sztuka, cukier 2 łyżki, cynamon 1 łyżeczka, mąka ziemniaczana 1 łyżka, mąka tortowa 15 dag, cukier 6 łyżek, sól - szczypta, masło 8 dag, posypka Decorada Delecta kuleczki zbożowe czekoladowe - 2 łyżki, posypka Decorada Delecta maczek mango 2 łyżki, posypka Decorada Delecta kuleczki zbożowe w różowej skorupce 2 łyżki, lukier - w opisie wiśnie odmrozić na durszlaku i wsypać do miski, dodać(...)piec w 200 C, termoobieg około 20-25 minut crumble zostawić do wystudzenia w blaszce, cukier puder 3 łyżki wymieszać z ciut mlekiem na nie za gęsty lukier , polać ciasto i posypać posypkami Decorada Delecta, zostawić do stężenia lukru - deser jest smaczny, kruchy i soczyście owocowy...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięKrem z michałkami klasycznymi to bardzo popularny krem do tortów, ciast i deserów. Pierwszy raz zrobiłam go z okazji imienin męża Michała :). Słysząc opinie, że krem jest bardzo słodki dodałam czekoladę gorzką. Jednak trochę przesadziłam, dlatego za drugim razem zdecydowanie zmniejszyłam jej ilość. Krem jest bardzo pyszny. Tworzy idealny duet z kremem(...)mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem. Odkładamy mikser. Dodajemy posiekane cukierki, orzeszki ziemne. Rózgą kuchenną lub szpatułką krótko i delikatnie mieszamy całość. Uwagi: Serek mascarpone i krem czekoladowy musi być schłodzony przed ubiciem. Ilość kremu z przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 20-21 cm. Można dodać trochę czekolady gorzkiej
Słodki Pomysłtemu okazją :D Churros mają hiszpański rodowód. Jednak znane są również w USA, Francji, Portugalii, Turcji oraz w Ameryce Łacińskiej. Churros to dość długie „pałki” wykonane z ciasta przypominającego ciasto ptysiowe, które wyciska się przez tylkę w kształcie gwiazdki wprost do rozgrzanego oleju. Usmażone churros obtacza się w cukrze. Są z zewnątrz chrupiące, a w środku miękkie. Wyglądem przypominają słomkę(...)smaku? Przepyszne! :) Dla mnie zdecydowanie wystarczająca jest posypka z cukru, jeśli chodzi o poziom słodkości tego przysmaku, jednak dla spragnionych słodszych doznań polecam maczać churros np. w czekoladowym sosie. Są doskonałym dodatkiem do kawy, gorącej czekolady, czy też kakao. Przepis pochodzi z bloga „Moje wypieki” (wprowadziłam niewielkie modyfikacje). Składniki (na ok. 35 sztuk): 240 ml wody 3 duże jajka
MyCookBook.plwymaga żadnych nadzwyczajnych umiejętności kulinarnych. Polecam każdemu kto lubi serniki i tym, którzy lubią chałwę. Przepis na Boże Narodzenie, możesz również wypróbować inne pomysły jak: 1. Czekoladowe cantuccini - proste aromatyczne i bardzo czekoladowe ciasteczka. 2. Sernik Kokosowy - dla wielbicieli kokosa 3. Batony typu Snickers - przepyszne z dużą ilością karmelu 4. Makowiec na kruchym spodzie z bezą kokosową 5. Deser Jadalna(...)ciasteczka PRZEPIS NA SERNIK CHAŁWOWY SPÓD SERNIKA: - 100 g mąki pszennej - 60 masła - 40 g cukru - łyżka śmietany - 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie : Z w/w składników zagnieć ciasto, owiń folią wstaw do lodówki na 20 min. Nagrzej piekarnik do 180°C. Grzanie dół Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Wylep ciastem spód blaszki i piecz na jasnozłoty kolor
SMYKWKUCHNICzekoladowe babeczki z kremem i granatem - prezentują się równie dobrze, co smakują. Gorzka czekolada świetnie komponuje się z delikatnym kremem z twarożku, lekko cierpki granat dopełnia
Ciastkozercykorzystać ile tylko się da. Oprócz sernika, polecam Wam przygotowanie kompotu z rabarbaru (przepis na niego znajdziecie tutaj – Kompot z rabarbaru ), czy też pysznego, ucieranego ciasta (przepis – Ciasto z rabarbarem ). Sernik na zimno z musem rabarbarowym przepis na tortownicę o średnicy 23 cm Spód: 2 szklanki preparowanej pszenicy 100 g czekolady deserowej 100 g czekolady mlecznej(...)sobą. Uważaj, aby się nie przypaliły. Do miski przesyp ekspandowaną pszenicę, dodaj rozpuszczoną czekoladę. Całość wymieszaj bardzo dokładnie. Tortownicę wysmaruj masłem lub olejem kokosowym. Wyłóż na nią masę czekoladowo – pszeniczną. Rozprowadź ją równomiernie po całej powierzchni blachy, dociskając bardzo dokładnie. Gotowy spód wstaw do lodówki na ok. 30 minut. W tym czasie przygotuj masę serową. Dobrze schłodzoną śmietanę ubij
