jarmuż, ananas i orzechy nerkowca, zatopione w aromatycznym sosie na bazie mleka kokosowego. Sos jest lekko pikantny, przyprawiony na azjatycką nutę: czosnkiem, imbirem, curry i papryczką chili. To znakomite "towarzystwo" dla jarmużu. Jeśli jeszcze nie oswoiłeś jarmużu, ta kombinacja smakowa jest wyjątkowo pyszna. Kruche ciasto przygotowałam z ciemnej mąki orkiszowej i choć jest mocno odtłuszczone nadal pozostaje chrupiące. Zapiekanka jest(...)cebula 2 ząbki czosnku 20 g imbiru 1-2 papryczki chili 2 płaskie łyżeczki curry 0,5 łyżeczki soli 1 łyżka masła ghee 200 ml mleka kokosowego 3 jajka Wykonanie: składniki na kruche ciasto umieścić w misce i ręcznie lub przy pomocy robota zagnieść. Foremkę lekko natłuścić i wyłożyć rozwałkowanym ciastem. Do rozwałkownia ciasto delikatnie podsypać mąką. Nadmiary ciasta można
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wypływa po bokach. Do oblania ciasta możecie wykonać swoją ulubioną polewę lub rozpuścić gorzką czekoladę. Ja z braku czasu posłużyłam się gotowcem :P Mała blaszka (20x36) Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka kwaśnej śmietany 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki miodu 150 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 opakowanie przyprawy do piernika(...)owoców leśnych) Krem z kaszy manny: 2,5 szklanki mleka 5-6 łyżek cukru 5 łyżek kaszy manny 250 g masła Dodatkowo: polewa czekoladowa kolorowa posypka, wiórki kokosowe, mielone orzechy itp. Ciasto : Białka oddzielić od żółtek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, sodą i przyprawą do piernika. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać żółtka, miód
My simple kitchenSzukając pomysłów na nowe ciasta potrafię spędzić naprawdę godziny na Instagramie, Pintreście czy moich ulubionych blogach kulinarnych. Często inspiracją jest po prostu zdjęcie, bo wiem, że przepis i tak zrobię po swojemu. Od jakiegoś czasu chodzi za mną tort Kinder, ciężko dociec, kto jest jego autorem, bo zdjęcia w różnych wariantach są niemal wszędzie, ważniejsze tutaj jest jednak coś innego(...)Powtarzamy z resztą spodów. Nakładamy krem na brzegi tortu i wyrównujemy. Ciemną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, jeśli jest zbyt gęsta (polewa powinna swobodnie spływać po brzegach ciasta) dodajemy nieco oleju kokosowego. Odstawiamy do ostudzenia. Przestudzoną polewą dekorujemy brzegi tortu – dla wygody można przełożyć ją sobie do małego woreczka strunowego. Wierzch tortu dekorujemy czekoladkami i batonikami. Dobrze mieć
Ciastkozercyłyżeczki cukru waniliowego 450 g mąki 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (wiem, że to dużo, ale na prawdę nie jest wyczuwalny w cieście) 300 ml maślanki (w temperaturze pokojowej) ok. 100 g wiórek kokosowych 200 g śmietanki 30% (w temperaturze pokojowej) Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Następnie partiami dodawać przesianą mąkę(...)proszkiem do pieczenia na zmianę z maślanką, aż do wykończenia składników. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia posypać równomiernie wiórkami kokosowymi i piec w temp. 180 stopni C przez ok. 40 min., do suchego patyczka i zrumienienia wiórek. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i jeszcze gorące polać dokładnie po wierzchu śmietanką 30%. Pozostawić w blaszce do ostudzenia
Simply Foodciasto marchewkowe z mąki kokosowej z twarożkiem cynamonowym i rodzynkami~ PRZEPIS /1 porcja/ ~40g mąki kokosowej ~czubata łyżka mąki pszennej razowej ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (zapomniałam! :o) ~jajko ~100-150ml mleka sojowego ~cukier/stevia do posłodzenia, do smaku ~średnia marchewka starta na średnich oczkach tarki (ok. 90g) Wymieszać mąki, dodać proszek i cukier/stevię i ponownie wymieszać. Dodać marchewkę(...)Ostudzić i przeciąć na pół. ~100-150 kremowego serka/mielonego twarożku ~cynamon ~cukier/stevia ~20g rodzynków Twarożek wymieszać z cynamonem i dosłodzić do smaku. Posmarować nim jedną połowę ciasta, przykryć drugą połową i posmarować wierzch resztą twarożku. Posypać rodzynkami. Smacznego
