ciasto czekoladowe - 21638 przepisów (strona:1006/1443)

Tort ajerkoniakowy 116

Znakomity tort ajerkoniakowy , ale tylko dla dorosłych. Masa to śmietana kremówka ze sporą ilością ajerkoniaku (tak jak lubię ) z dodatkiem żelatyny, a wierzch i boki to

Oryginalny smak
MUS ŚLIWKOWY 110

Więcej wiedzy o tortach i pieczeniu na INSTAGRAMIE. Mus śliwkowy to mój słodki pomysł na jesienne torty. Mus ze śliwkami idealnie pasuje do kremu orzechowego lub

Słodki Pomysł
Mus czekoladowy "blondi" 137

Pogoda za oknem nas nie rozpieszcza,  dobrze się zatem porozpieszczać samemu, tak "od środka".  A czy jest coś lepszego do rozpieszczania niż delikatny mus

Moja kraina smaków
Sernik czekoladowo-cynamonowy z pierniczkami 105

Witajcie :) Czy tylko ja nie mogę się w grudniu obyć bez cynamonu? Jeżeli macie podobnie, weźcie pod uwagę upieczenie tego sernika na święta. Sernik jest mocno

Pełny talerz
Czekoladowy sernik truflowy z koniakiem i pistacjami 143

Dziś zapraszam na przepis tylko dla dorosłych – to rzadkość na moim blogu 🙂 Sernik jest z gatunku tych cięższych deserów: bardzo sycący i zarazem mocno czekoladowy

Wiszniówka
Szybki deser z bezą i czekoladą 242

Jak przyrządzić szybki deser? Pamiętacie cupcakes z bezą i czekoladą, hi hat? W weekend nabrałam ochoty na słodkie. Miałam białka do wykorzystania, czekoladę i czekoladowe ciastka

codojedzenia
Sernik chałwowy / Halva cheesecake 146

Święta niebawem, warto więc zainteresować się przepisami na pyszne świąteczne wypieki. Proponuję dziś łatwy sernik z dodatkiem pysznej chałwy i wiśni kandyzowanych, oblany polewą czekoladową. Jest

karmelowy
Chatka Baby Jagi 122

Składniki 0,6 kg twarogu 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru kostka masła 2 żółtka 4 paczki herbatników petit beurre 3 łyżeczki kakao aromat pomarańczowy polewa

Darcia w kuchni
Czekoladowa babka z powidłami 173

Witam wszystkich w nowym roku. Mam nadzieję że będzie dla Was pełen niespodzianek, dobrych wiadomości i pysznych doznań kulinarnych. A na blogu zaczynamy rok od czekoladowej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Biszkoptowy przekładaniec czyli wariacja czekoladowo - rumowa 162

Chwilowa przerwa w blogowaniu nie oznacza, że zaczęłam się obijać z pieczeniem, wręcz przeciwnie. Wyjazd do rodzinnych stron owocował w wiele nowych pysznych słodkości i właśnie

ciastkarnia na kruchym spodzie
Babeczki ryżowo-czekoladowe z mlecznym kremem i borówkami 181

Wróciłam ... na razie z Roztoczańskiej Krainy, ale urlop jeszcze trwa. W końcu zjedliśmy normalny domowy obiad, który chętnie ugotowałam... Jeszcze przed wyjazdem przygotowałam babeczki, z którymi

Czerwień i błękit
Kruche ciasteczka z mleczną czekoladą 66

zawsze patrzę co akurat mam w domu i to wykorzystuję. Dziś przedstawię przepis na ciasteczka kruche nadziane mleczną czekoladą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kruche ciastka z nadzieniem czekoladowym 5 z 1 głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość około 18 sztuk Przygotowanie 30 min. Pieczenie 15 min. Kalorie 290 kcal Kruche ciasteczka z nadzieniem z mlecznej(...)wymieszaniu tych suchych składników dodajemy jajko, dodatkowe 3 żółtka, płynną ostudzoną margarynę oraz jogurt naturalny. Całość mieszamy łyżką, a następnie dłonią zagniatamy na kruche ciasto. Mleczną czekoladę siekamy nożem na wiórki lub niewielkie kosteczki. Ciasto dzielimy na kilkanaście części. Każdą porcję formuję w płaski krążek, do środka wkładam trochę posiekanej czekolady i zlepiam w okrągłe ciasteczko. Tak przygotowane ciastka układamy

