owocu, nadają się znakomicie na najprostsze na świecie przetwory. To jest smak mojego dzieciństwa. Naleśniki czy racuchy przełożone tymi jabłkami są przepyszne. Znakomicie sprawdzają się w rożnego rodzaju ciastach. A więc do dzieła, smażymy! Nie mam ścisłej receptury, po prostu: Umyte jabłka obieramy ze skórki, kroimy w cząstki, usuwamy gniazda nasienne. Wrzucamy do głębokiego, szerokiego rondla z grubym dnem(...)odkrywamy pokrywkę i smażymy już bez przykrycia, często mieszając aż staną się gęstą masą.Wsypujemy tyle cukru ile uważamy za stosowne i jeszcze chwilę smażymy często mieszając. Gotowym musem jabłkowym napełniamy słoiki. Możemy do słoika dodać goździka lub szczyptę cynamonu. Zakręcamy i pasteryzujemy 25 minut
Kulinarne przemysleniaatomizerem i wystarczy raz psiknąć i patelnia natłuszczona. Naleśniki z tego przepisu wychodzą mięciutkie, elastyczne, wprost rozpływają się w ustach. Wystarczy posmarować je dżemem, twarożkiem, czy musem jabłkowym i pyszny deser gotowy. Dzisiaj zamieszczam tylko przepis podstawowy, a wkrótce umieszczę moje sprawdzone przepisy na urozmaicone potrawy z naleśnikami w roli głównej, zarówno wytrawne, jaki i słodkie. Składniki(...)smażenia Mleko wlewamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy za pomocą mątewki, na gładką masę pozbawioną grudek. Powstałe ciasto ma konsystencję słodkiej śmietany, odkładamy je na co najmniej 20 minut, by masa odpoczęła i odrobinę zgęstniała. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię (ważne jest by była naprawdę dobrze nagrzana), smarujemy olejem
Rozpustne gotowanieowsianych górskich + gorąca woda ~łyżeczka nasion chia + 30-40ml mleka roślinnego ~40-50ml mleka roślinnego ~40g mąki gryczanej (lub owsianej, z innymi nie próbowałam) ~łyżeczka octu jabłkowego ~1/3 łyżeczki sody oczyszczonej ~1/2 łyżeczki BG proszku do pieczenia ~100-150g jabłka (lub innych drobno posiekanych owoców) Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą lekko ponad ich poziom i odstawiamy(...)płatków i mieszamy, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Można ostawić masę jeszcze na ok. 5-10 minut aby zgęstniała bardziej. Rozgrzewamy patelnie i lekko ją natłuszczamy. Wylewamy ciasto na patelnie i smazymy na małym ogniu kilka minut pod przykryciem, następnie odwracamy placek na drugą stroną i smażymy kolejne kilka minut, już bez przykrycia. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego
breakfast of dreamskoper włoski. W takich chwilach jeszcze bardziej marzę o własnym domu z ogródkiem! Koktajle Koktajl 1 brzoskwinia seler naciowy szpinak sok jabłkowy Koktalj 2 botwinka maliny kolendra sok jabłkowy Koktalj 3 biała kapusta jabłko sok marchwiowy sok jabłkowy Składniki koktajli umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy do powstania jednolitej konsystencji. Ilość składników według upodobań. Przygotowując napoje dodawałam po garści każdego(...)rzymski ziarna kolendry jasny sos sojowy oliwa pieprz i sól listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='brzoskwinia seler naciowy szpinak sok jabłkowy botwinka maliny kolendra sok jabłkowy biała kapusta jabłko sok marchwiowy sok jabłkowy ugotowany pęczak grillowany koper włoski pomidorki koktajlowe ser owczy (słony typu feta) świeże ogórki oliwki bez pestek kilka łyżek oliwy orzeszki piniowe pieprz