365 dni dookoła kuchnipoziomie 2 razy. Otrzymamy 3 krążki ciasta. 7. Jeden krążek ciasta włożyć z powrotem do tortownicy i zamknąć obręcz. Składniki do nasączenia wymieszać razem i 1/3 gotowego płynu nasączyć ciasto w tortownicy. Nadzienie: 8. Białą czekoladę drobno połamać i roztopić na parze lub w mikrofalówce. Następnie odstawić do przestygnięcia na około 20 minut. 9. Truskawki pokroić na kawałeczki. Żelatynę zalać(...)dodać 2-3 łyżki ubitej śmietanki i krótko, energicznie wymieszać (ale składniki nie powinny się dokładnie połączyć) i tak rozmieszaną czekoladę wlać do pozostałej śmietanki, dokładnie wymieszać. 12. Do czekoladowej śmietanki dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Do żelatyny dodać 2 łyżki masy śmietanowej i rozmieszać. Tak przygotowaną żelatynę powoli wlewać do śmietanowego kremu
Mała Cukierenkapoziomie 2 razy. Otrzymamy 3 krążki ciasta. 7. Jeden krążek ciasta włożyć z powrotem do tortownicy i zamknąć obręcz. Składniki do nasączenia wymieszać razem i 1/3 gotowego płynu nasączyć ciasto w tortownicy. Nadzienie: 8. Białą czekoladę drobno połamać i roztopić na parze lub w mikrofalówce. Następnie odstawić do przestygnięcia na około 20 minut. 9. Truskawki pokroić na kawałeczki. Żelatynę zalać(...)dodać 2-3 łyżki ubitej śmietanki i krótko, energicznie wymieszać (ale składniki nie powinny się dokładnie połączyć) i tak rozmieszaną czekoladę wlać do pozostałej śmietanki, dokładnie wymieszać. 12. Do czekoladowej śmietanki dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Do żelatyny dodać 2 łyżki masy śmietanowej i rozmieszać. Tak przygotowaną żelatynę powoli wlewać do śmietanowego kremu
Mała Cukierenkapołowy cytryny 3) czekoladowe drażetki (ok. 100 g) 4) kilka herbatników 5) 1- 2 wafelki do lodów 6) Krem czekoladowy typu nutella albo roztopiona czekolada gorzka Sposób przygotowania: 1. Przygotowujemy biszkopt: 1) Żółtka oddzielamy(...)sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli dodajemy cukier. Następnie, cały czas miksując, dodajemy żółtka, a na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. 4) Tak przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 18 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 35 minut. 2. Przygotowujemy krem michałkowy
Na kulinarnym poligoniewlewam resztę żelatyny. Do zrobienia deseru użyłam foremki małej. Dobrze jest wyłożyć taką foremkę folią spożywczą ułatwi to nam wyjęcie potem deseru. Masę wkładam przemiennie raz jasną raz czekoladową tworząc chmurki. Wstawiam na noc do lodówki. Żeby deser wyjąć z formy można też na chwilę foremkę zanurzyć w gorącej wodzie. Biszkopt: Białka ubijam na sztywno, dobrze jak mają temperaturę pokojową(...)końcu dodaję żółtka i łączę już tylko mikserem krótko. Do masy przesiewam mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mieszam delikatnie od spodu. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto. Nie ma wyjść biszkopt na całą blaszkę tylko trochę większy od deseru naszego. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół i piekę 12- 15 minut. Czekoladę gorzką rozpuszczam
wesoła kuchniaZnakomity tort ajerkoniakowy , ale tylko dla dorosłych. Masa to śmietana kremówka ze sporą ilością ajerkoniaku (tak jak lubię ) z dodatkiem żelatyny, a wierzch i boki to
Oryginalny smakWięcej wiedzy o tortach i pieczeniu na INSTAGRAMIE. Mus śliwkowy to mój słodki pomysł na jesienne torty. Mus ze śliwkami idealnie pasuje do kremu orzechowego lub
Słodki PomysłPogoda za oknem nas nie rozpieszcza, dobrze się zatem porozpieszczać samemu, tak "od środka". A czy jest coś lepszego do rozpieszczania niż delikatny mus
Moja kraina smakówWitajcie :) Czy tylko ja nie mogę się w grudniu obyć bez cynamonu? Jeżeli macie podobnie, weźcie pod uwagę upieczenie tego sernika na święta. Sernik jest mocno
Pełny talerzDziś zapraszam na przepis tylko dla dorosłych – to rzadkość na moim blogu 🙂 Sernik jest z gatunku tych cięższych deserów: bardzo sycący i zarazem mocno czekoladowy
Wiszniówka