bez wyrzutów sumienia? Dla łasuchów na diecie lub osób zdrowo się odżywiających to ciasto będzie nie tylko objawieniem, ale i zaskoczeniem jak dobrze smakuje. To najlepszy dowód, że ciasto może być także dietetyczne :) Ps. Jeżeli macie ochotę możecie dodatkowo wierzch oblać polewą czekoladową np. z gorzkiej czekolady. Składniki na 4 sztuki o wymiarach 6x10,5 cm: ciasto: puszka(...)odsączeniu) 2,5 łyżki kakao 1 banan 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru (może być ksylitol,miód czy stewia) - do smaku 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie) masa: 1 czubata łyżeczka żelatyny 1 łyżka cukru lub innego słodzidła (do smaku) 1 łyżka wiórków kokosowych (opcjonalnie) 210g serka homogenizowanego naturalnego (u mnie tutti 0%)- 1,5 opakowania Przygotowanie
Fabryka pomysłówjeden wieczór i pewnie zrobię kolejny...i kolejny. Polecam ! Składniki 2 szklanki maki poznańskiej typ 500 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka kakao 3 łyżki wiórek kokosowych Kresto pół szklanki maku mielonego BackMit 1 szklanka cukru trzcinowego nierafinowanego 1 szklanka mleka pół szklanki oleju 3 jaja 4 łyżki powideł śliwkowych orzechy włoskie ile chcesz rodzynki jumbo Kresto(...)mokrymi- mlekiem, jajami i olejem. Rodzynki i orzechy oprószyć delikatnie mąką i wmieszać w ciasto. Foremkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i piec nie więcej niż godzinę w 180 stopniach, do suchego patyczka. Jeśli chcecie, po upieczeniu polejcie piernik czekoladą. U mnie bez czekolady poszedł w godzinę. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnizbyt słodkim lukrem, ale krem z nerkowców zjem zawsze i wszędzie. Jeżeli nie jesteś w posiadaniu dwóch małych tortownic, ciasto możesz upiec w jednej i zwiększyć czas pieczenia do 45 minut, a następnie ostrożnie przekroić. Składniki: Ciasto: 1 ½ szklanki mleka sojowego 2 łyżki soku z cytryny ½ szklanki syropu klonowego ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii 2 szklanki mąki orkiszowej(...)łyżki kakao 2 łyżeczki korzennej mieszanki przypraw do pierników 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego kilka łyżek herbaty z dodatkiem pomarańczowego likieru (lub soku pomarańczowego) do nasączenia ciasta Krem z nerkowców: 1 szklanka nerkowców, uprzednio moczonych w zimnej wodzie przez kilka godzin 10 sztuk suszonych daktyli ½ szklanki mleka sojowego ziarenka
Roślinna - blog wegańskicukrami, na puch. Ubite jajka wlewamy do zmielonych orzechów, wsypujemy migdały i dodajemy pozostałe składniki – wiórki kokosowe, słodką śmietankę, rum, esencje migdałową – mieszamy, aż się połączą. Na posypany mąką blat wykładamy połowę ciasta, lekko rozwałkowujemy. Podkładamy papier do pieczenia i wałkujemy nadając kształt prostokąta. Nakładamy połowę masy orzechowej, rozsmarowujemy, zostawiając ok. 2,5 cm wolne od brzegu(...)mlekiem. Tak samo postępujemy z drugą porcją ciasta i masy. Gotowe rolady wkładamy w papierze do dużych keksówek. Papier lekko zawijamy, aby ciasto za bardzo się nie przyrumieniło. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 50 minut. Po wyjęciu – studzimy i polewamy lukrem. Jeżeli chcemy zamrozić, mrozimy bez lukru.Ciasta z orzechami mają swój niepowtarzalny smak, którego
mojewypiekiinietylkoDzisiaj u mnie pyszny i aromatyczny piernik, który śmiało można zrobić kilka dni przed Świętami! Robimy go szybko i łatwo. Jest bez jajek i proszku do pieczenia. Ponadto jeśli nie masz miksera, dasz sobie radę, wystarczy zwykła trzepaczka. Pomysł na piernik zaczerpnęłam z książki "Domowe wypieki" J.Niedobeckiej. Niewiele składników ,ale efekt jest niezwykle aromatyczny i...pachnie(...)wymieszać trzepaczką, aż do połączenia się składników. Na samym końcu wmieszać żurawinę i śliwki. Piekarnik rozgrzać ( góra i dół ) do 180 stopni. Keksówkę wysmarować masłem lub olejem kokosowym, posypać mąką. Wylać ciasto, wyrównać i piec do suchego patyczka około 50-60 minut. Upieczone zostawić na chwilkę w formie, aby lekko ostygło. Następnie wyjąć na kratkę i pozostawić do calkowitego ostygnięcia
Z Kuchni Do KuchniDziś w końcu ciasto na jesień, a więc w składzie puree z dyni, śliwki, orzechy włoskie i aromatyczne przyprawy z cynamonem na czele. Ciasto robi się
Healthy food explorerSmakuje jak klasyczna wuzetka, a ma o wiele mniej kalorii! :) Idealnie słodka, mocno kakaowa. Masa może być lekko lejąca, pamiętaj aby użyć tylko stałej części
CzarnawisienkaLekkie, aromatyczne i soczyste ciasto. Świetnie sprawdzi się na Boże Narodzenie jako alternatywa dla tradycyjnej strucli drożdżowej czy makowca na kruchym cieście. Łatwe i szybkie w
