www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Muffinki są pyszne - miękkie, wilgotne i takie... mocno jabłkowe. Ich lekkość i puszystość - bardzo zaskakuje! Robi się je łatwo i niezwykle szybko - nie ma opcji, aby nie wyszły. A tak nawiasem - to cydru absolutnie nie czuć, więc ciastka spokojnie nadają się dla dzieci. Użyjcie ulubionej marki, bo nie chcę(...)namawiać do konkretnego... (9 sztuk) 100g mąki pszennej 90g cukru można nieco mniej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) 1 jajko 75 ml cydru jabłkowego 50 ml oleju Dodatkowo: 2 jabłka (małe) Kruszonka: 1 łyżka masła 2 łyżki maki pszennej 2 łyżki cukru Opcjonalnie: cukier cynamonowy/cynamon do posypania Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki połączyć - poprzez rozcieranie palcami
Di gotujeDziś "Szarlotka Krysi" ciasto to pierwszy raz jadłam jeszcze w liceum u moich koleżanek, zachwyciło mnie swoją lekką konsystencją i aksamitnym smakiem, zwieńczonym czekoladową polewą. Jest to także ulubione ciasto mojej mamy. Z pozoru banalny biszkopt, jabłka i krem budyniowy ale razem stanowią trio, które sprawdziło się już przy wielu okazjach, zapraszam Was do wypróbowania. Biszkopt 3 jaja 1/2 szkl(...)wsypujemy cukier, a następnie dodajemy po 1 żółtku. Na koniec dodajemy mąki i proszek, mieszając delikatnie by piana nie opadła. Pieczemy ok 25 minut w 180 st. C Masa jabłkowa 11/2 kg jabłek galaretka pomarańczowa 2 łyżeczki żelatyny 3-4 łyżki cukru Jabłka obieramy i kroimy na grubszy tryb, jak ja to mówię. Następnie przekładamy do garnka i dodajemy cukier
Cynamonowe szczęścieDziś prosty, ale jakże pyszny przepis na wyśmienity deser, który możecie przygotować wspólnie ze swoimi dziećmi -jabłkowe babeczki z korzenną nutą. Kilka składników, mnóstwo zabawy z
Słodkie okruszkiŚwięta święta święta! :D Kolejna wyżerka się szykuje, a żeby było smacznie trzeba wypróbować jak najwięcej przepisów. No i ten okazał się przepyszny! Strzał w dziesiątkę
Jak gotować i nie zwariowaćsezon jabłkowy trwa. Dziś zapraszam was na tartaletki z jabłkami i borówkami, które zrobiłam z mamusią. Są szybkie i proste. Borówki jeszcze można kupić. Mama jednak zaopatrzyła nas w sporą ich ilość i mamy je zamrożone. Składniki: 250 g mąki pszennej (typ 480) 80 g cukru 1 jajko szczypta soli 200 g borówki (świeże(...)jabłka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 125 g masła cynamon Przygotowanie: Masło miksujemy z cukrem i dodajemy jajko. Kiedy masa jest puszysta dodajemy mąkę i sól i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto odkładamy na 30 min. do lodówki. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Posypujemy je cynamonem. Borówki obtaczamy w mące ziemniaczanej. Ciasto wyciągamy z lodówki rozwałkowujemy nakładamy do foremek
Lili w kuchniserowego kremu, ale tym razem połączyłam go z białą czekoladą. To musiało się udać! Składnika : 6 białek (wielkość M) 300 g cukru pudru 1 łyżeczka octu winnego jabłkowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 ml śmietanki 36% biała czekolada 100 g 3 łyżki pełnego mleka w proszku 2 łyżeczki cukru pudru 300 g trzykrotnie mielonego twarogu 0,5 kg truskawek(...)kroimy na mniejsze kawałki, owoce do dekoracji pozostawiamy zamrożone. Na wcześniej przygotowane i całkowicie ostudzone blaty nakładamy krem i pokrojone 3-4 truskawki, Na wierzchu układamy pozostałe owoce. Ciasto trzymamy w lodówce. Smacznego
Słodkie Przyjemnościmąki pszennej, - 1 łyżeczka proszku do pieczenia, - 1/4 łyżeczki sody, - ew. szczypta kurkumy. Wykonanie: Przy pomocy robota planetarnego lub miksera ręcznego ubijamy wodę z ciecierzycy z dodatkiem octu jabłkowego na sztywną pianę (ręcznie może to trwać kilkadziesiąt minut, w robocie klika). Do piany dodajemy cukier puder i nadal ubijamy, (można też dać w tym momencie szczyptę kurkumy), dodajemy olej, esencję(...)się połączyły, ale żeby piana nie opadła (nie robimy tego przy pomocy robotów!). Biszkopt zrobiłam w formie 20 cm, wysmarowanej olejem i wysypanej manną, do której delikatnie trzeba wlać ciasto. Pieczemy je w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 30 - 35 minut. Biszkopt na tort musimy bardzo dobrze ostudzić (najlepiej zrobić go dzień wcześniej. Na FB możecie zobaczyć filmik
