być np. mleko) -substancja słodząca Tagatesse - ¾ szkl. wiórków kokosowych -120g śmietany kokosowej (stałej części mleka kokosowego w puszce) Bałwanki -100g wiórków kokosowych (drobnych) -200g śmietany kokosowej -substancja słodząca Tagatesse Dodatkowo -kostka gorzkiej czekolady (na oczy i guziczki bałwanków) -kilka czerwonych cukrowych kryształków -reszta śmietanki kokosowej + trochę wiórków kokosowych (do pokrycia i posypania wierchu) CIACHO JAGLANO-RYŻOWE Kaszę(...)przykryciem aż kasza i ryż wchłoną cały płyn i będą miękkie. Dodać wiórki kokosowe oraz subst. słodzącą Tagatesse*, wymieszać i zostawić po przykryciem do wystudzenia i napęcznienia wiórków. Następnie dodać śmietanę kokosową, wymieszać i całość przełożyć do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia (najlepiej w formie koła), masę docisnąć oraz wyrównać i włożyć do lodówki na kilka godzin
Candy Pandasdodatkiem kawy Nutura -ksylitol/erytrytol Nutura -2 łyżeczki żelatyny + 100ml mleka Warstwa waniliowa -300g serka (u nas 130g ricotty i 170g serka homogenizowanego) -1/2 łyżeczki mielonej wanilii -ksylitol/erytrytol/cukier kokosowy Nutura -3 łyżeczki żelatyny + 50ml mleka Polewa -tabliczka deserowej czekolady -ok 3 łyżki oleju rzepakowego Dodatkowo -espresso (2 lub 3 zależy jak bardzo ma być nasączony biszkopt) -amaretto (do nasączania(...)żółtku (po każdym chwilę miksując). 4. Mąki, skrobię wymieszać razem z kakao i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie szpatułką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. 5. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy
Candy Pandastortownicę Ø 24 cm. Składniki na ciasto mam w temp. pokojowej. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Do ciasta zamiast wiórków kokosowych możecie dodać posiekane bakalie, np. orzechy laskowe, migdały, suszone owoce (żurawinę, rodzynki). Ciasto możecie dodatkowo udekorować ciemnymi owocami, tj. borówkami, jagodami, porzeczkami lub jeżynami. Będzie piękny kontrast względem kremu. PRZYGOTOWANIE: W większej misce miksuję na puch jajka(...)Następnie dodaję suche składniki, miksuję. Na koniec wrzucam tartą marchew, tym razem mieszam już łyżką. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, zamykam obręcz. Boki smaruję masłem. Wlewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra + dół, bez termoobiegu. Ciasto wkładam na środkową półkę piekarnika i piekę 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjmuję
Zasmakuj KuchniCzym byłoby cukiernictwo bez eksperymentów ? : ) Dziś eksperyment z fasolą. Czy fasola może zastąpić mąkę ?! Może- i powiem Wam, że w tym brownie zastępuje ją doskonale. Ciasto jest wilgotne, ale zero zakalca, utrzymuje świeżość dłużej niż zwykłe brownie i jest po prostu megaczekoladowe , mimo że do całości dodałam 1 ½ łyżki kakao. Wykorzystałam kilka przepisów i maksymalnie je zmodyfikowałam. W moim(...)namoczone ) i to one obok fasoli podbijają moim zdaniem wilgotność ciacha. Pycha! !ciasto na małą keksówkę! Składniki: 1 puszka fasoli czerwonej szklanka rodzynek 2 jaja 2 łyżki oleju (lub 1 ½ łyżki oleju kokosowego) 2/3 szklanki cukru 1 ½ łyżki kakao ciemnego 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu waniliowego Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut
Domowe ciastaorzechów włoskich lub nerkowców Uwagi do przepisu: Składniki mam w temp. pokojowej. Do ciastek można dodać posiekane dowolne orzechy, tartą skórkę z cytryny lub pomarańczy, większą szczyptę kakao, wiórki kokosowe, posiekane suszone owoce, 1 lub 2 tabliczkę dowolnej czekolady, nawet białej. Można również nie dodawać żadnych dodatków, za to upieczone udekorować cienko polewą czekoladową, lukrem smakowym, np. cytrynowym. Upieczone ciastka(...)jajko, mieszam, powoli wsypuję mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszam do połączenia. Wyłączam mikser, dodaję posiekaną czekoladą oraz posiekane orzechy (opcja). Mieszam łyżką. Z ciasta odrywam kawałki wielkości orzecha włoskiego, tworzę kulki i lekko spłaszczam w dłoniach. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C , grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Środkową półkę z wyposażenia piekarnika wykładam papierem
