Weekendu Bei, oraz mojego prywatnego projektu, "52 tygodnie", przy czym jak sami pewnie zauważyliście, w tytule posta "włączyłam" już odliczanie w dół. Życzę Wam bardzo smakowitej i czekoladowej niedzieli! Czekoladowe cr ê pes z kremem chantilly 100g mąki pszennej 20g kakao 1/4 łyżeczki soli morskiej 1 łyżka cukru pudru 2 lekko roztrzepane jajka 1 łyżka roztopionego i schłodzonego masła 300ml(...)nawet wstawić na 5-10 minut do zamrażarki. Ubić ją na sztywno, pod koniec dodając cukier puder oraz ekstrakt waniliowy bądź zapach. Przykryć i wstawić do lodówki. Kiedy ciasto odstoi już swoje, rozgrzać dobrze patelnię z odrobiną oliwy z oliwek bądź kawałkiem masełka. Na rozgrzaną patelnię wlewać po 3/4 chochli, rozlać na całą jej powierzchnię i smażyć
Przepysznik - BLW i nie tylkoPoza tym, jest wiele sposobów na uproszczenie przygotowań więc warto zadbać żeby pojawił się na świątecznym stole :). Mazurek w skrócie to spód, nadzienie i dekoracja. Spód może być z ciasta kruchego, drożdżowego itp.. Jeśli nie macie piekarnika możecie go przygotować mieląc w malakserze pokruszone ciastka z masłem (ok. 150 g ciastek/30 g masła), "mokry piasek" rozsypać w formie(...)może mieć wiele twarzy. W tym przepisie biała czekolada z serkiem mascarpone. Jak ktoś lubi dużo słodyczy może spod posmarować ulubioną konfiturą i dopiero na nią wylać masę czekoladowo-serową. Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie Składniki: Spód: 175 g mąki pszennej, 100 g schłodzonego masła, 20 g cukru pudru różanego lub zwykłego, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej drobno posiekanej
SzczyptaSmaQoprószonej kaszą manną keksówki (ok.35 cm długości). Pieczemy w 180st. C przez ok. 50-60 min., lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Polewamy polewą czekoladową. składniki: 60 g masła lub margaryny 1 i 1/2 łyżki kakao, kopiate 2 i 1/2 łyżki cukru 1/2 łyżki żelatyny 1 łyżka wody, ciepłej 2 i 1/2 łyżki kwaśnej śmietany wykonanie(...)mieszamy i chwilkę jeszcze podgrzewamy do połączenia się, nie doprowadzamy do zagotowania. Następnie zestawiamy z ognia i stopniowo dodajemy po łyżce śmietanę, za każdym razem mieszamy. Gotową polewą polewamy ciasto
Domowy Smak Jedzeniawiem jakich słów użyć, by określić smak tego cuda. Mogę napisać tylko, że warto! Śmietankowo-czekoladowy smak, karmel ze słoną nutą, chrupiące orzeszki… Co nam trzeba? na spód: 250 g pokruszonych drobno herbatników ( u mnie kakaowe, pełnoziarniste) 100g masła na sernik: 1 kg białego sera 200 ml śmietanki 36% 1 budyń waniliowy 2 tabliczki białej czekolady 6 średnich(...)przekładamy masę czekoladową do sera i miksujemy wszystko raz jeszcze. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy delikatnie szpatułką Masę wykładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 160 stopni (sernik ma być ścięty, a nie upieczony). Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 60 minut, potem wyjmujemy na blat, kiedy ciasto uzyska temperaturę pokojową
Latosiowydomwiem jakich słów użyć, by określić smak tego cuda. Mogę napisać tylko, że warto! Śmietankowo-czekoladowy smak, karmel ze słoną nutą, chrupiące orzeszki… Co nam trzeba? na spód: 250 g pokruszonych drobno herbatników ( u mnie kakaowe, pełnoziarniste) 100g masła na sernik: 1 kg białego sera 200 ml śmietanki 36% 1 budyń waniliowy 2 tabliczki białej czekolady 6 średnich(...)przekładamy masę czekoladową do sera i miksujemy wszystko raz jeszcze. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy delikatnie szpatułką Masę wykładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 160 stopni (sernik ma być ścięty, a nie upieczony). Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 60 minut, potem wyjmujemy na blat, kiedy ciasto uzyska temperaturę pokojową
