być w temperaturze pokojowej masło roztapiamy w rondlu, ściągamy z gazu i dodajemy posiekaną gorzką czekoladę, zostawiamy ją na 2-3 minuty, następnie całość mieszamy aż uzyskamy gładką masę czekoladowo- maślaną , odstawiamy do lekkiego przestudzenia w misce mieszamy ze sobą jajka, ekstrakt z wanilii, cukier, rozpuszczoną kawę oraz likier kawowy, następnie dodajemy roztopioną czekoladę, mieszamy , na koniec dodajemy mąkę(...)mieszamy masę przekładamy do formy (17x27cm) wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC do "suchego" patyczka tzn. może być oblepiony ciastem ale nie może być na nim widać śladów surowego ciasta. Źródło: http://www.mojewypieki.com/post/kawowe-brownies
Słodkie zapomnienieefekt wow murowany. W przygotowaniu tych pomagały mi małe rączki moich dzieciaków, więc są tym bardziej wyjątkowe i słodkie. Do tego zabawne dzięki zielonej, ,,Shrekowej” barwie i czekoladowym jajeczkom, które magicznie znikały w buziach niż ozdabiały wierzch babeczek. Składniki (na 12 muffinek): około 2/3 szklanki rozmrożonego szpinaku – wychodzi około 5 ,,brykietów” 2 jajka 1/2 szklanki oleju(...)szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Na krem: 250ml dobrze schłodzonej kremówki 250g serka mascarpone łyżka cukru pudru lub do smaku łyżeczka esencji waniliowej Do dekoracji: czekoladowe jajeczka w kolorowej oblewie Nagrzewamy piekarnik na 180° stopni. Formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Szpinak, razem z wodą po rozpuszczeniu, blendujemy na jednolitą masę. Odstawiamy
Smaczna Stronaduża łyżka 1 łyżka spirytusu salicylowego bądź wódki czystej niesmakowej szczypta soli szklanka oleju rzepakowego cukier puder, bądź inne dodatki do posypania pączków ewentualne nadzienie do pączków np. krem czekoladowy, marmolada owocowa Z podanych składników wykonany około 20 sztuk pączków, jeśli chcemy zwiększyć ilość dwukrotnie wszystkie składniki należy zwiększyć dwukrotnie, można zmieszać wszystko na raz. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pączki(...)masa. Do ciasta przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać spirytus bądź wódki oraz szczyptę soli. Ponownie zmiksować do otrzymania jednolitej masy. Ciasto na pączki ma dosyć kleistą konsystencje, nie jest mocno zwarte. Najłatwiej będzie je formować, jeśli ręce oblepimy odrobiną oleju. Tak przygotowanymi dłońmi wyciągać kawałek ciasta i formować kulkę wielkości mniej więcej orzecha włoskiego, ciasto w trakcie
To Musisz Wiedziećdajemy sobie po równo. Dlatego nasza przyjaźń przetrwała tyle lat i tak wiele dzielących nas kilometrów. Z okazji Światowego Dnia Pieczenia z Kasią, który obchodzimy 21. maja, upiekłam mocno czekoladowy tort z prażonymi włoskimi orzechami. Upiekłam go właśnie dla Grażyny, mojej przyjaciółki. Nie jest ona łasuchem, ale czasami lubi zjeść coś dobrego. Mieszkamy dość daleko od siebie i kiedy się(...)cenne chwile. Wiemy, co druga lubi i czym można sprawić radość. Ten tort nie jest bardzo słodki, więc na pewno będzie smakował mojej przyjaciółce. To ciasto smakuje prawdziwą, dobrą czekoladą. Tak dobrą, jak dobra jest nasza przyjaźń. Okazujcie swoim najbliższym, że są dla Was ważni. Światowy Dzień Pieczenia z Kasią to dobra okazja, aby coś pysznego upiec 😊 a jak już
