cukru budyń śmietankowy - 1 opak ( 64 g ) kilka kropel aromatu 6 - jajek Polewa: 150 g czekolady gorzkiej 50 ml śmietanki 30% Dodatkowo: wiórki kokosowe do dekoracji Przygotowanie: Ciasto: Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przesiać na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki masło, posiekać. Dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto, włożyć do foliowej torebki, odstawić(...)masę makową i łyżką wylewać na mak, masę serową. Blachę z ciastem włożyć do piekarnika i piec przez ok. 65 minut w 180 stop. Polewa: Śmietankę przelać do rondelka, podgrzać, zdjąć rondel z ognia, dodać czekoladę, mieszając doprowadzić do rozpuszczenia. Lekko przestudzoną polewą, polać wierzch seromakowca, posypać wiórkami kokosowymi. Przepis zaczerpnięty ze strony: Źródło (function
Kuchnia Danusiłyżeczki cukru kokosowego olej kokosowy do smażenia 2 świeże figi 1 szklanka malin 10 orzechów włoskich 1 łyżka miodu (opcjonalnie) Wykonanie: Z płatków quinoa, mąki, cukru kokosowego i jajek ugniatamy ciasto, dolewamy stopniowo wodę, ale uważamy, żeby konsystencja nie zrobiła się zbyt luźna i kleista. Placuszki formujemy ręcznie lub bezpośrednio na patelni i smażymy na oleju kokosowym, z obu stron
Quinoa Raz!tabliczki mlecznej czekolady 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady 5 łyżek śmietany 30% wiórki kokosowe Sposób przygotowania: Składniki do przygotowania sernika ogrzałam do temperatury pokojowej, wyjmując je wcześniej z lodówki. Dużą blaszkę o wymiarach ok. 25x35cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyłam ciasto obok siebie herbatniki. Żółtka oddzieliłam od białek. Ser zmiksowałam z żółtkami, budyniami w proszku i cukrem(...)śmietanę podgrzałam w rondelku i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę mleczną i gorzką. Mieszałam ją aż czekolada się rozpuściła w śmietanie. Tak przygotowaną polewą posmarowałam ciasto i posypałam wiórkami kokosowymi. Sernik schłodziłam w lodówce, aby czekolada zastygła i sernik się lepiej kroił. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do wypróbowania pozostałych moich przepisów na serniki pieczone, np.: sernik
Waniliowe Improwizacjełyżka śmietany 2 łyżki kakao 1/3 kostki masła wiórki kokosowe do posypania Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać stopniowo żółtka po każdym dokładnie miksując. Wciąż ucierając dodawać stopniowo przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia na zmianę z mlekiem. Na koniec wmieszać ręcznie ubitą pianę z białek. Ciasto wlać do niedużej tortownicy i piec około 40 minut(...)jest za mało kwaśny dodać do smaku sok z cytryny. Ciasto przełożyć kremem. Składniki polewy podgrzewać w rondelku aż do połączenia się składników. Lekko przestudzoną polewą polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi. Dodaj do listy blokowanych banerów
Pysznie & PięknieWszystkie kulinarne blogi ogarnął szał na świąteczne potrawy i wypieki. A na moim cisza :) Dlatego dziś nie piernik, śledzik, ani sernik. Ale za to smaczna i
kulinarnyJaSkładniki: Ciasto kruche: 300g mąki pszennej 150g masła 100g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli Masa serowa: 4 jajka 1kg sera mielonego 100g masła 150g cukru opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki mąki 150g wiórków kokosowych Przygotowanie: Mąkę z masłem rozcieramy nożem lub rękoma, dopóki masło będzie w drobnych kawałeczkach. Następnie dodajemy cukier puder, żółtko i sól. Dokładnie wyrabiamy, zawijamy(...)pulchną masę. Do jaj dodajemy ser i miksujemy przez 2 minuty, po tym dodajemy masło, mąkę, oraz wiórki kokosowe i miksujemy kolejne 2 minuty. Forme do pieczenia o średnicy 26cm smarujemy masłem i opruszamy bułką tartą lub mąką. Ciasto kruche dzielimy na dwie nie równe części (2/3 na spód, 1/3 do dekoracji). Wiekszą częścią wyścielamy dno tortownicy
Kuchnia ŁukaszaDokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę do drożdży i wyrabiać ręcznie lub w robocie kuchennym. Jeśli ciasto jest zbyt twarde to należy dodać trochę więcej mleka kokosowego, jeśli zbyt wilgotne to jeszcze trochę mąki.Ciasto powinno być bardzo elastyczne, delikatne, miękkie i wilgotne. Następnie formujemy z niego kulę i przekładamy do miski wysmarowanej olejem i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce
