ciasto czekoladowe - 21138 przepisów (strona:992/1410)

Lekki torcik waniliowy "Świeżuch" 61

tylko to, co czekoladowe, drugie to, co jasne i śmietankowe. I jeszcze wafelki. I markizy oreo. Tyle wiedziałam. A tu pełna zgoda. Kremowa, lekko cytrynowa masa, bez dodatków, bez owoców, bez niczego podejrzanego. Miękki aromatyczny biszkopt. Stworzone dla kapryśnych degustatorów. Biszkopt budyniowy: 3/4 szklanki mąki pszennej 1 budyń malinowy ( może być waniliowy, malinowy natomiast zabarwia ciasto na różowo ) 1 łyżeczka

Kronika Piekarnika
Tartaletki a la Snickers 186

Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier puder, szczyptę soli, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką,   wylepić foremki tartaletek o średnicy 9 cm, wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą. Ciasto nakłuć widelcem(...)połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania konsystencji polewy . 4. Na podpieczone spody tartaletek wyłożyć masę krówkową, polać czekoladową polewą i posypać orzechami

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasteczka Pieguski 121

czekolady lub groszków czekoladowych parę kropel esencji waniliowej 1. Masło ucieramy razem z cukrem na puch. 2. Wbijamy jajko i dalej ucieramy. 3. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, esencję waniliową, mąkę pszenną i miksujemy do połączenia. 4. Na sam koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy. 5. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy po łyżce ciasta, formując ciastka. Pieczemy

Gotowanie...to proste !
Bardzo czekoladowe Brownie czyli poWeekendowe Łakocie odc. 186 182

Miskę z masą czekoladową zdejmujemy z kąpieli wodnej. Mieszając trzepaczka lub mikserem wlewamy syrop klonowy i wsypujemy cukier. Dalej ubijając wbijamy po jednym jajku i wsypujemy mąkę z kakao i proszkiem oraz szczyptą soli. Dorzucamy orzechy i wiśnie i jeszcze raz wszystko mieszamy. Wyjmujemy torownicę z zamrażarki. Białą czekoladę dosypujemy do masy i szybko mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej tortownicy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Babka majonezowa 1586

dokładnie masłem. Wlać ciasto. Piec babkę w nagrzanym piekarniku do 180st. C (grzałka góra- dół) przez ok. 35-45 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić babkę w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby ostygła. Następnie wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Po całkowitym ostudzeniu oprószyć babkę cukrem pudrem lub ozdobić polewą czekoladową . Smacznego! Polecam również zajrzeć

Kulinarne Przeboje
Delikatne pączki nadziewane konfiturą z gorzkich pomarańczy. 96

pomarańczowa - kamyczki czekoladowe - posypka truskawkowa Sposób przygotowania: Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem i wlewamy 1/4 szklanki mleka. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na ok. 15 minut w ciepłe miejsce.  100 g masła roztapiamy. Do dużej misy przesiewamy mąkę z solą. Dodajemy cukier puder, żółtka, rum, pastę waniliową i skórkę cytrynową oraz spienione drożdże.  Wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając płynne

DominikaDolci
Piernik staropolski długodojrzewający 159

ciemna dmuchane czekoladowe gwiazdki białe i ciemne Wykonanie:    Do misy wsypujemy przesianą mąkę z sodą,Do garnka wkładamy masło cukier i miód.Rozpuszczamy i zostawiamy do przestudzenia, a następnie dodajemy do mąki.Miksujemy składniki. Jaja wbijamy i dalej miksujemy.Dodajemy sól,imbir,gałę muszkatową,goździki i cynamon,miksujemy.Teraz dodajemy bakalie( rodzynki,orzechy, suszone śliwki). Wyrobione ciasto przekładamy do szklanej

Różowa kuchnia
Oszukany piernik toruński przełożony masą z orzechów włoskich i laskowych 146

Glazura czekoladowa: 150 gram masła  3 łyżki kakao  3 łyżki cukru  Białka ubij z solą na sztywno. Żółta utrzyj z cukrem na puszystą masę. Miód rozpuść z masłem i wodą. Do ciepłej masy dodaj sodę. Mąkę przesiej z przyprawami, dodaj masę miodową oraz żółtka. Wymieszaj masę dokładnie a następnie wmieszaj w nią białka. Ciasto przełóż do formy

