Przygotowanie: Ziemniaki (mogą być letnie) wymieszaj z mąką, roztopioną margaryną i solą. Wyrób zwarte i nieklejące się do rąk ciasto (w razie potrzeby do ziemniaków dodaj więcej mąki, ale im mniej mąki dodasz, tym gnocchi będą smaczniejsze). Z wyrobionego ciasta uformuj wałki o średnicy około 2 cm. Wałki pokrój na mniejsze części (po około 3 cm). Gotowe kawałki gnocchi możesz(...)jeszcze przerolować przez widelec, aby utworzyć “rowki”. Gnocchi gotuj w osolonej wodzie przez około 3 minuty. Ugotowane gnocchi wymieszaj z płatkami drożdżowymi i pesto. Błyskawiczny budyń czekoladowy z płatków jaglanych Składniki: 50 g błyskawicznych płatków jaglanych 180 ml mleka roślinnego 2 łyżki syropu klonowego (lub innego słodzika) 1 łyżka kakao truskawki lub inne owoce Przygotowanie: Płatki jaglanej zalej gorącym mlekiem
Via GustoDziś jest jeden z moich ulubionych dni. Co jakiś czas, jak mam dzień wolny, zostawiam w domu synka, nie zaprowadzam go do przedszkola i on przejmuje
BaRepasDziś przedstawię Wam mój przepis na ciasto 3 Bit. :) Robi się je prosto, szybko i przyjemnie. Składniki: I. Masa budyniowa: 700 ml mleka 3,2% 1 budyń śmietankowy z białą czekoladą (bez cukru) 1 budyń z prawdziwą wanilią (bez cukru) 4 łyżki brązowego cukru 2 łyżeczki przyprawy do deserów "Karmel i wanilia" (opcjonalnie) 1/3 łyżeczki pasty waniliowej (opcjonalnie(...)masła II. Bita śmietana: 300 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru III. Dodatkowo: 300 g maślanych herbatników woda różana 1 puszka masy kajmakowej (510 g) czekolada/ wiórki czekoladowe/ kamyczki karmelowe/ kamyczki czekoladowe do dekoracji Sposób przygotowania: Z osłodzonego brązowym cukrem mleka gotujemy budynie (razem). Odstawiamy do ostygnięcia. W misce umieszczamy 200 g masła, pastę waniliową i przyprawę
DominikaDolciIdealny serniczek na Święta:) Klasyczną "złotą rosę" przygotowujemy na kruchym cieście, ale taki na ciemnym "ciasteczkowym" spodzie wygląda moim zdaniem bardziej efektownie:) Składniki na tortownicę 26 cm - może być odrobinę większa, ale wtedy przygotuj więcej ciasteczek na spód. Z mniejszej wypłynie ;) Do przygotowania potrzebne są ziarenka z połowy laski wanilii. Drugą połowę oraz zewnętrzną część dorzuciłam do domowego(...)cukru waniliowego i dosypałam cukru ;) Składniki na spód: - 200 g ciasteczek czekoladowych (najlepiej takich, które łatwo i dobrze się pokruszą) - 100 g masła (pół kostki) Składniki na masę serową: - 1 kg pełnotłustego twarogu (używam takiego gotowego, zmielonego na sernik) - 3/4 szklanki cukru - 3/4 szklanki mleka 3,2% - 1/3 szklanki oleju - ziarenka z połowy laski wanilii - torebka budyniu waniliowego
Kraina Tysiąca Smakóworzechowe, tahini i olejek migdałowy. Dobrze wymieszaj i odstaw do przestygnięcia na 15 minut. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia wypuszczając jego brzegi poza obręcz formy. Dwie łyżki masy czekoladowej rozsmaruj na dnie blaszki. Do reszty masy wsyp groszek ptysiowy i wymieszaj tak, aby pokrył się czekoladą. 1/3 część masy z groszkiem wyłóż do formy i wyrównaj lekko ugniatając grzbietem(...)łyżki. Wyłóż kolejną cześć i wyrównaj a na nią ostatnią porcję masy z groszkiem. Na wierzchu rozsyp 40 g. groszku ptysiowego i dociśnij ręką, przyklejając go do czekolady. Odstaw ciasto do całkowitego wystudzenia a następnie wstaw na 4 godziny do lodówki. Wyjmij z tortownicy i połóż na paterę lub talerz. Polewa na wierzch: Śmietankę zagotuj. Zdejmij z ognia, dodaj miód
