zemdlić takie ciacho nawet najwytrwalszego łasucha. W tym celu masa udekorowałam jedynie wierzch a ścianki obłożyłam masą waniliową (niestety czekoladowej mi brakło) i wiórkami kokosowymi. Efekt moich zmagań widać poniżej. Tort okazał się trafionym pomysłem, ciasto kawowe nie jest zbyt słodkie za to masa czekoladowa rekompensuje wszystko każdemu łasuchowi. Polecam napączowanie ciasta alkoholem, tylko należy uważać z trunkiem z dwóch(...)tortu a po drugie ciasto może okazać się gorzkie. Tak nawiasem rozszerzając wątek chciałam się podzielić moim dzisiejszym odkryciem, kupując składniki do ciasta zauważyłam, że na rynku pojawiło się coś nowego (przynajmniej dla mnie) kolorowe wiórki kokosowe. Przyznam się, ze bardzo mnie zaciekawiły i chętnie skorzystam z nich w kolejnych przepisać więc niech wszystkie łasuchy mają się na baczności:) Składniki
ciastkarnia na kruchym spodziełyżki, wiórka kokosowe do posypania, Sposób przygotowania: Jajka oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier nie przerywając ubijania. Dodać żółtka i nadal ubijać. Następnie dodajemy olej, mleko i ciągle ubijamy. W osobnej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Połowę ciasta wylewamy na wyłożoną(...)równomiernie rozsmarowujemy. Wkładamy do lodówki. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki do rondelka, dodajemy mleko i rozpuszczamy na małej mocy palnika. Intensywnie mieszamy. Następnie polewamy wierzch ciasta. Dodatkowo ciasto możemy posypać wiórkami kokosowymi. Przepis zaczerpnięty ze strony: moje wypieki
kulinarne odsłony patiwody zrobić zaczyn. Ostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Do miski wsypać pozostałe składniki oraz zaczyn i zacząć wyrabiać. Najlepiej użyć robota z końcówką hak. Gdy ciasto wstępnie zarobimy dajemy stopniowo olej kokosowy i dalej wyrabiamy. Robotem ok. 7 minut ręcznie ok 12. Ciasto dość się klei, ale nie podsypujemy mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny
Delicious TitbitsLamingtony, czy kostka kokosowa, czy kudłacze nie ważne jak je nazwiemy, to pyszne ciasto jest u nas ciastem awaryjnym, wychodzi zawsze i ma te zaletę ze można je spokojnie wziąć ze sobą np do szkoły, pracy czy do znajomych. Niby zwykły biszkopt a w połączeniu z polewa i kokosem magiczny. Do tej pory robiłam z przepisu Doroty, ale tym razem
Bernika - moj kulinarny pamietnikpyszne ciasto :)Składniki:2 paczki słonych krakersów200g wiórków kokosowych3 żółtka3 łyżki mąki pszennej3 łyżki mąki ziemniaczanej3 opakowania cukru waniliowego3 szklanki mleka1 szklanka cukru1 kostka masła lub margarynySposób przygotowania:1. Żółtka ucieramy na puszystą masę z cukrem waniliowym, dodajemy, obie mąki, 1 szklankę mleka i dokładnie mieszamy.2. Dwie pozostałe szklanki mleka gotujemy z cukrem i połową wiórków kokosowych. Do gotującego się(...)spożywczą, wykładamy warstwę krakersów, przekładamy masą, czynność powtarzamy tak, aby ostatnią warstwą byłą masa kokosowa.4. Wierzch obficie posypujemy resztą wiórków kokosowych.5. Ciasto najlepiej smakuje na następny dzień, kiedy krakersy zmiękną.6. W wersji dla dorosłych do masy kokosowej można dodać spirytusu lub innego alkoholu.Smacznego
