czekolady (50g) – wiórki kokosowe – cukier wanilinowy Przygotowanie: Przygotować formę na babkę. Do miski przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtko oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Masło utrzeć w mikserze z dodatkiem cukru pudru na puszystą, jasna masę. Następnie dodać stopniowo po jednym żółtku, cały czas ubijając. Do ciasta dodać przesiana mąkę z proszkiem(...)minut aż do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. Wyciągnąć z piekarnika i ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Czekoladę polać na ostudzone ciasto i posypać wiórkami kokosowymi. Artykuł Babka wielkanocna pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEakurat jak przefiltrowywałam nalewkę, to miały być też moje urodziny. Szkoda mi było wyrzucić tyle kokosu, w dodatku nasączonego alkoholem, więc postanowiłam, że wykorzystam go do ciasta. I tak też zrobiłam. Upiekłam tort kokosowy. Tylko, że w tym kokosie było bardzo dużo alkoholu. Upojenie alkoholowe pojawiało się dosłownie od razu po zjedzeniu ciasta. Dlatego też nikt nie chciał już drinka(...)ciasto go zastąpiło. Do dzisiaj śmiejemy się z całej historii. SKŁADNIKI 300 ml mleka 350 g wiórek kokosowych 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego 500 ml spirytusu 250 ml wódki 1 laska wanilii WYKONANIE W garnku zagotować mleko, dodać laskę wanilii, wiórki kokosowe i jeszcze chwilę całość gotować mieszając, aż kokos wchłonie całe mleko. Zostawić
Passions hobbies lifeorzechowej i w wspólnego gotowania z Formułą z okazji GP Brazylii, które organizuje Daria. Na ciasto: 2 szkl.mąki 1/2 szkl. mleka kulka drożdży wielkości dorodnego orzecha laskowego 30 g masła jajko 3 łyżki cukru szczypta soli Na masę: 3/4 szkl. wiórków kokosowych(...)szkl.mielonych migdałów [orzechów] 1/3 szkl. cukru 1/4 szkl.mleka Do mleka wkruszyć drożdże, rozpuścić, dodać cukier. Całość wlać do mąki, dodać jajko, masło i sól. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.W międzyczasie przygotować kokosową masę. W rondelku zagrzać mleko z cukrem, wiórkami kokosowymi i mielonymi orzechami. Mieszając czekać aż wiórki wchłoną mleko i masa zgęstnieje. Ostudzić ją.Kiedy ciasto podwoi
Moje domowe kucharzeniemalin 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej wiórki kokosowe (opcjonalnie) cukier puder Maliny wyłożyć na masę serową. Posypać je przez sitko mąką ziemniaczaną a następnie wiórkami kokosowymi. Na górę zetrzeć pozostałą ilość ciasta. Piec przez 50 minut w 180 stopniach. Ostudzić, posypać cukrem pudrem. Inspiracja
Moja Galeria Smakujeżyn 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki cukru 1/2 szklanki wody 2 łyżeczki żelatyny Biszkopty rozkruszyć w rozdrabniaczu na proszek i wymieszać z kakao oraz olejem kokosowym. Wyłożyć na dno formy o średnicy 20 cm i wyrównać dociskając do dna okruchy. Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Umieścić wszystko w misie miksera i krótko zmiksować. Tylko(...)jedynie potrząsać garnkiem. Zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę. Wystudzone jeżyny wyłożyć na zimny sernik i odstawić do stężenia. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta z owocami , Serniki pieczone Tagged: budyń , jeżyny , olej kokosowy , twaróg , wiórki kokosowe , żelatyna
