płynną masę i miksujemy na najniższych obrotach do połączenia składników ciasto przelewamy do formy (20x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy około 30 minut od suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180ºC gotowy piernik przekrawamy na dwa blaty, jeden z nich smarujemy powidłami, przykrywamy drugim , który polewamy polewą czekoladową, wierzch posypujemy posiekanymi orzechami. Źródło:https://www.kwestiasmaku.com/przepis/piernik-last-minute
Słodkie zapomnienieJest pyszna, ale zdążyłam już z niej zrobić polewę do ciasta oraz użyć jako dodatek do ciasteczek. Próbowałam również ją topić i nie ma z tym problemu, ani w kuchence mikrofalowej, ani w kąpieli wodnej. Posiada formę sporych pastylek oraz 33,6% kakao. Może jeszcze zdążę z czekoladowym musem... Polecam. Pasta kokosowa Kokos to kolejna rzecz, którą uwielbiam
Di gotujeolej i mleko.Wszystko zmiksować mikserem, żeby składniki się połączyły. Tak przygotowane ciasto przelać do tortownicy wysmarowanej margaryną i wysypaną bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45-50 minut. Gotowy piernik wystudzić, następnie przekroić wzdłuż na pół i posmarować powidłami. Wierzch polać polewą czekoladową. Ja posypałam jeszcze płatkami migdałów. Mój piernik wyrósł z górką więc
Agusiowe smakołykinormalnie zaszalałam ,powstało pyszne ciasto i muszę powiedzieć że przepyszne jest. Bomba kaloryczna hi.hi.hi ale kawałeczek nikomu nie zaszkodzi :) Biszkopt: jaja 4 szt mąka pszenna 6 łyżek ksylitol 1 łyżka sól szczypta Masa jabłkowa: jabłka 1 kg ksylitol 1 szklana Masa czekoladowa: śmietana 30% 500 ml karob łyżka czubata ksylitol 1 łyżka Beza: 5 białek schłodzonych ksylitol
Różowa kuchniaCiasto wymagające troszkę więcej czasu na przygotowanie, ale za to bardzo pięknie się prezentuje. Ciekawe w smaku i niezwykle orzeźwiające. Zapraszam! Jamajka Składniki: 5 jajek 1/3 szkl cukru pudru 100g mąki 2 łyżki kakao 2 suche budynie czekoladowe 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 banany 2 galaretki cytrynowe 500g śmietany kremówki 1/3 szkl cukru 150g mascarpone dżem brzoskwiniowy Przygotowanie
Tagebuch po polskuzłoty kolor ciasta, temp. 170 stopni C Po wyjęciu z pieca ciasto odstaw na 15 do 20 minut, powinno być lekko ciepłe ale nie gorące. Podawaj z gałką lodów, ja użyłam lodów pistacjowych, które idealnie się komponują smakowo. Ale też mogą być wszystkie neutralne smaki jak: śmietankowe, waniliowe, czekoladowe czy uwaga: różane. Nie podawaj z sorbetami, bo ten smak
SMYKWKUCHNIokazji jubileuszu tego, życzę autorce uśmiechu promiennego, by Jej ciasta wyrastały, wygląd zawsze piękny miały, by desery smakowały i konkursy wygrywały, pomysłów na nowe przepisy i same pozytywne na blogu wpisy. Czytelników i like'ów masę i niech oprócz satysfakcji ma z tego wielką kasę ;) Muffinki czekoladowe z chilli Składniki: szklanka mąki, 1/2 szklanki cukru, łyżeczka
paapilotkaałyżek) 1 czubata łyżka budyniu waniliowego 0,5 łyżeczki stewii sos czekoladowy płynny miód kakao odrobina mleka Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na placki mieszamy rozgrzewamy teflonową patelnie, żeby mieć pewność, że placuszki odkleją się od patelni przecieramy ją lekko papierowym ręcznikiem nasączonym oliwą z oliwek wykładamy 1 łyżkę ciasta na 1 placek i lekko rozsmarowujemy go na patelni gotowe
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćproszkiem do pieczenia i solą - dodać do masy czekoladowej i wymieszać. Na koniec posiekać białą czekoladę na kawałki ok. 1 cm. Dodać je do masy i wymieszać. Całość przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 3 godziny. Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C. Z ciasta formowac kulki i układac je na blasze wyłożonej pergaminem w odstępach
