ciasto kokosowe bez pieczenia - 5277 przepisów (strona:282/352)

CHLEB PEŁNOZIARNISTY, OWSIANO-ORKISZOWY NA DWÓCH ZAKWASACH 289

   Kolejny z pysznych, zdrowych, pełnoziarnistych chlebów na zakwasie. Po chlebie ziarno przy ziarnie (od którego zaczynałam swą przygodę z pieczeniem chleba), gryczano-orkiszowym

Smaczne Zdrowe
Wigilia bez mleka. Świąteczne przepisy dla dorosłych i dla dzieci 294

Przepis na tę zupę przechodzi u nas w rodzinie z pokolenia na pokolenie. Tradycyjnie przyrządzało się ją ze śmietaną. W mojej wersji zupa zabielana jest mleczkiem kokosowym. Nie obawiajcie się tego połączenia. Mleczko kokosowe doskonale podkreśla smak zupy grzybowej i nadaje jej niezwykle kremową konsystencję. Kapusta wigilijna z pieczarkami Tradycyjna wigilijna kapusta z grzybami leśnymi niestety nie nada się(...)skończyły rok. Pieczony schab – na obiad i do chleba Zapomnijcie o sklepowych wędlinach z mnóstwem soli i wątpliwych dodatków! Upieczony w domu schab bije je wszystkie na głowę. Schab upieczony według tego przepisu jest idealny do jedzenia na zimno do chleba. Można go także podać na ciepło na świąteczny obiad z sosem, który powstaje w trakcie pieczenia

Dieta bez mleka
Drożdżowe bułeczki orkiszowe z musem z mango i makiem :) 208

Drożdżowe wypieki to jedne z moich ulubionych . Najlepsza drożdżówka - wiadomo to ta od Mamy 😃 Chociaż muszę przyznać, że powoli dorównuje Mamie i udaje mi się zrobić

Zdrowie na języku :P
Świąteczny sernik na spodzie piernikowym z waniliowo- pomarańczową masą serową, polewą czekoladową i wiśniową frużeliną. Najleps 157

kiedy byłam dzieckiem aktywnie uczestniczyłam w przygotowywaniu potraw świątecznych. Żadne święta nie obyły się bez dobrego sernika, zarówno takiego z brzoskwiniami, jak i sernika z rosą a od dwóch lat zakochani jesteśmy w serniku piernikowym. W tym roku postanowiłam zaszaleć z serowymi wypiekami. Wymyśliłam przepis na wykwintny sernik piernikowy z delikatną, wręcz piankową masą serową oraz polewą czekoladową(...)deserowej 3 łyżki mleka kokosowego 30 gram masła Wiśniowo- różana frużelina (sos wiśniowy): 1 i 1/2 szklanki mrożonych malin 1/2 szklanki wody 1 łyżka wody różanej 1/3 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Ponadto: 1 opakowanie posypki Decorada marki Delecta o smaku truskawkowym Krok 1: Piernikowy, kruchy spód Wszystkie składniki dokładnie zagniatam w jednolite ciasto. Dzielę na dwie równe części

Mango Papaja
Tarta na bakaliowym spodzie z domową masą krówkową, mango curdem i bezami z polewą karmelowo - orzechową 183

Ta tarta to sama słodycz i istna rozpusta. Nieco pracochłonna ale zdecydowanie warta tego wysiłku. Przygotowanie domowej masy krówkowej jest banalnie proste ale wymaga poświęcenia sporo

Mango Papaja
ROGALIKI Z DŻEMEM 238

użyłam kokosowego słoiczek dżemu tuskawkowo- rababarowego Owocowa Rozkosz Wykonanie: Do mleka wkruszamy drożdże, mieszamy zeby się ozpusciły, dodajemy 2 łyzki cuku, odstawiamy żeby podrosły. W tym czasie do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, przyprawę Kamis, starkowujemy margarynę, dodajemy jajka i zaczyn drożdżowy, wyrabiamy ciasto. Zagniatamy, odstawiamy na 3 godz do lodówki.  Schłodzone ciasto dzielimy(...)częsci. Bierzemy piewszą część rozwałkowujemy w koło. Rozwałkowane ciasto układamy na rogalomanii Tuppeware. Wałkujemy po niej po cieście. Działaniem takim wykrawamy gotowe trójkąty do rogalików. Teaz możemy kłaśc dżem na każdy tójkat. tu również jest duże udogodnienie ze strony Tupperwae, poniewaz rogalomania ma wgłebienia które prześwituja przez ciasto i na które nakłada się dżem zeby dobrze zwijać.Dżem nakłada