Mango Papaja
Jak elegancko udekorować tort? 125

tylko. Przygotowywany na cieście biszkoptowym, przekładany kremem lub bitą śmietaną, wykończony lukrem bądź masą cukrową, piętrowy albo płaski – zawsze dopasowany do okazji i niezmiennie pyszny. Jednak smak tortu to nie wszystko. Ważna jest również odpowiednia jego dekoracja, która podkreśli wzniosły charakter uroczystości. Podpowiadamy, jak szybko i łatwo stworzyć samodzielnie elegancką dekorację wypieku! Ponadczasowa błyszcząca polewa czekoladowa Jeśli lubisz ponadczasowe rozwiązania

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Z cyklu: Dla dzieci - Dyniowe ciasteczka na Halloween (Biscotti di zucca per Halloween) 138

minut. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 5 mm. Wycinamy foremkami ciastka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10-15 minut. Upieczone ciasteczka odstawiamy do wystygnięcia. Ciasteczka dekorujemy rozpuszczoną gorzką czekoladą, kolorową posypką, cukrem pudrem lub nadziewamy kremem czekoladowym. **** PREPARAZIONE Mescolate

La grande e la piccola cuoca
Pascha czekoladowa 138

jajek i kruchego ciasta. Nie muszę dodawać, że mazurki to też nie jest to, co króliki lubią najbardziej. Jest jednak danie, które uwielbiam pasjami – pascha. Zwłaszcza jeśli nie wpakuje się do nie za dużo bakalii i nie przesłodzi. Zwykle robię paschę z suszonymi śliwkami i ziarnami kawy (tu przepis ), ale w tym roku była wersja czekoladowa. Prawie

Ugotowane pozamiatane
Szybki piernik 131

kolorowa posypka, wiórki czekoladowe lub kokos do dekoracji Wykonanie: Mąkę mieszamy z sodą, cukrem, kakao, przyprawą do piernika i solą. W osobnej misce mieszamy mleko, jajko, olej i powidła. Suche składniki łączymy z mokrymi, mieszamy do powstania jednolitej masy. Masę wylewamy do natłuszczonej formy, pieczemy około 40-50 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Ciasto wyjmujemy z formy

Smak mojej kuchni
Karpatka 303

Dzielimy ciasto na pol. Pieczemy dwa placki w temp. 180C ok. 25-30 minut.     Krem: 2 lyzki maki ziemniaczanej 1 lyzka maki pszennej 1/2 litra mleka Z podanych skladnikow gotujemy budyn i studzimy. Ucieramy miekkie maslo, po trochu dodajemy wczesniej przygotowany budyn. Karpatka: Upieczone blaty przekladamy kremem. Posypujemy cukrem pudrem albo polewamy polewa czekoladowa ( 50 g czekolady rozpuszczamy

Słodkości i nie tylko
Korzenny krem dyniowy 131

chemię podziękuję. Kremy czekoladowe można robić samemu w domu. Na różne sposoby i w różnych smakach. Ja, zainspirowana przez Agnieszkę i jej masełko dyniowe , zrobiłam mój krem na bazie dyniowego puree. Z czym najbardziej mi to zasmakowało? Jak widać na zdjęciu, ze zwykłymi herbatnikami 😊 Może jednak podać go do świeżego pieczywa, czy też przełożyć nim ciasto. Lekko korzenny smak

Codzienna kuchnia niecodzienna
Miodownik z nutellą 289

składniki i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 4 równe części i rozwałkowujemy na placki wielkości blaszki (u mnie 23,5x33 cm) . Pieczemy w 180 st. C na złoty kolor. Krem: 2 szklanki mleka 5 łyżek kaszy manny 20 dag masła 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny, do smaku pół słoika nutelli  lub innego kremu czekoladowego tabliczka czekolady