Codzienna kuchnia niecodziennasoku z cytrynek Eterno 1 łyżka likieru cytrynowego 3 śmietany fix Do dekoracji : żółta posypka waflowa Sempre kulki karmelowo kakaowe Sempre storczyki małe Sempre serduszka czekoladowe Do nasączenia : 4 łyżki przegotowanej wody 1 łyżka słodkiego soku z cytrynek Tortownica o średnicy 20 cm Wykonanie : Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym(...)jednym żółtku, wodę, startą sparzoną cytrynę,1 łyżkę soku z cytrynek,mąkę tortową,mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.Wszystko delikatnie wymieszać. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor do suchego patyczka. Zimny biszkopt przeciąć na pół i nasączyć obydwa blaty ciasta wodą z sokiem z cytrynek. Śmietanę ubić z cukrem pudrem
Sama słodycz i szczypta chilinadzieniem serowym lub ziołowym. Pokochałam te serowe pierożki, śnię o nich po nocach. 9. Makaronia sizouma - kreteński krótki makaron podawany z serem i masłem 10. Tourta Kritiki - wielkanocne kreteńskie ciasto z mięsem 11. Gamopilafo - kreteńskie danie z ryżu i sera 12. Staka - tradycyjny produkt mleczny, wytwarzany przez solenie i gotowanie tłustej warstwy świeżego lub gotowanego mleka owczego/koziego. Po kilku(...)zjeść śniadanie na słodko to jest to IDEALNE miejsce właśnie na nie. W lokalu macie do wyboru przeróżne ciasta, bougatsę, sfakian pie, szejki, od groma różnych kaw. Obsługa jest wręcz na medal - wszystko "chodzi jak w zegarku". Bardzo polecam spróbować ciasto Bizantine. Raki - lokalny alkohol / bimber wytwarzany z resztek winogron. (Po lewej Kazoual, po prawej Philosophies ) Taverna
CzarnawisienkaWitam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na pyszne domowe ciasteczka a`la oreo. Ciastka są bardzo smaczne, proste w przygotowaniu i mocno czekoladowe :). Do przygotowania ciastek będziemy potrzebowali: Z podanej porcji wyjdzie około 45 ciastek, użyłam foremki o średnicy około 4 cm 200 g mąki pszennej (do typu 550) 120 g masła o temperaturze pokojowej (miękkie) 80 g cukru pudru(...)łyżeczki proszku do pieczenia na nadzienie: 200 g białej czekolady 4 łyżki śmietanki 30% lub 36% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Ciastka oreo Przygotowanie ciasta – ciasto możemy przygotować ręcznie lub robotem: Do miski wsypuję mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i delikatnie mieszam dłonią, tak żeby składniki dokładnie się wymieszały. Następnie dodaję jajko, masło i wyrabiam
Uwaga Babcia Gotujelubimy najbardziej. Jakie są Twoje ulubione propozycje śniadaniowe? Jeśli lubisz dania na słodko, z pewnością przekona Cię taka opcja jak naleśniki z kremem Nutella i orzechami laskowymi ! Aby przygotować ciasto na naleśniki, połącz ze sobą 250 g mąki, 3 jajka, 15 dkg masła i 250 ml mleka. Usmaż naleśniki na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni. Gotowe naleśniki posmaruj kremem Nutella(...)laskowymi – możesz też wybrać inne orzechy. A jak wygląda śniadanie w innych krajach? Francja Z francuskim śniadaniem nierozerwalnie kojarzą się słynne croissanty, czyli charakterystyczne rogaliki – obecnie zazwyczaj wypełnione nadzieniem czekoladowym, ale nie tylko. Francja to jednak nie tylko słodkie croissanty. To także m.in. przepyszne, chrupiące bagietki i maślane brioszki. Francuzi uwielbiają pieczywo i nie można się dziwić, bowiem we francuskim
Codogaracukru. Składniki wymieszaj. Rozczyn odstaw na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Do dzieży robota wlej rozczyn. Dodaj masło, jajka, mąkę i cukier. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Z gotowego ciasta formuj małe bułeczki. Oprusz je maką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmaruj rozbełtanym białkiem. Piecz je w 180 stopniach przez 20 minut. Zobacz także filmik jak Tomek(...)kroku te pyszności. źródło: kuchniaplus.pl Moje uwagi: Przyznaję, zabrakło mi od razu w przepisie soli. Bo odpowiednia ilość soli podnosi właściwy smak składników / produktów - dlatego np. cukiernicy do czekoladowych deserów dodają odrobinę soli. Dlatego wg mnie lepiej jeszcze dodać 1 płaską łyżeczkę soli po wyrośnięciu rozczynu. Dodatkowo warto przypomnieć aby mleko miało mniej niż 40 stopni Celsjusza - inaczej zabijemy drożdże
