świecie czekoladowy. Składniki: 250 g mąki pszennej 200 g masła 100g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli ziarenka wanilii lub zapach 100 g czekolady deserowej 80 ml śmietany 30% Wykonanie:Do przesianej z cukrem pudrem i solą mąki dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieramy je palcami. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię
Malinowe Pocałunkiściereczkę, zwinąć ciasto razem ze ściereczką w roladę, oddstawić do ostudzenia. KREM BUDYNIOWY Do rondla wlać 250 ml mleka, dodać cukier, zagotować. Resztę mleka wlać do miski, wsypać budyń, wymieszać. Na gotujące się mleko wlać rozrobiony budyń, mieszając zagotować. Budyń ostudzić, utrzeć z masłem na puszysty krem. Czekoladę gorzką zetrzeć na wiórki. Połowę wiórek czekoladowych, wymieszać z masą. Roladę rozwinąć
Kuchnia Danusicukru waniliowego (16g) 2 jajka 2 łyżki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Pół tabliczki czekolady mlecznej (40g) – zetrzeć lub drobno posiekać, ewentualnie kupić już gotowe płatki czekoladowe Przygotowanie: 1. Za pomocą miksera utrzeć margarynę z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. 2. Cały czas(...)czasu, gdy masa będzie jednolita. 4. Na koniec dodać kawałki czekolady, wymieszać łyżką. 5. Wypełnić foremki ciastem do 2/3 wysokości. 6. Piec na złoty kolor 15-20 minut w temperaturze 175 stopni. 7. Po ostygnięciu
Fabryka pomysłówBezglutenowe podróże. Ciasta i desery" to książka dla osób, które preferują kuchnię bez glutenu lub ze względów zdrowotnych muszą. Zawiera ona wiele ciekawych propozycji na słodkości z różnych zakątków świata. Autorki książki to dwie siostry, które w dzieciństwie dowiedziały się, że mają nietolerancję glutenu. Na początku z mamą, a potem same zaczęły przygotowywać potrawy, które mogły jeść(...)czyli pieczonym budyniem, jest też tarta di Santiago, magdalenas, churros, USA to cherry pie, double chocolate brownies, banana bred, a Izrael - sachlav, czyli bidyń różany, halvah czyli hałwa, hummus czekoladowy i inne. Przepisy są naprawdę fajne, ciekawe i apetyczne. Dla kogoś, kto nie może spożywać potraw czy słodkości z glutenem książka będzie prawdziwym rarytasem. Mamy w niej najpopularniejsze słodkie
kruche babeczkiMikołaj miał pół kilograma i zjedzenie go Hankę przerosło (tatuś w przypływie zakupowego szału przedświątecznego zakupił to cudo córuni). Postanowiłam wykorzystać czekoladę do zrobienia ciasteczek. Dziś proponuję mocno czekoladowe i ekstra kruche ciasteczka. Nie są trudne do zrobienia, ani pracochłonne. W sam raz do popołudniowej kawki lub niespodziewanych gości. Zróbcie te ciasteczka koniecznie, bez kupowania Mikołaja oczywiście, bo mogło(...)można zastąpić cukrem waniliowym) Czekoladę posiekać nożem. Mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia przesiać do miski, dodać jajka, smalec, kakao, cukier. Wszystko razem posiekać nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodać rozdrobnioną czekoladę i zagnieść szybko ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. W tym czasie nagrzać piekarnik
Krylowa KuchniaMuffin to słodki wypiek w kształcie babeczki. Ciasto na muffinki powstaje z mąki, jajek, cukru, nabiału oraz tłuszczu. Do tak przygotowanego ciasta dodawane są bakalie, czekolada bądź owoce. W muffinkach łączyć można bardzo wiele różnych dodatków, wszystko zależy od tego co akurat mamy dostępne w domu bądź od pory roku. I tak ja w sezonie wiosennym oraz letnim najczęściej sięgam(...)domu bardzo popularne są muffinki z truskawkami , wiśniami, malinami oraz borówkami. Te owoce łączę często z czekoladą, zarówno białą jak i mleczną. Poza sezonem na świeże owoce robię muffiny czekoladowe, bananowe oraz dyniowe. Moja dzisiejsza propozycja dla Was to przepis na muffiny truskawkowe z białą czekoladą . Połączenie truskawek i białej czekolady sprawdza się za każdym razem, gdyż te dwa składniki
MeCooksczubata łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki ciemnego dobrego kakao 30 g ciemnej czekolady deserowej 2 łyżeczki octu szczypta soli Krem czekoladowy:500 g serka mascarpone300 ml śmietanki 30%200 g nutelliPoncz:pół szklanki wody1 łyżka soku z cytryny1 łyżka cukru3 łyżki dowolnego alkoholu (pominęłam, bo tort był pieczony na drugie urodziny córki)Dodatki(...)żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać i wlać do piany, ubijać aż masa będzie jednolita.4. Stopniowo wsypywać mąkę i mieszać na najmniejszych obrotach do połączenia.5. Ciasto wylać na przygotowaną tortownicę, wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą (przepis nadaje się na tortownice wielkości od 23cm do 26 cm średnicy). Piec w 180 st. C przez 40-50 minut
Kuchnia domowa AniDla amatorów kuchni wegańskiej mam dzisiaj przepis na ekspresowy krem z kiwi i miękkiego tofu. Z miękkim tofu można przygotowywać wiele deserów z udziałem różnych
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaNazwa tortu nie pochodzi z miasta Praga ale od nazwy rosyjskiej restauracji w której jest serwowany. Tort jest niezwykle popularny nie tylko w Rosji ale na
Moje Małe CzarowaniePolewa z białej czekolady, którą wykonasz w kilka chwil, z łatwo dostępnych składników. Tylko dwa składniki, szybko i prosto. Polewa z poniższego przepisu wystarczy na udekorowanie
Zasmakuj KuchniMazurek to polska tradycja na wielkanocnym stole. Dzisiejszy orzechowy dołączam do blogowej kolekcji mazurkowej, na pewno zadowoli wszystkich wielbicieli wypieków z orzechami. Idealnie kruchy spód wypełnia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zapraszam Kochani na ciacho lekkie jak pianka w mięciutkim biszkopcie i warstwą dżemu z wiśni. Ten wypiek o ciekawej fakturze wpadł mi
Domowe ciasta1 pełna szklanka maki 1 łyżka kakao 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron 1/2 szklanki maślanki
KorniszonkiTorty są niezwykłe, niecodzienne na wielkie i małe uroczystości. W środku tajemnica wielkie bogactwo smaków. Dziś jest specjalna okazja święto wszystkich dzieci, tort jest dla Was
Kulinarne pyszności Molki