Trudno znaleźć kogoś, kto nie lubiłby nutelli albo innych kremów czekoladowych. Niestety, większość z nich ma jedną podstawową wadę – zdecydowanie nie należą do zdrowych. Mają sporo kalorii, a w ich składzie znajduje się też potężna porcja cukru. I co zrobić z tym fantem? Raz na jakiś czas pewnie nie zaszkodzi, ale jeśli lubisz słodycze i bacznie liczysz kalorie, warto(...)będziesz mieć pyszny i zdrowy krem czekoladowy. Do czego może być wykorzystana fit nutella? Jedną z największych zalet tego kremu jest jego uniwersalność. Podobnie jak w przypadku pełnokalorycznej wersji, także ta zdrowsza idealnie sprawdza się na kanapkach. Będzie też doskonałym dodatkiem do naleśników, placuszków lub owoców. Można również wykorzystać ją do przełożenia ciast lub ciasteczek oraz do przygotowania innych deserów
okolicepalnika.plmąki pszennej do podania: powidło,krem czekoladowy, ulubiony dżem, masło. Przygotowanie: Do ciepłego mleka dodaję rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Zostawiam rozczyn na ok. 10 minut. Następnie ubijam dokładnie jajko z cukrem. Dodajemy mąkę i rozczyn. Wszystko dokładnie mieszam, na koniec dodaję rozpuszczone i ostudzone masło i zaczynam lekko urabiać ciasto rękoma. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia
I LOVE LIFEciast, które bardzo często gości w moim domu. Robi się go bardzo szybki i prosto. Wystarczy niewiele składników i pyszne ciasto bez pieczenia gotowe. Podobnie jak sernik pieczony, można go zrobić w różnych wersjach smakowych, z różnymi dodatkami, polewami itp. Ja dziś postanowiłam zrobić sernik gotowany a'la ciasto chatka puchatka lub chatka baby jagi. W oryginale ciasto(...)ójkąt. Ciasto w miarę ścisło zawinęłam w wystającą folię aluminiową i schłodziłam w lodówce. Chodzi o to żeby się nie rozpłynęło. Gdy ciasto się schłodziło, przygotowałam polewę. Mleko podgrzałam i rozpuściłam w nim połamaną na kawałki czekoladę. Czekoladą polałam ciasto i ponownie schłodziłam w lodówce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów na serniki gotowane, np.: ciasto serowo
Waniliowe Improwizacjepieczone, gotowane, serniki na zimno, pączki serowe, placki, czy babeczki z nadzieniem serowym. Takie słodkości są łatwe do zrobienia i wydaje mi się że są trochę zdrowsze od zwykłego ciasta z mąki, zwłaszcza jak damy mniej cukru. Dlatego zawsze staram się mieć w lodówce jakąś kostkę białego sera w zapasie. Dziś postanowiłam zrobić serniczek gotowany z galaretką. Celowo napisałam serniczek(...)serniki gotowane, np.: ciasto serowo - mannowe bez pieczenia (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/ciasto-serowo-mannowe-bez-pieczenia.html), orzechowy sernik gotowany z rodzynkami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/orzechowy-sernik-gotowany-z-rodzynkami.html), sernik gotowany na ciasteczkowym spodzie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/sernik-gotowany-na-ciasteczkowym-spodzie.html), sernik gotowany z musem truskawkowym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/06/sernik-gotowany-z-musem-truskawkowym.html), klasyczny sernik gotowany waniliowo - czekoladowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/sernik-gotowany.html). SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjerównie dobrze sprawdzą się herbatniki czekoladowe. Sernik możecie posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub też ulubioną polewą. Nadmiar (haha, czy istnieje takie pojęcie w stosunku do sernika?) można zamrozić i w chwili słabości wyjąć kawałek i poczekać na rozmrożenie. Rozmrożony sernik smakuje równie doskonale, co już niejednokrotnie sprawdziłam. A takie mrożenie ciasta świetnie sprawdza się w Święta, kiedy mamy dużo