Kulinarne Inspiracjepowoli tak aby masa się nie zważyła. Polewa Czekoladowa:W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę, masło i mleko. Cały czas mieszamy do powstania gładkiej masy.Biszkopt kroimy wzdłuż (można go naponczować niedużą ilością mleka). Wykładamy na środek przygotowaną masę, a następnie delikatnie rozsmarowujemy do brzegów ciasta, przykrywamy drugą częścią biszkoptu i polewamy ciepłą czekoladą.Moje posty
Słodka Stronamoich ulubionych . Przepis troszkę zmodyfikowany, ale równie pyszny. Przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie 5 min . Składniki : 1 i 1/2 szk. mąki 3 duże dojrzałe banany 1 duże jabłko 1/3 szkl. oleju 1 jajko 2/3 szk. oleju 1 łyż. sody oczyszczonej 1/2 szkl. orzechów włoskich 1/2 szkl. kropelek czekoladowych 2 łyż. cynamonu Sposób przygotowania:Banany i pokrojone w kostkę
Wypieki Ulikardamonem, cynamonem, skórką pomarańczową, karmelem i kakao. Ciasto jest przepyszne, bardzo puszyste, ma przepiękny zapach, a dzięki połączeniu tych aromatów ciasto ma niebanalny smak. Koniecznie spróbujcie! PRZEPIS NA CIASTO: SKŁADNIKI: - 220g masła lub margaryny - 5 jaj wiejskich - 120 g cukru pudru - 3 łyżki śmietany lub jogurtu - 150 ml konfitury śliwkowej lub dyniowo-cynamonowej - 350 g mąki pszennej(...)proszku do pieczenia - 1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej - 1 płaska łyżeczka cynamonu - 1/2 łyżeczki kardamonu mielonego - 1 łyżka skórki pomarańczowej - 3 łyżki kakao - 1 łyżka proszku budyniowego o smaku czekoladowym - 6 cukierków karmelowych (typu krówka) - 2 laski rabarbaru dodatkowo 15 g masła do wysmarowania blaszki- duża tortownica WYKONANIE: - masło o temperaturze pokojowej ucieramy mikserem aż mocno zbieleje, dodajemy cukier puder
SMYKWKUCHNImasła 2 łyżeczki mleka Dodatkowo: Wiórki kokosowe ok. 100 g Herbatniki u mnie ok. 12 szt, ale zależy od rozmiaru 1/4 szklanki mleka (do namoczenia herbatników) Jak zrobić ciasto Raffaello bez pieczenia? Herbatniki wraz z migdałami mielimy w malakserze. Po tym dodajemy roztopione masło i jeszcze trochę mielimy malakserem, aż powstanie masa przypominająca mokry piasek. Tak powstałą kruszonką wylepiamy(...)dodajemy ostudzoną masę czekoladową. Ubijamy (już na najwyższych), aż krem lekko zgęstnieje, ale należy uważać, aby NIE ZWAŻYĆ kremu. Po tym do kremu dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką. Tak powstały krem wykładamy na spód herbatnikowy i dokładnie równamy. Na górę kremu układamy namoczone w mleku herbatniki, jeżeli jest potrzeba, łamiemy herbatniki, aby cały wierzch ciasta był nimi przykryty. Robimy
Kuchnia Łukaszacoś lekkiego i orzeźwiającego. Ptasie mleczko świetnie się do tego nadaje. A ptasie mleczko z jagodami to spełnienie marzeń ;) Co prawda zrobienie tego deseru chwilę trwa, ale większość czasu "ciasto" leżakuje sobie spokojnie w lodówce, a Ty zajmujesz się błogim leniuchowaniem ;) Chia w przepisie można pominąć, warto jednak dodać wtedy troszeczkę więcej agaru. Składniki: 0,5 l mleka (u mnie(...)wylać na warstwę czekoladową (pod warunkiem, że już trochę stężała). Schować do lodówki na około 15 minut Bierzemy się za trzecią, jagodową warstwę. Do odlanych wcześniej 200 ml mlecznej mieszanki dodać łyżeczkę agaru, zagotować, trzymać na ogniu jeszcze 1-2 minuty. Zdjąć z ognia i dodać zmiksowane jagody. Wymieszać, wystudzić i wylać na wierzch "ciasta" pod warunkiem, że już stężał
pyszne zdrowości