Right Behind The KitchenTort, to bez wątpienia ciasto, które kojarzy się z urodzinami. Ale czy tylko? Zdecydowanie nie. Ten słodki, wyjątkowy wypiek towarzyszy nam przy każdej wyjątkowej uroczystości. Czy jest to roczek naszego dziecka, komunia, chrzciny czy też ślub. Oj, pamiętam swój ślubny tort Był pyszny i naprawdę piękny. Dokładnie taki jaki chciałam mieć. Do tej pory mam z niego figurkę(...)można zamawiać ciasta z dostawą i ktoś to za mnie pięknie wykona. A córeczka… no cóż I ona ma swoje upodobania. A to tort księżniczka, a to tort z ozdobnymi cukrowymi figurkami, a to z kwiatkami itd. Nie zapomnijcie też o smaku. Moje maluchy na przykład lubią najbardziej torty śmietankowo-malinowe. Nie lubią mas czekoladowych, więc nigdy takich
Słodkie okruszkikorzennych przypraw, pomarańczy, grzanego wina. Dziś mam dla Was coś na początek sezonu : krajankę piernikową , która przywodzi na myśl te piękne, Bożonarodzeniowe dni. Piernik , w którym ukryło się bogate czekoladowe przełożenie z dozą śliwki i orzechów. Ulubione połączenie sezonu; ) Mniejsza blaszka 22 x25 cm p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: #000000; line-height: 115%; text-align: left; orphans(...)language: pl-PL } p.cjk { font-family: "Calibri"; font-size: 11pt; so-language: en-US } p.ctl { font-family: "DejaVu Sans"; font-size: 11pt; so-language: ar-SA } Składniki na ciast o piernikowe: · 6 jaj · szklanka cukru pudru · 250 g płynnego miodu · torebka przyprawy do piernika · 1 łyżeczka sody · 250 g margaryny · 1 ½ szklanki mąki pszennej · 1 szklanka mąki krupczatki
Domowe ciastazmiksować). Następnie dodajemy śmietanę i krótko zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Wyjmujemy i rozwałkowujemy na papierze do pieczenia. Wycinamy prostokąt o wymiarach około 34 x 24 cm, a ze ścinków ciasta formujemy wałeczki i przyklejamy do ciasta lekko dociskając (można też przykleić za pomocą białka). Ciasto (razem z papierem!) przenosimy na blaszkę(...)mieszamy. Gotowy krem przekładamy na upieczone kruche ciasto i wyrównujemy. Czekoladę gorzką i mleczną roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Dekorujemy wierzch mazurka i posypujemy orzechami. Wstawiamy do lodówki na około godzinę. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Mazurek pistacjowy → Mazurek chałwowy → Mazurek kawowy → Mazurek czekoladowo – orzechowy → Mazurek z orzeszkami ziemnymi, daktylami
Oryginalny smakMocno czekoladowe babeczki z nadzieniem z serka mascarpone to chyba najlepsze muffinki, jakie piekłam. Zawsze znikają w błyskawicznym tępie i smakują wszystkim domownikim. Polecam zrobić od razu podwójną porcję :) Składniki na 12 sztuk: na nadzienie: 125 sera mascarpone białko jaja łyżeczka mąki łyżka cukru na ciasto: 1,5 szkl. mąki pszennej 1/3 szkl. kakao 1/2 szkl. cukru łyżeczka sody oczyszczonej