Kuchnia Bazyliioliwa pieprz i sól listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='brzoskwinia seler naciowy szpinak sok jabłkowy botwinka maliny kolendra sok jabłkowy biała kapusta jabłko sok marchwiowy sok jabłkowy ugotowany pęczak grillowany koper włoski pomidorki koktajlowe ser owczy (słony typu feta) świeże ogórki oliwki bez pestek kilka łyżek oliwy orzeszki piniowe pieprz i sól sos miętowy (z jogurtu greckiego(...)jasny sos sojowy oliwa pieprz i sól'; document.write(" "); Warzywa kroimy w plastry/kawałki, boczek kroimy w 1-2 cm kawałki. Wszytko marynujemy – najlepiej kilka godzin. Grillujemy *Przepisy na ciasta i dokładne proporcje składników na wyżej wymienione dania znajdziecie już teraz na blogu nietylkopasta.pl . Artykuł Dni Otwarte Bejo Zaden – warzywne menu: zdrowo i smacznie pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia BazyliiTo mój debiut jeśli chodzi o beze... Przed podjęciem tego wyzwania poszperałam w różnych przepisach i powiem Wam, że wyszło smakowicie:) A tak właśnie prezentuje się
Cukier&PudernaturalnegoTe składniki również dokładnie łączymy. Możesz użyć tylko jogurtu, lub tylko śmietany.-olej do smażeniaWylewamy olej na patelnię, nie żałuj, tu nie ma miejsca na dietę.Rozgrzewamy, dobrze rozgrzewamy!!!Ciasto ziemniaczane mieszamy za każdym razem, kiedy wykładamy placki łyżką na patelnię. Czekamy, gdy placki się dobrze zrumienią od spodu, przekładamy na drugą stronę.Co jakiś czas dolewamy(...)rumienią. Przekładamy na ręcznik papierowy, jak nie masz to też żadna katastrofa.I to już wszystko. Twaróg z czosnkiem kładziemy na placki i zajadamy.SMACZNEGO.Ja podałam z sałatą lodową doprawioną octem jabłkowym, oliwą z oliwek i solą ziołową.Posypałam szczypiorkiem i pomidorkiem.CMOK
Pasje JolkiPrzepis bierze udział w akcji przetwory: 3 kg papierówek 1, 5 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy sok z połowy cytryny 9 kostek czekolady Jabłka
Humanistka w kuchnimarchewki 2 pietruszki 1/2 selera (niedużego) kawałek pora 1 cebula 6 ziaren ziela angielskiego 6 liści laurowych kilka gałązek świeżego tymianku woda (ok. 2 l) sól do smaku Składniki ciasta na pierogi: 2 szkl. mąki pszennej (typ 480) 1/2 szkl. gorącej wody 1 duże jajko eko 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie farszu do pierogów: Składniki na rosół umyć(...)ciasto będzie zbyt lepkie dodać trochę mąki. Uformować z ciasta kulę, umieścić w misce i nakryć wilgotną ściereczką. Odstawić ciasto na ok. 15 minut. W tym czasie można zacząć podgrzewać (w dużym garnku) osoloną wodę z dodatkiem 2 łyżek oleju. Następnie ciasto podzielić na kilka części i każdą rozwałkować, lekko podsypując mąką. Wykrawać krążki ciasta i nakładać farsz. Ciasto
Codziennik KuchennyPyszne pierwsze lub drugie śniadanie, podwieczorek również niczego sobie. Z książki "O jabłkach". Niezbyt trudne w przygotowaniu, kuszące z wyglądu i pachną obłędnie. Zróbcie koniecznie!W
Dzieje kuchennej Wiewiórynieznacznie). Miskę z ciastem zabezpieczyć od góry talerzem lub folią spożywczą, odstawić do lodówki na 30 minut. Przygotować dużą blachę i arkusz papieru do pieczenia o wymiarach blachy. Bezpośrednio na papierze dość cienko rozwałkować część ciasta, na grubość około 2 – 3 mm. Z ciasta wykrawać foremkami pierniczki (w małej odległości od siebie), delikatnie usunąć niepotrzebne fragmenty ciasta, a papier(...)lekkiego zrumienienia. /Każdy piekarnik posiada własne właściwości – należy obserwować pierniczki i w razie potrzeby dostosować czas lub temperaturę pieczenia do specyfiki własnego piekarnika./ Resztę ciasta zagnieść i ponowić rozwałkowywanie/wykrawanie aż do wyczerpania ciasta. Upieczone pierniczki przez chwilę pozostawić na blasze, po czym przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia. Wystudzone pierniczki można ozdobić lukrem z ksylitolu. Ksylitolowy lukier