https:KKuchniaMniamSPÓD (ciasto półkruche): - 1/2 szklanki kaszy jaglanej - 1 szklanka mleka roślinnego - 1 łyżka syropu z agawy/klonowego itp. - 1/2 szklanki mąki ryżowej (lub ew. innej bezglutenowej) MASA: - dżem wiśniowy ŁOWICZ 100% bez cukru (lub inny niesłodzony dżem) - 2 szklanki daktyli namoczonych 10 minut we wrzątku i dobrze odsączonych (odciśniętych) - 8 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego - 1 łyżka(...)ryżową. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze "dogniatamy" ciasto. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. W tym czasie dokładnie blendujemy daktyle, olej kokosowy i sok z cytryny. Ostudzone ciasto smarujemy warstwą dżemu, a później daktylowym karmelem. Dowolnie dekorujemy. Wkładamy do lodówki przynajmniej na kilka godzin (a najlepiej na całą noc), aby masa stężała. Uwaga - jest
Smakuje zdrowoodpowiedniej konsystencji. Chcesz być zawsze na bieżąco? Obserwuj mnie na Instagramie i dołącz do mnie na Facebooku ! Bezglutenowe ciasto z cukinii Drukuj Porcje: keksówka o długości 20cm Czas przygotowania: 1 godzina Składniki: 300g cukinii 4 jajka 80g ksylitolu 60ml oleju kokosowego + 1/2 łyżki do posmarowania keksówki 1 lyżeczka domowego ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) 100g mąki gryczanej + 1 łyżka do obsypania(...)gładką masę a jedynie połączyć składniki. Białko doda puszystości ciastu. 11 Dodaję borówki i mieszam bardzo delikatnie aby nie uszkodzić owoców. 12 Keksówkę smaruję olejem kokosowym i równomiernie obsypuję mąką gryczaną. 13 Przekładam ciasto do keksówki i układam maliny na wierzchu trochę wciskając je w ciasto. 14 Piekę w nagrzanym piekarniku około 45minut. 15 Po upieczeniu ciasto wyciągam z formy
Book of spellstakże przygotować je w wersji słonej, wtedy dodaję do ciasta więcej soli oraz ulubione przyprawy, np. mieszankę włoską, a mleko rozcieńczam wtedy z wodą. Polecam Wam przetestować jedną i drugą wersję Orkiszowe gofry bez cukru i nabiału przepis na 6 gofrów Składniki: 180 g mąki orkiszowej 2 łyżki oleju kokosowego łyżeczka proszku do pieczenia 250 ml mleka sojowego szczypta soli(...)ręcznej rózgi. Ciasto swoją konsystencją powinno przypominać ciasto naleśnikowe, powinno być jednak bardziej gęste. Gotowe ciasto odstaw na 10 minut. Po tym czasie gofrownicę wysmaruj olejem kokosowym i dobrze ją rozgrzej. Potem wylewaj ciasto na dolną część gofrownicy. Uważaj, żeby nie wyłożyć zbyt dużo ciasta, ponieważ może wypłynąć. Gofry piecz ok. 4 minut. Na koniec gotowe gofry podawaj z ulubionymi
365 dni dookoła kuchniZapraszam na słodkie kuleczki kajmakowo- herbatnikowe z kokosem. Powstały one z reszty kajmaku i ciastek jakie pozostały po zrobieniu ciasta. Dodałam jeszcze moje ulubione wiórki kokosowe i tak postał ten pyszny deser. Polecam Składniki: 130 g herbatników 170 g masy kajmakowej 3 łyzki wiórek kokosowych + do obtoczenia Przygotowanie: Herbatniki kruszymy (np. wałkiem do ciasta) na "mąkę" i przesypujemy do miski
słodkie i nie tylko historie kulinarneZapraszam Was dziś na domowe ciasteczka. Kruche ciasteczka z kokosowym kremem idealnie pasują do kawy czy herbatki, Składniki: ciasto: 1 szkl mąki+ do podsypania szczypta soli 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki mąki kokosowej pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 100 g masła krem: 125 g ricotty 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka śmietanki 1 łyżka wiórków kokosowych