wyzwania kuchenneKrem z Kinder Bueno do tortu i ciasta to pyszny krem śmietankowy połączony z batonikami Kinder Bueno. Do tego kremu można użyć zarówno białe i jak ciemne batoniki. Krem idealny do tortów dla dzieci. Warto słodycz kremu przełamać kwaskowatymi owocami, np. frużeliną malinową. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Składniki na krem z Kinder Bueno: 210 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej(...)Bueno od razu nakładamy na biszkopt lub ciasto. Nie schładzamy go wcześniej w lodówce. Batoniki w kremie po kilku godzinach niestety miękną. Ale czuć, że tam są :). Do wersji z ciemnymi batonikami, pod koniec ubijania kremu śmietankowego, można dodać trochę kremu Nutella lub rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę mleczną. Wzmocni to smak czekoladowy kremu. Do wersji z białymi batonikami zamiast cukru
Słodki Pomysłbajka, bo lubię takie podstawowe smaki czyli czekoladowy i waniliowy. Poza tym lubię kruche ciasteczka w różnej postaci. Można je zrobić w większej ilości i przechowywać przez dłuższy czas bez ryzyka że się zepsują. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zrobienie tych ciasteczek jednak wydawało mi się trochę pracochłonne, bo trzeba robić dwa rodzaje ciasta, trzeba je schładzać, wałkować, znów schładzać
Waniliowe Improwizacjegranatu, które świetnie uzupełniają całość. Polecam jako ciasto na świąteczny stół. 300 g pierniczków nadziewanych w czekoladzie 300 g surowej dyni hokkaido 2 łyżki oleju rzepakowego 1 kg zmielonego twarogu (wiaderko) 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 5 jajek 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% KREM CZEKOLADOWY: 200 g śmietanki kremówki 30% 100 g czekolady
https:KKuchniaMniamstopni C ok. 50-60 minut. Zostawiamy ciasto jeszcze na godzinę w piekarniku z włączonym termo obiegiem na 50 stopni C. Po wyjęciu z piekarnika studzimy. Możemy też wstawić sernik do lodówki, aby uzyskał bardziej zwartą konsystencję, następnie i posypujemy sernik jogurtowy z owocami np. cukrem pudrem, lukrujemy lub smarujemy polewą czekoladową. Najlepszy jest na drugi dzień. Smacznego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięobrożę tortownicy i przełożyć babkę na paterę do ciast. Wystudzić babkę zupełnie, ponakłuwać patyczkiem do szaszłyków i wtedy dopiero można ją nasączać. syrop-topping do nasączenia: połączyć cukier z sokiem z cytryny i 2-3 plasterkami nektarynki Nasączyć powstałym syropem powierzchnię babki usuwając "farfocelki" z miąższu mandarynek). Mmmm pyszne ! link na czekoladową babke z geranium do której dodaje się frosting
Sztuka gotowania w/g SamiryGryczane, czekoladowe naleśniki z twarożkiem truskawkowym polecają się nie tylko na śniadanie. Naleśniki: 50 g mąki gryczanej (ok. 3 czubate łyżki) 1 łyżka kakao 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki wody gazowanej 1 jajko Nadzienie: czubata łyżka dżemu 100 % truskawek 1 opakowanie serka grani Składniki na ciasto miksujemy na gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęsta – należy dolać odrobinę wody. Smażymy
Kucharzycastolnicy razem z przesianymi pozostałymi składnikami. Wyrobić ciasto, uformować z niego w dłoniach kulki o średnicy 2-3 cm, ułożyć je na blaszce w odstępach co 5 cm, następnie rozpłaszczyć widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni przez 5-10 minut. Nie należy rumienić ciasteczek - powinny być blade. Ciasteczka można ozdobić polewą czekoladową. przed pieczeniem po upieczeniu
Motylkowa Kuchniałyżki ( 1 porcja = 1 pełna łyżka ciasta ) i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na małym ogniu ( aby racuchy miały czas "dojść" w środku ), z obu stron do ładnego zrumienienia. Odkładać na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawać gorące wg uznania: posypane cukrem pudrem, polane miodem, syropem klonowym, sosem czekoladowym lub owocowym itp. Smacznego