Delicious Placefrancuskie z kremem budyniowym? Wystarczy ugotować budyń i uprażyć jabłka. Następnie z gotowego ciasta francuskiego wycinamy prostokąty, na których układamy nadzienie i składamy. Teraz wystarczy tylko włożyć je do piekarnika na 20 minut i gotowe. Składniki na ciastka francuskie z kremem budyniowym (16 sztuk): 2 opakowania ciasta francuskiego (po około 250 g każde) 500 ml mleka opakowanie budyniu śmietankowego(...)cukru i jeszcze chwilę dusimy, aż odparuje większość płynu. Jabłka odstawiamy do wystudzenia. Ciasto francuskie rozwijamy i przekrawamy wzdłuż na pół. Następnie kroimy na prostokąty. Na środku każdego układamy łyżeczkę budyniu i jabłek. Prostokąty składamy i dociskamy boki za pomocą widelca. Robimy dwa nacięcia pośrodku. Ciasta układamy na dużej blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je roztrzepanym białkiem
e-PrzepisyKulinarneTrudno znaleźć kogoś, kto nie lubiłby nutelli albo innych kremów czekoladowych. Niestety, większość z nich ma jedną podstawową wadę – zdecydowanie nie należą do zdrowych. Mają sporo kalorii, a w ich składzie znajduje się też potężna porcja cukru. I co zrobić z tym fantem? Raz na jakiś czas pewnie nie zaszkodzi, ale jeśli lubisz słodycze i bacznie liczysz kalorie, warto(...)będziesz mieć pyszny i zdrowy krem czekoladowy. Do czego może być wykorzystana fit nutella? Jedną z największych zalet tego kremu jest jego uniwersalność. Podobnie jak w przypadku pełnokalorycznej wersji, także ta zdrowsza idealnie sprawdza się na kanapkach. Będzie też doskonałym dodatkiem do naleśników, placuszków lub owoców. Można również wykorzystać ją do przełożenia ciast lub ciasteczek oraz do przygotowania innych deserów
okolicepalnika.plmąki pszennej do podania: powidło,krem czekoladowy, ulubiony dżem, masło. Przygotowanie: Do ciepłego mleka dodaję rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Zostawiam rozczyn na ok. 10 minut. Następnie ubijam dokładnie jajko z cukrem. Dodajemy mąkę i rozczyn. Wszystko dokładnie mieszam, na koniec dodaję rozpuszczone i ostudzone masło i zaczynam lekko urabiać ciasto rękoma. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia
I LOVE LIFEciast, które bardzo często gości w moim domu. Robi się go bardzo szybki i prosto. Wystarczy niewiele składników i pyszne ciasto bez pieczenia gotowe. Podobnie jak sernik pieczony, można go zrobić w różnych wersjach smakowych, z różnymi dodatkami, polewami itp. Ja dziś postanowiłam zrobić sernik gotowany a'la ciasto chatka puchatka lub chatka baby jagi. W oryginale ciasto(...)ójkąt. Ciasto w miarę ścisło zawinęłam w wystającą folię aluminiową i schłodziłam w lodówce. Chodzi o to żeby się nie rozpłynęło. Gdy ciasto się schłodziło, przygotowałam polewę. Mleko podgrzałam i rozpuściłam w nim połamaną na kawałki czekoladę. Czekoladą polałam ciasto i ponownie schłodziłam w lodówce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów na serniki gotowane, np.: ciasto serowo
Waniliowe Improwizacjepieczone, gotowane, serniki na zimno, pączki serowe, placki, czy babeczki z nadzieniem serowym. Takie słodkości są łatwe do zrobienia i wydaje mi się że są trochę zdrowsze od zwykłego ciasta z mąki, zwłaszcza jak damy mniej cukru. Dlatego zawsze staram się mieć w lodówce jakąś kostkę białego sera w zapasie. Dziś postanowiłam zrobić serniczek gotowany z galaretką. Celowo napisałam serniczek(...)serniki gotowane, np.: ciasto serowo - mannowe bez pieczenia (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/ciasto-serowo-mannowe-bez-pieczenia.html), orzechowy sernik gotowany z