Co na wege obiad?Składniki 4-5 duż ych twardych mango (około 1,5 kg) obran ych i pokrojon ych w kostkę 1 duże czerwone chil i
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasiebie na imieniny ;) Zdjęcia tart z jabłkowymi różami parokrotnie mignęły mi w sieci. Ja jednak zamiast całego bukietu, wybrałam pojedyncze kwiaty. Krucha, aromatyczna babeczka z kajmakiem wykończona jabłkową różą. Pyszności... A na koniec: Wszystkim Kasiom, Kaśkom i Katarzynom składam najlepsze życzenia - Kasia Składniki na 6 tartaletek: 200 g mąki 50 g cukru pudru 30 g mielonych migdałów* ¼ łyżeczki cynamonu(...)ewentualnie 1 łyżeczka zimnego rumu lub wody Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać z migdałami, cynamonem i solą. Posiekać z zimnym masłem, aż powstaną grudki. Dodać żółtka. Szybko zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na 45 minut. Jeżeli ciasto nie chce się połączyć można dodać kilka kropel schłodzonego rumu lub zimnej wody. Jabłka przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Cienkim nożykiem
Pełny talerzPiękne kolorowe i bardzo smaczne ciacho, sprawdzi się nie tylko od święta ;) U mnie posłużyło za torcik na moje urodzinki ;) Biszkopt rzucany: 5 jajek 3/4 szkl
Gotowanie...to proste !Nasze Dobro Narodowe - Jabłka! Z nacie cudowne właściwości jabłek ? O d chwili zasmakowania Koktajl Oczyszczający z marchwii i jabłka czyli detoks organizmu... zaczęłam poznawać niesamowite
IzaGotujeciasto łączymy ze sobą i mieszamy mikserem, na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju (ja mam taką specjalną patelnię niską do naleśników). Jak już będzie rozgrzana patelnia łyżką wazową nakładamy ciasto i smażymy naleśniki na rumiano z każdej strony. Jeśli mamy czas możemy najpierw wysmażyć naleśniki i później zabrać się za obieranie i prażenie jabłek. Jabłka obieramy ze skórki, przekrawamy na ćwiartki(...)patelni rozgrzewamy masło przerzucamy jabłka razem z sokiem z cytryny i smażymy na dużym ogniu około 3 min. Jeśli jabłka puszczą mało soków możemy je podlać wodą lub sokiem jabłkowym. Po tym czasie zmniejszamy ogień przykrywamy patelnię przykrywką i dusimy wszystko jeszcze 5 min. Po tym czasie dodajemy cukier trzcinowy, miód, i cynamon wszystko dokładnie mieszamy chwilę podsmażamy
Piekielna Kuchnia Patimąki z tapioki 1 łyżka karobu 1 łyżka cukru kokosowego 40 g oleju kokosowego 65 g syropu daktylowego/klonowego 60 g gęstego mleka kokosowego (z puszki) 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli i przyprawy korzenne: 2-3 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka imbiru, po 1/2 łyżeczki kardamonu i goździków, po dużej szczypcie mielonej gałki muszkatołowej, anyżu, ziela angielskiego(...)misce umieścić składniki suche: mąki, karob, cukier, sodę, sól i przyprawy – wymieszać (najlepiej przy pomocy trzepaczki). Do suchych składników dodać olej, syrop i mleko z octem – połączyć mikserem. Początkowo ciasto będzie zbyt luźne, by nadawało się do rozwałkowania – należy miskę z ciastem odstawić na 10 minut do zgęstnienia masy, najlepiej do lodówki. Po tym czasie ciasto zbić w kulę, przełożyć
Even Better Foodzagniatamy – ja robię to za pomocą robota kuchennego, choć można zagnieść ciasto tradycyjnie –ręcznie.Gotowe ciasto wstawiamy owinięte folią spożywczą do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy na blacie obsypanym mąką pszenną na około 3 mm. Następnie wycinamy za pomocą dużej szklanki, lub dużej okrągłej foremki kółka, które nakładamy na odwróconą blaszkę na muf finy, lekko(...)kostkę.Na rozgrzana patelnie wrzucamy pokrojone jabłka, posypujemy je cynamonem i cukrem. Podsmażamy około 2 minut – do rozpuszczenia się cukru, a następnie przekładamy do miseczki.Ostudzone kruche babeczki napełniamy farszem jabłkowym, następnie wierzch wypełniamy bitą śmietaną ( u mnie z syfonu, jeżeli go nie macie, możecie ubić śmietankę z łyżeczką cukru waniliowego i nakładać ją za pomocą szprycy lub łyżeczką
Słodkie PrzyjemnościNajwyższy czas na rozpoczęcie przygotowań świąteczno-zimowych. I mimo, że do świąt pozostało jeszcze sporo czasu, to nic nie stoi nam na drodze aby korzystać z
Słodkie Przyjemności