idealnie nadaje się do krzątania po kuchni i realizacji już dawno zaplanowanych bułeczek ;) przepis znalazłam już jakiś czas temu na stronie zmiksowani . Wyszły puszyste i pyszne ;) W połączeniu z czekoladowym kremem z fasoli stanowią ŚNIADANIE IDEALNE :) Przy okazji tego posta chciałabym Wam przypomniać o konkursie, o którym już kiedyś pisałam na blogu: To już ostatni tydzień konkursu żywieniowego firmy Nestlé(...)jajko 1 łyżka otrębów pszennych firmy Kupiec 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia mak do posypania opcjonalnie aromat maślany Sposób przygotowania: Wszystkie składniki (oprócz maku mieszamy) gotowe ciasto przekładamy do silikonowych papilotek na muffinki (lub jeśli mamy formy na bułki) górę bułek posypujemy makiem pieczemy w temp. 160 stopni przez około 10-15 minut SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPostanowiłam dzisiaj upiec ciasto i tak też zrobiłam. W smaku jest bardzo dobre, gorzej z prezentacją :( Jednak stwierdziłam, że wkleję go na bloga z tego względu, że nie jestem profesjonalistką (im chyba też zdarzają się porażki) tylko amatorką. I dlatego też dzisiaj dodałam nowy dział a mianowicie moje porażki kulinarne ;) Składniki: biszkopt(...)mąki 60g cukru 2 łyżeczki budyniu czekoladowego 1 łyżeczka kakao 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia rolada: 5 jajek 1/4 szklanki
Amatorka kuchennakakao 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia Dodatkowo: 300 g gęstego dżemu albo marmolady morelowej 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny (lub mniej, lub wcale) 200 g marcepanu Polewa czekoladowa: 200 g czekolady deserowej 100 g czekolady gorzkiej 3 łyżki oleju Spód z piernika 1. Masło cukier i miód rozpuszczamy w garnuszku, a następnie odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. 2. Mąkę(...)kakao, wbijamy do tego jajko oraz powoli dolewamy miód z masłem i cukrem, mieszamy do połączenia się składników. Blaszkę 23 x 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i rozprowadzamy ciasto po dnie blaszki (będzie go mało, ale tak ma być) Spód pieczemy w 180 stop przez około 15-20 minut Po upieczeniu od razu odrywamy papier i odstawiamy do całkowitego
Gotowanie...to proste !Lecimy z drugą recenzją wegańskich czekolad Las Vegan’s. Pierwszą możecie przeczytać „czekolada kokosowa / z płatkami owsianymi” , a tym razem przedstawiamy Wam tabliczkę gorzką z
Candy PandasDzisiaj chciałbym zaprosić Was na wpis nieco bardziej techniczny. W ostatnich tygodniach publikowałem na blogu przepisy przygotowane z użyciem piekarnika parowego GOTIE GPP-400 BAKEandSTEAM. Jeśli
Pogotujmy.plDzisiaj chciałbym zaprosić Was na wpis nieco bardziej techniczny. W ostatnich tygodniach publikowałem na blogu przepisy przygotowane z użyciem piekarnika parowego GOTIE GPP-400 BAKEandSTEAM. Jeśli
Pogotujmy.plchłopczyk jest już poważnym mężczyzną. Życzenie było takie aby był czekoladowy z solonym karmelem. Tort o średnicy 20 cm. Przełożony kremem z orzeszków ziemnych i kremem czekoladowym (ganache) a przełamany jest porzeczkową galaretką. Drip z solonego karmelu. Polecam Wam. Jest słodki, orzechowy, z solonymi orzeszkami. Praca przy tym torcie była czystą przyjemnością i fantastyczną zabawą(...)patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić na cztery części. Krem z masła orzechowego i mascarpone 250 g mascarpone 200 g masła orzechowego (użyłam z kawałkami orzechów) opcjonalnie łyżka cukru pudru Masło orzechowe wymieszać z mascarpone i jeśli będzie potrzeba dosłodzić. Czekoladowy krem (ganache
Piekarz-Kucharz-GarkotłukDzisiaj zapraszam na babeczki, które robiłam w Sylwestra. Karnawał w pełni, a takie małe słodkości idealnie pasuja na karnawałowe przyjęcia z przyjaciólmi. To zresztą moje ulubione
Gosia gotujedodajemy po 1 żółtku, a gdy składniki się połączą dodajemy masę kakaową, miksujemy przez chwilę. Następnie do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (21x28cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut. Po przestudzeniu kroimy na dwa blaty. Dwie łyżeczki żelatyny(...)ciemny krem czekoladowy rozprowadzamy na jednym z biszkoptowych blatów. Na kremie rozkładamy okrągłe biszkopty (można je wcześniej delikatnie nasączyć osłodzoną kawą). Odstawiamy do lodówki do stężenia. Przygotowujemy krem jasny postępując dokładnie według opisanych wyżej wskazówek. Jasny krem rozprowadzamy na biszkoptach. Przykrywamy pozostałym blatem biszkoptowym. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z dodatkiem śmietanki. Rozprowadzamy polewę na wierzchu ciasta. Wstawiamy
