ciasto czekoladowe - 21638 przepisów (strona:956/1443)

CIASTKA M&M's 140

sprawią problemu nawet dzieciom. Nie trzeba w dodatku pamiętać o wcześniejszym wyjęciu masła i jajek z lodówki.  Sprawdzą się na szkolne i przedszkolne eventy.  Podczas pieczenia ciasto mocno rozpływa się na boki, tak ma być.  Ciastka wyciągamy z piekarnika, gdy są jeszcze miękkie w środku - zastygną po ostudzeniu. SKŁADNIKI / 10 sztuk 70 g (1/3 szklanki) brązowego cukru(...)białego cukru 100 g masła 170 g (pełna szklanka z "lekką górką") mąki  1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 1/3 szklanki czekoladowych drażetek m&m's + garść drażetek do dekoracji WYKONANIE Masło rozpuszczamy w rondelku z cukrem białym i brązowym (na małym ogniu). Odstawiamy na bok, studzimy i dodajemy jajko. Mieszamy

cool and minty
DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI Z POWIDŁAMI WĘGIERKOWYMI 109

zapraszam po przepis na smacznie drożdżowe ślimaczki, u mnie z powidłami węgierkowymi ale tak naprawdę możecie je posmarować tym na co macie ochotę, np. dżemem truskawkowym, marmoladą czy masłem czekoladowym. Takie ciasteczka są świetne do kawki czy herbatki, albo z ciepłym mlekiem na chłodne już wieczory :) W przepisie wykorzystałam powidła węgierkowe od  Dagoma . Składniki na około 30 ślimaczków(...)mąki, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce aby zaczyn zaczął pracować (u mnie było to około 15 minut). Następnie do zaczynu dodać pozostałe składniki (prócz powideł), dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć ponownie ścierką i odstawić na około 1 godzinę. Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką i dobrze wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość około

Zrób to smacznie
Tort orzechowy - dla diabetyków :) 527

orzechów włoskich 10 g żelatyny Posypka czekoladowo-orzechowa: 100 g orzechów włoskich 200 g gorzkiej czekolady SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy porcjami ksylitol ciągle ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Na koniec dodajemy mąkę amarantusową - mieszamy już łyżką. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko(...)napęczniała. Następnie dolewamy odrobinę wody i na małym ogniu rozpuszczamy żelatynę. Mieszamy rozpuszczoną żelatynę z odrobiną masy orzechowej, po czym przelewamy całość do masy orzechowej. Dokładnie mieszamy. Posypka czekoladowo-orzechowa: Do kielicha blendera przekładamy orzechy i czekoladę połamaną na mniejsze kawałki. Dokładnie miksujemy, do czasu, aż powstanie posypka. TORT ORZECHOWY: Biszkopt przekrawamy na 2 blaty: najlepiej długim nożem z ząbkami

W kuchni Katie
Pan d'arancio - Włoska babka pomarańczowa 62

takiemu dodatkowi otrzymujemy ciasto wilgotne, cięższe niż klasyczna babka piaskowa, słodkie a jednocześnie wytrawne pomarańczową goryczką.  Zapewniam, że kiedy poczujecie aromat, rozchodzący się podczas pieczenia, aromat nieporównywalny z żadnymi cukierniczymi syntetykami, zrozumiecie co mnie w tym przepisie zauroczyło. 😘 A tak na marginesie, jako ciekawostkę dodam, że w swojej najbardziej pierwotnej postaci, ciasto to było ciastem… śliwkowym  A teraz(...)czekoladowych 1-2 łyżeczki konfitury pomarańczowej do glazurowania Wykonanie: pomarańcze myjemy, tniemy na kawałki, łącznie ze skórką oraz, jeśli jest taka potrzeba usuwamy nasiona; pokrojone pomarańcze wrzucamy do malaksera i blendujemy na pulpę. Kawałki skórki będą wciąż wyczuwalne; zblendowane pomarańcze łączymy z „mokrymi” składnikami, mieszamy a następnie dodajemy „suche”. Mieszamy do połączenia (bardzo polecam tzw. „mieszadło duńskie” – rewelacyjny wynalazek); ciasto