ProstePesto.pl
Piernik Staropolski dojrzewający 99

nigdy nie byłam zbyt blisko. 'Rozpływa się w ustach' to było hasło, które prawie od razu sprawiło, że chcę tego piernika, choć jest piernikiem właśnie. Intryguje mnie proces dojrzewania ciasta, to, jak zmienia się jego gęstość i konsystencja po leżakowaniu, przekładanie go ulubionymi powidłami i kolejne dni dojrzewania wypieku już w pełni przygotowanego. TO jest dopiero świąteczna magia w kuchni(...)inne Polewa według uznania: polewa czekoladowa (100g wybranej czekolady roztopić z 40g msła) lukier Sposób przyrządzenia Piernik: 1. Miód, masło i cukier podgrzewaj w rondlu, doprowadź do wrzenia i gotuj do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Odstaw do wystudzenia. 2. Do wystudzonego płynu maślano-miodowego dodaj pozostałe składniki piernika i wyrób dokładnie jednolite, gładkie ciasto (będzie dość luźne i kleiste

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pierniczki alpejskie 171

łyżki kakao 100 ml kwaśnej śmietany 1,5 łyżeczki sody 3 łyżeczki przyprawy do pierników 125 g masła 200 g miodu Dodatkowo: powidła śliwkowe do nadziewania, polewa czekoladowa (przepis poniżej) lub lukier Miód zagotować z przyprawą do pierników, kakao i masłem. Gotować do momentu rozpuszczenia masła i miodu, co jakiś czas mieszając. Lekko przestudzić. W śmietanie (w temperaturze pokojowej) rozpuścić(...)czasu uzyskania jasnej, puszystej masy. Do masy jajecznej dodawać powoli mąkę i przestudzony miód z masłem i miksować do połączenia się składników. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto odstawić na 24 godziny pod przykryciem w chłodne miejsce. Ciasto powinno w tym czasie mocno zgęstnieć. Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i wałkować na grubość

Bullio
Cytrynowy puch babci Basi 178

ostudzoną mieszankę czekoladowo -galaretkową , cały czas miksując mikserem na niskich obrotach. Tortownicę wyłóż folią spożywczą. Na dnie formy ułóż ściśle biszkopty i wylej na nie połowę masy śmietankowej. Odstaw do lodówki na 20 min. do stężenia. Po wyjęciu z lodówki ułóż kolejną warstwę biszkoptu ( już nie tak ściśle ), wylej pozostałą część masy śmietankowo -galaretkowej. Wyrównaj wierzch ciasta i posyp obficie

Pysznosci Babci Basi
Muffinki z kremem ryżowym 65

słodko, to krem z ryżu też musi być świetny. I tak właśnie jest. Krem z ryżu jest naprawdę super. Z pewnością wykorzystam go to tortu, a dzisiaj proponuję muffinki czekoladowe ozdobione kakaowym kremem ryżowym. Same pyszne składniki zamknięte w jednej małej babeczce Do przygotowania ok. 16 babeczek potrzebujemy: 1 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia i kakao) mieszamy w jednej misce. Składniki mokre (jogurt, jajka i olej) mieszamy w drugiej misce. Mokre składniki dodajemy do suchych i całość mieszamy łyżką, tylko do połączenia, ciasto nie musi być gładkie. Czekoladę kroimy na kawałki i dodajemy do ciasta, lekko mieszamy. Foremkę na muffinki wykładamy papilotkami i w każdej umieszczamy dużą łyżkę ciasta. Muffinki pieczemy w temperaturze

Słodki sentyment
Świąteczny tort. 201

Delecta kamyczki czekoladowe Delecta zielony barwnik spożywczy 250 ml śmietany kremówki 30-36% 250 g sera mascarpone  cukier waniliowy Delekta 1 łyżka cukru pudru Wykonanie: Ubijamy na sztywno białka, dodajemy po łyżce cukier stale ubijając. Następnie, kiedy masa jest sztywna i błyszcząca dodajemy żółtka. Całość dokładnie miksujemy i dodajemy przesiane mąki z przyprawą do piernika. Ciasto mieszamy delikatnie

