Polski w cukiernictwie. Rewelacyjny mus z jabłek z nutą brzoskwini. Taki mus jest idealny do ciast. Warto mieć pod ręką taką bazę. Można zrobić szarlotkę (taką nietypową, bo przełamaną brzoskwinią). Albo po prostu szybki biszkopt, przesmarować tym musem, na górę drugi biszkopt i ciasto gotowe. To tak na wypadek niespodziewanych gości. Zresztą ogranicza Was tylko wyobraźnia. Podzielcie się z nami(...)wykorzystali. 2,5 kg jabłek (słodkich) 1 kg brzoskwiń 100-150 g miodu (w zależności od słodkości jabłek) 250 ml soku jabłkowego kilka plasterków świeżego imbiru sok z cytryny Jabłka myjemy, obieramy, wydrążamy środki i kroimy na kawałki. Brzoskwinie także myjemy u kroimy na kawałki. Również imbir obieramy
Marder&Marder Manufacturepozostałymi składnikami na gładkie ciasto bez grudek. Odstawić na czas przygotowania nadzienia. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wrzucić do rondelka na rozgrzane masło, dodać rodzynki, cukier i cynamon i dusić na małym ogniu. W tym czasie smażyć cienkie naleśniki. Na połowie każdego naleśnika rozłożyć gorące nadzienie jabłkowe. Naleśniki składać na połowę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianożem, a potem ręką Rozwałkowałam ciasto na dość cienkie wałeczki i pokroiłam jak na tradycyjne kopytka, nóż którym kroiłam kluski dość często maczałam w mące Pokrojone kopytka wrzucałam na posolony wrzątek, po wypłynięciu klusek gotowałam je około 3 min. ( zależy od wielkości kopytek ) Kluseczki podałam z młodą kapustą (zakwasiłam odrobinę octem jabłkowym, bo o tej porze roku
Proste Potrawyopisała go w taki oto sposób "Ciasto przypomina spódnicę baletnicy, uszytą z białego tiulu przybranego czerwonym i zielonym jedwabiem niczym kwiatami". Opis idealnie pasuje do tortu, który jest kruchy, delikatny a zarazem bardzo bogaty. Po prostu wyśmienity... Beza:7 białek, szczypta soli, szkl. drobnego cukru, 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczka octu jabłkowego, 1/2 laski wanilii.Białka ubić
Z miłości do słodkościduże ilości skrobi, tłuszcze roślinne, kwas jabłkowy i cytrynowy, bogactwo witamin – B1, B2, PP i P, dużo soli mineralnych – łatwo przyswajalne żelazo, jod, cynk, nikiel, fosfor, wapń, cynk, bor, kobalt, miedź. Otręby są znakomitym, naturalnym źródłem błonnika oraz rutyny o przeciwzapalnym działaniu. Produkt przeznaczony do bezpośredniego spożycia – jako dodatek do musli, jogurtów, ciast, zup, mieszanek do pieczenia chleba.Otręby gryczane
Moje domowe kucharzenieSkładniki:0,5 kg ziemniaków1/2 cebuli1 jajko3 łyżki mąki pszennejsól, pieprzZiemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Po 5 minutach odcisnąć.Dodać mąkę, jajo, doprawić
kolorowotorcikowowymagających przyszła pora na korzenne ciasto, które sprosta najbardziej restrykcyjnym wymaganiom diety. Ciasto cudownie pachnące pomarańczami, o wyważonej słodyczy, którą zawdzięcza wyłącznie suszonym owocom i bardzo dojrzałym bananom. Nie znajdziecie tu glutenu, zbóż, jajek, laktozy czy typowych zamienników cukru. Podążając za prostą i szybką recepturą odkryjecie za to niebanalny smak i fantastyczną strukturę ciasta. Nie dajcie się zwieść jego mało(...)niesiarkowanych (użyłam mieszanki śliwek, rodzynek, moreli, fig – z przewagą suszonych śliwek) bardzo drobno otarta skórka z 1 pomarańczy (bez białej części) 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka octu jabłkowego spora szczypta soli i przyprawy korzenne: 3 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka imbiru, po 1/2 łyżeczki kardamonu i mielonych goździków, po dużej szczypcie kurkumy, czarnego pieprzu, anyżu, gałki muszkatołowej /rodzaje