Kuchnia domowa Aniserka twarogowego 150 ml śmietany kremówki 1 łyżeczka cukru pudru 1 kiwi 100 g borówek 100 g malin 1/2 szklanki frużeliny z wiśni 5 śliwek wiórki kokosowe, czekolada starta, mięta do dekoracji ciasto na gofry: Do miski, wykruszam drożdże, dodaję łyżkę mąki, szczyptę cukru i 50 ml mleka letniego. Zaczyn odstawiam na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję(...)sól, cukier, wodę kokosową, resztę mleka letniego,żółtko, roztopione i przestudzone masło. Wszystko wyrobić mikserem. Białko ubić na sztywno i dodać do ciasta. Mieszać już delikatnie łyżką. Odstawić na 30 minut aż ciasto zacznie pracować. Gofrownice wysmarować olejem rozgrzać, i nabierką wylewać ciasto do niej. Piec aż będą złociste i chrupiące. Nadzienie: Serek przekładam do miski, dodaję cukier, śmietanę
wesoła kuchniałyżki kakao 12 łyżek mleka Dodatkowo: 500 g. wiórek kokosowych Wykonanie: Czekoladę drobno posiekać. Margarynę roztopić w rondelku. Jajka ubić z cukrem, wlać mleko. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, i nutelle. Wymieszać. Wlać roztopioną i przestudzoną margarynę. Wymieszać mikserem. Na koniec dodać pokrojoną czekoladę. Wymieszać łyżką. Ciasto będzie gęste, ale takie ma być. Tak przygotowane ciasto, wyłożyć(...)kawałki. Przygotować polewę. Wszystkie składniki polewy włożyć do garnka. Podgrzewać na małym ogniu, co jakiś czas mieszając do rozpuszczenia składników i powstania gładkiej polewy. Wiórki kokosowe wsypać do miski, lub na większy talerz. Kawałki ciasta, moczyć w gorącej polewie. Następnie, od razu obtaczać w wiórkach kokosowych. Układać na talerzu do przestudzenia. Polewę, można cały czas gotować na małym gazie
Agusiowe smakołykiprzepisie, wyjdą muffinki czekoladowe, ale nie tylko. Wspaniale smakują w wersji cytrusowej, wystarczy dodać tartą skórkę z cytryn lub pomarańczy, zapach migdałowy, wiórki kokosowe lub mak do ciasta, a będzie inaczej. Za każdym razem, z tej samej porcji ciasta można wyczarować inne cieplutkie, pulchne i słodkie muffinki Można fantazjować, eksperymentować, a jak! i dodawać różne dodatki cukiernicze, posypki, polewy, faszerować
Zasmakuj Kuchnikrem morelowy.... wspaniały. ( Tortownica 26 cm) Składniki na ciasto: 170 g (1 szklanka) mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody ¼ łyżeczki soli 140 g (3/4 szklanki) cukru 1 łyżeczka olejku migdałowego 4 jajka ¼ szklanki mleczka kokosowego Składniki na piankową masę(...)Zmniejszyłam obroty miksera na najniższe, dodałam olejek migdałowy i nie przerywając miksowania wsypywałam po łyżce mąkę z proszkiem do pieczenia i pozostałymi składnikami. Na koniec wlałam mleczko kokosowe i wymieszałam szpatułką. Ciasto przelałam do tortownicy (26 cm) i wstawiłam do piekarnika na około 30 minut. Kiedy wierzch ciasta nabrał złocistego koloru sprawdziłam patyczkiem. Przestudzone wyjęłam z foremki i zostawiłam
Kuchnia u Krysimąki 1 jajko 10 dag cukru ½ szklanki mleka 8 dag margaryny 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki kakao ½ łyżeczki sody oczyszczonej 15 dag dżemu tłuszcz do formy wiórki kokosowe do formy Wykonanie ciasta na spód placka: Margarynę zmiksować z dżemem, dodać jajko, cukier i stopniowo dodawać mleko. Mąkę wymieszać z kakao, cynamonem, sodą oczyszczoną i połączyć z margaryną i dokładnie wszystko
Tradycyjna Kuchniakokosowo*-ryżowe ciasto z cukinią i malinami podane z masłem orzechowym~ *z dodatkiem mąki kokosowej Skoro już w tematach ciast jesteśmy...Zapraszam na bezglutenowe i wegańskie ciasto z truskawkami. Pierwszy raz robiłam ciasto które jest i wegańskie i bezglutenowe i baaaałam się, że nic nie wyjdzie, ale wyszło...wyszło taaaak pysznie, że niedługo robie je znów, ale już z innymi