rodzynkami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/orzechowy-sernik-gotowany-z-rodzynkami.html), sernik gotowany na ciasteczkowym spodzie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/sernik-gotowany-na-ciasteczkowym-spodzie.html), sernik gotowany z musem truskawkowym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/06/sernik-gotowany-z-musem-truskawkowym.html), klasyczny sernik gotowany waniliowo - czekoladowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/sernik-gotowany.html). SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjerównie dobrze sprawdzą się herbatniki czekoladowe. Sernik możecie posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub też ulubioną polewą. Nadmiar (haha, czy istnieje takie pojęcie w stosunku do sernika?) można zamrozić i w chwili słabości wyjąć kawałek i poczekać na rozmrożenie. Rozmrożony sernik smakuje równie doskonale, co już niejednokrotnie sprawdziłam. A takie mrożenie ciasta świetnie sprawdza się w Święta, kiedy mamy dużo
Mieszam w Garnkuwarstw deseru. Składniki: Okruchy ciasta szpinakowego , Składniki na warstwę śmietankową: 500ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 2 galaretki wiśniowe. Składniki na krem budyniowy: 1 kostka masła, 1 szklanka mleka, 1 budyń śmietankowy, 1/2 szklanki cukru, 2 żółtka, 1 płaska łyżka żelatyny. Do dekoracji: opakowanie rurek z kremem, duże guziczki czekoladowe, posypka czekoladowa. Na dno słoiczków wykładamy pokruszony
Słodki Zakątekmlecznej i deserowej czekolady (lub groszków czekoladowych) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem na jasną masę, wbić jajko, dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować. Wsypać mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia oraz sodę i zmiksować. Dodać posiekane czekolady i wymieszać tylko do połączenia się wszystkich składników. Z ciasta formować duże kulki (ja nabierałam łyżką
Kraina Miodem Płynącaciasteczka Piernikowe kolorowe gwiazdki Popękane czekoladowe ciasteczka Choinki z piernika Orzechowe ciasteczka choinki Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 200 g mielonych orzechów włoskich 170 g cukru 35 g kakao 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej 1/4 łyżeczki soli 2 białka cukrowe dekoracje Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce przy pomocy robota
Kulinarne przygody Gatitylekko studzimy poczym dodajemy do ciasta. Ciasto powinno idealnie się rozwałkowywać i być bardzo fajnie do pracy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Stopniowo wałkujemy na około 3mm. Wycinamy dowolne kształty. Pieczemy na papierze przez 9 minut. Jeśli pieczemy grubsze pierniczki, zalecam 11 minut. Pierniczki po upieczeniu są miekkie, odstawiamy do ostudzenia. Polewa czekoladowa: * 100g czekolady mlecznej lub gorzkiej
Klasyka Gotowaniaszybki i przede wszystkim smaczny :-) SKŁADNIKI: CIASTO: - banany bardzo dojrzałe (3 szt.) - jajka (2 szt.) - jogurt grecki (150 g) - miód (4 łyżki) - ekstrakt wanilii (1 łyżeczka) - mąka samorosnąca (280 g) lub {280g mąki pszennej + 1 łyżeczka proszku do pieczenia} DODATKOWO: - granat (około 50 g) - kandyzowana skórka z pomarańczy (około 50 g) - posypka czekoladowa (około 50 g) - posiekane migdały (około
RITA food channelszybki i przede wszystkim smaczny :-) SKŁADNIKI: CIASTO: - banany bardzo dojrzałe (3 szt.) - jajka (2 szt.) - jogurt grecki (150 g) - miód (4 łyżki) - ekstrakt wanilii (1 łyżeczka) - mąka samorosnąca (280 g) lub {280g mąki pszennej + 1 łyżeczka proszku do pieczenia} DODATKOWO: - granat (około 50 g) - kandyzowana skórka z pomarańczy (około 50 g) - posypka czekoladowa (około 50 g) - posiekane migdały (około