Even Better Foodpiekę ten chleb w całym domu unosi się aromatyczny zapach jabłek. Warto wtedy zobaczyć miny domowników ( zwabionych do kuchni zapachem) kiedy z piekarnika zamiast szarlotki wyjmuję, okrągłe rumiane bochenki jabłkowego chleba. sposób wypieku dwóch bochenków zaczyn 2 szklanki mąki żytniej razowej 8 łyżek zakwasu 2 szklanki letniej wody wypiek 3 szklanki mąki żytniej razowej 3 szklanki mąki(...)łyżek aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią, mąkę pszenną, starte na tarce jabłka( razem ze skórką), oraz sól. Całość mieszamy łyżką
Miód i pieprzprzy tym również odrobinę przyjemności naszemu podniebieniu. Po prostu nie mają wad, no chyba tylko taką że za szybko znikają :) Ten obłedny daktylowy torcik, smakuje jak połączenie wilgotnego ciasta czekoladowego i klasycznego bloku - jest słodki, kakaowy, pełen orzechow i suszonej żurwainy. Jego dodatkową zaletą jest sposób przygotowania, wystarczy wrzucić wszystko do blendera i zmiksować, wstawić do lodówki do stężenia(...)będą pasowały każde) 1/2 szklanki suszonej żurawiny 3 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki kakao lub karobu 1/2 szklanki soku pomarańczowego lub jabłkowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Daktyle oraz żurawinę włożyć do dużego kubeczka i zalać sokiem pomarańczowym lub jabłkowym i odstawić na około 1 godzinę ( jeżeli daktyle mają pestki należy je usunąć). Daktyle i żurawinę odsączyć z soku ( soku nie wylewać
DefinicjaSmakuszybciej niż jej samo przygotowanie. Składniki: 5 jaj 1 szklanka cukru ¾ szklanki mąki pszennej + 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 słoik 700ml musu kabaczkowo-jabłkowego lub po prostu prażonego jabłka. Można również użyć świeżych jabłek pokrojonych w cienkie plasterki 2 łyżeczki cukru waniliowego, szczypta soli Opcjonalnie łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Nagrzać piekarnik do 180stopni(...)mogla . Wsypać mąki oraz proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wylać na jabłka, równomiernie rozłożyć na całości. Piec w 180stopniach ok 30 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto przewrócić na ściereczkę papierem do góry. Delikatnie zdjąć papier, ukaże nam się warstwa jabłka. Zwinąć ciasto w roladę wyczekać do wystudzenia choć, to bardzo trudne, bo i na ciepło rolada
W garach u Gosiciasto z mąki kokosowej i gryczanej nadziane naturalną pastą słonecznikową , podane z pastą z czarnej jagody ~ Znów połączenie pasty słonecznikowej z jagodową...ale jest na prawdę dobre! Polecam Wam ♥ Kilka dni temu na YouTube >>KLIK<< dodałam nowy filmik z serii What I Eat in a Day więc jeśli jeszcze nie widzieliście, zapraszam do obejrzenia! (oglądajcie(...)PRZEPIS /1 PORCJA/ ~30g mąki kokosowej (użyłam takiej >>KLIK<< ) ~30g mąki gryczanej ~łyżeczka nasion chia + 40ml mleka roślinnego ~50-80ml mleka roślinnego ~łyżeczka octu jabłkowego ~3/4 łyżeczki BG proszku do pieczenia ~łyżka naturalnej pasty słonecznikowej ~ pasta z czarnej jagody do podania Nasiona chia łączymy z mlekiem i odstawiamy na ok. 15 minut (co jakiś czas
breakfast of dreams