Zasmakuj Kuchnicukier puder. Masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki. Następnie zagniatamy elastyczne ciasto, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Wyjmujemy, rozwałkowujemy na 4 – 5 mm (podsypując mąką) i wycinamy ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 13 minut. Studzimy i dekorujemy. Smacznego(...)Przepis bierze udział w Konkursie „Wielkanocne Gotowanie” na Winiary.pl Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Ciasteczka kokosowe → Ciasteczka z masłem orzechowym → Ciasteczka cytrynowo – pomarańczowe → Amerykany
Oryginalny smakwygląda bardzo zimowo i bardzo świątecznie. Czyż nie? Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej 2 łyżki przyprawy do piernika (najlepiej bez cukru) 2 łyżki naturalnego kakao 2 łyżki masła orzechowego (najlepiej płynne) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 3 jajka klasy M ugotowany burak (ok.200-300g) 200 g miodu lipowego 1/2 szkl. oleju rzepakowego(...)pieczenia. Dodajemy olej rzepakowy, miód lipowy, zmiksowane jajka, buraka oraz masło orzechowe. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania gęstego ciasta. Ciasto przelewamy do prostokątnej formy, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i lekko natłuszczonej. Pieczemy przez ok. 25-30 minut w temp. 200 stopni C. polewa czekoladowa 2 łyżki kakao 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka płynnego
Kuchnia Elliełyżki cukru 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 50 g oleju kokosowego (lub innego roślinnego) opakowanie cukru wanilinowego/waniliowego Wszystkie składniki umieść w odpowiedniej wielkości garnku, mieszaj do czasu aż powstanie budyń, czyli mleko zacznie się gotować i zgęstnieje, czyli postępuj tak jak ze „zwykłym” budyniem. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat, podziel na równe części, z każdej uformuj kulkę(...)przygotowane drożdżówki przełóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia, niech tak sobie jeszcze poleżą i podrosną z 15 minut przed pieczeniem. W międzyczasie zaangażuj jakiegoś Miśka do wyczyszczenia rondelka po budyniu, będzie mnie skrobania i mycia Lekko podrośnięte drożdzówki piecz w rozgrzanym do 170 C piekarniki (bez termoobiegu!) przez 15-20 minut w zalezności od wielkości drożdżówek
greenscarfskładniki, u mnie tym razem są to wiórki kokosowe, słonecznik i suszona żurawina. Ciasteczka są słodzone miodem, ale można zamienić go na ksylitol lub cukier trzcinowy. Zapraszam! Składniki: 2 łyżeczki miodu 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki owsianej 1/2 szklanki słonecznika garść suszonej żurawiny garść wiórków kokosowych 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego, rozpuszczonego 2 jajka Masło(...)ogniu. Wlać do miski i za pomocą łyżki wymieszać z resztą składników. Przygnieść, aby płatki pochłonęły mokre składniki. Łyżeczką nabierać porcje ciasta, zgnieść w ręce i uformować kulkę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 18-20 minut w 180*C. Upieczone ciasteczka przełożyć na kratkę do wystudzenia. Smacznego
Chocolate Muffin Blograzem zjeść. Jak dotąd koncentrowałam się głównie na pieczeniu chleba bez pszenicy, ciasta pozostawiłam "na kiedyś", sądząc że sobie z nimi nie poradzę. I choć mam już całą szufladę przeróżnych bezpszennych mąk, skorzystałam z gotowej mieszanki Schara i umieszczonego na jej opakowaniu przepisu. Smak ciasta pozytywnie mnie zaskoczył, aż żałuję, że wykonałam je tylko z połowy składników(...)niskosłodzoną domową konfiturą z czarnej porzeczki. SKŁADNIKI na tortownicę 17 cm: CIASTO – składniki muszą mieć temperaturę pokojową: 110 g Mix-C Schar 5 g bezglutenowego proszku do pieczenia 65 g masła 100 g cukru trzcinowego łyżeczka domowego cukru waniliowego 2 jajka 65 ml domowego mleka kokosowego szczypta soli DODATKOWO: masło i mąka do foremki 6-8 łyżek domowej konfitury
