padano lub parmezanu1 jajko i 1 żółtkoSposób przygotowaniaMąkę i masło posiekać w malakserze lub nożem tak jak kruche ciasto. Dodać ser, ponownie posiekać. Dodać jajko i żółtko i zagnieść ciasto. W malakserze zagniecie się samo przy dłuższym siekaniu.Ciasto podzielić na 2 porcje, utworzyć z nich wałki o średnicy 3-4cm, owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę(...)plasterki. Zagotować go 10 minut w 0,5l wody. Wywar przecedzić i ostudzić. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Podawać z lodem.Proporcje dowolne, wg uznania. Można dodać pomarańcze, jabłka, sok jabłkowy, malinowy, mięte. Co kto lubi :) Zamiast cydru można użyć też soku jabłkowego (najlepiej takiego świeżo wyciskanego z owoców, mętnego) i dodać 100ml wódki lub nie dodawać alkoholu
W kuchni wieczoremOstatni gwizdek na wykorzystanie świeżych, ładnych, polskich truskawek do deserów. Chciałabym aby nasze truskawki były dostępne przez cały rok, ale to niestety nie jest w Polsce
Słodkie PrzyjemnościDzień Niepodległości... przyznam Wam się szczerze, że mój patriotyzm objawia się raczej inaczej niż w postaci marszów i flag dlatego też wczorajszy dzień spędziłam rodzinnie i
Dzieje kuchennej WiewióryZa oknem temperatury jak w tropikach, a ja siedzę z anginą. Świetnie, prawda? Niemniej post dzisiaj kieruję do wszystkich, którzy w
W kuchni Karmel-itkiTo właśnie jesienią i zimą mamy największą ochotę na szarlotki i ciacha z jabłkami. Ochotę mamy jeść, ale nie zawsze ochotę mamy piec! Dziś mam dla
Ostra na SłodkoWspaniałe pierniczki które przez dodatek musu jabłkowego zachowują dłużej świeżość :) Pierniczki staja się w moim nowym domu tradycją, mąż je uwielbia, ja też już się do nich przekonałam i teraz staram się piec je co roku, wkładając w to całe serce i sprawdzając swoją cierpliwość przy ich ozdabianiu ;) Historia mojego "pierniczenia" nie jest zbyt długa bo piekę je dopiero(...)łyżeczki kakao 1 całe jajko Do dekoracji: kilka kostek białej czekolady kilka kostek deserowej czekolady lukier Posypki dekoracyjne od Delecty 1. Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleić możemy je co jakiś czas podsypywać mąką, Ciasto następnie chowamy do lodówki na 1 h. 2. Po tym czasie dzielimy na dwie części i jedna chowamy
Gotowanie...to proste !Podczas tak wysokich upałów jednym z obowiązków jest regularne nawadnianie organizmu. Szczególnie należy pilnować dzieci, kontrolujmy ile nasze dzieci wypijają płynów. Popularne
IzaGotujeDziś przez świrniętego profesora miałam tak stresujący dzień, że po powrocie z uczelni tak pękała mi głowa, że musiałam położyć się spać. Kiedy ludzie planują sobie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćBeza Pavlova z owocami o bitą śmietaną To zadanie nie było łatwe. Beza Pavlova to królowa wśród wypieków bezowych i jest nie lada wyzwaniem. Przynajmniej dla mnie. Szykowałam już ciasta bezowe, najczęściej w formie tortów bezowych lub deserów, w których skład wchodziły małe beziki. Torty bezowe wychodziły zawsze pyszne, ale nie zawsze byłam z nich zadowolona, ponieważ blaty bezowe(...)papierze do pieczenie tyko wyłożyłam bezę „na oko”: – 3 białka – 160 g cukru – 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej – 0,5 łyżeczki octu jabłkowego Dodatkowo : – 200 ml śmietanki kremówki + łyżeczka cukru pudru – owoce: u mnie borówki i maliny Samo szykowanie bezy nie zajmuje bardzo dużo czasu, ale jej pieczenie to już przynajmniej kilka
Relaxtimekażdy z nas znajdzie tę swoją jedyną ulubioną. Sposobów na wykorzystanie jabłek w kuchni jest niezliczona ilość. Są zdrowym dodatkiem do sałatek owocowych i warzywnych. Rewelacyjnie komponują się w ciastach – z dodatkiem cynamonu tworzą niezapomniany duet w szarlotce, naleśnikach lub w zapiekanym ryżu. Jabłka można także gotować – w ten sposób powstaje przepyszny i zdrowy kompot. Natomiast ze smażonych owoców przygotowuje(...)Ciasto ma być dość wolne i lejące. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Zanim ciasto wyrośnie musimy przygotować jabłka (umyć, obrać, wydrążyć gniazda i pokroić w kostkę). Pokrojone jabłka dodajemy do wyrośnietego ciasta, delikatnie mieszamy. W szerokim garnku (u mnie gęsiarka) rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia. Łyżką do lodów nabieramy porcje ciasta
