie wymieszać. Gofrownicę posmarować odrobiną oleju kokosowego. Na rozgrzaną gofrownicę wykładać porcje ciasta. Piec gofry przez około 3 minuty. Gofry podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego
kolorowotorcikowoKarmel, kokosowe wafelki, delikatny krem budyniowy, wiórki kokosowe, dżem wiśniowy - to wszystko znajdziesz w pysznym cieście o nazwie Princessa z karmelem. Składniki: Biszkopt: 6 białek 200 g wiórek kokosowych 100 g cukru 50 g płatków migdałowych szczypta soli 3 wafle Princessa kokosowa (po 37 g każda) Krem budyniowy: 6 żółtek 2 szklanki mleka(...)każda) Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier, stale ubijając. Dodajemy wiórki kokosowe, płatki migdałowe. Na koniec dodajemy drobno pokrojone wafelki. Delikatnie mieszamy. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia przelewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut. W 3/4 szklanki mleka rozrabiamy żółtka oraz mąki. Dokładnie mieszamy
Pyszności Słodkościmnie w domu. Są delikatne w smaku, mięciutkie i przepełnione smakiem pomarańczy! W dodatku, sos przygotowany z resztek po wyciskaniu pomarańczy i oleju kokosowego, swym kunsztownym smakiem doprowadzi w stan euforii nasze kubeczki smakowe. Składniki na ciasto: - 220g mąki orkiszowej - 90g jogurtu naturalnego - sok z 1,5 pomarańczy (dużych(...)mniejszych) - 1 jajko - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Składniki na sos: - pół pomarańczy - 1 łyżka oleju kokosowego - 2 łyżeczki ksylitolu - resztki z wyciskania pomaranczy Wszystkie składniki na ciasto miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji i smażymy na patelni muśniętej oliwą z oliwek lub olejem kokosowym, pamiętając o zasadzie: 1 łyżka = 1 placuszek . W tym czasie
Be Fit Be StrongJak zrobić domowe masło orzechowe? Nic prostszego, potrzebujemy tylko orzeszków ziemnych i blendera o dużej mocy. Chwila miksowania i mamy prawdziwe masło orzechowe… mniam! Możemy
Tajemnice Smakubicie własnego serca.Będąc całkiem niedawno u swego przyjaciela na kilkudniowych wczasach w malutkiej miejscowości w Zachodniopomorskim, miałam okazję spróbować pysznej kokosanki jego mamy. Kruche ciasto, konfitura różana i obfita ilość wiórków kokosowych - dla mnie rewelacja. Postanowiłam więc dziś odtworzyć ten przepis, kierując się smakiem i węchem, jednocześnie nieco go zmieniając.Jezierzany, bo to tam mnie dusza poniosła, to malutka(...)szklanki kremu malinowego * masa kokosowa: W rondelku rozpuszczam masło z cukrem, a gdy ten zniknie, wsypujęwiórki kokosowe. Zdejmuję z palnika.Żółtka roztrzepuję w garnuszku widelcem, po czym delikatniedodaję do gorącej masy. Dokładnie mieszam. Wykładam na wierzch ciasta.kruche ciasto i kokosanka:Z przesianej mąki, masła, cukru, proszku do pieczenia, żółtka i jednego jajka szybko zagniatam ciasto. Formę do ciasta
W kuchni Karmel-itkiCiasto z warzywa na słodko?! Brzmi ciekawie i kusząco. Nie jest zbyt czasochłonne, ale potrzeba cierpliwości. Idealne dla gościa! Składniki: Ciasto 2 jaja 4 łyżki erytrytolu 2 łyżki oleju kokosowego 6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia cynamon aromat marchew płatki migdałów do dekoracji Masa: 300g (2 jogurty greckie(...)żelatyny + gorąca woda 10 tabletek słodziku Sposób przygotowania: Ciasto Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać olej kokosowy i pozostałe składniki (oprócz marchwi). Całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać startą na tartce o grubych oczkach marchew. Wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec przez 35 minut w 180 stopniach. Masa Żelatynę rozpuścić w wodzie, dodać słodzik. Całość wymieszać. Kolejno dodać