Pasta Po Polsku
Czekoladowo-orzechowy torcik z mikrofalówki (babeczka z kubeczka) 123

przydałby się choć jeden kawałek ciasta... Też u Was tak bywa lub podobnie? Zawsze twierdzę, że nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło.. i z każdej sytuacji jest jakieś rozwiązanie. Już Wam prezentowałam murzynka z mikrofalówki ( klik ), a to kolejne ciastko, które jest tego dowodem! Naprawdę zachwyca smakiem, jest mocno czekoladowo-orzechowe, wilgotne i bardzo puszyste(...)Dodatkowo:  krem/bita śmietana do przełożenia (**)  Jajko wbić do miseczki i roztrzepać za pomocą widelca.  Dodać olej z mlekiem - całość dokładnie połączyć.  Następnie energicznie wmieszać krem czekoladowo-orzechowy.   Później należy wsypać cukier, mąkę, proszek do pieczenia i kakao, a na końcu orzechy.  Wszystko porządnie wymieszać i przełożyć do filiżanki/kubeczka/kokilki nadającej się do użytku

Di gotuje
3 bit po mojemu 103

przed nami weekend to przepis na pyszne ciasto do kawy będzie idealny. Ja mam dla Was właśnie 3 bit w mojej wersji. Na spodzie biszkopt, żeby ciasto było bardziej stabilne, dwa rodzaje herbatników i dżem porzeczkowy, który sprawia, że nie jest ono takie słodkie. Cukru też nie dawałam za dużo. Ciasto proste, szybkie w przygotowaniu i smakuje rewelacyjnie. Polecam(...)wieloziarniste słoiczek dżemu porzeczkowego Polewa czekoladowa: 70 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka masła 50 ml śmietanki 30% Biszkopt: 1. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, miksujemy aż się rozpuści. 2. Następnie dodajemy po jednym żółtku i olej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ciasta. Mieszamy, lub miksujemy na najniższych

kruche babeczki
Babeczki mango z kremem kokosowym 29

schłodzonego kremu kokosowego Kara  1 łyżeczka cukru pudru ozdoby: cukrowa posypka, czekoladowe jajeczka itp. Przesianą mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. W drugiej misie łączymy ze sobą pulpę mango, jajka, cukier i olej. Sypkie składniki wsypujemy do mokrych i mieszamy aż ciasto będzie jednolite. Ciasto nakładamy łyżką do foremek na babeczki (najlepiej silikonowych) do 3/4 ich wysokości

Delicious Place
Babka budyniowa o smaku bananowym 52

pudrem.  Ostudzoną babkę przechowuję w plastikowym, zamykanym pojemniku na ciasto, utrzymuje świeżość nawet do 4 dni. Smacznego :)      Poniżej podam jeszcze kilka moich przepisów na babki ( wystarczy kliknąć w tytuł a ukaże się przepis ) zapraszam :   Babka kokosowa klik     Babka bananowa z polewą czekoladową klik     Babka cytrynowa klik   Kolorowa babka trójsmakowa

Kuchnia z widokiem na ogród
Babka marmurkowa 43

olejek pomarańczowy. ? Połowę ciasta wlać do wysmarowanej masłem formy na babkę. ? Do reszty ciasta dodać kakao, wymieszać i położyć kupkami na wierzchu białego ciasta. ? Przemieszać delikatnie obie masy łyżką. ? Piec 30minut w nagrzanym piekarniku do 160 st.C. ? Sprawdzić patyczkiem, jeśli mokry to jeszcze dopiec 10 minut. ? Dekorować według uzania. U mnie biały lukier i groszki czekoladowe. Lukier: ? 1 szklanka cukru

To co kocham
Sernik bez spodu z mascarpone 72

tortownicy i upiec - najtrudniejszą częścią jest tylko czekanie, aż nasz sernik bez ciasta schłodzi się odpowiednio w lodówce :) Nasz wilgotny i puszysty sernik bez spodu nie urośnie bardzo wysoki, ale jest za to pyszny, szybki i banalnie prosty w przygotowaniu. Ja wykończyłam go polewą czekoladową, ale jeśli nie przepadacie za czekoladą z serem, możecie go udekorować owocową frużeliną (wiśniową, malinową

Lekcje w kuchni
babka górnicza + film krok po kroku 80

kakao i wlewamy w dwóch turach mleko. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy. Pieczemy w ok. 170 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 40 -50 min. Wystudzoną babkę oprószamy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową i obsypujemy płatkami migdałowymi. składniki na polewę: 60 g masła 3 łyżki wody

