nawet dobry pomysł, bo wtedy bardziej mu smakuje :) Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na rozgrzane płytki gofrownicy nakładać chochlą porcje, rozprowadzić tak, by pokryło całą powierzchnię. Docisnąć i smażyć około 10 minut, aż będą rumiane. Gotowe gofry można oprószyć cukrem pudrem. Dziś Staś sobie zażyczył z dżemem jabłkowym z cynamonem
Niebieski kubek z kawacytryny, sól morska, przyprawy (cebula w proszku, chili), substancja zagęszczająca: guma akacjowa . * Allos sos z wiśni amarena Skład: wiśnie* 55%, syrop z agawy*, sok winogronowy*, zagęszczony sok jabłkowy*, zagęszczacz: mączka chleba świętojańskiego*, sok z cytryny*, wanilia burbońska *, naturalny ekstrakt z gorzkich migdałów Uwielbiam wszelkiego rodzaju konfitury owocowe z migdałową nutą, dlatego sos przypadł mi do gustu. Wiśnie amarena(...)kwasek (wodorowęglan sodu), cynamon*. Bez dwóch zdań, to najlepsze "kupne" ciasto, jakie kiedykolwiek jadłam. Zwykle są one napakowane całą tablicą Mendelejewa, a tutaj... miłe zaskoczenie! Skład praktycznie taki, jak domowego ciasta... i ze smakiem jest dokładnie tak samo. Porządna ilość cynamonu i zaskakująco wysoka zawartość miodu sprawia, że ciasto smakuje jak piernik. Co najlepsze, jest już pokrojone w plastry
Poranek na słodkoPogoda nie rozpieszcza, no może u Was jest ładna ale u mnie deszczowa i nie upalna. Nabrałam ochoty na szarlotkę, upiekłam więc na weekend. Do masy
Ewa w kuchniSkładniki na biszkopt jajka, 6 szt mąka pszenna, 1 szkl mąka ziemniaczana, 6 łyżek proszek do pieczenia, 1 łyżeczka cukier, 3/4 szkl Składniki na masę
Gotowanie moimi oczamiciastem drożdżowym nie miałam zbyt dużo do czynienia. Aż do dzisiaj :) A to za sprawą pysznych drożdżówek, które miałam przyjemność degustować. Wyszły spod ręki Karoli z QuchniaKaroli . Były tak pyszne, że nie mogłam już dłużej czekać i skorzystałam z jej przepisu. No i są moje pierwsze, ale już wiem, że nie ostatnie drożdżówki domowe z nadzieniem rabarbarowo-jabłkowym(...)się dżem z dużymi kawałkami owoców. Wyrośnięty zaczyn łączymy z resztą składników, wyrabiamy, odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 30 minut. Na stolnicę wysypujemy odrobinę mąki, wykładamy ciasto i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 50 na 30 cm. Tak przygotowane ciasto smarujemy nadzieniem i zwijamy w roladę, wzdłuż dłuższego boku. Kroimy na kawałki o grubości około
Kuchnia w opałachzachwycą nawet najbardziej wybrednych smakoszy!Ciasto robi się ekspresowo … nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych …Taka szarlotka to prawdziwa uczta dla podniebienia!SKŁADNIKI:BISZKOPT:- jajka – 5 szt- sól – 1 szczypta- mąka pszenna – 3 łyżki- mąka ziemniaczana – 2 łyżki- cukier – 3 łyżki- proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaMASA JABŁKOWA:- jabłka – 2 kg- galaretka cytrynowa
Ostra na Słodkowiększe 250 ml chudego mleka (w oryginale - jabłkowy sok) Tahini mieszam intensywnie z miodem. Suche składniki mieszam razem z przesianą mąką. Wsypuję do tahini i miodu, dolewając mleko. Wszystko mieszam za pomocą drewnianej łyżki do chwili, aż składniki się połączą. Na końcu kroję jabłka w kosteczkę, dodaję do ciasta wraz z daktylami. Mieszam raz jeszcze. Piekarnik rozgrzewam do 160 stopni
W kuchni Karmel-itkiPrzepyszne ciasto :) Nawet mogę powiedzieć, że jedno z najlepszych jakie kiedykolwiek upiekłam. Zdrowe, bez cukru i zbędnego tłuszczu. A ponad to już mały kawałek syci na długo :) Przepis zapożyczony z blogu Feed Me Better :) Przeze mnie robione już kilka razy, zawsze z innymi proporcjami i składnikami :) Składniki: - szklanka mąki pełnoziarnistej (u mnie Lubella) - szklanka otrębów (mogą być jakiekolwiek, jeden rodzaj(...)bądź zmieszane:D) - pół szklanki płatków owsianych - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka przyprawy do pierników - 3 jajka - kilka kropelek aromatu waniliowego - 1 szklana soku jabłkowego - 2 duuuże marchewki, bądź 3-4 mniejsze - 1 duuże jabłko, bądź dwa mniejsze - 0,5 szklanki rodzynek - 0,5 szklanki orzechów (obojętnie jakie, choć najlepsze włoskie) - coś do posłodzenia (cukier
