karobu (użyłam jasnego) 75 g cukru kokosowego lub ksylitolu 50 g oleju kokosowego 80 ml mleka roślinnego 1 duże jajko / myślę, że babeczki udadzą się również w wersji wegańskiej z zamiennikiem w postaci siemienia lnianego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekologicznego proszku do pieczenia bez fosforanów 1 łyżka octu jabłkowego szczypta soli i przyprawy korzenne: 3 łyżeczki(...)kardamonu, mielonych goździków, po dużej szczypcie kurkumy, czarnego pieprzu, anyżu, gałki muszkatołowej szybkie „powidła” z suszonych śliwek: 120 g miękkich suszonych śliwek + 2 łyżki wody / ewentualnie gęste powidła śliwkowe bez białego cukru Olej roztopić. Buraki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. W naczyniu połączyć wszystkie suche składniki – mąkę, karob, cukier, sól i przyprawy, sodę i proszek. Śliwki
Even Better FoodKolejna wersja uwielbianych przez nas ciasteczek. Idealne na zdrowe drugie śniadanie lub na podwieczorek. Ciastka są bezglutenowe, bez dodatku jajek, mogą być również bezmleczne gdy użyjemy margarynę bezmleczną i jogurt sojowy, moje były na masełku z ukwaszonej śmietany i jogurcie naturalnym, pychotka... :-) Ciasteczka zaraz po upieczeniu są bardzo kruche, należy uważać by się nie rozpadły, po 2 dniach(...)zagnieść energicznie kruche ciasto, ja wykorzystuję do tego hak miksera. Następnie dodać rozdrobnione orzechy i połączyć z ciastem. Z ciasta odrywać małe kawałki, uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i rozdusić delikatnie dłońmi. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (moje nie rosły, więc myślę iż dodatek sody jest zbędny, można je wówczas układać w niedużych odstępach) , rozdusić widelcem nadajac
Smaczne Zdrowekokosowych (1 szklanka) -50 g masła masa: -500 g twarogu chudego 3-krotnie zmielonego lub gotowego sernikowego -200 g schłodzonej śmietanki kokosowej lub zwykłej śmietanki 30% -2 opakowania galaretki np. cytrynowej (u mnie bez cukru) + 500 ml wody -dosłodzić wedle uznania Przygotowanie: 1. Masło umieszczamy w rondelku na małym ogniu. Pod koniec rozpuszczania dosypujemy wiórki kokosowe(...)wstawiamy do lodówki. Po ok.godzinie posypujemy wierzch resztą wiórków ze spodu i lekko dociskamy w masę. Ja dodatkowo posyłam jeszcze płatkami kokosowymi. Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcza całego ciasta: ze śmietanką kokosową i chudym twarogiem 1910 kcal B 123 g W 29 g T 144 g ze śmietanką 30% i twarogiem
zdrowo i aktywniekokosowych (1 szklanka) -50 g masła masa: -500 g twarogu chudego 3-krotnie zmielonego lub gotowego sernikowego -200 g schłodzonej śmietanki kokosowej lub zwykłej śmietanki 30% -2 opakowania galaretki np. cytrynowej (u mnie bez cukru) + 500 ml wody -dosłodzić wedle uznania Przygotowanie: 1. Masło umieszczamy w rondelku na małym ogniu. Pod koniec rozpuszczania dosypujemy wiórki kokosowe(...)wstawiamy do lodówki. Po ok.godzinie posypujemy wierzch resztą wiórków ze spodu i lekko dociskamy w masę. Ja dodatkowo posyłam jeszcze płatkami kokosowymi. Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcza całego ciasta: ze śmietanką kokosową i chudym twarogiem 1910 kcal B 123 g W 29 g T 144 g ze śmietanką 30% i twarogiem
Zdrowie i pysznie na talerzuTo jest moje ulubione ciasto. Jadłam różne murzynki ale najbardziej lubię wersję z dżemem, szczególnie kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki. Składniki: 500 ml mąki bezglutenowej
Ze smakiem bez glutenuTo jeden z tych pomysłów, które przychodzą mi do głowy zupełnie nieplanowane i które smakują obłędnie ( a zresztą u mnie wszystko smakuje obłędnie, ot co! :D
Ostra na SłodkoPrzed Państwem nasza pierwsza w życiu tarta! Ten przepis miał być tylko dla nas, jednak stwierdziłyśmy, że wyszła urocza i prosta w przygotowaniu, dlatego przedstawiamy ją
Candy Pandaspowtarzalny smak. Postanowiłam ją przygotować w wersji dietetycznej. Mamy lato, każda z nas dba o sylwetkę i raczej stara się unikać dodatkowy kcal. Dlatego to ciasto jest bez mąki, bez cukru i bez jajek! I w dodatku robi się je błyskawicznie! Ma za to dużo cynamonu, który uwielbiam łączyć z jabłkiem! Idealne ciacho dla dzieci, pyszne podawane(...)cynamon, stewia, kasza manna i tak do skończenia się składników. Samą górę obsyp mocno cynamonem i polej resztą oleju kokosowego (ewent. masłem). Całość wstawiamy do piekarnika na 35 minut temp. 190 stopni C. Grzanie dół + termoobieg. Po wyjęciu z pieca ciasto odstaw na godzinę, dopiero wyjmij z formy, będzie jeszcze ciepłe i takie już można jeść. Można też poczekać