LatosiowydomSkładniki: Masa serowa: 750 g sera białego sera 0,5 szklanki cukru 300 ml mleka 330 ml śmietanki 30% 5 łyżek żelatyny sok wyciśnięty z połowy
Ciastka - domowe słodkościMini pączki budyniowe to ekspresowe słodkości na jeden kęs. Wilgotne w środku za sprawą jogurtu naturalnego, z zewnątrz chrupiące. Budyniu nie trzeba wcześniej robić, wystarczy wsypać do ciasta proszek. Dzięki niemu pączusie pięknie pachną… Warto spróbować! Składniki: 2 szklanki mąki 300 g jogurtu naturalnego 3 jajka 1 budyń waniliowy bez cukru 3 łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki proszku(...)Łyżeczką nakładać ciasto (wielkości małego orzecha włoskiego) na rozgrzany olej. Nie większe bo w trakcie smażenia pączusie znacznie urosną. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Następnie wykładać na papierowe ręczniki i posypać cukrem pudrem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Szybkie mini pączki serowe → Profiterole z kremem pâtissière, bitą śmietaną i sosem czekoladowym → Churros → Pączki pieczone
Oryginalny smakPrzechowuję ciasteczka w dużym słoiku lub puszce na blacie kuchennym i często mi się zdarza niekontrolowane podjadanie he, he.... Ciasteczka twarogowe podczas pieczenia rozwarstwiają się podobnie jak ciasto francuskie. Przechowywane w słoiku są miękkie przez kilka dni. Po moich ciasteczkach nie ma już śladu, zostały tylko zdjęcia :) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru(...)masłem i wymieszać. Wbić jajko i dodać śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto. Można to zrobić robotem. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłódź godzinę w lodówce. Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąka. Rozwałkować i wycinać dowolne kształty. Zawsze dzielę ciasto na dwie części i wtedy wałkuję. Tak mi jest wygodniej
Agusiowe smakołykikrem czekoladowy do nadziewania lub marmolada, jabłka itp. Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę, na środku zrobić dołek. Wlać letnie mleko, dodać rozkruszone drożdże oraz 2 łyżki cukru. Dołek zasypać odrobiną mąki z miski, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia drożdży na ok. 15 minut pod przykryciem. Dodać jajka, pozostały cukier oraz roztopione i przestudzone masło. Wyrobić ciasto, powinno być jednolite
Kulinarne przygodyCzekolada, uwielbiam co zrobić. Ostatnio jednak coraz częściej sięgam jednak po gorzką czekoladę, bardziej mi smakuje niż mleczna, może dlatego, że jest mniej słodka a bardziej
Do Garów!Czas czytania: 2 min Sernik pomarańczowo-piernikowy Sernik na święta powinien być i nie wyobrażam sobie świąt bez niego! Nieważne czy będzie to sernik z musem
SprawdzonaKuchnia.pltrochę zmodyfikowałam, użyłam dużych kropelek czekoladowych, można dać małe, albo pokroić trzy rodzaje czekolady w kostkę i też będzie :-) Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki na około 12 sztuk: 100 g masła temp pokojowa 50 g cukru trzcinowego 1 jajko L 200 g mąki pszennej typ 450 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 50 g kropelki/groszki czekoladowe 50 g białej czekolady(...)sodą oczyszczoną i dodajemy do reszty, miksujemy. Na końcu dodajemy pokrojoną w mniejsze kawałki czekoladę i groszki, mieszamy drewnianą łyżką. 3. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni (termoobieg), z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy dłonią. Pieczemy około 15 minut. Ciasteczka powinny ładnie się zarumienić :-) Studzimy. Smacznego
kruche babeczkidługo, aby ciasto wyszło puszyste, a nie zbite). Masę wylewamy do formy (spód wyłożyłam papierem do pieczenia, boki wysmarowałam tłuszczem i obsypałam mąką). Wkładamy na środkowy poziom nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, średnio około 40-45 minut. Po przestudzeniu murzynka oblewamy polewą czekoladową i dowolnie