słodkie i nie tylko historie kulinarneciasto bananowe, bezglutenowe oczywiście. Jestem fanką bananów i uwielbiam je w każdej postaci, czy to w koktajlu, czy w cieście lub po prostu solo. Co ciekawe jako mąkę użyłam kokosowej, która ku mojemu zaskoczeniu w ogóle nie jest wyczuwalna. Ciasto jest wilgotne i zwarte. Dużo razy eksperymentowałam z ciastem bananowym jednak nigdy nie wychodziło tak jak należy, jednak dzięki pomocy(...)stopniach najlepiej sprawdzić za pomocą starego dobrego sposobu tzn. ”suchego patyczka”. Przygotowanie polewy: W garnuszku roztapiamy olej kokosowy, dodajemy miód, kakao, mleko migdałowe, mieszamy chwilę ale musimy uważać aby nie zagotować polewy. Polewę wylewamy od razu na ciasto
madamekuchnia.wordpress.comlekkie i puszyste, a także nie chłoną za bardzo tłuszczu. Ciasto na pączki nie zawiera jajek ani innego nabiału . Z poniższego przepisu przygotowałam 28 sztuk . Pączki bananowe Składniki: 230g mąki pszennej 150g bananów (2 małe) 10g drożdży 60ml wody 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka ekstraktu z wanilii (lub wódki, spirytusu(...)purée, wymieszać z sokiem z cytryny - do miski z mąką i rozczynem dodać banany, ekstrakt z wanilii, cukier puder, szczyptę soli, składniki wymieszać - na koniec dodać olej kokosowy (w formie płynnej), ciasto dobrze wymieszać/wyrobić - ciasto powinno być lekko klejące - miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (zazwyczaj trwa
Smakołyki Berenikijego produkcji wręcz idealny, bo z pozostałych po odsączaniu mleka wiórek można zrobić mąkę kokosową! Mąka kokosowa jest idealna do wypieków takich jak ciastka i ciasta, ale również do chleba. Wiórki kokosowe są bogate w żelazo, fosfor, potas, kwas foliowy i wiele innych witamin i minerałów. Regulują pracę jelit. Warto włączyć zarówno same wiórki, jak i mleko z nich wykonane
Blendmanszklanek mąki 1/2 szkl.cukru 5 jajek 1 kostka margaryny 1 mały proszek do pieczenia 2 budynie waniliowe 15 dag.wiórków kokosowych 1 cukier waniliowy Zapach waniliowy 3 śmietany 18% po 400 g. Czekolada roztopiona do polania Kolorowa posypka *********************************** Ciasto - białka oddzielić od żółtek. Z mąki , cukru , żółtek , margaryny , proszku do pieczenia , zrobić ciasto kruche(...)soli powoli dosypując cukier , cukier waniliowy. Do masy dodawać po łyżce śmietanę i budyń w proszku Mieszać łyżką , dolać zapach waniliowy na końcu i wiórki kokosowe , wymieszać . Wylać masę na przygotowane ciasto , zetrzeć na wierzch resztę przygotowanego ciasta , pieczemy w 180 stopni ok.50 minut.na złoty kolor.Polać roztopioną czekolada, posypać posypką
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiserca swoim najmłodszym domownikom to znajdziecie tu przepis na ich uśmiechy. :) Zapraszam! Składniki (na 17 małych bułeczek): Na ciasto: 500 gram mąki orkiszowej 500 gram twarogu półtłustego 3 małe jajka lub 2 duże 6 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego 8 łyżek kefiru 30 gram cukru trzcinowego/ksylitolu opakowanie cukru cytrynowego Delecta opakowanie drożdży instant Delecta opakowanie przyprawy do sernika Delecta(...)kamyczki czekoladowe Delecta Przygotowanie: Pomieszaj ze sobą wszystkie suche składniki na ciasto (mąkę orkiszową, drożdże, cukier trzcinowy/ksylitol, cukier cytrynowy, przyprawę do sernika) Dodaj rozpuszczony, przestudzony olej kokosowy, jajka, kefir i rozgnieciony twaróg. Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia na min.1 godz. W tym czasie ugotuj budynie: w szklance mleka rozprowadź proszki budyniowe i cukier trzcinowy/ksylitol, resztę mleka dobrze zagotuj, wlej
Smiling Shrimp