Gryczany chlebek bananowy z czekoladą to mój sposób na wykorzystanie nadmiaru dojrzałych bananów. Ostatnio prowadząc zajęcia w szkole zrozumiałam, że zarówno dzieci jak i dorośli nie
365 dni dookoła kuchnigorzką czekolada a zwłaszcza tą powyżej 70 % zawartości kakao, które jest jednym z głównym składników mojego dzisiejszego wypieku. Czekoladowy tort powstał bez mąki, bez glutenu i bez białego cukru (choć słodzik możecie dać dowolny). Głównym składnikiem biszkoptu jest fasola, która w połączeniu z pozostałymi dodatkami jest praktycznie niewyczuwalna (potwierdza to mój mąż, który z fasolą w takiej(...)łyżki kakao Polewa - 50 g gorzkiej czekolady - 1 łyżka oleju kokosowego Wykonanie Biszkopt Fasolę odsączmy z wody i opłukujemy. Przekładamy do miski, dodajemy banany i dokładnie blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy jajka, sodę oraz kakao i nasze słodzidło. Wszystko dokładnie blendujemy na jednolitą masę. Przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut
Health-Fit-LifeOchota na słodkie nie raz każdemu przychodzi znienacka. Nie jestem inna, jestem łasuchem i słodkiego nie potrafię sobie odmówić😀 W chwili słabości na szybko wole poratować
Zdrowie i pysznie na talerzuOchota na słodkie nie raz każdemu przychodzi znienacka. Nie jestem inna, jestem łasuchem i słodkiego nie potrafię sobie odmówić😀 W chwili słabości na szybko wole poratować
Zdrowie i pysznie na talerzuSzybkie, proste w wykonaniu ciasteczka. Bardzo ładnie się prezentują, są bardzo zdrowe, pysznie smakują. Smakują naturalną słodyczą owoców - bez dodatku mąki, jajek, cukru (jest
Zasmakuj Kuchnidodatkiem. Jestem pewna, że kupicie je jeszcze bez problemu. Kiedy zabraknie truskawek, drożdżówki można zrobić malinami lub z jagodami te będą idealne! Smak drożdżówek z truskawkami i lukrem kokosowym jest obłędne dobry i do tego jeszcze kokosowa kruszonka, mniam! Drożdżówki z truskawkami i lukrem kokosowym [feast_advanced_jump_to] 🥘 Składniki Składniki na ciasto drożdżowe 280 g mąki pszennej(...)ciasto przy pomocy końcówki typu hak. Kiedy ciasto zacznie się już łączyć w jedną całość można dodać miękkie masło i dalej wyrabiać przez 2 minuty na średnich obrotach. Miskę z wyrobionym ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie wyjąć ciasto na podsypany mąka blat, ciasto
SprawdzonaKuchnia.plProsty przepis na szarlotkę rzucił mi się w oczy podczas przeglądania, bardzo dobrej skądinąd, książki Jaglany detoks . Cóż - tu również ważne miejsce przypadło kaszy jaglanej, ale
Smakuje zdrowoUwielbiam przygotowywać przekładane ciasta, chociaż nie będę ukrywać, że takie wypieki są bardzo czasochłonne w przyrządzeniu:) Jeżeli nie macie pomysłu na weekendowe ciasto to polecam przygotować
Ugotowaćdrożdży suchych -250ml ciepłego mleka roślinnego (nie gorącego) -60g cukru kokosowego -150ml oleju rzepakowego -200g ugotowanych batatów -mąka do podsypywania ciasta Dodatkowo - Rawnella - Bio surowy krem orzechowy Siła Roślin 1. Mąki wymieszać z drożdżami. 2. Mleko roślinne, cukier kokosowy, olej i bataty zmiksować na gładko blenderem. 3. Suche składniki(...)dokładnie połączyć z mokrymi. Przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce (u nas na grzejnik ale można ocieplać ciasto nad parą wodną). 4. Gdy ciasto zdecydowanie urośnie (u nas ok 45 minut) należy je zagnieść podsypując mąką. 5. Następnie odrywać kawałki ciasta, formować kulki i układać je w małej blaszce jedno na drugim. Kulki w dolnych warstwach obtoczyć dodatkowo
