Nastał czas mazurów. Przedstawiam dzisiaj bardzo proste rozwiązanie dla tych którzy chcą mieć mazurka ale im nie wychodzi. Myślę że zrobienie mazurka z piszingera będzie dobrym
Bernika - moj kulinarny pamietnikJak co roku przed świętami nie mogło zabraknąć na blogu przepisu na świąteczny torcik. Tym razem biszkopt z makiem przełożyłam masą śmietankową a także powidłami śliwkowymi
Mienta blogNie, nie piję alkoholu. Zazwyczaj...Praktycznie nigdy. Jednakże likiery, nalewki, wina...Robię. I częstuję wszystkich dookoła.Posiłkuję się ... nie książkami, ale gustami smakowymi tych,których chcę
W kuchni Karmel-itkiCiasto bounty jest nadzwyczaj smaczne w dodatku przełożone kreme z nutelli. Polecam przepis. CIASTO : 5 jajek szczypta soli 1/2 szklanka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 szklanka mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej MASA : 3 szklanki(...)szklanka cukru 1 budyń waniliowy, bez cukru - 40 g 250 g drobnych wiórek kokosowych 200 g masła ( temperatura pokojowa) 3 łyżki cukru pudru KREM CZEKOLADOWY : 250 g serka mascarpone 5 łyżek nutelli POLEWA: 100 g czekolady deserowej 5 łyżek mleka
Kulinarne Fantazje Mariolikcal. Zdecydowanie zbyt dużo, jak dla mnie. Moja wersja ma niespełna 210 kcal. Postanowiłam przepis odchudzić przygotowując mniejszy spód i zmieniając niektóre składniki oraz rezygnując z bitej śmietany. Spód czekoladowy: 100 g gorzkiej czekolady (o zawartości 70% kakao), pokrojonej na kawałki 100 g masła, pokrojonego na kawałki, 1 duże jajko 50 g ksylitolu 75 g mąki jasnej (użyłam orkiszowej(...)puree. Twaróg zmiksować, dodać dynię – zmiksować razem dodając cukier, jajka i ekstrakt waniliowy. Przygotowaną masę wyłożyć na podpieczony spód. Temperaturę piekarnika zwiększyć do 180 st. C, piec ciasto przez ok. 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 st. C i piec kolejne 90 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i pozostawić uchylone drzwiczki. Ostudzony sernik przełożyć do lodówki
KucharzycaPamiętacie te Muffinki Tiramisu ? Tym razem co nieco pozmieniałam i zrobiłam taką wersję. Ciasto jest niezwykle delikatne, mokre i kawowe. Chwilę się zastanawiałam, czy bita śmietana z kawą czy bez. Postawiłam na wersję z kawą i nie żałuję. Szybko zniknęły, były pyszne! Śmiać mi się chce, bo chciałam aby wyszły jak z obrazka, ale wyszły jak z piekarnika(...)Kawowa Bita Śmietana: 250 ml śmietanki kremówki 1-2 łyżeczki cukru pudru 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku (ja użyłam typu Crema) DODATKOWO użyłam: kilkanaście truskawek mikro wiórki czekoladowe mleczne mini rurki duo Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao przesiewamy do miseczki. W drugiej misce masło miksujemy na puszystą masę
Blondynka Gotujecukru (jeśli lubicie słodsze to 180 g) otarta skórka z cytryny 190 g maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia około 30 g płatków migdałów u mnie Helio płatki czekoladowe lub posiekana gorzka czekolada polewa z czekolady deserowej u mnie Helio 1. Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. 2. Jajka wbijamy do misy miksera, dodajemy cukier i miksujemy(...)połączenia się składników. 4. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, miksujemy na najniższych obrotach lub mieszamy drewnianą łyżką. Na końcu dodajemy płatki migdałów i czekoladę. 5. Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. Studzimy. Po wystudzeniu polewamy polewą i dekorujemy :-) Smacznego
kruche babeczkiwrócę do regularnej aktywności, choć pewnie z bardziej dietetycznymi potrawami.....Tymczasem na zakończenie etapu ciążowego kolejna porcja kalorii :) Pyszna babka jogurtowa z nutką cytryny, ponieważ miałam potrzebę smaku czekoladowego całość polałam czekoladą, Wy możecie ograniczyć się do cukru pudru lub lukru :) Babeczka bardzo przyjemna w smaku, taka prosta, ale czasem te najprostsze rzeczy są najlepsze. Szybko się ją robi, jeszcze(...)puszystą masę. Ucierając wlewamy olej, dodajemy cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Łyżką mieszamy sypkie składniki (obie mąki) do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy delikatnie ale dokładnie pianę z białek. Ciasto przelewamy do foremki z kominem (średnica 22-25 cm) i pieczemy w temperaturze 180st. C przez około 30-35 min do suchego patyczka. Wyjmujemy jeszcze ciepłą na talerz i polewamy/posypujemy