Malinowe Pocałunki
Wszechwidzące ciastka na Halloween 78

cokolwiek, co będzie pasowało do halloweenowego klimatu. Sprawdź jednak, czy można je zapiekać. NA CO ZWRÓCIĆ UWAGĘ PRZYGOTOWUJĄC CIASTKA? Nie ma potrzeby schładzania ciasta, można od razu formować kulki. Najłatwiej zrobić to lekko zwilżonym dłońmi. Kulki ciasta układamy na przygotowanych blachach zachowując odstępy (ciastka rozpłyną się podczas pieczenia). Dekoracje cukrowe wgniatamy w ciastka po wyjęciu z piekarnika, gdy są jeszcze(...)czekoladowych cukrowe oczy, kości lub inne dekoracje Przygotowanie: Jak przygotować straszne ciastka na halloween? Piekarnik rozgrzać do 160°C. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na jasną masę. Dodać jajo i ekstrakt waniliowy zmiksować. Mąkę przesiać z kakao, proszkiem, sodą. suche składniki dodać do mokrych. Zmiksować do połączenia. Dodać mleko i ⅔ czekolady, wymieszać. Z ciasta formować

Pełny talerz
Tort potrójnie czekoladowy 226

waniliowego, Polewa czekoladowa Składniki: 200g czekolady, 50g margaryny, 50g śmietany kremówki Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Za pomocą pędzelka smarujemy foremki masłem i posypujemy mąką. Od odmierzonej mąki odejmujemy 3 łyżki i zastępujemy je kakaem. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i ubijamy na jednolitą, gładką masę. Masę przekładamy do tortownicy (każdorazowo pieczemy jeden blat biszkoptowy). Poziom ciasta nie powinien przekraczać(...)zawijasy. Przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Gdy będzie całkowicie rozpuszczona polewamy nią tort.Do dekoracji rozpuściłam białą czekoladę i widelcem z góry robiłam wzorki.  Dodatkowo zrobiłam ozdóbki czekoladowe i dodałam kandyzowane czereśnie. Bon Appetit

Pudełko rozmaitości
Fondant czekoladowy 146

mieć i spełniać! Dzisiaj z kolei zaczynamy słodko i czekoladowo, czyli tak jak lubię najbardziej, cudowne, pachnące czekoladą, płynne w środku w stu procentach czekoladowe fondanty. Moim zdaniem najcudowniejszy czekoladowy deser na świecie! Chrupiący z zewnątrz i płynny w środku fondant to wbrew pozorom bardzo prosty deser! Do przygotowania 4 fondantów w kokilkach o średnicy około 10cm. potrzeba nam: 100g(...)gładką masę, nie wolno ich ubijać, dlatego polecam robić to rózgą. Do jajek z cukrem dodajemy mąkę i kakao, mieszamy dokładnie i łączymy z przestudzoną czekoladą. Dodając czekoladę do ciasta pamiętajcie by robić to na raty i za każdym razem dokładnie rozmieszać powstające ciasto.  Kokilki wysmarujcie masłem i wstawcie do lodówki żeby masło się ścięło. Po wyjęciu posmarujcie

Kuba Gotuje
Trzy musy 198

Przepis na te ciasto znalazłam niechcący podczas szukania w internecie przepisu na rybę jaką jedliśmy w Delcie Dunaju (szkoda że nie znalazłam). Przepis pochodzi ze strony rumuńskiej GUSTOS. Ciasto dosłownie rozpływa się w ustach. W oryginale zamiast żółtej warstwy powinna być różowa. Nie miałam malin więc zastąpiłam je brzoskwiniami z puszki i też było smaczne . Składniki na spód(...)Wylewamy na zastygniętą masę czekoladową. Do białej masy dodajemy już ostatnią porcję żelatyny i wylewamy na zastygnięty mus owocowy. Pozostawiamy na kilka godzin w lodówce a najlepiej na całą noc. U mnie odwrotnie kolory z owocami wolniej tężała masa. Do dekoracji: 50g gorzkiej lub deserowej czekolady 50 ml śmietany kremówki maliny Po schłodzeniu i wyjęciu ciasta z tortownicy przygotowujemy polewę