Mieszam w Garnkuwarstw deseru. Składniki: Okruchy ciasta szpinakowego , Składniki na warstwę śmietankową: 500ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 2 galaretki wiśniowe. Składniki na krem budyniowy: 1 kostka masła, 1 szklanka mleka, 1 budyń śmietankowy, 1/2 szklanki cukru, 2 żółtka, 1 płaska łyżka żelatyny. Do dekoracji: opakowanie rurek z kremem, duże guziczki czekoladowe, posypka czekoladowa. Na dno słoiczków wykładamy pokruszony
Słodki Zakątekmlecznej i deserowej czekolady (lub groszków czekoladowych) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem na jasną masę, wbić jajko, dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować. Wsypać mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia oraz sodę i zmiksować. Dodać posiekane czekolady i wymieszać tylko do połączenia się wszystkich składników. Z ciasta formować duże kulki (ja nabierałam łyżką
Kraina Miodem Płynącaciasteczka Piernikowe kolorowe gwiazdki Popękane czekoladowe ciasteczka Choinki z piernika Orzechowe ciasteczka choinki Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 200 g mielonych orzechów włoskich 170 g cukru 35 g kakao 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej 1/4 łyżeczki soli 2 białka cukrowe dekoracje Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce przy pomocy robota
Kulinarne przygody Gatitylekko studzimy poczym dodajemy do ciasta. Ciasto powinno idealnie się rozwałkowywać i być bardzo fajnie do pracy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Stopniowo wałkujemy na około 3mm. Wycinamy dowolne kształty. Pieczemy na papierze przez 9 minut. Jeśli pieczemy grubsze pierniczki, zalecam 11 minut. Pierniczki po upieczeniu są miekkie, odstawiamy do ostudzenia. Polewa czekoladowa: * 100g czekolady mlecznej lub gorzkiej
Klasyka Gotowaniaszybki i przede wszystkim smaczny :-) SKŁADNIKI: CIASTO: - banany bardzo dojrzałe (3 szt.) - jajka (2 szt.) - jogurt grecki (150 g) - miód (4 łyżki) - ekstrakt wanilii (1 łyżeczka) - mąka samorosnąca (280 g) lub {280g mąki pszennej + 1 łyżeczka proszku do pieczenia} DODATKOWO: - granat (około 50 g) - kandyzowana skórka z pomarańczy (około 50 g) - posypka czekoladowa (około 50 g) - posiekane migdały (około
RITA food channelszybki i przede wszystkim smaczny :-) SKŁADNIKI: CIASTO: - banany bardzo dojrzałe (3 szt.) - jajka (2 szt.) - jogurt grecki (150 g) - miód (4 łyżki) - ekstrakt wanilii (1 łyżeczka) - mąka samorosnąca (280 g) lub {280g mąki pszennej + 1 łyżeczka proszku do pieczenia} DODATKOWO: - granat (około 50 g) - kandyzowana skórka z pomarańczy (około 50 g) - posypka czekoladowa (około 50 g) - posiekane migdały (około
RITA food channelpieczenia i przelewamy ciasto biszkoptowe .Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy biszkopt w poprzek. Nasączamy biszkopt sokiem pomarańczowym i smarujemy kremem karpatko-wym. Przykrywamy drugim biszkoptem i smarujemy śmietaną. górę i boki. Dekoracja u góry jest z masy karpatkowej, a boki są obsypane czekoladowymi kuleczkami. Cała
Różowa kuchniadekoracji możemy użyć np. polewy czekoladowej (gorzka czekolada min. 70%, odrobina masła, mleko, kakao) - polewamy lekko przestudzoną na sernik. Dodatkowo możemy udekorować go prażonymi migdałami (lekko podprażone na patelni mają niesamowity smak). Jak miksować masę i nie zabrudzić całej kuchni? Dowiecie się z tego filmiku! ( link ) 😍 Składniki na okrągłą blaszkę 24cm: Ciasto: 1 szkl. mąki pełnoziarnistej 1/3 szkl. cukru
Czarnawisienkadokonałam drobnej zmiany w masie budyniowej. Ciasto jest bardzo smaczne, polecam. KUBANKA Składniki: biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao krem: 0,75 l mleka 2 budynie śmietankowe z cukrem 2 łyżki Nutelli lub innego kremu czekoladowego 200 g masła w temperaturze pokojowej dodatkowo