breakfast of dreamsPodobno przepis na to pyszne ciasto pochodzi od Siostry Anastazji, chociaż chyba trudno dociec, kto był tak na prawdę pierwszym autorem przepisu. Ja znalazłam
Walijskie Pichceniewykwintnych tortach, jak choćby ten , można użyć go do drożdżówek czy kompotu w letni dzień. Dziś mam przepis na kruchy placek z kokosową kruszonką, pod którą zmieści się mnóstwo kosteczek rabarbarowych. Oto składniki: Na ciasto * 340g mąki krupczatki * 2 jajka * 160g cukru pudru * 250g masła * 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia * 1 cukier(...)dalszej pracy, trzeba wmieszać śmietanę. Tak przygotowane ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Moja ma 25 centymetrów na 30. Rozprowadzam ciasto równo i na nie rozkładam umyty, posiekany na centymetrowe kawałki rabarbar. Nie trzeba to obierać. Rozgrzewam wcześniej piekarnik do 180 stopni. Na rabarbar wędruje gruba, kokosowa kruszonka. Placek piekę około 45 minut. Góra dół
I tu będę miała takie tecukier jest naprawdę zbędny. Ciasto można zrobić dosłownie na ostatnią chwilę bo w przeciwieństwie do tradycyjnego Christmas Fruit Cake to nie wymaga okresu "leżakowania". Polecam! Składniki: 500 g suszonych daktyli 200 g suszonej żurawiny 200 g rodzynek 225 g mielonych migdałów 200 g powideł śliwkowych 100 g migdałów w słupkach 175 g nierafinowanego oleju kokosowego 250 ml mocnej czarnej herbaty(...)łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 3 duże jajka oraz: 3 łyżki powideł lub konfitury do posmarowania wierzchu ciasta (u mnie konfitura z pomarańczy) Zaparzyć mocną herbatę. Żurawinę, rodzynki, powidła, olej kokosowy oraz przyprawy wrzucić do garnka (najlepiej z grubym dnem lub teflonowego). Daktyle pociąć na małe kawałki i dodać do garnka. Wlać mocną herbatę, zamieszać
maniapieczenia260g masła 150g cukru 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki śmietany 12% lub 18% Beza: 8 białek 1 szklanka cukru 100g wiórków kokosowych 50g rodzynek 100g poszatkowanych orzechów włoskich Ciasto z miodem: 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/4 szklanki naturalnego miodu 2 żółtka 1 łyżeczka śmietany 12% lub 18% 1/2 łyżeczki sody 40g masła w temperaturze(...)pieczenia. Każdą z nich wyłożyć ciastem (jeśli mamy tylko jedną blaszkę, przygotowujemy najpierw jedno ciasto, później drugie). Wierzch ciasta posmarować powidłami. Beza: 5. Białka ubić na sztywną pianę. Powoli wsypać cukier i ubijać mikserem, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać wiórki kokosowe, rodzynki i orzechy, delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 6. Pianę z bakaliami podzielić na dwie równe części
Mała Cukierenkamąką. Rozwałkować na niej blaty do przekładańca. Zwinąć na wałek rozwałkowane ciasto i wyłożyć je do form. Nie robić żadnych rantów! Blaty muszą być płaskie. Jeśli w rogach brakuje ciasta, można je skroić z za wysokich boków i dokleić w brakujące miejsca. Każdy blat piec ok. 20 minut w temp. 200 stopni C. Po upieczeniu odłożyć do ostudzenia. Blaty wtedy(...)masa zrobi się gęsta. Wyłożyć na jeden z blatów. Przycisnąć odwróconym drugim blatem. Odstawić do stężenia w chłodne miejsce na ok. godzinę. Polewa gotowa masa krówkowa wiórki kokosowe stopiona czekolada Wierzch ciasta posmarować masą krówkową. Ozdobić według uznania
Weekendy w domu i ogrodziezmajstrować pierogów na dzisiejszą wigilijną kolację, to przybywam z pomocą! Przy okazji wpisu dotyczącego zakwasu buraczanego wspominałam, że jestem w trakcie opracowywania przepisu na Keto ciasto na pierogi. Niestety pomimo wielu prób z mąką kokosową, a nawet z mąką migdałową ( korzystając z przepisu Oli z bloga olalalchf.pl ) eksperymenty nie dały oczekiwanych rezultatów. Mąka kokosowa i migdałowa nie zdały egzaminu Usilne(...)łyżki octu jabłkowego 3-4 szklanki gorącej wody Farsz 0,5 kg pieczarek 2 garści grzybów leśnych suszonych 2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego w wersji wegańskiej 1 cebula sól, pieprz Sposób przygotowania Ciasto na pierogi Wysypać mąkę na stolnicę, Dodać octu i oliwy wyrobić elastyczne ciasto dodając po trochu gorącej wody. Rozwałkowywać na cienkie placki i wykrawać kółka