Mam apetyt na ...
Ciasteczka czekoladowe 87

Zbliżają się Walentynki, dlatego dzisiaj znajdziecie tu przepis na czekoladowe ciasteczka w kształcie serduszek. Ciasteczka są kruche, chrupkie i sprawdzą się jako deser do zimowej herbaty. CIASTKA CZEKOLADOWE Składniki: 1,75 szkl mąki 3 łyżki kakao szczypta soli 3/4 szkl cukru 200 g masła 1 żółtko dodatkowo: czekolada  cukrowa posypka do dekoracji   Przygotowanie: Mąkę, cukier, kakao, sól mieszamy(...)misce. Dodajemy miękkie masło i żółtko. Wszystkie składniki zagniatamy. Ciasto owijamy w folię i odkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy na ok. 0,5 cm i wycinamy ciasteczka.  Ciastka pieczemy przez 10-12 minut w 180 stopniach.  Na ostudzone ciastka nakładamy rozpuszczoną czekoladę i posypujemy cukrową posypką

Bon appetit mon amie
Tort czekoladowo-malinowy 89

delikatnie łopatką. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka. Kiedy wystygnie, kroję go na 3 blaty (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił). Do nasączenia tortu: 1 szklanka letniej wody Sok z połowy cytryny Krem czekoladowy: 150 g czekolady gorzkiej 250 ml śmietanki

Słodki sentyment
Sernik truflowy 70

cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200g masła 250g wafelków czekoladowych, bez polewy 10-12 cukierków Trufle Wafelki kruszymy na pył. Wafelki wrzucamy do garnka, delikatnie podgrzewamy i wyklejamy tortownicę. Tortownicę wkładamy do lodówki. Twaróg, jajka, cukier, masę krówkową i mąkę dokładnie miksujemy (trochę masy krówkowej zostawiamy by posmarować nią gotowe ciasto). Dokładamy 8-10 posiekanych cukierków. Masę przekładamy do formy

Kocham Czekoladę
Ekspresowe pierniczki na ostatnią chwilę 97

pomocą dłoni wyrobić do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. Pierniczki przełożyć na blachę uprzednio wysłaną papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w 180 stopniach. Ostudzone ciastka posypać cukrem pudrem, udekorować lukrem lub polewą czekoladową.  Przy pieczeniu pierniczków użyłam papieru do pieczenia Stella . Bardzo

Di gotuje
Wegańskie chocolate chip cookies - bez szalonych składników! 122

szklanki cukru 1/4 szklanki brazowego cukru 1/3 szklanki groszków czekoladowych (z ciemnej czekolady dla wersji kompletnie wegańskiej) 2 łyżki oleju 2 łyżki ulubionego mleka + ewentualnie 1-2 dodatkowe łyżki (u mnie -2) 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego W sporej misce wymieszaj suche składniki. Następnie dodaj składniki mokre i wymieszaj wszystko na ciasto.  Uformuj kulki(łyżka do lodów będzie

Lejdi of the house
Pierniczki z miodem (bez cukru) 196

ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Wałkujemy kawałki ciasta na cienkie placki.  Wykrawamy foremkami dowolne kształty. Pieczemy ok. 10-12 min w piekarniku nagrzanym do 160-180 stopni. Kiedy pierniczki wystygną możemy je dekorować.  Z TYCH PROPORCJI WYCHODZI NAM OK. 60-70 PIERNICZKÓW. My dekorujemy własnoręcznie zrobionym lukrem, posypkami czekoladowymi, kokosowymi, migdałami itp. Gotowe pierniki wkładamy do metalowej

Moje Kuchenne Rewelacje
Rogaliki z makiem i orzechami włoskimi – idealne na Święta! 169

każdego daj łyżkę masy makowej. Teraz uformuj rogaliki – ciasto zacznij zwijać od boku, kończąc na rogu trójkąta. Następnie zawiń rogi do środka, aby powstały rogaliki. Rogaliki piecz 25 – 30 minut (zależnie od rozmiaru ciasteczek) w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku. Po wystygnięciu rogaliki polej roztopioną gorzką czekoladą, polewą czekoladową lub lukrem i posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Smacznego