Z butelką mleczka w tledłuższego czasu "chodził" za mną tort czekoladowy. Szukałam przepisu na coś nowego i znalazłam to cudo na blogu Moje pasje . Tort może nie jest, aż taki ładny jak u autorki ale smakiem powalił wszystkich. A o to mi właśnie chodziło, by było pysznie. Zrobiłam małe modyfikacje według oryginału. Składniki: Biszkopt 6 szt jajek (dużych) 3/4 szkl cukru sól szczypta(...)proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie mieszać pod koniec dodać olej. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w 180 stopniach. upieczony biszkopt wyjąć i wystudzić. Zimny biszkopt przekroić na trzy krążki. Krem: Dzień wcześniej kremówkę
Ala piecze i gotujemogą wyrastać przez noc w lodówce (jak bułki nocne ) albo tradycyjnie w ciepłym miejscu - wtedy wystarczy im 60-90 minut. Możecie zagniatać je ręcznie lub przy pomocy miksera. Jogurtowe ciasto drożdżowe jest bardzo przyjemne w dotyku, wspaniale się z nim pracuje. Śniadaniowe bułki mleczne upieczecie w dowolnej blaszce - ważne, by po wyrośnięciu wypełniały całą formę, wtedy po upieczeniu będą pięknie(...)śniadanie albo podwieczorek. Dzięki temu, że nasze bułki mleczne nie są słodkie, doskonale pasują do słodkich i wytrawnych dodatków - najlepiej komponują się jednak z konfiturą, dżemem, miodem lub kremem czekoladowym. Przepis na bułeczki maślane na jogurcie jest tak prosty, że poradzą sobie z nim nawet początkujący. Nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo, więc koniecznie wypróbujcie! Polecam, smacznego:) Przepis
Lekcje w kuchniśliwkowymi. Udekorowany polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Piernik jest pyszny, mięciutki, wilgotny i aromatyczny. Idealny na Święta Bożego Narodzenia. Jak zrobić taki herbaciany piernik pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj za darmo kanał RITA creative , a będziesz na bieżąco z nowymi przepisami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PIERNIK HERBACIANY Z KREMEM GRYSIKOWYM SKŁADNIKI: Ciasto piernikowe: jajka
RITA food channelMożna powiedzieć, że ta babka, to kawa ze śmietanką :) Do jednej części dodałam śmietankę, a do drugiej kawę. Dodatkowo polewa czekoladowa i pistacje, są fajnym dopełnieniem całości. Oczywiście można babkę posypać cukrem pudrem, też będzie pysznie. To taka szybsza wersja :) Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki(...)gorącej wody Polewa czekoladowa: 80 g. czekolady (u mnie gorzka i mleczna) 80 g. śmietanki 30 % Dodatkowo: 100 g. obranych pistacji (nie solonych) Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Wlać śmietankę i jeszcze chwilę ubijać. Następnie dodać obie mąki i proszek do pieczenia. Zmiksować na niskich obrotach do połączenia składników. Połowę ciasta przełożyć do keksówki
Agusiowe smakołykigęstych powideł śliwkowych polewa czekoladowa 1. Mleko podgrzewamy tak aby nie było gorące, rozpuszczamy w nim drożdże wraz z 1/2 łyżeczki cukru i odst. do wyrośnięcia. 2. Do miski dajemy mąkę, szczyptę soli, żółtko, przyprawę do piernika oraz cukier. 3. Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie dajemy go do suchych składników w misie i zaczynamy wyrabiać ciasto ( u mnie robot ). W trakcie
Gotowanie...to proste !Czas Przygotowania : 1 h 40 min Czas Gotowania : 20 min Gotowe w : 2 h Ciasta, ciasteczka, torty i inne słodkości swego czasu zabierały mój cały
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisypolecam! Zapraszam na moje ciasto póki jeszcze jest Składniki: 2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 jajka 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej poł szklanki wiórków kokosowych 1 szczypta soli 1/2 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka maślanki słoik dżemu pomarańczowego, wiśniowego, truskawkowego skórka otarta z jednej cytryny do ozdoby: lukier lub polewa czekoladowa, bakalie Przygotowanie: W misce mieszam
Zasmakuj Kuchni