Domowy Smak Jedzenia
Rosół wegański (keto, low carb) 98

więcej wegańskich przepisów Kotlety z buraka Boczniaki ala strogonow Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Makaron w sosie szpinakowym Boczniaki w mięsnej marynacie Chaczapuri ze szpinakiem Sałatka z buraków A może wegańskie słodkości? Wegańskie ciasteczka orzechowe Michałki bez cukru Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Chałwa domowa bez cukru Wegańskie ciasteczka cynamonowe Kulki mocy daktylowo-orzechowe Krem daktylowo

WegePrzepis
Sernik jagodowy bez pieczenia -szybki przepis 92

fixu, jeszcze chwilkę miksujemy .Śmietankę przełożyłam do rękawa cukierniczego i wycisnęłam na wierzchu ciasta różyczki.Po wierzchu jeszcze posypałam jagodami które odłożyłam na początku. Smacznego!!! Zapraszam również na inne moje serniki na zimno: Sernik na zimno z jogurtów greckich i mascarpone Sernik straciatella z polewą czekoladową Egzotyczny przekładaniec - sernik na zimno Sernik na zimno o smaku mango Sernik na zimno

Swojskie jedzonko
Deser owocowy z bezą 96

zachwycił? Swoją prostotą i smakiem. Na upalne dni jest nie zastąpiony. Lepszy od ciasta i lodów. Przygotowuje się z dodatkiem mrożonych owoców. Mogą być tak naprawdę różne, jadłam z malinami i białą bezą, było pyszne:)) Postanowiłam trochę pozmieniać i sprawdzić jak smakuje. Moja beza była czekoladowa a maliny zastąpiłam borówkami. Efekt był, bo deser zniknął natychmiast:)) Myślę, że doskonale sprawdzą

gotuj ze mną
KREM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ 247

Krem z białą czekoladą do tortu i ciasta. Prosty i pyszny krem z białej czekolady to idealny krem do owoców np. malin, porzeczek lub jagód. Krem z białą czekoladą i mascarpone zrobiłam do tortu urodzinowego. Polecam również klasyczny krem czekoladowy do tortu. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Składniki na 1 blat biszkoptu o śr 16 cm: 150 ml śmietanki kremówki

Słodki Pomysł
Szybki piernik przekładany 116

Szybki i prosty w przygotowaniu piernik. Ciasto nie wymaga leżakowania, więc można go zrobić na tak zwaną ostatnią chwilę. Mięciutki i wilgotny, przełożony powidłami śliwkowymi lub nutellą śliwkową (czyli powidłami z dodatkiem kakao), a z wierzchu oblany polewą czekoladową. Bez problemu daje się kroić nawet niezbyt ostrym nożem ;-) Czytaj dalej

Arabeska waniliowa
Placuszki na maślance 166

mieszamy krótko do połączenia się składników. 2. Rozgrzewamy olej. Nakładamy po 1 łyżce ciasta i smażymy z obu stron na małym ogniu. Placuszki można smaży na suchej patelni lub z odrobiną oleju. 3. Podawać wedle uznania - z cukrem pudrem, dżemem, miodem, świeżymi owocami, polane sosem czekoladowym - u nas akurat były jabłka prażone z galaretką KLIK ;-) Placuszki są smaczne zarówno

Kuchnia domowa Ani
Najlepsze czekoladowe babeczki 167

miseczki i roztrzepujemy lekko z cukrem i szczyptą soli. Dolewamy partiami przestudzoną czekoladową masę mieszając energicznie, aby jajka się nie ścięły. Dosypujemy mąkę i proszek i mieszamy tylko do połączenia składników. Na końcu dodajemy śmietanę i szybko krótko mieszamy. Składniki mają się jedynie połączyć. Ciasto powinno być dość gęste. Foremki do babeczek smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Jeśli używamy silikonowych

Kuchnia od dwojga
Przepisy na Andrzejki 149

Pora zaprezentować Wam moje pomysły na tegoroczne Andrzejkowe Party! Czy jesteście gotowi? Zaczynamy! Ciasto na pizzę Kule z bananem i suszonymi śliwkami Kulki mocy z masłem orzechowym, chia i płatkami owsianymi Sałatka jajeczna Sałatka jajeczna z kukurydzą i oliwkami Hummus Hummus z suszonymi pomidorami Mus czekoladowy z awokado Mus czekoladowy z aquafaby Mus czekoladowy z mascarpone Proziaki Mus czekoladowy