breakfast of dreamsbardzo proste ciasto,ale uwielbiam ten smak-kruche ciasto ,na to dżem malinowy,i kokosowa chrupiąca beza.... Składniki: 330 g mąki 80 g cukru pudru 185 g schłodzonego masła 3 jajka 2 łyżki śmietany 18% 1/2 szkl. dżemu malinowego szczypta soli 150 g cukru 100 g wiórków kokosowych Przygotowanie: z mąki cukru pudru,masła,żółtek i śmietany zagnieść ciasto, uformować(...)kulę i włożyć do lodówki na godzinę,potem ciasto rozwałkować na wysmarowanej tłuszczem i wyścielonej papierem prostokątnej blaszce(ja użyłam nie dużego prostokąta) wstawić do lodówki na 30 min,następnie posmarować dżemem, białka ze szczyptą soli ubić na sztywno,dodać po trochę cukier, na końcu wiórki,pianę kokosową wyłożyć na dżem,piec w 170 stopniach 40 min,po tym czasie
Swojskie jedzonkosię dziwić jak tu truskawki, a tu maliny, tu beza zwykła, a tu kokosowa i kilka innych mniejszych "poprawek". Zachęcam do spróbowania jeszcze teraz, bo sezon na rabarbar krótki i trzeba go należycie wykorzystać! Składniki na blaszkę 19x28cm Kruche ciasto: 3 żółtka 150g masła 30g cukru pudru 150g mąki pszennej 35g mąki ziemniaczanej Szczypta soli ½ łyżeczki proszku(...)mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru Dodatkowo 4 łyżki kaszy manny pod owoce Beza kokosowa: 3 białka 150 drobnego cukru kryształu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100g wiórek kokosowych Sposób przygotowania: Składniki na kruche ciasto siekamy, a następnie szybko zagniatamy. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na min 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wałkujemy, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem
Kuchnia w czekoladzieteż sprawia sie znakomicie, tak więc jedzcie z tego wszyscy :D Wartości odżywcze: Kalorie 153 kcalBiałko 8.4gTłuszcz: 11.97gWęglowodany: 2.17g Na porcję przy podziale ciasta na 10kawałków. Składniki: starta cukinia 280golej kokosowy 85gjajko 1szt.kakao 45gizolat białka (czekoladowy/piernikowy) 70gproszek do pieczenia 5gpokruszona czekolada gorzka (u mnie 100% kakao) 30g "karmel": słodzik (u mnie 25g)cynamon imbiranyżgoździkipieprzkardamon1/5 szklanki(...)jedną łyżeczka wody.Dodaj cynamon, imbir, anyż, goździki, pieprz, kardamon.Dolej 1/5 szklanki herbaty i odparuj,powstanie lepka ciecz, ale krystalizuje gdy ostygnie. Ciasto: Wszystkie składniki wymieszaj, wlej do formy i piecz aż patyczek będzie suchy.Potem możesz posypać wiórkami kokosowymi lub stworzyć lukier (wymieszaj składniki na lukier).Śmietanę podgrzej i zmiksuj z resztą składników.Oblukruj ciasto gdy jest jeszcze gorące :) Smacznegoooo
Keto Przepisybędzie niejadalne… nic podobnego! Tym razem pokażę Wam przepis na ciasto marchewkowe zrobione przez Madzię. Możecie jako dodatki do ciasta wykorzystać składniki, które lubicie. W naszym cieście znajdą się ananasy, wiórki kokosowe i włoskie orzechy. Skadniki szklanka mąki (200g) szklanka cukru (200g) 2/3 szklanki oleju 200 g marchewki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka sody 4 plastry ananasa(...)drobnych oczkach. Orzechy kroimy w mniejsze kawałki. Ananasa kroimy w małą kosteczkę. Marchewkę, ananasa, orzechy, wiórki kokosowe dodajemy do jajek i mieszamy. Do masy marchwiowej dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Całość dokładnie mieszamy (miksujemy) aby nie było grudek. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 22 cm) i pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!