Via Gusto
Keks z bakaliami i płatkami migdałów 103

olejem (opcja), wykładam papierem do pieczenia, przyklejam lekko. Wykładam ciasto, wyrównuję. Piekę w temp. 170 C przez ok. 50-60 minut (środkowa półka piekarnika, grzanie góra plus dół bez termoobiegu). Sprawdzam cienkim nożykiem czy wychodzi suchy, wtedy wyłączam piekarnik, studzę na blacie. Podaję:) Rada: Keks można udekorować cukrem pudrem, polewą czekoladową jasną lub ciemną, lukrem klasycznym, kolorowym, smakowym, posypać posiekanymi

Zasmakuj Kuchni
DOMOWE PIEGUSKI Z CZEKOLADĄ 142

posiekanej czekolady (mlecznej lub gorzkiej) lub kropelek czekoladowych Wykonanie: Masło ubijamy mikserem wraz z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, szczyptą soli oraz aromatem. Całość ubijamy do połączenia się składników. Następnie dosypujemy posiekaną czekoladę i mieszamy całość łyżką (ciasto jest bardzo gęste). Dłońmi nabieramy kawałek ciasta wielkości orzecha włoskiego

Walijskie Pichcenie
Wielkanocne wypieki (Dolci di Pasqua) 158

consigliarVelo di cuore  😘 Colomba - tradycyjne włoskie ciasto na Wielkanoc (Colomba pasquale) Wielkanocny wieniec drożdżowy (Treccia pasquale di pasta lievitata) Mazurek pomarańczowy (Crostata con crema all'arancia)   Wielkanocna babka szampańska (Ciambella allo spumante) Wielkanocny sernik - wilgotny i delikatny, bez spodu (Cheesecake con yogurt greco e ricotta) Babka czekoladowo-bananowa (Ciambella al cioccolato e banane) Włoski sernik z kaszki

La grande e la piccola cuoca
Tartaletki Tiramisu z wiśniami + warsztaty z fotografii kulinarnej 204

wiśniami i fit torciku Bounty, Żaneta zrobiła wegański mus czekoladowy na wodzie po cieciorce, który również stylizowałyśmy. Czas minął mi baaardzo szybko, mam nadzieję, że wiedza, którą Żaneta mi przekazała, zaprocentuje wkrótce na zdjęciach. Pięknie dziękuję za warsztaty, a Was zapraszam na przepis na tartaletki Tiramisu z wiśniami. Spody z ciasta kruchego, na nich konfitura wiśniowa, następnie okrągły biszkopciki namoczony

Nastoletnie Wypiekanie
Sernikobrownie z truskawkowym musem 172

Zapraszam na kolejne ciasto sernikobrownie z truskawkowym musem. Truskawki w tym roku są takie jakie są, a więc nadają się na truskawkowy mus. Dlatego postanowiłam tradycyjnemu sernikobrownie dodać owocowego tonu w postaci zmiksowanych truskawek. Sernikobrownie czyli sernik na spodzie brownie uwielbiam! Bardzo lubię połączenie czekoladowego brownie z serem.Ostatnio piekłam sernikobrownie z malinami . Sernikobrownie Składniki: Foremka o boku

codojedzenia
Wielkanocne muffinki czekoladowe 173

proszku do pieczenia Dodatki: Tabliczka gorzkiej czekolady Łyżka masła Czekoladowe jajeczka Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Składniki mieszamy. W drugiej misce umieszczamy składniki mokre: olej, mleko i jajka. Zawartość obu misek łączymy i krótko mieszamy szpatułką. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. Wyjmujemy

Kolizje Smaków
NALEŚNIKI Z TWAROGIEM I DOMOWĄ POLEWĄ CZEKOLADOWĄ 160

konsystencji ciasta na naleśniki). Następnie wbijam jajka, mieszam. Odkładam ciasto na czas przygotowania farszu, po tym czasie dodaję olej i dokładnie łączę. Smażę naleśniki na rozgrzanej patelni. Przygotowuję farsz: dokładnie rozcieram twaróg z jajkiem i cukrami (ilość cukru pudru zależy od Waszego indywidualnego smaku, ja zrobiłam słodsze nadzienie, ponieważ polewa czekoladowa nie jest zbyt słodka). Polewa: śmietanę podgrzewam, dodaję czekoladę

JejKuchnia
Mazurek czekoladowy 105

bloku czekoladowego z PRL-u na bazie masła i mleka w proszku? Uwielbiam ten smak i czasami robię taki. Jednak tym razem użyłam takiej właśnie domowej czekolady do mazurka. Do tego dwie garście bakalii i klasyczna polewa. Wyszło przepysznie. Składniki:                  na ciasto