Opowieści z piekarnikadałam) 200 g posiekanej czekolady lub kropelki czekoladowe Masło ucieramy z cukrem na gładką, puszystą masę, dodajemy sól i wbijamy jajka. Miksujemy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wiórki kokosowe i aromat. Miksujemy. Na końcu wrzucamy posiekaną czekoladę i mieszamy drewnianą łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nabieramy porcje ciasta, formujemy w rękach kulkę i dajemy na blaszkę
kruche babeczkiłyżka cukru pudru waniliowego 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru (40 g) 1 łyżka kakao 110 g margaryny lub masła 2 żółtka 2 łyżki mleka Dodatkowo: 2 białka migdały w płatkach cukier perlisty Przygotowanie: Mąkę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz kakao przesiać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk
Ciastka - domowe słodkościoprawie Oprócz bardziej lub mniej tradycyjnych ciast i ciasteczek na świątecznym stole mogą pojawić się słodkie dzieła sztuki. Wykonane wspólnie z bliskimi babeczki, choinki, bałwanki czy piernikowe chatki będą cieszyć oczy i podniebienia naszych gości! Lukrowane bałwanki Lukrowana choinka z piernika Pierniczki Babeczki - renifery Świętego Mikołaja Chatka z piernika Babeczki czekoladowe z powidłami śliwkowymi i bezą Ciastka grzybki
Kulinarne Inspiracjełyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka likieru czekoladowego Małe opakowanie herbatników(do wyłożenia tortownicy) Sposób wykonania: Śmietany wymieszać z budyniami,kakao oraz kawą.Białka ubić na sztywno z cukrem. Powoli dodawać do śmietan. Tortownice wyłożyć herbatnikami.Wlać masę. Piec w około 170 st. 45-50 minut. (oczywiście można sernik zrobić na cieście, korzystając z tego przepisu
Smaki Nataliidekoracji kolorowe confetti do dekoracji wiórki czekoladowe do dekoracji Wykonanie: W jednej misce mieszamy dokładnie przesianą mąkę z kakao, proszkiem, sodą, solą i cukrem. W drugiej misce roztrzepujemy jajka z mlekiem, olejem. Banana kroimy np w kostkę. Składniki suche wsypujemy do mokrych i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy banana. Następnie ciasto przekładamy do blaszki z wyłożonymi foremkami
Malinowe Pocałunkigram świeżych drożdży 2 łyżki rodzynek Polewa czekoladowa Helio Sposób przygotowania: Drożdże rozcieramy z mlekiem, łyżką mąki i cukru, odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostały, cukier waniliowy, jajko oraz zaczyn, wszystko dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy rodzynki i roztopione masło. Ucieramy do momentu aż ciasto wchłonie masło, odstawiamy pod przykryciem na godzinę
Bajeczna Kuchnianajważniejsze że nie jest sucha. Do ciast użyłam Mąki tortowej Młynomag. Zapraszam do wypróbowania bo naprawdę warto :) Składniki : 5 jajek 1 cukier waniliowy 100 g roztopionego masła 1 szklanka cukru 2,5 szklanki mąki tortowej Młynomag typ 450 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 ml napoju multiwitamina Tymbark Gotowa polewa czekoladowa w kartoniku Moja szklanka
Sama słodycz i szczypta chiligodziny w lodówce. Po tym czasie ciasto podzielić na kilka części , każdą z nich rozwałkowywać na grubość ok pół cm ( nie cieniej ) i wykrawać dowolne kształty.Ułożyć ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Piec maksymalnie 10 min w 170'C Ciasteczka wystarczy posypać cukrem pudrem , można również oblać polewa czekoladową. Ja natomiast dla wzmocnienia pomarańczowego smaku oblałam
Malinowa Kawiarenka