Candy Pandasniej żelatynę. Mleko kokosowe ubić ze stewią aż do lekkiego zgęstnienia. Wlać rozpuszczoną żelatynę i dalej ubijać. Na koniec dodać jogurt kokosowy i dobrze wymieszać. Wyłożyć na ciemny biszkopt i wstawić do lodówki do stężenia (najlepiej na całą noc). Polewa czekoladowa Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej lub na bardzo niewielkim ogniu. Polać wierzch ciasta. Można posypać skórką(...)Jeśli używacie mandarynek bio, to skórki warto zachować i jakoś je wykorzystać. Ja ugotowałam je w wodzie z erytrytolem i posypałam wierzch ciasta. 2. Biszkopt można nasączyć płynem, zwłaszcza jeśli chcecie zaserwować ciasto bez "odpoczywania". Blaty nie będą miały wtedy okazji dobrze się nasączyć. Ja do tego celu użyłam zalewy z gotowania mandarynek wymieszanej z odrobiną rumu. Inspirację
Modern Cave GirlAleż się cieszę, że bezglutenowa seria cieszy się tak niesamowitą popularnością. Ostatnio pokazane ciacho szpinakowe zrobiło wśród Was furorę! Bardzo się cieszę, że tak posmakowało i
Ostra na SłodkoCzy w zdrowej diecie jest miejsce na słodkości? Niestety w stereotypowym postrzeganiu zdrowa dieta jest monotonna, jałowa, uciążliwa i pełna wyrzeczeń. Jest to bardzo mylny i
HealthyCreationsubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić na trzy blaty(...)będzie już chłodna ale cały czas „lejąca” wtedy np. za pomocą łyżeczki wylewamy po krawędzi toru. Gdy czekolada zastygnie, pozostałym kremem szprycujemy go czekoladę. Gotowy tort udekorowałam również wiórkami kokosowymi oraz Raffaello
RAROSSACiasto drożdżowe to bez wątpienia mój ulubiony rodzaj ciasta. W wersji mini drożdżówek i w towarzystwie zdrowych dodatków smakowało po prostu wspaniale. Miękkie, cudownie pachnące drożdżami... typowe comfort food :) A do tego odpowiednie dla wegan! Co do yaconu, bardzo mi posmakował. Jest miękki i delikatnie słodki, a ponadto bogaty w błonnik. Z kolei orzechy tygrysie mają dość specyficzny(...)dodajemy dowolne bakalie i nakładamy ciasto do foremki silikonowej. Smarujemy konfiturą, dekorujemy plasterkami gruszki i słonecznkiem, a następnie smarujemy rozpuszczonym olejem kokosowym. Odstawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy ok. 15 minut (tryb "ciasto" - grzanie dolne + wentylator). Po tym czasie wyjmujemy i podajemy póki ciepła. Smacznego
Poranek na słodkopiekłam to klasycznego białego pieczywa na zakwasie. Zrobię je na pewno. Najwyżej mi nie wyjdzie. Przedwczoraj przypomniałam sobie, że My kończy się pieczywo i powinnam już zabierać się za dokarmianie zakwasu. Jeżeli robimy chleby na zakwasie trzeba się za nie zabrać paręnaście godzin wcześniej. To nie jest tak, że tu się wymiącha, tam się wymiącha, potem za dupę do pieca(...)której zupełnie zapomniałam. No i ok, mamy to. Chleb wyszedł pyszny. Ciut inny od tego, który normalnie piekę. Trochę się obawiałam, że będzie za bardzo smakował gryką, za którą My nie przepada, ale nic z tych rzeczy. I ten pierwszy postanowiłam zrobić bez żadnych dodatków, jedynie z podstawowych składników. Pięknie wyrósł i naprawdę bardzo dobrze smakuje. Bardzo
Kardamonovy