Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami, zatem najwyższy czas pomyśleć o smacznych potrawach, które znajdą się na świątecznym stole i miło zaskoczą innych (nie stosujących diet
Smakuje zdrowocupcakes malinowym kremem maślanym. Musiały być szybkie i pyszne, i oczywiście efektowne. Użyłam więc mleka kokosowego z kartonu, którego nikt nie chce pić, bo jest zdecydowanie za słodkie (choć w składzie nie ma żadnego słodzidła), ale tutaj sprawdziło się doskonale, nadając muffinom kokosowego aromatu. Do tego ostatni serek kremowy, który musiałam zużyć przed urlopem. Na wierzch - krem maślany z przyczyn(...)wszystkie. Spróbujecie...? To w końcu takie jeszcze letnie smaki... Muffiny kokosowe z malinami, jagodami i malinowym kremem maślanym Składniki: (na 24 muffinki) 500 g mąki pszennej 4 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 200 g serka kremowego 400 ml mleka kokosowego (z kartonu) 160 ml oleju 2 jajka 170 g malin
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOpis Lody kokosowe: Lody kokosowe to idealny deser na upalne dni. To idealny deser dla osób, które kochają kokos. Bowiem te lody są mocno kokosowe, z
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneciasto lub spróbować użyć go do kawy. Mleko kokosowe możemy przygotowować smodzielnie w domu na 2 sposoby : z miąższu orzecha kokosowego lub z wiórkow kokosowych.Namawiam Was,by choć raz spróbować wyprodukować własne mleko i poznać jego prawdziwy smak.Przy kupnie gotowego łatwiej będzie potem wybrać to najlepsze i najprawdziwsze w smaku. Przepis na domowe mleko kokosowe z miąższu orzecha kokosowego(...)zupy,sosu,potraw curry ,naleśników lub do kawy lub po prostu wypić.Kawa z takim mleczkim jest wyśmienita.Bardzo polecam! WYKORZYSTANIE POZOSTALYCH WIORKOW KOKOSOWYCH : Pozostałe wiórki sa również do wykorzystania.Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysypać wiórki pozostałe po produkcji mleka kokosowego.Jeśli zostały bardzo mocno odciśnięte,proces suszenia trwa okolo 30-45 minut.Suszyć w piekarniku w temperaturze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Już niedługo Halloween. Osobiście nie lubimy tego zwyczaju ale motyw dyni szczególnie nam się w nim podoba przez wzgląd na naszą miłość do niej :) Dlatego też
Candy PandasPascha to tradycyjny deser wielkanocny, przygotowywany z twarogu, śmietany z dodatkiem masła, żółtek, cukru oraz bakalii. Tradycyjna pascha należy jednak do dość kalorycznych deserów i wiele
Kuchnia MagdaLenymiksować przy pomocy nasadki z hakiem do zagniatania ciasta. Następnie zacznij dolewać cienkim strumieniem mleko z rozpuszczonym masłem. Wyrabiaj ciasto przez około 10-15 minut. Ciasto powinno być delikatne, miękkie i nieklejące. Powinno też łatwo odchodzić do miski. Gdyby było zbyt rzadkie, dodaj 2-3 łyżki mąki. Miskę z wyrobionym ciastem przykryj szmatką i odstaw na minimum godzinę w ciepłe(...)tworzyć cienką, równą warstwę na całym cieście. Następnie złóż ciasto na pół, łącząc ze sobą dłuższe boki. Przejedź po cieście kilka razy wałkiem, tak aby lepiej się połączyło, ale postaraj się nie spłaszczać go za bardzo. Ciasto podziel na cienkie paski o szerokości około 1,5 cm. Następnie zacznij formować kanelbullar. Pasek ciasta owiń dwa razy wokół palca środkowego
okolicepalnika.plwymagających Składniki na około 15 średnich pierniczków: 125 g mąki kasztanowej 50 g mąki z tapioki 1 łyżka karobu 1 łyżka cukru kokosowego 40 g oleju kokosowego 65 g syropu daktylowego/klonowego 60 g gęstego mleka kokosowego (z puszki) 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli i przyprawy korzenne: 2-3 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka imbiru(...)mikserem. Początkowo ciasto będzie zbyt luźne, by nadawało się do rozwałkowania – należy miskę z ciastem odstawić na 10 minut do zgęstnienia masy, najlepiej do lodówki. Po tym czasie ciasto zbić w kulę, przełożyć na stolnicę i delikatnie rozwałkować na grubość około 8-10 mm (jeśli jest taka potrzeba delikatnie podsypać stolnicę mąką z tapioki, niemniej zwykle ciasto przywarte do stolnicy