Zdrowie na języku :Ppianka z mleka skondensowanego.. Biszkopt: 4 jajka ½ szkl. mąki pszennej ½ szkl.mąki ziemniaczanej ¾ szkl. cukru 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 1 łyżka masła 1 galaretka Ptasie mleczko: 1 galaretka 1 szkl.wody 1 szkl.mleka skondensowanego Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo(...)międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).Podzielić na dwie części.Do jednej dodać kakao.Gotowe ciasto przełożyć do foremki w dowolny sposób- u mnie było wykładane na przemian białe i kakaowe , a następnie wykałaczką zrobiłam jeszcze dodatkowo takie esy -floresy. Piec w nagrzanym piekarniku
Moje domowe kucharzenieCórcia miała wrócić z obozu. Stęskniłam się za nią nieziemsko, ona ubolewała nad powrotem. Tak chyba powinno być. Na tę jakże ważną okoliczność postanowiłam
Dzieje kuchennej Wiewióryskładnikibiszkopt* 4 jajka* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej* 1/2 szklanki mąki pszennej* 4 jajka* 1/2 szklanki cukru* 1 łyżeczka proszku do pieczeniamasa jabłkowa* 1,3 kg jabłek
Mix smakupizza może być zdrowa. Ok, może to ciasto nieco odbiega od tego co znajdziemy w prawdziwej, włoskiej pizzerii, ale wierzcie mi że w tym wypadku inne nie znaczy gorsze. Kiedy dodamy do tego ser i warzywa, uzyskamy naprawdę fajny i smaczny zamiennik pizzy, który możemy jeść bez wyrzutów sumienia. Ciasto zrobione z komosy jest niesamowicie zdrowe, a dodatek kolorowych warzyw(...)Porcje 8 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 200 g komosy ryżowej białej 2-3 łyżeczki suszonych ziół (oregano, majeranek, bazylia, tymianek) sól, pieprz 1 łyżeczka octu jabłkowego Dodatki 2-3 łyżki passaty pomidorowej (lub przecieru ze słoiczka/dobrej jakości ketchupu/sosu pomidorowego) 150 g mozzarelli papryka - 1/3 czerwonej, 1/3 zielonej i 1/3 żółtej 1/3 czerwonej cebuli Przygotowanie Komosę przesyp do naczynia
Powiedz dietom nieProściutki przepis na pulchniutkie racuszki z musem jabłkowym. Na blogu są już tradycyjne drożdżowe racuchy ( klik ), a dla bardziej zainteresowanych przypominam, że w zakładce "Naleśniki i placuszki" znajdziecie jeszcze więcej inspiracji! :) Składniki: (na ok. 15 sztuk) 2 jajka 4 łyżki cukru 1/4 łyżeczki soli 200 g musu jabłkowego z tego przepisu 100 g jogurtu naturalnego(...)masa jajeczna zwiększy swoją objętość dodać mus jabłkowy, jogurt naturalny, proszek do pieczenia, sok z cytryny, sodę oraz mąkę pszenną. Całość zmiksować do połączenia składników. Masę odstawić na 5-10 minut. Olej rozgrzać na patelni (nie za dużo, tylko tyle, by placuszki ładnie się usmażyły). Na rozgrzany tłuszcz nakładać porcje ciasta (1 łyżka masy=1 racuszek). Smażyć z obu stron
Nastoletnie Wypiekaniełyżeczka soli 1 łyżeczka octu (u mnie jabłkowy) 25 gramów świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka cukru Drożdże rozpuszczamy z odrobiną wody i cukrem Nagrzewamy piecyk do 220 stopni wraz z naczyniem, żaroodpornym, w którym będziemy piec chleb Drożdże przelewamy do mąki, dodajemy sól, ocet i wodę Ciasto wyrabiamy około 5 minut. Formujemy... ... i przekładamy do ciepłego
Szczęśliwa kuchniaprzyjechałam zdziwiłam się, gdy podano mi mus jabłkowy i powiedziano, że to " compote ". Zupełnie inaczej niż u nas! Popularne jest tutaj dodawanie compote jako bazę pod jabłka w tarcie, z czym nie spotkałam się wcześniej. Nadaje on wspaniałego posmaku i delikatności temu wypiekowi. Składniki na formę o średnicy 24 cm . Ciasto: -200g mąki -100g cukru -100g masła
Smakuj życie!