Smaki Na Talerzunależą do naszych ulubionych słodkości prawie wcale nie goszczą na naszym stole. Jeśli już coś robię to raczej z delikatną korzenną nutką, którą jeszcze staram się złagodzić dodatkiem polewy czekoladowej. Te proste i szybkie pierniczki bakaliowe są dla nas idealne. Miękkie, nie są suche i z lekką nutką piernika. składniki: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich(...)Ciasto jest gęste i lepkie ale takie powinno być. Dużą blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ręce zwilżyć wodą i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczyć i ułożyć w odstępach na przygotowanej blaszce. Blaszkę wstawić do nagrzanego na 175 C piekarnika i piec ok 12-15 minut, funkcja termoobieg. Po wystudzeniu można polukrować lub polać polewą czekoladową
Monia miesza i gotujezdjęciu. Ja udekorowałam swoje ciasto opłatkami na tort. Używałam ich po raz pierwszy, ale polecam każdemu, kto nie ma czasu ani ochoty na dekoracje. Tak naprawdę możecie go jednak dowolnie udekorować, używając rękawa cukierniczego i kremu, czekoladek czy cukrowych figurek. Tort z Nutellą i brzoskwiniami na pewno posmakuje każdemu, polecam, smacznego:) Polecam też ciasto tortowe Balladyna:) Przepis na tort(...)nasączenia biszkoptu), cukier puder, do smaku puszka brzoskwiń (ok. 800 g) 2 opakowania galaretki pomarańczowej (70 g każda), ok. 300 g herbatników, ok. 175 g Nutelli lub innego kremu czekoladowego, 750 g mascarpone, 750 g śmietanki 36%, cukier puder do smaku, szczypta mielonej wanilii Dzień wcześniej upiec biszkopt: j ajka ubić z cukrem na jasną, gęstą, puszystą masę
Lekcje w kuchniOpis Wafelki czekoladowe : Wafelki czekoladowe są zawsze wspomnieniem mojego dzieciństwa. Zawsze uwielbiałam przygotowywać je w domowym zaciszu razem z moją babcią. Do dnia dzisiejszego uwielbiam wracać do tego przepisu. Wafle czekoladowe często potocznie nazywane są andrutami czy pischingery. Przygotowanie takich wafelków w domu są dużo lepsze niż te, które możemy kupić w sklepie. Zazwyczaj to od nas zależy jakich składników(...)mniejszą ilością cukru czy też z zamiennikiem cukru. Są proste i ekspresowe do przygotowania. Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta bez pieczenia . Składniki: 1 opakowanie wafli (ok. 6 sztuk) 100 g cukru 2 łyżki kakao 250 g margaryny 8 łyżek wody 6 łyżek mleka w proszku Opis przygotowania: Do rondelka dodajemy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneostatnio torcik w wersji piernikowej. Nie użyłam bananów lecz startych jabłek. Do dekoracji użyłam owoców. Wersja bardzo smaczna i ładna - zobaczcie sami! Świąteczny piernikowy tort Koliber Składniki na ciasto: 1/2 szklanki cukru 3 łyżki miodu 3 jajka 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka ananasa posiekanego w drobną kostkę 1 szklanka startych w łezkę jabłek(...)włoskich Krem: 200 g masła 100 g cukru pudru około 500 g twarożku śmietankowego 1 galaretka cytrynowa 1 łyżka ekstraktu z wanilii Dodatkowo na orzechy w karmelu: płatki czekoladowe owoce rodzynki brazylijskiej, kiwi orzechy podprażone na suchej patelni Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą do miski. Do drugiej miski dodaj cukier i jaja - zmiksuj wszystko
Gotuj Sam!zimnego masła 1 żółtko polewa czekoladowa: 150 g czekolady mlecznej 75 g ciemnej czekolady (75%) 75 ml śmietany kremówki (38%) lukier: 30 g białka 150 g cukru pudru Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać ze skórką cytrynową i cynamonem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić żółtko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeproszek do pieczenia. Całość zmiksować. Do osobnej miski wlać pozostałe 70 ml mleka, dodać kakao, cynamon i przelać połowę ciasta. Zmiksować. Do formy nakładać kolejno warstwę waniliową, a następnie warstwę kakaowo-cynamonową, aż do wyczerpania obu rodzajów ciasta. Tak przygotowane ciasto włożyć do piekarnika i piec 50 minut. Po tym czasie wyciągnąć babkę z piekarnika. Zostawić na 3 minuty(...)czym delikatnie wyciągnąć ją z formy i przełożyć do ostudzenia na kratkę. Babkę podawać posypaną cukrem pudrem lub polaną polewą czekoladową
Passions hobbies life