Even Better Foodcałym Bliskim Wschodzie, Turcji i Iranie. Lekki, słodkawo - kwasy smak z nutą goryczki i urzekającym aromatem migdałów i wiśni, doskonale komponuje się ze słodkimi i wytrawnymi wypiekami - pieczywem, ciastami i ciasteczkami. Mahlab dodaje się także do mięs, zwłaszcza jagnięciny i pasztetów. Podobnie jak gałkę muszkatołową stosuje się go w niewielkich ilościach - zazwyczaj 1/4 do 1/2 łyżeczki na szklankę mąki(...)obecnie Iran i Turcja. W Polsce doskonałej jakości mahlab można kupić w Tureckim Sklepie , w którym zaopatrujemy się też w pikantną pastę paprykową harrisę i naszą ulubioną herbatę jabłkową . Prowadzony przez małżeństwo Martę i Tunça - Turecki Sklep to nie tylko miejsce zakupów. W przypadku wątpliwości zawsze można tam liczyć na fachową poradę i pomoc, a że kuchnia turecka
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataUwielbiam szarlotki. Dziś upiekłam taką z dodatkiem jabłek i owoce pokroiłam w plasterki. Ciacho wyszło pyszne. No i oczywiście zachęcam Was do upieczenia jej tym bardziej
Ewa w kuchnizmielonego twarożku syrop z agawy lub klonowy do smaku 500 ml czarnych jagód leśnych 2 łyżki przecieru jabłkowego cukier brązowy do smaku 1 łyżka masła listki mięty do dekoracji cynamon Dwie łyżki jagód, dwie łyżki przecieru jabłkowego włóż do rondelka, podlej niewielką ilością wody i duś kilka minut podsypując cukrem brązowym do smaku. Na końcu dodaj(...)sosu masło. Trzymaj na niewielkim ogniu do chwili, aż się rozpuści. Zestaw z ognia. Wlej mleko i wodę do miski, dodaj jajo i szczyptę soli. Zmiksuj ciasto naleśnikowe dosypując kakao i mąkę. Odstaw je na 30 minut. Usmaż cieniutkie naleśniki na rozgrzanej patelni skropionej odrobiną oleju. Każdy naleśnik przekrój na połowę. Twarożek wymieszaj
Gotuj Sam!połączeniu z orzeźwiającą lemoniadą rabarbarowo-jabłkową (klik) . Nie ma sensu się rozpisywać - musicie po prostu spróbować! W tarcie jest sporo masła, ale przy podziale na 8 części wychodzi 15 g na porcję (3 łyżeczki). Osoby odchudzające się nie muszą więc wpadać w panikę i spokojnie mogą zjeść 1 kawałek :) SKŁADNIKI (8 PORCJI): Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki pszennej
Powiedz dietom nieostudzić i przekroić na pół. Masa jabłkowa: Jabłka zetrzeć na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać masło, dodać jabłka, cukier, cynamon, cydr i całość podsmażać około 10-12 minut. Zdjąć z ognia, do gorących jabłek wsypać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać. Jabłka odłożyć na około 10 minut i ciepłymi przełożyć biszkopty z białek. Ciasto odłożyć w zimne miejsce najlepiej
Ala piecze i gotujeCiasto makowe: 15 dag margaryny 8 jajek 20 dag cukru pudru 10 dag płynnego miodu 30 dag maku 1 łyżeczka kakao 4 płaskie łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka sody Placek biały: 1 szklanka białek - u mnie 7 1 szklanka cukru kryształu 1/2 szklanki mąki pszennej 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa(...)folią spożywczą, aby na wierzchu nie utworzył się kożuch.. Masło ucieram dodając zimny budyń. Składniki na polewę wkładam do garnuszka, podgrzewam i mieszam, aż powstanie czekolada Połowę ciasta makowego kładę na spód, na to wykładam połowę masy budyniowej, kładę ciasto białe, wykładam jabłka z galaretką, smaruję pozostałą masą budyniową i przykrywam drugim ciastem makowym. Wierzch ciasta smaruję zimną
Ciasteczkowy PotwórWyjątkowe ciasto - połączenie kilku smaków: miód, jabłka, ser i beza. Składniki: Ciasto miodowe: 500g mąki 200g cukru 200g masła 2 jajka 1 żółtko 2 łyżki miodu 2 łyżki mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej Mąkę przesiewamy. Sodę mieszamy z mlekiem. Wszystkie składniki zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Obie rozwałkowujemy na papierze do pieczenia(...)małym ogniu, nie przerywając mieszania. Kiedy masa serowa zacznie wrzeć, wlewamy mleko wymieszane z dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej i zagotowujemy, aż masa zacznie wrzeć. Warstwa jabłkowa : 1,5 kg jabłek pół szklanki cukru 2 galaretki brzoskwiniowe Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka prużymy na małym ogniu. Na koniec wsypujemy galaretki, mieszamy
Pyszności SłodkościPyszne, wilgotne i pełne jabłek - muffiny. Przygotowanie trwa kilka chwil, pieczenie również, a ten smak - niebo w gębie! Muffiny są wilgotne w środku i można je
CookYourself