Truskawkowa Fiestainny utrwalacz do bitej śmietany +kawa rozpuszczalna na poncz (można zastąpić dowolnym sokiem lub herbatą w wariancie dla dzieci), 50 g gorzkiej czekolady do rozpuszczenia na polewę (+ewentualnie olej kokosowy, żeby polewa miała właściwą konsystencję), dowolne słodycze Milka do dekoracji Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Można upiec go poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Moje biszkopty upiekłam w dwóch(...)Powtarzamy z resztą spodów. Nakładamy krem na brzegi tortu i wyrównujemy. Ciemną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, jeśli jest zbyt gęsta (polewa powinna swobodnie spływać po brzegach ciasta) dodajemy nieco oleju kokosowego. Odstawiamy do ostudzenia. Przestudzoną polewą dekorujemy brzegi i wierzch tortu – dla wygody można przełożyć ją sobie do małego woreczka strunowego. Wierzch tortu dekorujemy czekoladkami i batonikami. Dobrze mieć
CiastkozercyDziś okazja bardziej specjalna, bo drugie urodziny bloga. Postanowiłam, że musi być więc jakiś tort, więc jest i to nie byle jaki, bo tort o smaku
Healthy food explorerpolewy zajmuje trochę czasu, głównie ze względu na czas potrzebny do jej stężenia. Dlatego jeśli potrzebujecie babeczek na już, pomińcie polewę, a będzie równie pysznie! Składniki: Ciasto 2 duże banany 180ml mleko kokosowe 60ml mleko orzechowe 1 i 3/4 lyżeczki proszku do pieczenia szklanka mąki (u mnie: mąka ryżowa i gryczana w proporcji pół na pół) 1 lyżeczka ekstraktu(...)niż wersja po upieczeniu). Jeżeli jest za mało słodkie, dodajemy łyżeczkę stewii z erytrytolem lub cukier kokosowy. Gdy słodkość jest już odpowiednia, dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Dodajemy 2 łyżki masła orzechowego i lekko łączymy (wystarczy dwa razy delikatnie przemieszać). Nakładamy ciasto na foremki wypełniając 3/4 objętości. Do każdej babeczki dodajemy odrobinę masła – ok. 3/4 łyżeczki i delikatnie
Fill The Bowlsię w roli śniadania, deseru czy podwieczorku. Przepyszne! SKŁADNIKI; - ulubione owoce np. maliny, jagody, wiśnie, borówki, porzeczki, jabłka, banany - 1 łyżeczka cukru trzcinowego - masło/ olej kokosowy Naczynie żaroodporne wysmaruje tłuszczem ułóż owoce posyp cukrem. CIASTO na 4 porcje: - 100 g masła - 100 g mąki pszennej - 100 g zmielonych migdałów - 1 jajko - łyżka mąki kokosowej - skórka z otartej cytryny - 1/3 łyżeczki
SMYKWKUCHNIjest wręcz pyszniejsze, o ciepłym już nie wspominając... ;-) To dzisiejsze troszkę zmieniłam, zamiast zwykłego mleka dałam owsiane i część masła zamieniłam na olej kokosowy, w naszym odczuciu wyszło jeszcze smaczniejsze niż zazwyczaj. My uwielbiamy gdy ciasta są niskie i mają duuużo owoców i kruszonki, dlatego placek drożdżowy bardzo często piekę na blaszce z piekarnika. Gdy ktoś woli ciasta wyższe może(...)misie miksera ubić żółtka z ksylitolem i szczyptą soli na gładką, puszystą masę.Dodać do nich wyrośnięty zaczyn, resztę mleka, mąkę, przestudzone masło z olejem kokosowym i dokładnie wyrobić. Nigdy nie wyrabiam zbyt długo ciast drożdżowych i zawsze wychodzą, mieszam dosłownie chwilę tak, by wszystko razem się połączyło. Pod koniec dodaję spirytus i jeszcze raz mieszam.Blaszkę posmarować masłem
Smaczne Zdroweroztopionego masła 5 łyżek zmielonych wiórek kokosowych lub mąki kokosowej PS możesz użyć jasnych lub ciemnych ciasteczek. Jeśli użyjesz jasnych, a chcesz uzyskać ciemny spód – dodaj 2 łyżki kakao. Składniki na masę serową 250 g serka mascarpone 250 g twarogu 3 razy zmielonego 400 g mleczka kokosowego 200 g wiórek kokosowych 150 g cukru pudru 1/3 szklanki wody(...)Masę kokosową odstawiam do ostudzenia. Wiórki kokosowe W dużej misce umieszczam składniki w temperaturze pokojowej: 250 g serka mascarpone, 250 g twarogu 3 razy zmielonego. Wlewam ostudzoną masę kokosową i za pomocą miksera „uzbrojonego” w końcówki do ubijania białek, mieszam do czasu uzyskania jednolitej masy. Masa kokosowa. Do ostudzonej, lekko ciepłej żelatyny dodaję 1 łyżkę masy kokosowej
Ania gotuje