Bon appetit mon amiecirca 1 ora. Z ciasta wykrawamy k ó ł ka o średnicy 7 cm. **** Dall'impasto ricaviamo dei cerchi di 7 cm di diametro. Torciki przekładamy dżemem morelowym. Układamy jeden na drugi. **** Spalmate le tortine con la marmellata di albicocche. Impilate le tortine una sopra l'altro. Torciki dekorujemy kremem czekoladowym, oprószamy czekolad
La grande e la piccola cuocafrappe, czyli włoskie faworki z czekoladowym sosem Farsz do cannelloni Ragu do tagliatelle Jak widać na zdjęciach, na naszych warsztatach było nie tylko twórczo i i pysznie, ale także wesoło ! Cristina oprócz tego, że wspaniale gotuje, smakowicie opowiada o kuchni, to jeszcze nieźle też tańczy 😏. Oczywiście głównym bohaterem naszych warsztatów było ciasto. Jego przygotowanie jest banalnie proste
Kulinarne przygody Gatitymają pomysłu-przypominam 12 najpopularniejszych ciast na moim blogu-może znajdziecie coś dla siebie... Orzechowa pychotka -po przepis klikajcie TUTAJ Piernik z herbatą- po przepis kliknijcie TUTAJ Porzeczkowiec- po przepis klikajcie TUTAJ Strucla serowa -po przepis klikajcie TUTAJ Delicja bananowa -po przepis klikajcie TUTAJ Sernik hałwowy -po przepis klikajcie TUTAJ Czekoladowa stefanka -po przepis klikajcie TUTAJ Jabłkowa krówka
Swojskie jedzonkoPyszne, delikatne, kakaowe ciasteczka z czekoladowymi bandażami :) Przepis znaleziony na stronie Codojedzenia . Kakaowe ciastka mumie 300 g pszennej mąki 200 g zimnego masła 100 g cukru szczypta soli 40 g kakao 1 żółtko 50 g białej czekolady posypka Wszystkie składniki oprócz czekolady wkładamy do misy robota kuchennego. Miksujemy by powstało delikatne ciasto. Formujemy rulon, owijamy w folię i wstawiamy
Dzieje kuchennej Wiewiórycytryny/2 łyżki soku z pomarańczy. Lukier czekoladowy: Szklanka przesianego cukru pudru + 1 łyżka wody + 1 łyżka mleka + łyżeczka dobrego kakao. Lukier różowy/czerwony: Szklanka przesianego cukru pudru + 2 łyżki soku z buraka. Lukier zielony: Szklanka przesianego cukru pudru + 2 łyżki szpinaku połączonego z wodą. Lukier nie może być rzadki, bo spłynie z ciasta czy ciasteczek. Musicie go dobrze rozbić trzepaczką
Zasmakuj Kuchniorzechy włoskie rodzynki wiśnie kandyzowane pałeczki czekoladowe Przygotowanie: Białka ubić z cukrami na sztywno. Dodawać po jednym żółtku i ubić na sztywną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z makiem. Ubijając na najwolniejszych obrotach dodawać porcjami do masy jajecznej. Pod koniec wlać olej. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Włożyć do nagrzanego piekarnika
Ala piecze i gotujePyszne, chrupiące ciastka czekoladowe. Intensywne w smaku, bardzo aromatyczne, podczas pieczenia pięknie pachnie w całym domu. Szybkie i proste w przygotowaniu, co można zobaczyć na załączonym do przepisu FILMIE . Ciastka są smaczne, sycące, ale trochę się kruszą podczas jedzenia, więc proszę mieć pod ręką talerzyk. Piękną kratkę do studzenia ciast CAKE COUTURE BIRKMANN , którą widać na załączonych zdjęciach, otrzymałam
Mała CukierenkaPyszne, chrupiące ciastka czekoladowe. Intensywne w smaku, bardzo aromatyczne, podczas pieczenia pięknie pachnie w całym domu. Szybkie i proste w przygotowaniu, co można zobaczyć na załączonym do przepisu FILMIE . Ciastka są smaczne, sycące, ale trochę się kruszą podczas jedzenia, więc proszę mieć pod ręką talerzyk. Piękną kratkę do studzenia ciast CAKE COUTURE BIRKMANN , którą widać na załączonych zdjęciach, otrzymałam
Mała Cukierenkamieszamy do połączenia składników. 5. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papilotkami. 6. Pieczemy przez około 45 minut w temperaturze ok. 180C. Krem: 1. W miseczce mieszamy serek z sokiem z pomarańczy i cukrem na jednolitą masę. 2. Kiedy babeczki wystygną, dekorujemy je kremem. Można dowolnie je udekorować - śmiesznymi marchewkami na wykałaczkach, czekoladową posypką lub startą skórką pomarańczy