Pysznie & Pięknie
Pieczemy pierniki na święta! 160

roku dojrzewający piernik staropolski, nadszedł czas, aby upiec ciasta, które do tej pory spokojnie czekały w chłodnych miejscach. W moim domu obłędnie pachną pierniki rumieniące się w piekarniku. Wkrótce je wyjmę. Ostygną, odpoczną, a potem będą leżały w ściereczkach, aż do chwili, gdy za tydzień przełożę je masą śliwkowo – czekoladową i orzechową. Jeśli dziś nie macie czasu, upieczcie

W mojej kuchni
Piernikowe muffinki z pomarańczą 194

ciasta. Papilotki powinny być napełnione do 2/3 wysokości. Jeśli ciasta będzie za dużą, muffinki mogą podczas pieczenia uciec nam z foremek. Piec w 180 st.C przez ok. 20 minut do momentu, gdy muffinki ładnie wyrosną, a z piekarnika wydobywać się będzie piękny korzenny aromat. Upieczone wyjąć, a po wystudzeniu udekorować czekoladowym lukrem (1-2 łyżeczki naturalnego kakao rozpuścić w mleku

Nastoletnie Wypiekanie
Święta Bożego Narodzenia - jak sprawnie je przygotować 185

zaplanowanych potraw przygotować listę zakupów. Jeśli zaplanowaliście np. upieczenie ciasta, to sprawdźcie ile mąki i cukru jest w zapasie, bo może okazać się, ze tego akurat nie trzeba dokupić. To samo dotyczy produktów do dekoracji - może nie trzeba ich wcale kupować, bo na dnie szuflady leży kolorowa posypka, drażetki czy czekoladowe płatki. Taki sposób, oprócz czasu, zaoszczędzi nasze pieniądze. Lista

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zdrowe ciasteczka owsiane z czekoladą 1318

szkl posiekanej gorzkiej czekolady lub czekoladowych groszków szczypta soli     Przygotowanie:   Siemię lniane połączyć z mlekiem i olej. Mąkę, sodę, cukier, czekoladę i sól wymieszać w misce. Suche składniki dodać do mokrych i przy pomocy łyżki połączyć składniki.   Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać okrągłe porcje ciasta, wcześniej uformowane w dłoniach. Należy

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto 3 bit 136

family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Ciasto 3 bit Składniki: 7 paczek herbatników puszka mleka skondensowanego- słodzonego ( lub gotowa masa kajmakowa ze sklepu) 2 budynie  śmietankowe lub waniliowe 0,5 l mleka 2 śnieżki 2/3 kostki dobrego masła 250 ml śmietanki 30% tabliczka mlecznej czekolady lub polewa czekoladowa mleczna Sposób wykonania: Mleko skondensowane gotować w puszce

Smaki Natalii
Sernik truflowy 158

cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200g masła 250g wafelków czekoladowych, bez polewy 10-12 cukierków Trufle Wafelki kruszymy na pył. Wafelki wrzucamy do garnka, delikatnie podgrzewamy i wyklejamy tortownicę. Tortownicę wkładamy do lodówki. Twaróg, jajka, cukier, masę krówkową i mąkę dokładnie miksujemy (trochę masy krówkowej zostawiamy by posmarować nią gotowe ciasto). Dokładamy 8-10 posiekanych cukierków. Masę przekładamy do formy

Kocham Czekoladę
Babka z niespodzianką 171

zajączki, jak na zdjęciu. Resztę formy wypełnić białym ciastem całkowicie przykrywając zajączki. Piec w temperaturze 160ºC przez około 40 - 50 minut (sprawdzić patyczkiem, babka powinna być całkowicie sucha). Pierwsze 25 minut warto piec w temperaturze niższej, 150ºC. Wyjąć, przestudzić w formie, następnie na kratce. Polukrować. Lukier:  [ u mnie polewa czekoladowa] 1 szklanka cukru pudru 3 - 4 łyżki wrzątku