Modern Cave Girlwadze około 250 g (po obraniu) 175 g (1 szklanka) mąki gryczanej 60 g (1/2 szklanki) karobu (użyłam jasnego) 75 g cukru kokosowego lub ksylitolu 50 g oleju kokosowego 80 ml mleka roślinnego 1 duże jajko / myślę, że babeczki udadzą się również w wersji wegańskiej z zamiennikiem w postaci siemienia lnianego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekologicznego proszku(...)wymieszać. Mokre składniki przelać do suchych, zmiksować do połączenia (masa będzie stosunkowo gęsta). Formę na babeczki wyłożyć papilotkami lub przygotować papierowe foremki. Do każdej nakładać po łyżce masy, na ciasto nakładać po łyżeczce powideł, na powidła ponownie wyłożyć ciasto – do wysokości foremek, ciasto odrobinę wyrównać. Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C(T), piec około 30 minut
Even Better FoodKochani dziś propozycja na pyszne śniadanie dla dwojga...Naleśniki z mąki bezglutenowej z nadzieniem z twarożku z dodatkiem wiórek kokosowych z bananem i orzeźwiającym musem z kiwi... Składnik na ciasto:(5 grubszych naleśników) 1, 1/2 szklanki maki ryżowej 1/2 szklanki maki kukurydzianej cukier waniliowy 1 jajko 1 szklanka mleka Składniki na farsz: pół kostki twarogu półtłustego 2 łyżki jogurtu(...)naturalnego 2 łyżki wiórek kokosowych 2 banany 2 kiwi 2 płaskie łyżki cukru pudru Składnik na ciasto naleśnikowe miksujemy razem, gdy będzie za rzadkie dodajemy więcej mąki.... Smażymy naleśniki.. Do blendera wkładamy ser, jogurt oraz wiórki kokosowe. miksujemy na gładką masę Banany kroimy w plasterki...Kiwi miksujemy na mus w blenderze
NaKońcuJęzykaNiedzielę zawsze spędzamy rodzinnie, dlatego nie może zabraknąć ciasta do kawy :) Tym razem do niedzielnej kawki zrobiłam babkę kokosową. Jest to babka na jogurcie z dodatkiem wiórek kokosowych. Największą jej zaletą jest to, że zawsze się udaje. Nie miałam jeszcze sytuacji, żeby mi nie wyszła. Zawsze pięknie i równo wyrasta. Jest delikatna i wilgotna. Jest też prosta i szybka(...)zmiksować z cukrem. Następnie dodawać po jednym jajku i cały czas miksować. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać i dodać jogurt. Na koniec wsypać wiórki kokosowe, zmiksować żeby wiórki połączyły się z ciastem. Ciasto przełożyć do formy na babkę, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godzinę. Maja babka piekła
Agusiowe smakołykiPrzepyszne, a wręcz turbopyszne bułeczki drożdżowe, które znikają zaraz po wyjęciu ich z piekarnika. Doskonały smak na najwyższym poziomie. Dodatek konfitury kokosowej sprawia, że nadzienie serowe jest niesamowicie kremowe i nie można im się oprzeć. Potrzebujemy: Ciasto: 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 2 jaja 250 ml ciepłego mleka 1/2 łyżeczki soli 80 g masła
MamaOskarkacukru 700-800 g jabłek 400 g daktyli bez pestek łyżka cukru waniliowego czubata łyżeczka sody oczyszczonej sok z cytryny (2 łyżki do skropienia jabłek) wierzch ciasta: 100 g oleju kokosowego 100 g cukru 250 ml mleka roślinnego (dowolnego) 100 g wiórków kokosowych Przygotowanie: OLYMPUS DIGITAL CAMERA Daktyle pokrój w drobną kostkę, z jabłek usuń gniazda nasienne i w zależności(...)powstałej masy mąkę z sodą. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Dodaj całą zawartość drugiej miski (razem z wodą, w której moczyły się daktyle i jabłka), wymieszaj dokładnie. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz na środkowej półce piekarnika q temp. 170-180 C przez 50-60 minut. W międzyczasie przygotuj wierz ciasta, czyli rozpuść margarynę, dodaj mleko
greenscarf