Z Majeczką w kuchni
Chrupiące bezglutenowe gofry 188

W ramach małych przyjemności zrobiłam sobie prezent w postaci gofrownicy i się zaczęło! Od blisko dwóch tygodni prawie codziennie na śniadanie jemy puszyste i chrupiące gofry

Book of spells
Chleb z inuliną, kawą zbożową i siemieniem lnianym 185

się z ciastem chlebowym. Pozostawiamy ciasto na chwilę, przykryte, aby sobie troszkę odpoczeło. Smarujemy foremki tłuszczem i wysypujemy ziarnami siemienia lnianego i odrobiną mąki. Moje foremki o wymiarach: 30x11 i 20x11 Łyżka maczaną w wodzie, stopniowo przekładamy ciasto do foremek, wyrównując jego powierzchnię. Przykrywamy foremki z ciastem. Ja, jak zwykle wkładam do dużej torby plastikowej aby ciasto nie wysychało(...)miało dobre warunki do wyrastania. 2 godziny i 15 minut, to czas wyrastania ciasta u mnie. Nie popędzałam go, stało w kuchni. Początkowa temp. pieczenia bez parowania piekarnika to 230-240st. po 15 minut zmniejszyłam temperaturę do 210. Skończyłam pieczenie na 190st. przykryłam ciasto pod koniec pieczenia papierem. W sumie piekłam około 50 minut

Leśny Zakątek
CHLEB ORKISZOWY JASNY, NA ZAKWASIE, BEZ DODATKU DROŻDŻY 295

    Kolejny chlebek z piekarni "Nocny Orkisz". Uwielbiam tworzyć nowe receptury, i choć ten chlebek zupełnie nowy nie jest, to dostosowałam go do mniejszych form

Smaczne Zdrowe
PIZZA Z CUKINII (keto, LCHF, bez glutenu) 332

Pizza z cukinii to kolejny przepis dla wielbicieli pizzy, którzy z różnych powodów muszą lub chcą zrezygnować z ciasta na bazie mąki. Taka warzywna pizza sprawdzi

Ola la LCHF
Mleko ryżowe 120

Przepis na domowe mleko ryżowe. Bardzo proste do przygotowania. Dla wszystkich tych, którzy z jakiś powodów nie mogą spożywać mleka zwykłego. Mleko ryżowe wg. poniższego przepisu

Moja Delicja
Kruche ciasto bezglutenowe z rabarbarem i pianką 224

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Gotuj Się Kto Może
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą 208

średnioziarnista sól morska. Z narzędzi – moździerze ceramiczne lub kamienne, elektryczny lub ceramiczny (ręczny) młynek do kawy, przystawka do ręcznego blendera z ostrzami tnącymi. Przydadzą się też blaszki do pieczenia ciasta, na których po przygotowaniu każdą wymagającą tego mieszankę suszymy. • SÓL BEKONOWA – do jajek w każdej postaci – sadzonych, tych gotowanych na miękko, w koszulkach, do jajecznicy. Pasuje do awokado(...)się z owocu utrwalającego wosku, osuszamy. Odcinamy nożem lub zesterem samą skórkę, bez albedo. Skórkę mielimy z solą i listkami świeżego rozmarynu. Mieszankę suszymy w piekarniku, w temperaturze 100⁰C. Sól powinna stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL GRZYBOWA – do łososia smażonego, pieczonego i gotowanego na parze, wołowiny, do makaronu, bulionu. Kwintesencja smaku umami. Spróbujcie

Karo in the Kitchen