Moja smaczna kuchnia
Sernik kajmakowy na ciasteczkowym spodzie z malinami 185

stopni i pieczemy jeszcze 60 minut. Po tym czasie wyłączmy piekarnik ale ciasto zostawiamy w nim jeszcze na pół godziny. Następnie otwieramy drzwiczki i całkowicie studzimy sernik. Ostudzony trzymamy w lodówce. Na wierzch użyłam frużeliny malinowej . Możecie również położyć świeże owoce lub przygotować polewę czekoladową. Z foremki wykroiłam 24 porcje. Jedna to 240 kcal (bez frużeliny) Prosty sernik z kajmakiem

Relaxtime
Racuchy z jabłkami z nutą pomarańczy 134

racuchów posypałam cukrem pudrem, ale możemy również polać je sokiem, dżemem lub polewą czekoladową, w każdej wersji są genialne 😋  Racuchy najczęściej robi się na deser, ale jestem pożeraczem wszystkiego co słodkie i mogłabym jeść na okrągło słodkie przysmaki... Smacznie pozdrawiam i zapraszam na przepis! Składniki: ciasto: mąka pszenna 1,5 szklanki, mleko 1,5 szklanki, jajko 1 szt, drożdże

kulinarne odsłony pati
Babeczki cytrynowo-majonezowe do koszyczka wielkanocnego 111

proszku . Jest to produkt profesjonalny o intensywnym smaku i zapachu. Idealny do kremów, ciast, lukrów plastycznych oraz lodów i deserów. Polecam jego zakup w Cukieterii , bo naprawdę sprawdza się doskonale, a niewiele kosztuje. Zamiast aromatu możecie użyć soku i skórki cytrynowej. Aromat , posypka cukrowa i czekoladowa oraz baranki i kamyki do nabycia są w Cukieterii

Di gotuje
mazurek włoski wg s. Anastazji 213

czas miksując. Do ubitej bezy dodajemy posiekane orzechy i delikatnie mieszamy. Na upieczonym cieście rozsmarowujemy powidło śliwkowe, a następnie bezę z orzechami. Całość pieczemy przez ok 40 min. Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez ok. 20 min. Całość możemy delikatnie polać polewą czekoladową

Domowy Smak Jedzenia
babeczka z krówkami 177

wymieszać łyżką. Foremkę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto i piec w 180*C około 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu odczekać na chwilę i wyjąć z foremki, wystudzić. Wierzch posmarować kajmakiem i posypać orzechami. Można też polać polewą czekoladową

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Wafelkowa symfonia lodowa 208

trzcinowego cukru brązowego 2 łyżki wody 3 wafelki  mleczne Lusette Sos czekoladowo-jeżynowy 10 dag gorzkiej czekolady ½ szklanki mrożonych jeżyn ¼ szklanki wody 150 ml śmietanki kremowej 2 łyżki cukru pudru 1 wafelek  mleczny Lusette Sposób przygotowania: Orzechy w karmelu:  Orzechy rozdrabniam wałkiem do ciasta , przesypuję na suchą patelnię i prażę. W rondelku zagotowuję wodę z cukrem mieszam

Wanilia i Kardamon
Ciasto Izaura 933

budyń bez cukru). Wszystko dokładnie wymieszać na gładką masę. Masę serowa wylać na ciasto, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170°C i piec przez 1 godzinę. Pu upieczeniu, wyjąć z piekarnika, wystudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z masłem. Polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Kuchnia Polska na słodko! – warsztaty z Lidlem 224

wyszło przepysznie! Warto zbierać te znaczki, żeby ją zdobyć:) Na początek przygotowaliśmy ucierane ciasto z jabłkami i kruszonka, szybkie, łatwe i pyszne. Następnie zrobiliśmy pyszne oponki serowe, chyba wszystko smażone na głębokim tłuszczu jest obłędne:) Później zabraliśmy się piernika z powidłami w marcepanie i glazurze czekoladowej, pychota! Warsztaty były bardzo przyjemne, mistrzem wypieków nie jestem, więc chłonęłam wiedzę jak gąbka

karmelowy
Babka marmurkowa 105

dodać kakao, wymieszać i położyć kupkami na wierzchu białego ciasta. • Przemieszać delikatnie obie masy łyżką. • Piec 30minut w nagrzanym piekarniku do 160 st.C. • Sprawdzić patyczkiem, jeśli mokry to jeszcze dopiec 10 minut. • Dekorować według uzania. U mnie biały lukier i groszki czekoladowe. Lukier: • 1 szklanka cukru pudru • 2 łyżki soku z cytryny