Ze smakiem bez glutenuWilgotne, słodkie, z delikatną kakaowo-kawową nutą, schowane pod kokosowym puchem.. babcia była zachwycona, mama też zachwalała, więc jestem z siebie bardzo zadowolona! FILMIK Składniki: ok. 250 g mąki ryżowej 100 g kaszy jaglanej 40 g proszku budyniowego 130 g cukru trzcinowego nierafinowanego 1/2 szklanki mleka 1,5% bez laktozy * filiżanka mocnej kawy 3 jajka klasy(...)łyżka po łyżce, nie przestając ucierać ciasta. Wsypać składniki suche - mąkę z proszkiem budyniowym, cukrem wanilinowym i sodą, następnie wlać filiżankę zaparzonej wcześniej kawy i wsypać kakao. Całość dokładnie przemieszać, wrzucić kawałki gruszek. i bananów, zmiksować. Gdy ciasto będzie zbyt lejące, dodać więcej mąki. Tak przygotowane ciasto wylać do przygotowanej wcześniej tortownicy. Piec przez 40-50 minut w temperaturze
Kuchnia EllieMąka z orzeszków arachidowych od Bakal zainspirowała mnie do stworzenia takich oto placuszków śniadaniowych. Bardzo delikatnych i mięciutkich. Placuszki wyszły bardzo smaczne, z intensywnym smakiem i
Zdrowie na języku :Pdrodzy: czekoladowo-migdałowy biszkopt, do tego kokos, owoce- brzmi zachęcająco, prawda?! :) Polecam! Biszkopt: * migdały- 200g * jajka- 6 szt. * cukier trzcinowy- 200g * kakao- 3 łyżki Masa kokosowa: * mascarpone- 250g * śmietanka kokosowa- 250ml* * wiórki kokosowe- 1 szklanka* * cukier trzcinowy drobny- pół szklanki Polewa czekoladowa: * woda- 3 łyżki * cukier- 3 łyżki * kakao- 3 łyżki * masło- 100g + dżem truskawkowy np. z tego przepisu(...)utrzeć z cukrem, a białka ubić na pianę. Zmielone migdały wymieszać z utartymi żółtkami, a potem delikatnie wmieszać pianę z białek. Foremkę (28cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec ok 40min. (lub do suchego patyczka). Po upieczeniu ostudzić i przekroić na pół. Masa kokosowa: Ubić śmietankę z cukrem na puszysty krem, dodać wiórki kokosowe i wymieszać
Kraina Miodem Płynącadokładnie, ale delikatnie wymieszać. Kiedyś dodawałam do ciasta odrobiny (1-2 łyżek) mąki kokosowej, ale odkąd raz o niej zapomniałam a ciasto i tak wyszło, pomijam ją w przepisie. Gotowe ciasto wylać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzając równomiernie łopatką na całej powierzchni. Piec przez 10-20 minut w temperaturze 180 ° C w zależności od piekarnika(...)mnie jest to 15 minut na termooobiegu. Gotowy zielony biszkopt wyjąć z piekarnika i ostudzić. Serek wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Schłodzone ciasto przełożyć na drugą stronę i rozsmarować na całej powierzchni przygotowany serek czosnkowy. Ciasto zostawić na papierze lub folii spożywczej by łatwiej było je zwijać. Wzdłuż jednego boku ułożyć plasterki wędzonego łososia i zwinąć ściśle w roladę
Ola la LCHFTakie czekoladowe ciasto to także super propozycja na łakocie dla dzieci. Składniki (foremka 24x24cm; 16 porcji): Ciasto pulpa z 500g buraków hermetycznie pakowanych (u mnie była to pozostałość po wyciśniętym soku), ½ szklanki mąki kokosowej, łyżeczka sody oczyszczonej, 3 łyżki kakao 100%, spora garść suszonych daktyli bez pestek, szczypta sproszkowanej wanilii (opcjonalnie), 3 jajka, 3 łyżki oleju kokosowego. Polewa(...)nich buraczaną pulpę, jajka oraz olej kokosowy i jeszcze raz wszystko blendujemy. W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą suche składniki, czyli: mąkę, sodę oczyszczoną, kakao (3 łyżki) oraz szczyptę wanilii. Później suche składniki dodajemy do mokrej masy i mieszamy wszystko dokładnie do połączenia się. Gotowe ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym na 175 stopni
Natka Pietruszkikawałek internetu, to wrzucę, może komuś się przyda :) To był kolejny eksperyment, czyli ciasto bez cukru. Ciasto słodko-słone, które swą słodycz czerpie z miodu i daktyli, a słony posmak z solonych orzeszków i masła orzechowego. Ciasto serowo-daktylowe Składniki: na formę o średnicy 20 cm Ciasto na spód: 1) 1 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej(...)masła 4) jajko 5) 2 łyżki kakao 6) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1) 250 g twarogu półtłustego 2) 60 g mleka w proszku
Na kulinarnym poligonieigliwia do zawieszenia na drzwiach w okresie adwentowym, ale jak najbardziej jadalny i w dodatku w zdrowszym wydaniu - bez cukru i bez nabiału. Ciasto drożdżowe zrobiłam na mleku kokosowym z dodatkiem miodu, jest mięciutkie, delikatne i puszyste, natomiast słodycz nadzienia płynie z daktyli. Pastę daktylową wzbogaciłam dodatkiem tahini i orzechami laskowymi i jest przepysznie. Do zajadania w okresie(...)orkiszowej jasnej 150 ml mleka kokosowego 1 jajko 2 łyżki miodu 1 łyżka oleju kokosowego 30 g drożdży 1/3 łyżeczki soli nadzienie: 250 g daktyli 2 łyżki jasnego tahini 3-4 łyżki mielonych orzechów laskowych/włoskich 1 łyżeczka cynamonu dodatkowo: 1 żółtko+1łyżka wody do posmarowania garstka orzechów włoskich Przygotowanie: przed planowanym pieczeniem z odpowiednim wyprzedzeniem namoczyć daktyle
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!