Kuchenne zapiski Edytybez wyrzutów sumienia? Dla łasuchów na diecie lub osób zdrowo się odżywiających to ciasto będzie nie tylko objawieniem, ale i zaskoczeniem jak dobrze smakuje. To najlepszy dowód, że ciasto może być także dietetyczne :) Ps. Jeżeli macie ochotę możecie dodatkowo wierzch oblać polewą czekoladową np. z gorzkiej czekolady. Składniki na 4 sztuki o wymiarach 6x10,5 cm: ciasto: puszka(...)odsączeniu) 2,5 łyżki kakao 1 banan 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru (może być ksylitol,miód czy stewia) - do smaku 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie) masa: 1 czubata łyżeczka żelatyny 1 łyżka cukru lub innego słodzidła (do smaku) 1 łyżka wiórków kokosowych (opcjonalnie) 210g serka homogenizowanego naturalnego (u mnie tutti 0%)- 1,5 opakowania Przygotowanie
Fabryka pomysłówjeden wieczór i pewnie zrobię kolejny...i kolejny. Polecam ! Składniki 2 szklanki maki poznańskiej typ 500 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka kakao 3 łyżki wiórek kokosowych Kresto pół szklanki maku mielonego BackMit 1 szklanka cukru trzcinowego nierafinowanego 1 szklanka mleka pół szklanki oleju 3 jaja 4 łyżki powideł śliwkowych orzechy włoskie ile chcesz rodzynki jumbo Kresto(...)mokrymi- mlekiem, jajami i olejem. Rodzynki i orzechy oprószyć delikatnie mąką i wmieszać w ciasto. Foremkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i piec nie więcej niż godzinę w 180 stopniach, do suchego patyczka. Jeśli chcecie, po upieczeniu polejcie piernik czekoladą. U mnie bez czekolady poszedł w godzinę. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnizbyt słodkim lukrem, ale krem z nerkowców zjem zawsze i wszędzie. Jeżeli nie jesteś w posiadaniu dwóch małych tortownic, ciasto możesz upiec w jednej i zwiększyć czas pieczenia do 45 minut, a następnie ostrożnie przekroić. Składniki: Ciasto: 1 ½ szklanki mleka sojowego 2 łyżki soku z cytryny ½ szklanki syropu klonowego ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii 2 szklanki mąki orkiszowej(...)łyżki kakao 2 łyżeczki korzennej mieszanki przypraw do pierników 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego kilka łyżek herbaty z dodatkiem pomarańczowego likieru (lub soku pomarańczowego) do nasączenia ciasta Krem z nerkowców: 1 szklanka nerkowców, uprzednio moczonych w zimnej wodzie przez kilka godzin 10 sztuk suszonych daktyli ½ szklanki mleka sojowego ziarenka
Roślinna - blog wegańskicukrami, na puch. Ubite jajka wlewamy do zmielonych orzechów, wsypujemy migdały i dodajemy pozostałe składniki – wiórki kokosowe, słodką śmietankę, rum, esencje migdałową – mieszamy, aż się połączą. Na posypany mąką blat wykładamy połowę ciasta, lekko rozwałkowujemy. Podkładamy papier do pieczenia i wałkujemy nadając kształt prostokąta. Nakładamy połowę masy orzechowej, rozsmarowujemy, zostawiając ok. 2,5 cm wolne od brzegu(...)mlekiem. Tak samo postępujemy z drugą porcją ciasta i masy. Gotowe rolady wkładamy w papierze do dużych keksówek. Papier lekko zawijamy, aby ciasto za bardzo się nie przyrumieniło. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 50 minut. Po wyjęciu – studzimy i polewamy lukrem. Jeżeli chcemy zamrozić, mrozimy bez lukru.Ciasta z orzechami mają swój niepowtarzalny smak, którego
mojewypiekiinietylkoDzisiaj u mnie pyszny i aromatyczny piernik, który śmiało można zrobić kilka dni przed Świętami! Robimy go szybko i łatwo. Jest bez jajek i proszku do pieczenia. Ponadto jeśli nie masz miksera, dasz sobie radę, wystarczy zwykła trzepaczka. Pomysł na piernik zaczerpnęłam z książki "Domowe wypieki" J.Niedobeckiej. Niewiele składników ,ale efekt jest niezwykle aromatyczny i...pachnie(...)wymieszać trzepaczką, aż do połączenia się składników. Na samym końcu wmieszać żurawinę i śliwki. Piekarnik rozgrzać ( góra i dół ) do 180 stopni. Keksówkę wysmarować masłem lub olejem kokosowym, posypać mąką. Wylać ciasto, wyrównać i piec do suchego patyczka około 50-60 minut. Upieczone zostawić na chwilkę w formie, aby lekko ostygło. Następnie wyjąć na kratkę i pozostawić do calkowitego ostygnięcia
Z Kuchni Do Kuchni