noteskulinarnyfigałyżki kakao 3 łyżki śmietany Dodatkowo: wiórki kokosowe masło do wysmarowania formy bułka tarta WYKONANIE Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Jajka ubijamy trzepaczką, dodajemy resztę mokrych składników. W drugiej misce łączymy suche składniki, dodajemy do mokrych i mieszamy łyżką. Gdyby ciasto było zbyt gęste dodajemy więcej coli. Pieczemy(...)min.w 180 stopniach Po wystudzeniu polewamy polewą: rozpuszczamy margarynę z cukrem, dodajemy kakao, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Zdejmujemy z gazu, dodajemy śmietanę i mieszamy. Polewamy wystudzone ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi
słodki bratekśmietana: 1 szklanka śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku 1 łyżeczka żelatyny 50 ml gorącej wody Dodatkowo: 4 łyżki wiórek kokosowych mąka pszenna do posypania stolnicy 5 dag mlecznej czekolady 3 łyżki płatków migdałowych Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych(...)składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy je na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy wiórkami kokosowymi i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 2. Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy budynie
Izabelawkuchniłyżek rozpuszczonego nierafinowanego oleju kokosowego, 6 łyżek surowego karobu lub kakao (jeśli używacie kakao, to możecie dosłodzić polewę wyżej jednym z wyżej wymienionych słodzików). Wykonanie: Truskawki pozbawiamy szypułek, umieszczamy w misce i rozgniatamy widelcem. Dodajemy resztę składników, mieszamy, formujemy kuleczki. Naczynie, na którym układamy kuleczki, wykładamy folią spożywczą. Uformowałam 15 kuleczek, a resztę ciasta wyłożyłam do foremki (również nakrytej(...)wymiarach 7x12 cm. Możecie uformować kuleczki z całości. Mnie na to zabrakło czasu, spragnione słodyczy dziecko poganiało. Mieszamy składniki na polewę i wylewamy na kuleczki i ciasto (ewentualnie dekorujemy odrobiną wiórków kokosowych). Wkładamy do lodówki na 2 h. (w wersji expresowej - do zamrażarki na 15 min). Ciasto kroimy na kosteczki. Przechowujemy w lodówce. Smacznego łasuchy
Jeść, by żyć w zdrowiuciasto robi się bardzo łatwo, a smakuje obłędnie. Będzie idealny i dla dorosłych i dla dzieci. Na blogu znajdziecie także inne pomysły na serniki na zimno: Sernik kokosowy Bounty na zimno Ciasto śnieżny puch z granatem Ciasto śnieżny puch z limonką Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik czekoladowy na zimno Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania Proporcje
Kulinarne przygody GatitySzybkie i łatwe ciasto do zrobienia, którego nie potrzebny jest mikser. Składniki: 350 g mąki 80-100 g wiórków kokosowych 3 jajka 400 g jogurtu naturalnego (użyłam greckiego) 1/2 szklanka oleju 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy truskawki Należy pamiętać, aby jajka i jogurt były w temperaturze pokojowej. Jajka wymieszać z jogurtem i olejem, można(...)Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam dużej keksówki, ale można wykorzystać tortownicę lub prostokątną formę, ponieważ ciasto wychodzi wysokie. Na wierzchu ciasta ułożyć gęsto truskawki i posypać odłożonymi wiórkami kokosowymi. Piec około 60 minut w temp. 170 stopni C, ale pamiętać że każdy piekarnik piecze inaczej i należy sprawdzić czy patyczek jest such po włożeniu
talerz przyjemnościkakao i mąkę jaglaną. Całość dobrze wymieszać przy pomocy rózgi lub widelcem. 2. Na patelni ( najlepiej sprawdzi się patelnia do naleśników ) rozgrzać 1 łyżeczkę oleju kokosowego. Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem wlać połowę ciasta. Smażyć około 2 minuty na średnim ogniu, następnie ostrożnie przewrócić na drugą stronę i smażyć 1 minutę. 3. Następnie na patelni ponownie rozgrzać 1 łyżeczkę(...)oleju kokosowego i usmażyć drugi omlet z pozostałej części ciasta. Można też usmażyć 1 gruby omlet...ale ja w tym przypadku, zdecydowanie wolę cienkie. 4. Usmażone omlety posmarować masłem orzechowym. Na każdym omlecie ułożyć obranego banana i zrolować - jak naleśnik. Zrolowane omlety pokroić na kawałki. 5. Rollsy z bananem ułożyć na talerzykach i polać odrobiną miodu lub syropu klonowego. Można
kolorowotorcikowo