mojewypiekiinietylkolisty FODMAP podchodziłam bardzo sceptycznie do tego przepisu ( źródło ) jednak jak się okazało dietetyczny chleb też może dobrze smakować. Chleb ten jest mięciutki i trochę przypomina ciasto ucierane, a słodki smak nadany przez suszone pomidory dodatkowo podbija to wrażenie. Nie mniej jednak bardzo dobrze smakuje tak z szynką jak i serem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)łyżki oliwy z oliwek 1/3 szklanki mąki kokosowej 1/3 szklanki mąki lnianej (zmiksowane w młynku do kawy siemie lniane) 1-2 łyżki pestek dyni 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie: Jajka roztrzepujemy na pianę do której dodajemy oliwę i pesto (przepis tu ) . Następnie do mieszanki dodajemy delikatnie obydwie mąki i sodę, a potem bardzo dokładnie odciśniętą
Bon appetit mon amieSałatka z rukolą, kaszą jaglaną i burakami autorka: zdrowienawidelcu.pl | blog: zdrowienawidelcu.pl Zimowa tarta z burakami na spodzie ze słoncznikiem autorka: MAgda | blog: Silver Teaspoon Winnie the Pooh – puchatkowe ciasto miodowe z kremem śmietankowym autorka: Ana_Pis | blog: Różowa Patera SAŁATKA ze świeżego szpinaku z suszonymi pomidorami i fetą autorka: Na Dokładkę | blog: Na Dokładkę Ciasteczka gryczane(...)blog: Zaklęcie na szczęście Ciasteczka bakaliowe bez zbednych dodatków autor: Mikołaj Plich | blog: Przepisy Mikołaja Owsiane ciasteczka " samo zdrowie " autor: Mikołaj Plich | blog: Przepisy Mikołaja 153 Jabłkowy omlet na śniadanie autorka: Ala Z | blog: Healthy food and other things Praliny miodowo-orzechowe z płatków owsianych - Honey & Nuts Pralines with Oats - Praline di avena al miele
Weekendy w domu i ogrodzieczas na wypiek tego chleba? To, co było dla mnie nowością to ocet, który poleciła mi dodać znajoma. Dodam, że nie byłam przekonana zbytnio do dodatku octu i użyłam jabłkowego, chociaż znajoma dodaje zwykły spirytusowy. Ocet oczywiście nie jest wyczuwalny w smaku. Zaszalałam również z dodatkami do chleba. W środku, oprócz płatków owsianych znajdziecie otręby, siemię lniane, czarnuszkę czy pestki(...)rozkruszyć w 100 ml ciepłej, ale nie gorącej wody. Dodać cukier. Odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie odmierzyć pozostałe składniki. Dodać wodę, ocet, przyprawy. Wyrobić ciasto ręką do połączenia składników. Keksówkę wysmarować tłuszczem, wysypać otrębami i wyłożyć ciasto. Przykryć chleb ściereczką, odstawić na ok 30-40 min do wyrośnięcia. Wyrośnięty chleb posmarować wodą i posypać ziarenkami
Mieszam w Garnkuniecierpliwiłem. Bo plan zrobienia mnóstwa nalewek był kuszący, a z drugiej strony nie bardzo miałem z czego, Ale jabłka są cały rok w sprzedaży. Więc wpadłem na pomysł nalewki jabłkowej. Łatwo się robi, wszystkie składniki miałem (bo jabłka to u nas w domu są zawsze) więc ochoczo przystąpiłem do dzieła. Pomyślałem chwilkę i wymyśliłem taki przepis. Zanim przejdziecie do dalszej(...)czasie cukier się rozpuści i otrzymamy syrop. Znowu zlewamy przez sito i syrop łączymy ze spirytusem. Owoce nie będą nam już potrzebne. Być może da się je do jakiegoś ciasta wykorzystać, ale my nie bardzo lubimy owoce z alkoholem. Teraz filtrowanie. Ja używam do tego celu filtru do kawy dodatkowo, dla lepszego efektu, wyłożonego jednym listkiem papierowego ręczniczka. Filtr mocuję
Marder&Marder Manufactureciasteczek digestive, na to wyłożyłam gruszki karmelizowane i masę serowo-kremową z nutą cynamonu. Kolejna warstwa to kwaskowate jabłka z galaretką agrestową i sama galaretka agrestowa na samej górze. Ciasto nie jest za słodkie, a wszystkie warstwy idealnie do siebie pasują… Mam nadzieję, że będzie Wam smakować tak bardzo jak mi i wszystkim, którzy mieli okazję spróbować….:)Jeśli(...)ciastek digestive120 g rozpuszczonego masłaMasa:3 x 150 g serka Almette z gruszką i jabłkiem250 g śmietany 30-36%2 łyżki cukru pudru1 łyżeczka cynamonu2 łyżeczki żelatynyMasa jabłkowa:3-4 jabłka2-3 łyżki cukru1 galaretka agrestowaGruszki:3 gruszkido gotowania: sok z 1 cytryny, cynamon, goździki, cukierdo karmelizowania: 7-8 łyżek cukruNa wierzch:1 galaretka agrestowa 1. Ciasteczka drobno rozkruszyć
UgotujmyTo.pl