Babeczki z kremowym serduszkiemKiedy chcemy upiec ciasto na jakąś ważną okazję (urodziny, prezent dla mamy) warto postawić na wypróbowany przepis, który zawsze się udaje. Żeby jednak
Ciastkozercypłatków czekoladowych ½ szkl. lukru cytrynowego Wykonanie. Obrane bataty obrać, pokroić , ugotować i zmiksować na puree. Masło utrzeć z cukrem i dodawać po jednym jajka, miksować. Następnie dodawać po jednej łyżce mąkę z proszkiem, miksować. Dodać puree z batatów, aromat i dokładnie wymieszać. Do lekko natłuszczonej tortownicy,24 cm, nałożyć połowę masy, przykryć jagodami amerykańskimi, a te resztą ciasta. Piec
Kulinarny karnet Christopheradzieciństwa. Czekoladowe kruche ciasteczka przełożone dżemem albo konfiturą śliwkową i to cały ich sekret. W zasadzie to nie cały gdyż najlepiej smakują na następny dzień gdy zmiękną lekko. Oczywiście dementuje wszystkie plotki jakoby moja babcia miała kocie oczy:) pochodzenie nazwy tych ciastek nie jest mi znajome natomiast bardzo dobrze pamiętam jak babcia je robiła. Zawsze dostawałam kawałek ciasta i robiłam
ciastkarnia na kruchym spodziejakieś 10 lat, jest kwiecień, mama szykuje wielkanocny koszyczek. Pełno w nim malowanych i niemalowanych jajek. Jest też chlebek, kiełbaska, słona pascha (o tym za chwilę), sól, ćwikła, czekoladowy zając z Niemiec, cukrowy baranek. Mama kończy dekorować koszyczek, ubiera mi ciepłą białą wełnianą czapkę z pomponem i wysyła do kościoła. A tam dzieci bez czapek, w wiosennych butach(...)białej czapce z pomponem większym od mojej głowy. Dziś śmieję się z tego i mówię, że mam co wspominać, ale wtedy do śmiechu mi nie było. Wspominam też ciasto drożdżowe, w formie babek i chlebów. Taka lekko słodka babka wyśmienicie smakowała z szynką i ćwikłą. Czerstwa, idealnie pasowała do ciepłego mleka. Nie piekę zbyt wiele na święta, ale taka drożdżowa
bistro mamaSzukałam pomysłu na nietypowy tort dla mężczyzny, który nie przepada za standardowymi tortami. Z pomocą przyszła mi moja przyjaciółka, która piecze przepyszne ciasta. To właśnie z jej przepisu powstał przepyszny i niepowtarzalny tort. Składki na biszkopt: 5 jaj niepełna szklanka cukru 1 szklanka mąki 5 łyżek oliwy 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do piezenia Składanki(...)400g gotowej masy kajmakowej 100g masła Masa śmietankowa: 250ml śmietanki 36% 1 łyżka cukru pudru Nasączenie: 1 torebka herbaty 1 szklanka wrzątku Ponadto: 2 przeźroczyste galaretki 2 opakowania czekoladowych wafelków pryncypałków mała buteleczka alkoholu do dekoracji Warstwa z pestek : Masło, cukier, mleko umieszczamy w garnku. Rozpuszczamy do płynnej konsystencji. Dodajemy pestki, Smażymy ok 3 minut. Całość wykładamy do okrągłej
Słodki Zakątekmojprzepisna.pl | Domowa masa cukrowa vel lukier plastyczny Lukier plastyczny, masa cukrowa, plastyczna masa cukrowa, fondant są różne nazwy, jednak cel ten sam, dekoracja tortu. Innymi sposobami
moj przepis namojprzepisna.pl | Domowa masa cukrowa vel lukier plastyczny Lukier plastyczny, masa cukrowa, plastyczna masa cukrowa, fondant są różne nazwy, jednak cel ten sam, dekoracja tortu. Innymi sposobami
moj przepis namojprzepisna.pl | Domowa masa cukrowa vel lukier plastyczny Lukier plastyczny, masa cukrowa, plastyczna masa cukrowa, fondant są różne nazwy, jednak cel ten sam, dekoracja tortu. Innymi sposobami
moj przepis namojprzepisna.pl | Domowa masa cukrowa vel lukier plastyczny Lukier plastyczny, masa cukrowa, plastyczna masa cukrowa, fondant są różne nazwy, jednak cel ten sam, dekoracja tortu. Innymi sposobami
moj przepis naCzas na ciasteczka :DSkładniki:(na całą blachę ciasteczek)1,5 szklanki mąkijajko125 g margarynypół łyżeczki proszku do pieczeniałyżeczka cukru waniliowego3-4 łyżki brązowego cukru2-3 łyżki