Even Better Foodinnego jak zmielony miąższ kokosa (lub wiórków kokosowych w domowych warunkach). Nie nadaje się raczej do samodzielnego użycia, tylko jako dodatek. Świetnie sprawdza się w wypiekach podkreślając swoim kokosowym smakiem, jak i do mniejszych deserów. Mąka migdałowa (bezglutenowa) . Dzięki swojemu orzechowemu posmakowi świetnie nada się do wypieków ciast. Można śmiało zastosować ją jako główny składnik, trzeba jednak liczyć się(...)jako mieszanka do ciasta, jak i mniejszych deserów. W połączeniu z czekoladą cynamonem czy wanilią uzyskacie nieziemski smak, gwarantuje! Mąka sojowa . Zastosowanie znajdzie przy zagęszczaniu zup i sosów, jak i przy wypieku ciast, lecz tylko jako dodatek. Normalnie ma barwę białą, ale pod wpływem temperatury szybko ciemnieje, dlatego trzeba uważać przy ciastach z długim czasem pieczenia. Tak jak widzicie
zdrowo i aktywnieinnego jak zmielony miąższ kokosa (lub wiórków kokosowych w domowych warunkach). Nie nadaje się raczej do samodzielnego użycia, tylko jako dodatek. Świetnie sprawdza się w wypiekach podkreślając swoim kokosowym smakiem, jak i do mniejszych deserów. Mąka migdałowa (bezglutenowa) . Dzięki swojemu orzechowemu posmakowi świetnie nada się do wypieków ciast. Można śmiało zastosować ją jako główny składnik, trzeba jednak liczyć się(...)jako mieszanka do ciasta, jak i mniejszych deserów. W połączeniu z czekoladą cynamonem czy wanilią uzyskacie nieziemski smak, gwarantuje! Mąka sojowa . Zastosowanie znajdzie przy zagęszczaniu zup i sosów, jak i przy wypieku ciast, lecz tylko jako dodatek. Normalnie ma barwę białą, ale pod wpływem temperatury szybko ciemnieje, dlatego trzeba uważać przy ciastach z długim czasem pieczenia. Tak jak widzicie
Zdrowie i pysznie na talerzuczasie przygotujesz ciasto) Namoczone daktyle wraz z wodą w których się moczyły (100 ml!) zblenduj razem na gładką masę Zagnieć gładkie ciasto z masy daktylowej, mąki i masła. Teraz możesz tak jak ja ułatwić sobie życie i od razu wylepić ciastem formę i wstawić na 15 minut do lodówki, albo jak wszyscy mądrale cukierniczy przykazują zawinąć ciasto w folię, wstawić(...)minut po czym rozwałkować i wylepić formię. Wybór należy do Ciebie, wg mnie mój sposób absolutnie nie wpływa negatywnie na jakość ciasta. Zakładam, że nie lubisz sobie komplikować życia więc po tych 15 minutach w lodówce podpiecz ciasto w piekarniku w temp. 190 C przez 10 minut. W między czasie wlej mleko ma małego garnka, wsyp kaszkę kukurydzianą i zagotuj
greenscarfZ każdej strony jesteśmy bombardowani informacjami na temat zdrowej diety, zrównoważonych posiłków, składników, które nam szkodzą i takich, które uzdrawiają. Faktów i mitów na temat zdrowia
Kuchnia MagdaLenykokosowych wcześniej ugotowanych w mleku (200 ml mleka zagotować, dodać wiórki kokosowe i gotować na małym ogniu ok. 2 minut. Odstawić do wystudzenia). Sztuka pieczenia: Temperatura pieczenia – sernik pieczemy w temperaturze nie wyższej niż 180 stopni C, najlepiej bez termoobiegu. Według Dana Leparda sernik należy piec w temperaturze nie wyższej niż 150 stopni C. Według w/w jest(...)Latem najlepsza do tego celu jest lodówka, gdzie utrzyma świeżość do 4 dni. Sztuka pieczenia: Temperatura pieczenia – sernik pieczemy w temperaturze nie wyższej niż 180 stopni C (w piekarniku z termoobiegiem) lub 190 stopni C (bez termoobigu). Według Dana Leparda sernik należy piec w temperaturze nie wyższej niż 150 stopni C. Według w/w jest to mniejsza szansa
Ciastka - domowe słodkościZa oknem szaro i smutno. Na poprawę samopoczucia postanowiłam osłodzić sobie i najbliższym ten dzień. A jak szaleć i zajadać kalorie to na całego;-) Będzie
potrawyregionalneCzasem nie macie weny na śniadanie? A może chcecie zaskoczyć rodzinę czymś nowym a na dodatek pysznym i zdrowym? Koniecznie wypróbujcie lemon curd z nasionami chia
Mieszam w Garnku