Cynamonowe szczęście
Rogaliki budyniowe 184

budyń toffi lub czekoladowy zamiast budyniu waniliowego. Składniki: 200 g mąki pszennej Młynomag, 100 g cukru, 120 g masła, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 1-2 kropelki olejku waniliowego, 2 żółtka, 1 łyżka kwaśnej śmietany. Przygotowanie:  Do miski wsypujemy sypkie składniki i dodajemy śmietanę, olejek, żółtka i masła. Zagniatamy, im krócej tym rogaliki będą bardziej kruche. Ciasto schładzamy

Aga w kuchni
Muffinki czekoladowe z oreo 298

szczególnie te mocno czekoladowe i kruche ciasteczka. Tym razem miałam okazję wypróbować mini oreo i szczerze powiem, że jakoś bardziej mi się spodobały. Raz, że mają mniej kremu a dwa są takie na raz. Poza tym jest ich więcej, więc są bardziej podzielne. Dodałam je do muffinek oraz do kremu na bazie mascarpone. Dodatkowo do ciasta użyłam amerykańskiej czekolady Hershey

Ala piecze i gotuje
Torcik kakaowy z masą śmietanową i owocami 159

dekoracji motylki czekoladowe i kwiatki cukrowe mały słoiczek konfitury malinowej 1/2 szklanki malin do masy Wykonanie : Żółtka oddzielić od białek , utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem i kakao. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Spód małej tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni

Sama słodycz i szczypta chili
Tort – pomysł na dekorację V 327

jednej tylki, choć ciasto obłożone jest dwiema różnymi masami i udekorowane dwoma kremami. Kolory i ozdobne dodatki dobrane są do okoliczności – na urodziny mężczyzny. Nie zamieszczam przepisu na sam tort, bo nie taki jest cel tego wpisu. Dekoracja tego tortu składa się z kilku elementów: - masy do obłożenia tortu z boku - rurek waflowych z kremem czekoladowym - masy do obłożenia wierzchu

Trzeci talerz
Sernik z brzoskwiniami 263

mojej Teściowej. Ciasto wyszło jak chciałam, ale w pośpiechu i strachu przed spóźnieniem serniczek został w lodówce :) Na szczęście nie ma tego złego... i teraz jest jak znalazł na zakończenie dnia. Przepis jest bardzo prosty i zawsze wychodzi w różnych wariacjach. Kruche herbatniki i wilgotny ser to bardzo smaczne połączenie. Całość można zakończyć polewą czekoladową (czego zwolennikiem jest mój Mąż

Pełny talerz
Pomaranczowe babeczki (muffinki) z czekolada czyli Slodki Czwartek odc.76 128

jajko, rozbełtane garść czekoladowych groszków lub posiekanej czekolady deserowej łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej do polania: 50 ml soku pomarańczowego  wymieszanego z 3 łyżeczkami cukru pudru W misce łączymy suche składniki a w dużym kubku mokre. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy energicznie widelcem. Dorzucamy czekoladę i skórkę, mieszamy i nakładamy do foremki wyłożonej papilotkami. Ciasto powinno sięgać

Dzieje kuchennej Wiewióry
Naleśniki na Słodko! 169

czekoladowe naleśniki.  W sam raz dla miłośników Nutelli! Pyszne z rozpływającą się i gorącą Nutellą.  Składniki (na około 8 dużych naleśników) : 1,5 szklanki mąki 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody  1 łyżka kakao Cukier Nutella  Jak przygotować?  Wszystkie składniki dobrze zmiksować,aby pozbyć się grudek(trzeba też sprawdzić czy ciasto

Chocolate Stop Tempting
Pyszne ciasteczka 187

świecie czekoladowy.  Składniki: 250 g mąki pszennej 200 g masła 100g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli ziarenka wanilii lub zapach  100 g czekolady deserowej 80 ml śmietany 30% Wykonanie:Do przesianej z cukrem pudrem i solą mąki dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieramy je palcami. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię

Malinowe Pocałunki
Rolada makowa z kremem budyniowym 128

ściereczkę, zwinąć ciasto razem ze ściereczką w roladę, oddstawić do ostudzenia. KREM BUDYNIOWY Do rondla wlać 250 ml mleka, dodać cukier, zagotować. Resztę mleka wlać do miski, wsypać budyń, wymieszać. Na gotujące się mleko wlać rozrobiony budyń, mieszając zagotować. Budyń ostudzić, utrzeć z masłem na puszysty krem. Czekoladę gorzką zetrzeć na wiórki. Połowę wiórek czekoladowych, wymieszać z masą. Roladę rozwinąć

Kuchnia Danusi
Waniliowe muffiny z kawałkami czekolady 140

cukru waniliowego (16g) 2 jajka 2 łyżki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Pół tabliczki czekolady mlecznej (40g) – zetrzeć lub drobno posiekać, ewentualnie kupić już gotowe płatki czekoladowe Przygotowanie: 1.       Za pomocą miksera utrzeć margarynę z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. 2.       Cały czas(...)czasu, gdy masa będzie jednolita. 4.       Na koniec dodać kawałki czekolady, wymieszać łyżką. 5.       Wypełnić foremki ciastem do 2/3 wysokości. 6.       Piec na złoty kolor  15-20 minut w temperaturze 175 stopni. 7.       Po ostygnięciu

Fabryka pomysłów
"Bezglutenowe podróże. Ciasta i desery" Kamila i Noemi Górny 78

Bezglutenowe podróże. Ciasta i desery" to książka dla osób, które preferują kuchnię bez glutenu lub ze względów zdrowotnych muszą. Zawiera ona wiele ciekawych propozycji na słodkości z różnych zakątków świata.  Autorki książki to dwie siostry, które w dzieciństwie dowiedziały się, że mają nietolerancję glutenu. Na początku z mamą, a potem same zaczęły przygotowywać potrawy, które mogły jeść(...)czyli pieczonym budyniem, jest też tarta di Santiago, magdalenas, churros, USA to cherry pie, double chocolate brownies, banana bred, a Izrael - sachlav, czyli bidyń różany, halvah czyli hałwa, hummus czekoladowy i inne.  Przepisy są naprawdę fajne, ciekawe i apetyczne. Dla kogoś, kto nie może spożywać potraw czy słodkości z glutenem książka będzie prawdziwym rarytasem. Mamy w niej najpopularniejsze słodkie

kruche babeczki
Ciasteczka czekoladowe 59

Mikołaj miał pół kilograma i zjedzenie go Hankę przerosło (tatuś w przypływie zakupowego szału przedświątecznego zakupił to cudo córuni). Postanowiłam wykorzystać czekoladę do zrobienia ciasteczek.  Dziś proponuję mocno czekoladowe i ekstra kruche ciasteczka. Nie są trudne do zrobienia, ani pracochłonne. W sam raz do popołudniowej kawki lub niespodziewanych gości. Zróbcie te ciasteczka koniecznie, bez kupowania Mikołaja oczywiście, bo mogło(...)można zastąpić cukrem waniliowym) Czekoladę posiekać nożem. Mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia przesiać do miski, dodać jajka, smalec, kakao, cukier. Wszystko razem posiekać nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodać rozdrobnioną czekoladę i zagnieść szybko ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. W tym czasie nagrzać piekarnik

Krylowa Kuchnia
Muffiny z truskawkami i białą czekoladą 62

Muffin to słodki wypiek w kształcie babeczki. Ciasto na muffinki powstaje z mąki, jajek, cukru, nabiału oraz tłuszczu. Do tak przygotowanego ciasta dodawane są bakalie, czekolada bądź owoce. W muffinkach łączyć można bardzo wiele różnych dodatków, wszystko zależy od tego co akurat mamy dostępne w domu bądź od pory roku. I tak ja w sezonie wiosennym oraz letnim najczęściej sięgam(...)domu bardzo popularne są muffinki z truskawkami , wiśniami, malinami oraz borówkami. Te owoce łączę często z czekoladą, zarówno białą jak i mleczną. Poza sezonem na świeże owoce robię muffiny czekoladowe, bananowe oraz dyniowe. Moja dzisiejsza propozycja dla Was to przepis na muffiny truskawkowe z białą czekoladą . Połączenie truskawek i białej czekolady sprawdza się za każdym razem, gdyż te dwa składniki