Moje pyszne gotowanieskładanie grzybków to prawdziwa frajda. Trudniej jest przekonać najmłodszych, że trzeba czekać całą noc, żeby grzybki były naprawdę smaczne. Wtedy na pocieszenie pozostaje wylizywanie miski z kremem i polewą czekoladową. Składniki (na ok.15 grzybków) 200 g masła 3 szklanki mąki 2 łyżki cukru pudru 200 g kwaśnej śmietany 1 jajko 1 łyżka maku Na krem: 1 budyń waniliowy 2 szklanki(...)Będą potrzebne metalowe foremki do babeczek. Mąkę wymieszać na stolnicy z cukrem pudrem, dodać pokrojone zimne masło i posiekać wszystko nożem jak najdokładniej. Dodać śmietanę i żółtko. Zagnieść gładkie ciasto i podzielić na trzy części - dużą, średnią i najmniejszą. Wstawić do lodówki na 30 minut. Dużą część ciasta rozwałkować na grubość ok. 3 mm Wycinać szeroką
Kulinarne Inspiracjeśmietanowy: 200 ml śmietany kremówki galaretka pozostała od serduszek 1 łyżka cukru pudru dekoracja: 1/2 galaretki truskawkowej czekoladowa posypka mięta 20 dkg truskawek obręcz: 100 g czekolady białej serduszka czekoladowe czerwone truskawki liofilizowane 1/2 cytryny 50 ml wody Serduszka galaretka: Do gorącej wody dodaje galaretkę i rozpuszczam. Jak przestygnie wylewam ją po plastikowego pojemniczka małego wyłożonego folią spożywczą. Wkładam(...)mieszam mikserem krótko. Mąki, proszek do pieczenia przesiewam i dodaję stopniowo mieszając od spodu delikatnie. Dno foremki od babki o wymiarach wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i wstawiam blaszkę. Piekę około 15 minut do suchego patyczka. Krem: Galaretka która została od wycinania serc rozpuszczam ją w garnku
wesoła kuchniaIdealna babka drożdżowa na Wielkanoc! Na moim stole nie może jej zabraknąć Udekorowałam ją lukrem i płatkami migdałowymi, można posypać ją także skórką pomarańczową lub innymi bakaliami, polać polewą czekoladową ciemną lub z białej czekolady. Pycha! Babka drożdżowa z cytrynową nutą Zasmakuj Kuchni SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1/2 szklanki mleka 4 jajka 2 łyżki(...)odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Formę na babkę – u mnie średnica 24 cm wysmaruj masłem i posyp mąką (lub bułką tartą) wylej równomiernie ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut. Piekarnik nagrzej do temp. 185 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Wstaw babkę na 35-40 minut. Wyjmij
Zasmakuj Kuchnizdążyłam wykonać mojego pomysłu, więc zrobiłam ciasto na sylwestra. Jestem zadowolona z efektu końcowego, ponieważ ciasto smakowało całej rodzinie. Zmieniłabym tylko wielkość blachy, ponieważ piekłam w formie 21x21 i ciasto wyszło za wysokie, więc polecam trochę większą blachę. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki kakao 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku(...)serka mascarpone 30 g cukru 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika Polewa: 50 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej 100 g śmietanki 30% posypka kamyki czekoladowe Decorada Delecta Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Żółtka ze szczyptą soli i olejem wymieszać, dodać do białek. Następnie dodać mąki przesiane z proszkiem, a na końcu dodać kakao i wodę. Piec około
talerz przyjemnościschłodzonego przez dobę w lodówce 1 łyżeczka (5 ml) mielonego cynamonu 1/2 startej gałki muszkatołowej syrop z agawy (do smaku) Krem czekoladowy na wierzch: domowa nutella bez cukru z tego przepisu http://lamarida.pl/2017/06/01/domowa-nutella/ albo aksamitna polewa czekoladowa z tego przepisu http://lamarida.pl/2017/10/31/aksamitna-polewa-czekoladowa/ Dodatkowo: sok z połowy cytryny 1/2 szklanki przegotowanej i przestudzonej wody Wykonanie: Biszkopt: Nagrzewamy piekarnik(...)niewielkiej misce mieszamy olej, ocet jabłkowy i mleko roślinne aż pojawią się grudki przypominające ścięte mleko (to prawidłowa konsystencja). Dolewamy to do mieszanki z mąką i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy. Biszkopta pieczemy w temperaturze 180 stopni C z termoobiegiem przez około 20-22 minuty albo do momentu aż patyczek wetknięty w biszkopt będzie suchy. Po wyciągnięciu z piekarnika
Lamarida.pl