Słodkie okruszkiznać w komentarz czy wypróbowaliście przepis. A może ktoś ma ochotę podesłać zdjęcie swojego śniadania? Śmiało. Życzę Wam cudownego dnia i dobrej kawy Print Czekoladowo-daktylowe placuszki Naturalnie słodkie, czekoladowo daktylowe placuszki na bazie pełnoziarnistej mąki orkiszowej oraz suszonych daktyli z dużą ilością kakao. Pyszne, proste i gotowe w kilkanaście minut. Course FIT deser, Śniadanie Keyword fit, mąka orkiszowa pełnoziarnista(...)zalać mlekiem i zmiksować na jednolitą masę. Do masy daktylowej dodać make orkiszową z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Najlepiej zacząć od połowy szklanki i w razie potrzeby, jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dodawać stopniowo resztę. Konsystencja ciasta ma być gęstsza niż na naleśniki. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kokosowego (najlepiej patelnię posmarować tylko olejem za pomocą ręcznika papierowego
Fitsweet.meprzepisy na ciasta. Czasem niewielka zmiana w doborze składników czy nawet proporcjach potrafi diametralnie odmienić ich smak. A kiedy w domu mamy konkretne składniki, nie chcemy dokupować nowych i nie mamy chęci powtarzać kolejny raz tego samego wypieku- modyfikacja przepisu jest dobrym rozwiązaniem. Tak powstał „Korsarz”- biszkopt nasączony obficie nakropkiem cytrynowo- alkoholowym, masą kokosową oraz wykończeniem czekoladowym: słodki, bardzo kremowy
Domowe ciastasmarować, wyłożyć ciasto i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 170-180 stopni, piec ok. 25 minut, gotowe wyciągnąć i zostawić do ostygnięcia. GALARETKA: • 3 galaretki pomarańczowe • 1-2 pomarańcze Galaretki rozpuścić w 4-4,5 szkl. gorącej wody, dodać pokrojone w małe kawałki pomarańcze, zostawić do ostygnięcia, pomarańcze obrać, pokroić na kawałki i usunąć skórki. PIANKA CZEKOLADOWA: • 100 g czekolady
KUCHNIA POLSKAWielu osobom wydaje się, że samą zupą nie da rady się najeść. Zainspirowani przepisem na innym blogu w tym wpisie postaram się pokazać Wam jak przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Propozycja na słodką Wielkanoc- mazurek na kruchym, maślanym spodzie, wypełniony po brzegi konfiturą różaną, do tego biała czekolada oraz chrupiące płatki migdałów. Przepięknie wygląda, jeszcze lepiej
Kraina Miodem PłynącaCarbonara z cukinią to idealne połączenie klasycznej carbonary (przepis TUTAJ) z cukinią. Oprócz niebiańskiego smaku nasz makaron będzie też bardzo apetycznie wyglądał. Uroku doda zielony dodatek
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Klasyczna carbonara to chyba jeden z prostszych makaronów jakie można przygotować. Jest ona niezmiernie szybka w przygotowaniu i możecie przygotować ją zaraz po powrocie do domu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łyżki likieru czekoladowego, 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej Dodatkowo: masło do posmarowania foremek, mielone orzechy laskowe , dżem z czarnej porzeczki WYKONANIE Babeczki: W misie malaksera mieszam obie mąki z cukrem, orzechami, proszkiem do pieczenia i solą, dodaję zimne masło, włączam urządzenie, aż powstanie gęsta kruszonka, następnie dodaję olejek i jajko, mieszam aż składniki się połączą. Gotowe ciasto wkładam
słodki bratekwszystkich kuleczek ciasta. Następnie nasze trzy kolorowe rulony należy jeszcze bardziej rozwałkować, by podwoiły swoją długość i przeciąć je na pół. Łącznie powinno wyjść ich 14. Gotowe rulony ułożyć w foremce i odczekać godzinę, by zwiększyły swoją objętość. Oo tym czasie wstawić do piekarnika na ok.30 minut w 180 st. Gotową upieczoną chałkę możesz polać polewą czekoladową. Ja niestety wpadłam