two broke sisterswięcej niż 1 cm przestrzeni między ciastem a papierem. Makowce układamy na blasze w sporych odstępach, bądź w keksówkach, zostawiamy na około 10 minut i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika. Pieczemy około 40 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy się upiekły, studzimy. Letnie strucle smarujemy lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Gotowe! A te były
Rozpustne gotowanieMocno czekoladowe, wilgotne, mięciutkie i takie....bardzo pyszne! Tak smaczne, że już go nie ma :D Dawno takiego nie robiłam, a szkoda :D Koniecznie do powtórki :) Wam też je polecam :) Bardzo proste i co ważne zdrowe, bo 1. Zamiast cukru użyłam ksylitolu w niewielkiej ilości, ponieważ w cieście są również banany. 2. Nie używałam margaryny a oleju rzepakowego 3. Jest
Zdrowie na języku :Pdodatkami) i wystudzonej kawowo-melasowej mikstuty. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i być gładkie. Przelać do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny (do suchego patyczka). Studzić na kratce. 4. Polać lukrem (zobacz np. tutaj https://ugotujmyto.pl/drozdzowki-z-makiem/) lub polewą czekoladową (https://ugotujmyto.pl/wloskie-ciasto-migdalowe/) lub taką https://ugotujmyto.pl
UgotujmyTo.plrównomiernie drugą część ciasta makowego. Rozprowadzenie drugiej warstwy maku jest dość trudne. Ja nakładam delikatnie łyżką małe porcje a na końcu pomagam sobie widelcem. Chodzi o to, aby wyszły równe warstwy, a nie fale i inne wzory. Upiec ( u mnie siedziało 75 minut w temp.180 stopni), wystudzone oblać polewą czekoladową
Praktyczna plmąką i wyciskamy przez rękaw cukierniczy ciasta w kształcie podłużnych eklerków lub ptysi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni - ok. 30 minut. Po upieczeniu piekarnik wyłączamy i zostawiamy ciastka na 10 minut. Po ostudzeniu przekrajamy je na pół i przekładamy bitą śmietaną. Wierzch możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Smacznego
Salonik smakówpudrem. Jedni jadają tylko z różą, marmoladą a inni z budyniem, czekoladą lub toffi. Ja dziś postanowiłam zaopiekować się słoiczkiem nutelli, ponieważ stała samotnie w szafce. Zapraszam Was na czekoladową podróż przez Tłusty Czwartek :) Składniki (na ok 20 sztuk): 50g świeżych drożdży szczypta soli 16g cukru wanilinowego 2 łyżeczki cukru 50g masła 250 ml ciepłego mleka 50 dag mąki(...)przestudzenia. Przesiewamy do miski mąkę, wsypujemy cukier waniliowy, szczyptę soli oraz wbijamy żółtka. Kiedy rozczyn będzie gotowy dodajemy go mąki razem z pozostałym ciepłym mlekiem i masłem. Ciasto wyrabiamy około 15 minut ręcznie lub maszynowo aż będzie gładkie, sprężyste i mocno napowietrzone. Delikatnie podsypujemy dno miski mąką i pozostawiamy ciasto pod ściereczkę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około
ChilliJemyPuszysty biszkopt i pyszna masa kokosowa to podstawa tego ciasta. W smaku jest wilgotne nie za słodkie jednym słowem coś idealnego dla wielbicieli kokosu. Składniki: Biszkopt kakaowy: 7 jajek 7 łyżek cukru 6 łyżek kopiastych mąki pszennej 2 łyżki kakao płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 400 ml mleczka kokosowego 300 ml mleka 3,2% 400 g wiórków kokosowych(...)łyżek kaszy manny 180 g cukru 200 g masła Polewa czekoladowa: 125 g margaryny 0,5 szkl cukru pudru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao Dodatkowo: dżem truskawkowy Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy
Ala piecze i gotujepolać syropem klonowy. Sposób podania tych puchatych racuchów pozostawiam Wam. Jeśli jeszcze nigdy ich nie jedliście, to koniecznie spróbujcie. Polecam. P.s. Na końcu wpisu mały bonus. Przepis na deser czekoladowy z mango Ale, ale… dziś nie tylko o racuchach na maślance czy deserach. Dziś kilka słów o moim nowym odkryciu. Sklepie Etno Bazar . Obserwatorzy mojego Instagrama (zapraszam każdego) często(...)składniki łyżką. Następnie dolewamy maślankę, wbijamy jajka i całość energicznie mieszamy ręczną trzepaczką (tak by nie było grudek w cieście). Rozgrzewamy olej. Uwaga! Te racuchy smażymy na większej ilości oleju. Powinno go być tyle by choć do połowy przykrył ciasto – około 0,5 cm. Jeśli obawiacie się, że będą chłonąć olej można dodać niewielką ilość octu (naprawdę niewielką!). Nakładamy
Słodkie okruszkinatknęłam się kilka lat temu na blogu Moje Wypieki . Przepis został ze mną do dziś i do dziś te waniliowe są ulubionymi ciastkami mojego dziecka, no dobra moje też :) Ciasto fajnie współpracuje z wałkiem, dodatkowy plus zyskuje za to, że ciastka po upieczeniu nie zmieniają kształtu i nie rosną. Jakie wkładasz, takie wyciągasz z piekarnika. Jak widać na zdjęciach bawiłam(...)którego kształt zakochał mnie do tego stopnia, że wszystkie ciastka jakie zamierzam piec wycinałabym na kształt herbatników. W zestawie dołączona jest silikonowa forma w trzech wzorach, która umożliwia wykonanie czekoladowych albo żelowych nakładek na ciastka. Albo po prostu cienkich czekoladowych tafli. Czekolada w nich zastyga w lodówce w kilka chwil, więc tylko wyciągać, napełniać i potem przyklejać na ciastka
Blondynka GotujeSą chwile, gdy nachodzi ochota na dużą ilość czekolady… I wtedy na ratunek przychodzi właśnie BROWNIE Kruchy wierzch, mokre, lekko ciągnące się wnętrze, a to
LatosiowydomJak przyrządzić doskonałe naleśniki z twarogiem? Poznajcie mój wielokrotnie wypróbowany przepis i przygotujcie wyśmienite domowe naleśniki z białym serem. To naprawdę bułka z masłem! Naleśniki to
Pogotujmy.plTuż po opublikowaniu zdjęcia tego deseru na Instragramie, otrzymałem dziesiątki pytań na private i w komentarzach z zapytaniem „Kiedy przepis?”. No cóż nareszcie jest - przepis na
Kuchnia ŁukaszaLegalne brownie? No prawie :) Zawsze można pominąć precelki, ale w sumie po co? Dodają chrupkości, a kilka "złych" kalorii nam nie zaszkodzi od czasu do czasu
CzarnawisienkaCzasem każdy powinien zjeść to na co ma ochotę. Nawet Ci którzy są na diecie. Jestem wielką fanką czekolady, niezależnie czy tych słodkich czy tych gorzkich
Wanilia i KardamonPrzepis na sernik na moim blogu jest dosyć często, ale dziś coś nowego – przepis na sernik na zimno, czyli sernik bez pieczenia!... The post Czekoladowy
Eksperymentalnie.comPrzepis na sernik na moim blogu jest dosyć często, ale dziś coś nowego – przepis na sernik na zimno, czyli sernik bez pieczenia!... The post Czekoladowy
Eksperymentalnie.comKruche kakaowe ciasteczka napakowane pysznymi dodatkami. Gorzka czekolada, różne orzechy, żurawina…czego chcieć więcej? Kubka kawy i chwili dla siebie :) Przepis inspirowany przepisem na ciasteczka
Mienta blogMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Z okazji czy bez okazji czekolada jest dobra na wszystko. Gorzka czekolada jest najmniej kaloryczna ze wszystkich czekolad i dostarcza …
My Blueberry CornerMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Idealny deser na walentynki lub inną uroczystą kolację. Płynna, ciepła i subtelnie pikantna czekolada rozpływa się w ustach, pieszcząc zmysły …
My Blueberry CornerSkładniki / Ingredients: 250 g kakao / 250 g cocoa kilka kropli aromatu rumowego / a few drops of rum aroma 31 g cukru waniliowego / 31 g vanilla
Projekty ze smakiemMożna się z listopadowym szałem świątecznym nie zgadzać, można się przeciw niemu buntować. Można robić publiczne manifesty i pisać na blogu jak bardzo jesteśmy oburzeni, że
bistro mamaKilka dni temu za zadanie bojowe miałam zrobić tort dla koleżanki na urodziny Jej synka.Tak naprawdę to dostałam wolną rękę , ale wiedziałam , że Gosia ma niesamowitą
Ostra na Słodko