RITA food channelpieczenia i przelewamy ciasto biszkoptowe .Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy biszkopt w poprzek. Nasączamy biszkopt sokiem pomarańczowym i smarujemy kremem karpatko-wym. Przykrywamy drugim biszkoptem i smarujemy śmietaną. górę i boki. Dekoracja u góry jest z masy karpatkowej, a boki są obsypane czekoladowymi kuleczkami. Cała
Różowa kuchniadekoracji możemy użyć np. polewy czekoladowej (gorzka czekolada min. 70%, odrobina masła, mleko, kakao) - polewamy lekko przestudzoną na sernik. Dodatkowo możemy udekorować go prażonymi migdałami (lekko podprażone na patelni mają niesamowity smak). Jak miksować masę i nie zabrudzić całej kuchni? Dowiecie się z tego filmiku! ( link ) 😍 Składniki na okrągłą blaszkę 24cm: Ciasto: 1 szkl. mąki pełnoziarnistej 1/3 szkl. cukru
Czarnawisienkadokonałam drobnej zmiany w masie budyniowej. Ciasto jest bardzo smaczne, polecam. KUBANKA Składniki: biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao krem: 0,75 l mleka 2 budynie śmietankowe z cukrem 2 łyżki Nutelli lub innego kremu czekoladowego 200 g masła w temperaturze pokojowej dodatkowo
Bon appetit mon amiecirca 1 ora. Z ciasta wykrawamy k ó ł ka o średnicy 7 cm. **** Dall'impasto ricaviamo dei cerchi di 7 cm di diametro. Torciki przekładamy dżemem morelowym. Układamy jeden na drugi. **** Spalmate le tortine con la marmellata di albicocche. Impilate le tortine una sopra l'altro. Torciki dekorujemy kremem czekoladowym, oprószamy czekolad
La grande e la piccola cuocafrappe, czyli włoskie faworki z czekoladowym sosem Farsz do cannelloni Ragu do tagliatelle Jak widać na zdjęciach, na naszych warsztatach było nie tylko twórczo i i pysznie, ale także wesoło ! Cristina oprócz tego, że wspaniale gotuje, smakowicie opowiada o kuchni, to jeszcze nieźle też tańczy 😏. Oczywiście głównym bohaterem naszych warsztatów było ciasto. Jego przygotowanie jest banalnie proste
Kulinarne przygody Gatitymają pomysłu-przypominam 12 najpopularniejszych ciast na moim blogu-może znajdziecie coś dla siebie... Orzechowa pychotka -po przepis klikajcie TUTAJ Piernik z herbatą- po przepis kliknijcie TUTAJ Porzeczkowiec- po przepis klikajcie TUTAJ Strucla serowa -po przepis klikajcie TUTAJ Delicja bananowa -po przepis klikajcie TUTAJ Sernik hałwowy -po przepis klikajcie TUTAJ Czekoladowa stefanka -po przepis klikajcie TUTAJ Jabłkowa krówka
Swojskie jedzonkoPyszne, delikatne, kakaowe ciasteczka z czekoladowymi bandażami :) Przepis znaleziony na stronie Codojedzenia . Kakaowe ciastka mumie 300 g pszennej mąki 200 g zimnego masła 100 g cukru szczypta soli 40 g kakao 1 żółtko 50 g białej czekolady posypka Wszystkie składniki oprócz czekolady wkładamy do misy robota kuchennego. Miksujemy by powstało delikatne ciasto. Formujemy rulon, owijamy w folię i wstawiamy
Dzieje kuchennej Wiewiórycytryny/2 łyżki soku z pomarańczy. Lukier czekoladowy: Szklanka przesianego cukru pudru + 1 łyżka wody + 1 łyżka mleka + łyżeczka dobrego kakao. Lukier różowy/czerwony: Szklanka przesianego cukru pudru + 2 łyżki soku z buraka. Lukier zielony: Szklanka przesianego cukru pudru + 2 łyżki szpinaku połączonego z wodą. Lukier nie może być rzadki, bo spłynie z ciasta czy ciasteczek. Musicie go dobrze rozbić trzepaczką