Mojewlasne.plciasta // Składniki: Ciasto: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka oleju 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka porzeczek (czerwone) Krem: 1 szklanka soku z cytryny 1 szklanka cukru 2 jajka 2 żółtka 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta kurkumy ok. 100 g borówek Dodatkowo: roztopiona czekolada lub polewa czekoladowa borówki i porzeczki
Via Gusto10 sprawdzonych przepisów na pyszne babki Wielkanocne! Począwszy od tych tradycyjnych drożdżowych, skończywszy na szampańskich i miętowych :) 1. Tradycyjna Babka Wielkanocna 2. Babka sojowa 3. Babka
Tradycyjna Kuchniaminut, aż ciasto będzie lekko przypieczone. Nadzienie: -250g śmietanki 30% -125g białej czekolady -3 duże jajka -250g mrożonych malin Białą czekoladę połamać na kostki, wrzucić do garnka i rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie należy dolewać śmietankę cały czas mieszając. Do nadzienia wbić jajka i zmiksować. Na podpieczony spód wyłożyć maliny, zalać masą czekoladowo-śmietanową i piec
Receptura smakupolewą czekoladową lub posypane cukrem pudrem. SKŁADNIKI: Oponki: 250g mąki, 50g margaryny, 200g sera białego, 2 łyżki cukru, 1 jajko, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, olej do smażenia, Polewa: 1 tabliczka mlecznej czekolady, 1,5 łyżki mleka. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną i białym serem. Dodaję cukier, jajko oraz sodę oczyszczoną. Zagniatam ciasto
Tradycyjna kuchnia KasiWitajcie :) Dzisiaj postanowiłam upiec lekkie oszukane serniczki bez sera :) Jako spód użyłam pysznych ciasteczek Oreo a masę serkową zrobiłam z jogurtu naturalnego, serka waniliowego i wiórków
Sama słodycz i szczypta chilidomowym kremem czekoladowym z awokado~ Nie spodziewałam się, że to będzie aż takie pyszne :o Polecam to połączenie! ♥♥♥ Gdybym miała czas i miejsce w żołądku to zjadłabym jeszcze jedną michę :D Wczoraj wieczorem przypomniałam sobie, że dzisiaj mam próbny egzamin zawodowy...No tak, jak można się domyśleć - wolałam upiec drożdżówki niż się uczyć (przynajmniej wiadomosci z ciasta drożdżowego przypomniałam
breakfast of dreamslaskowymi i czekoladowym kremem Olej ten powstaje z wysokiej jakości orzechów laskowych i charakteryzuje się wyjątkowym, delikatnym smakiem oraz subtelnym orzechowym aromatem. Dodatkowo mamy wrażenie, że jeszcze można wyczuć delikatną nutkę kawy w zapachu co niewątpliwie podnosi przyjemność z degustacji tej słodkości Olej z orzechów laskowych charakteryzuje się żółtozłotym kolorem. Jest idealnym składnikiem słodkości takich jak ciasta, lody czy desery
Kuchenne WariacjeCiasteczka owsiane to świetna przekąska, dobra do kawy i po przejażdżce rowerowej. Mama Stasia dopinguje Tatę do zdrowego stylu życia, przygotowując takie właśnie smakołyki. 45 min
Ania i Marcin gotująMozarta tort czekoladowy z chilli, kremem pistacjowym i borówkami zrobiłem na urodziny mojemu kumplowi. Zachwalał! Zachwalali też goście. A Gruby Wałek rósł w oczach od wszystkich tych pochwał… Przemiło! Choć noc wcześniej i świt dnia urodzin to było napięcie milion. Eksperymentowanie w takim momencie jest bardzo ryzykowne. Ale udało się! Uwaga! Potrzebujecie dwóch okrągłych foremek! Składniki: ciasto: 3 tabliczki
GRUBY WAŁEKWiadomo jest weekend, zatem musi być coś słodkiego, a że jeszcze się goście zapowiedzieli, tym bardziej obudziła się we mnie chęć by coś pysznego stworzyć. Miałam
Cynamonowe szczęścieCukierki kukułki są smakiem mojego dzieciństwa. Przedstawiam dziś przepis na ekspresowe ciastko z masą kukułkową. Pychota Składniki: 25 dag herbatników 20 dag orzechów włoskich 30
Tradycyjna Kuchnia