MeCooks
Tort czekoladowy 218

czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki ciemnego dobrego kakao 30 g ciemnej czekolady deserowej 2 łyżeczki octu szczypta soli Krem czekoladowy:500 g serka mascarpone300 ml śmietanki 30%200 g nutelliPoncz:pół szklanki wody1 łyżka soku z cytryny1 łyżka cukru3 łyżki dowolnego alkoholu (pominęłam, bo tort był pieczony na drugie urodziny córki)Dodatki(...)żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać i wlać do piany, ubijać aż masa będzie jednolita.4. Stopniowo wsypywać mąkę i mieszać na najmniejszych obrotach do połączenia.5. Ciasto wylać na przygotowaną tortownicę, wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą (przepis nadaje się na tortownice wielkości od 23cm do 26 cm średnicy). Piec w 180 st. C przez 40-50 minut

Kuchnia domowa Ani
WEGAŃSKI KREM Z KIWI 39

  Dla amatorów kuchni wegańskiej mam dzisiaj przepis na ekspresowy krem z kiwi i miękkiego tofu. Z miękkim tofu można przygotowywać wiele deserów z udziałem różnych

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Tort Praga 84

Nazwa tortu nie pochodzi z miasta Praga ale od nazwy rosyjskiej restauracji w której jest serwowany. Tort jest niezwykle popularny nie tylko w Rosji ale na

Moje Małe Czarowanie
Polewa z białej czekolady 60

Polewa z białej czekolady, którą wykonasz w kilka chwil, z łatwo dostępnych składników. Tylko dwa składniki, szybko i prosto. Polewa z poniższego przepisu wystarczy na udekorowanie

Zasmakuj Kuchni
Mazurek orzechowy 105

Mazurek to polska tradycja na wielkanocnym stole. Dzisiejszy orzechowy dołączam do blogowej kolekcji mazurkowej, na pewno zadowoli wszystkich wielbicieli wypieków z orzechami. Idealnie kruchy spód wypełnia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto Czeko Fala 128

     Zapraszam Kochani na ciacho lekkie jak pianka w mięciutkim biszkopcie i warstwą dżemu z wiśni. Ten wypiek o ciekawej fakturze   wpadł mi

Domowe ciasta
Muffinki czekoladowo-bananowe z nutellą 168

1 pełna szklanka maki 1 łyżka kakao 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron 1/2 szklanki maślanki

Korniszonki
Tort czekoladowy 155

Torty są niezwykłe, niecodzienne na wielkie i małe uroczystości. W środku tajemnica wielkie bogactwo smaków. Dziś jest specjalna okazja święto wszystkich dzieci, tort jest dla Was

Kulinarne pyszności Molki
jagodowe lody domowe 113

Domowe lody jagodowe, pyszne, aż strach! Po nich język, a nierzadko i ząbki nabierają śmiesznego, niebieskawego odcienia:D Idealny deser po niedzielnym obiedzie. U nas podane

6niebo
DIETETYCZNE BROWNIE Z CZERWONEJ FASOLI (nie zawiera mąki i cukru) 161

SKŁADNIKI 2 puszki czerwonej fasoli 5 tabletek stewii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju kokosowego 1,5 łyżki karobu 1 łyżka odżywki białkowej 3

ClauditteMissCooking
Tort czekoladowo wiśniowy z frużeliną i musem wiśniowym 355

Ostatnio mieliśmy przyjemność przygotować tort dla Frisco.pl . Tematem przewodnim dla nas były wiśnie i postanowiliśmy wykorzystać je w kilku wariantach - do nasączenia tortu, przygotowania frużeliny wiśniowej

Plate of Joy
Czekoladowe kule z udziałem awokado ;) 112

Mój laptop w dalszym ciągu znajduje się w stanie śpiączki i gdyby nie fakt, że musiałam wracać do domu z bólem zęba przez kolejny tydzień nie

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Torcik pomarańczowy 126

Inspirację znalazłam tutaj . Oczywiście surowe jajka nie wchodziły tym razem w grę, dlatego krem powstał na bazie ganache. Nam smakował wybornie, myślę że idealnie sprawdzi się

Magiczne Życie Marty