SMYKWKUCHNIłyżki budyniu waniliowego bez cukru II. Masy: 500 g serka mascarpone 5 łyżek likieru kokosowego 2 tabliczki białej czekolady 1/2 szklanki śmietany kremówki 100 g wiórków kokosowych III. Bezy (Pavlova): 5 białek szczypta soli 300 g cukru IV. Poncz: 30 ml gorącej wody 7 łyżek likieru kokosowego 1 łyżka cukru V. Dodatkowo: konfitura różana wiórki kokosowe kwiatuszki i serduszka(...)jednej dodajemy wiórki kokosowe. Odstawiamy do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Z 5 białek i szczypty soli ubijamy pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Gdy masa będzie biała i lśniąca umieszczamy ją w rękawie cukierniczym. Na papierze do pieczenia wyciskamy niewielkie, okrągłe bezy. Temp. zmniejszamy do 150°C i wkładamy blachę do piekarnika. Pieczemy 30 minut. Następnie
DominikaDolciciasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru pudru 1 jajko 0,5 kostki masła/margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego (całe wiadereczko) 5 żółtek 1 szklanka cukru budyń śmietankowy/waniliowy 2 szklanki mleka 3 łyżeczki śmietany 3 łyżeczki oleju kto lubi - rodzynki pianka: 5 białek 0,5 szklanki cukru wiórki kokosowe
dobra gospodyni dom wesołym czyniPowidła przetrzeć przez sitko, aby były bez pestek i grudek. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, sodę, kakao i przyprawę do piernika. 2. Wszystkie składniki (oprócz powideł) włożyć do jednej misy. Zmiksować na gładką masę, aż się połączą, a cukry rozpuszczą. 3. Do tak przygotowanego ciasta włożyć powidła śliwkowe. 4. Ciasto ucierać jeszcze przez 1-2 minuty(...)wymiarach 8 x 31 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przelać do formy. 6. Blaszkę z piernikiem włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni w opcji dół + termoobieg. Piec ok. 50 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. 7. Ostudzić. Można polać polewą. Ja dodatkowo posypałam je wiórkami kokosowymi. 8. Podawać z filiżanką kawy. Smacznego. Przepis dodaję
W mojej kuchnijajka niecałe 3/4 szkl cukru 3 łyżeczki budyniu waniliowego w proszku bez cukru 4 łyżki mleka 150 gr masła roztopionego i ostudzonego 250-300 gr wiórków kokosowych 5-6 okienek czekolady gorzkiej do polewy + 3-4 łyżeczki słodkiej śmietany 30 % lub 36 % 1. Zanim zaczniemy przygotowywać ciasto rozgrzejmy piekarnik do 180-190 stopni. 2. Roztrzepujemy jajka z cukrem ( możemy(...)mleko. Gdyby całość była za rzadka to dosypujemy jeszcze kokosu, jeśli natomiast będzie zbyt sucha to dolewamy jeszcze mleka. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30-35 min do zrumieniane się wierzchu. Ciasto możemy zajadać same bądź z kleksem bitej śmietany w smaku jest to taka duża kokosanka która delikatnie kruszy
Gotowanie...to proste !żółtka 3/4 szklanki mleka 1 suchy budyń waniliowy / śmietankowy ( duży około 60 gr ) Opcjonalnie paczka rodzynek (wedle uznania) Masa kokosowa: 6 białek 1 paczka wiórek kokosowych ( 100 gr) 5 łyżeczek cukru Wykonanie: Z wszystkich podanych składników na ciasto kruche, zagniatamy ciasto i wykładamy nim prostokątną blaszkę, nie zapominając o bokach. Ser z wiaderka miksujemy dodając następnie do niego i dalej(...)miksując: żółtka, cukier, mleko, suchy budyń. Kiedy składniki nam się połączą i powstanie nam gęsta ale lekko lejąca masa serowa bez obaw wylewamy ja na kruche ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150* C - 170* C Białka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy kokos i mieszamy razem z ubitymi białkami. Kiedy masa będzie już gotowa wykładamy ją równomiernie na masie serowej
W Moim Magicznym Domuktórą wykorzystałam do poniższych muffinek dała słodycz bez gorzkiego posmaku. Jak najbardziej miłe zaskoczenie ;) Składniki (na około 10 muffinek): 3 jajka 1 puszka czerwonej fasoli 1 łyżka odtłuszczonego, ciemnego kakao 1/2 łyżeczki sody 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 3 łyżki otrębów żytnich mielonych aromat kokosowy (nie koniecznie) 1 łyżka wiórków kokosowych 1 banan około 30 kropel stewii firmy(...)miksujemy ze sobą wszystkie składniki (poza bananem) banana kroimy w kostkę wykładamy na blaszkę silikonowe papilotki na muffinki nakładamy do każdej po łyżce ciasta, następnie po kilka kostek banana, a na to znów łyżkę ciasta pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30-40 minut studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdeser bez pieczenia , jest nieskomplikowany w przygotowaniu . Podany do herbaty lub kawy smakuje wybornie a dzieci wprost za nim przepadają . składniki na 4 porcj e masa kokosowa 1 kostka margaryny pół szklanki cukru pudru 10 dag wiórków kokosowych(...)przepis Ucieramy margarynę z cukrem pudrem . Do puszystej masy dodajemy sok z cytryny i wiórki kokosowe .Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki . W maszynce do mięsa mielimy ciastka lub rozkruszamy je na proszek tłuczkiem do mięsa , dodajemy cukier wymieszany z kakao , wlewamy trochę wody ( ciasto powinno być gęste ) , mieszamy . Na pergaminie formujemy z ciasta kwadrat lub prostokąt i rozsmarowujemy
Smakowite Dania