Zasmakuj Kuchniorzechy włoskie rodzynki wiśnie kandyzowane pałeczki czekoladowe Przygotowanie: Białka ubić z cukrami na sztywno. Dodawać po jednym żółtku i ubić na sztywną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z makiem. Ubijając na najwolniejszych obrotach dodawać porcjami do masy jajecznej. Pod koniec wlać olej. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Włożyć do nagrzanego piekarnika
Ala piecze i gotujePyszne, chrupiące ciastka czekoladowe. Intensywne w smaku, bardzo aromatyczne, podczas pieczenia pięknie pachnie w całym domu. Szybkie i proste w przygotowaniu, co można zobaczyć na załączonym do przepisu FILMIE . Ciastka są smaczne, sycące, ale trochę się kruszą podczas jedzenia, więc proszę mieć pod ręką talerzyk. Piękną kratkę do studzenia ciast CAKE COUTURE BIRKMANN , którą widać na załączonych zdjęciach, otrzymałam
Mała CukierenkaPyszne, chrupiące ciastka czekoladowe. Intensywne w smaku, bardzo aromatyczne, podczas pieczenia pięknie pachnie w całym domu. Szybkie i proste w przygotowaniu, co można zobaczyć na załączonym do przepisu FILMIE . Ciastka są smaczne, sycące, ale trochę się kruszą podczas jedzenia, więc proszę mieć pod ręką talerzyk. Piękną kratkę do studzenia ciast CAKE COUTURE BIRKMANN , którą widać na załączonych zdjęciach, otrzymałam
Mała Cukierenkamieszamy do połączenia składników. 5. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papilotkami. 6. Pieczemy przez około 45 minut w temperaturze ok. 180C. Krem: 1. W miseczce mieszamy serek z sokiem z pomarańczy i cukrem na jednolitą masę. 2. Kiedy babeczki wystygną, dekorujemy je kremem. Można dowolnie je udekorować - śmiesznymi marchewkami na wykałaczkach, czekoladową posypką lub startą skórką pomarańczy
two broke sisterswięcej niż 1 cm przestrzeni między ciastem a papierem. Makowce układamy na blasze w sporych odstępach, bądź w keksówkach, zostawiamy na około 10 minut i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika. Pieczemy około 40 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy się upiekły, studzimy. Letnie strucle smarujemy lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Gotowe! A te były
Rozpustne gotowanieMocno czekoladowe, wilgotne, mięciutkie i takie....bardzo pyszne! Tak smaczne, że już go nie ma :D Dawno takiego nie robiłam, a szkoda :D Koniecznie do powtórki :) Wam też je polecam :) Bardzo proste i co ważne zdrowe, bo 1. Zamiast cukru użyłam ksylitolu w niewielkiej ilości, ponieważ w cieście są również banany. 2. Nie używałam margaryny a oleju rzepakowego 3. Jest
Zdrowie na języku :Pdodatkami) i wystudzonej kawowo-melasowej mikstuty. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i być gładkie. Przelać do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny (do suchego patyczka). Studzić na kratce. 4. Polać lukrem (zobacz np. tutaj https://ugotujmyto.pl/drozdzowki-z-makiem/) lub polewą czekoladową (https://ugotujmyto.pl/wloskie-ciasto-migdalowe/) lub taką https://ugotujmyto.pl
UgotujmyTo.plrównomiernie drugą część ciasta makowego. Rozprowadzenie drugiej warstwy maku jest dość trudne. Ja nakładam delikatnie łyżką małe porcje a na końcu pomagam sobie widelcem. Chodzi o to, aby wyszły równe warstwy, a nie fale i inne wzory. Upiec ( u mnie siedziało 75 minut w temp.180 stopni), wystudzone oblać polewą czekoladową
Praktyczna plmąką i wyciskamy przez rękaw cukierniczy ciasta w kształcie podłużnych eklerków lub ptysi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni - ok. 30 minut. Po upieczeniu piekarnik wyłączamy i zostawiamy ciastka na 10 minut. Po ostudzeniu przekrajamy je na pół i przekładamy bitą śmietaną. Wierzch możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Smacznego
Salonik smaków