To co kocham
DYNIOWE SERNIKOBROWNIE Z MUSEM ŚLIWKOWYM 418

wlewamy roztopioną czekoladę z masłem. Na koniec wprost do miski z masą jajeczno-czekoladową przesiewamy mąkę i dodajemy zmielone orzechy. Delikatnie i krótko mieszamy. Powstałą masę wylewamy do przygotowanej formy i pieczemy 8 minut, lub do momentu, gdy na wierzchu utworzy się cieniutka skorupka, a ciasto lekko urośnie. Wyjmujemy na blat. MASA SEROWO-DYNIOWA : Twaróg dokładnie rozmiksowujemy w malakserze. Dodajemy

cool and minty
Tort makowy z masą budyniową 232

paterę, zapnij obręcz tortownicy i wyłóż połowę masy budyniowej. Przykryj drugim blatem ciasta i wyłóż resztę masy (do 2 części dodałam 1 łyżkę kakao), przykryj ostatnim blatem. Schłódź w lodówce. Po około 2 godzinach ściągnij obręcz tortownicy i ozdób według uznania :)   u mnie polewa czekoladowa i maczek o smaku truskawkowym DECORADA. Smacznego

Kulinarna (nie)codzienność
Babka na oleju babci Basi 188

Innym sposobem na wypiek ; jest obserwacja czy brzegi już odeszły od formy, wtedy ciasto jest wypieczone. Lepiej dłużej potrzymać w piekarniku, aniżeli za krótko. Jedną białą babkę polałam lukrem cytrynowym : 1,5 szklanki cukru pudru, sok z jednej cytryny, Drugą babkę z kakao posmarowałam polewą czekoladową : 50 ml śmietany kremówki rozgrzałam zdjęłam z ognia i włożyłam w kawałkach czekoladę gorzką

Pysznosci Babci Basi
Sernik pierniczkowy nie tylko na Święta 161

się od talerzyków... W pewnym momencie nawet zaczęłam żałować, że nie przygotowałam tego ciasta w większej formie! Bo co to te osiemnaście centymetrów dla całej bandy łakomczuchów...? Sernik z tonką, żurawiną i pierniczkową kruszonką Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 130 g pierniczków czekoladowych 40 g masła masa serowa: 600 g serka kremowego 85 g mleka skondensowanego słodzonego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Piernik z jabłkami na bogato 172

kostkę. Rodzynki, śliwki i daktyle obtoczyć w mące i dodać do ciasta, wymieszać.  Na końcu dodawać po trochu rozpuszczoną gotującą margarynę. Po wymieszaniu przełożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blachy. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu  polać polewą czekoladową (śmietankę zagotować, dodać czekoladę i rozpuścić). https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4

talerz przyjemności
Świąteczne smakołyki 135

szczególnie pierniczków, ale też innych pysznych ciastek i ciast. Poniżej przygotowałam dla Was listę wszystkich świątecznych cudeniek, które przez ostatnie lata gościły na naszym stole, wszystkie pyszne i godne uwagi!     Pierniczki najlepsze na świecie!     Zimtsterne         Ciasteczka cynamonowe Brunsli   Milanais Crinkles     Czekoladowe serduszka       Cranberry Noël

Przepysznik - BLW i nie tylko
Puszyste ciasto z jabłkami 122

jęczmienia. Dzięki prażeniu ma specyficzny zapach, smak i kolor. Oto przepis na puszyste ciasto z kukurydzianego gofio z jabłkami i płatkami czekolady. Składniki 150 g gofio (lub mąki pełnoziarnistej, orkiszowej, owsianej) 200 ml mleka 3 jabłka 1 jajko 2 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka płatków czekoladowych 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 1 płaska łyżeczka proszku

My Chcemy Jeść