Moje domowe kucharzenie
Gofry 109

Jeśli potrzebujesz mniej gofrów - np. 8-9 to zrób ciasto z połowy podanych wyżej składników. Składniki na dekorację: dowolne owoce świeże lub z puszki czekolada w płatkach, pocięta na kawałki, lub starta na tarce bita śmietana - Śnieżka albo tradycyjna 30 lub 36% + fix do śmietany + cukier puder do smaku sos czekoladowy, toffii, owocowy  - wedle gustu (opcjonalnie) Wykonanie dekoracji: Bitą

Mania Wypiekania
Tarta z mascarpone i owocami 131

mascarpone owocowa, lepsza niż bombonierka czekoladowa. Przy okazji inni też ją skosztowali i jedząc słodko się uśmiechali.  W lodówce 2 godziny postała i dzięki temu jeszcze lepszy smak miała. Jeśli Was czasem smak słodyczy dopada, to zwalczcie swoimi wypiekiem tego  „słodkiego gada”     J Składniki: składniki na ciasto, (na formę ok. 26 cm): 200 g mąki

Moniki Smakołyki
Tort kajmakowy 201

przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki ciasto 6 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej krem kajmakowy 400ml śmietany 36% 250g serka mascarpone 400g kajmaku (www.slodkiswiat.com.pl) dekoracje płatki migdałowe (prażone ) 0,5 szkl orzechów włoskich (drobno posiekanych ) niebieskie perełki (www.slodkiswiat.com.pl) wiórki czekoladowe mix kolorów (www.slodkiswiat.com.pl) nasączenie 0,5 szkl wody (ciepłej

CoolinarniePL
Drożdżowe naleśniki z budyniem i bananami 241

więc kiedy zobaczyłam ten przepis - koniecznie musiałam go wypróbować. Ciasto w tych naleśnikach przyrządza się na drożdżach - dzięki temu placki będą puszyste i delikatne, a zarazem elastyczne. Nadzienie natomiast to mieszanka budyniu o smaku bananowym, serka homogenizowanego, rodzynek i kawałków banana. Gotowe naleśniki dodatkowo można udekorować bitą śmietaną lub sosem czekoladowym. Inspiracje na te naleśniki znalazłam na stronie winiary.pl

Świat Domowej Kuchni
Malinowy sernik bez sera 177

sera, że po  waniliowej i  czekoladowej (pierwotna wersja pochodzi z  tej strony ) postanowiłam upiec sernik malinowy. Przez całe lato zbierałam pieczołowicie owoce, więc nadszedł czas aby część z nich użyć. Sernik wyszedł wspaniały. Ma konsystencję pianki i nikomu by do głowy nie przyszło że to jest ciasto pieczone. Gdy piekł się, tak pachniało w całym domu malinami

Na słodko lub wytrawnie
Ciastka budyniowe 330

samym dostosować do każdej okazji. Polecam.5 opakowań budyniu waniliowego (można użyć malinowego lub czekoladowego jeśli chcemy mieć kolorowe ciasteczka)3 jajka1/2 torebki proszku do pieczenia35 dag masła50 dag mąki tortowej25 dag cukru pudruDodatkowo:marmolada do sklejania ciastekczekolada lub lukier do dekoracjicukier puderZ podanych składników szybko zagnieść ciasto. Wychodzi dosyć klejące. Zawinąć je w folię i włożyć na pół godziny

Praktyczna pl
Ciasteczka Oreo 140

lodówki. 2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. 3. Ciasto rozwałkować nie za grubo , wycinać malutkie okrągłe ciasteczka. 4. Piec w temp 180 st. około 15 minut. 5. Czekoladę i cukier waniliowy rozpuścić w miseczce nad gorąca wodą , gdy troszkę ostygnie dodać śmietanę . Wymieszać . 6. Spód jednego ciasteczka smarować masą czekoladową i zlepiać spodem drugiego ciasteczka

Sama słodycz i szczypta chili
śmietankowa babka... 169

kandyzowane ananas,papaja,melon, 1 opakowanie polewa czekoladowa mleczna z orzechami jajka ubijamy mikserem z cukrami i solą na kogel-mogeldo masy jajecznej dodajemy śmietanę i mikserem na gładką masę wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, na mąkę owoce kandyzowane i mikserem wymieszać na gęste ciastoforma silikonowa z kominkiem 24 cm - ciasto przełożyć do formy i piec w 200C

W Mojej Kuchni Lubię