poezja. Jeśli jesteście fanami lekkich ciast , to będzie przepis dla zdecydowanie was. Kruchy spód, jabłkowo-migdałowa masa z cynamonem oraz waniliowa budyniowa pianka. Ja już dwa razy robiłam to ciasto i za każdym razem mam wrażenie że wychodzi coraz smaczniejsze. Masa jabłkowa jest wykonana z pieczonych i zblendowanych jabłek a doprawiona jest cynamonem. Dodatkowo mieszana jest z mielonymi na drobną(...)cukru 1 opakowanie budyniu z prawdziwą wanilią (BG) bez cukru 300 ml mleka 250 g kremówki 36% Dodatkowo: 1 dojrzałe kiwi maczek mango Declecta czekoladowa posypka Delecta karmel Delecta Wykonanie : 1. Składniki na kruchy spód wymieszać i zagnieść jednolitą masę. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na min. 30 minut. 2. Jabłka obrać
vaniliowoczekoladowakawie i samodzielnie przygotowanym cieście. Inni członkowie rodziny z pewnością też chętnie się przyłączą. Warto również pamiętać, że kawa może stać się doskonałym prezentem dla mamy z okazji jej święta. Skompletuj zestaw, który najbardziej trafi w jej gust, a potem zabierzcie się za wspólne przygotowanie ciasta. W jaki sposób i jak długo przechowywać ciasto cappuccino? Ciasto cappuccino to jeden(...)śmietany, wysokie temperatury nie sprzyjają ciastu i najlepszym wyborem będzie przechowywanie go w lodówce. Warto również pamiętać że może ono dosyć łatwo obsychać. Aby na brzegach nie tworzyła się twarda skórka, warto zabezpieczyć ciasto przy pomocy folii spożywczej lub w szczelnie zamykanym pojemniku. Ciasto cappuccino bez pieczenia Przepis na ciasto cappuccino bez pieczenia Składniki na ciasto cappuccino bez pieczenia Na blaszkę
okolicepalnika.plkruszą się. Amarantki natomiast mają wielkość standardowego ciastka o nieregularnym okrągłym kształcie. Tutaj również opakowanie jest ładne, czytelne i pozwala na dokładne obejrzenie zawartości. Smak: Ciastko owsiane żurawinowo-czekoladowe – jest bardzo chrupiące i dość mocno słodkie, to ciastko jest słodzone cukrem trzcinowym. Żurawina jak to suszony owoc jest lekko gumowa z fajnym kwaskowo-słodkim akcentem. W jednej sztuce jest(...)asortymentu Irenek, ponieważ firma ma ciastka słodzone różnymi sposobami. Amarantki też są warte polecenia szczególnie dla osób lubiących bardzo słodkie słodycze, niekoniecznie kruche. My wykorzystałyśmy je do zrobienia piankowego ciasta na zimno i JEJ jakie to było pyszne <3 Kluseczki twarogowe ze śliwkami i posypką ciasteczkową (przepis- Instagram) Gruszkowa pianka z Amarantkami Ocena: 5,5 pandy
Candy Pandaswymaga użycia miksera, wystarczy drewniana łyżka A co jest atutem tej babki? Jej niepowtarzalny smak i aromat. Już podczas pieczenia po kuchni unoszą się piękne zapachy. Owoc limonki nadaje ciastu zupełnie innego charakteru – słodycz i orzeźwienie. Spróbujcie. Polecam Wam moją limonkową babkę do codziennej kawy lub herbaty, jak i od święta. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej tortowej(...)limonki 175 g margaryny 3 jajka klasy M 1 szklanka cukru Lukier: sok z 1/2 cytryny 3-4 łyżeczki cukru pudru polecam posypać po wierzchu babkę pomarańczowymi wiórkami czekoladowymi Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, składniki mieszamy łyżką. Następnie dodajemy cukier, 3 łyżeczki cukru wanilinowego,skórkę z dwóch limonek startą
Słodkie okruszkiKorzystając z moich przepisów (nawet przy inspiracji) i publikując je publicznie - wspomnijcie o źródle. https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Już kiedyś szukałam przepisu na ciasto z wykorzystaniem gofrów i niestety nic ciekawego nie rzuciło mi się w oczy. Stworzyłam własny deser i teraz zainspirowałam się swoim poprzednim pomysłem, który znajduje się na moim funpage tutaj . W tym przypadku urozmaiciłam poprzednią(...)śmietanki 22-36% 120g cukru pudru 1 opakowanie śmietan-fixu Dodatkowo: 1 galaretka cytrynowa 6 łyżek dżemy truskawkowego 1 banan lub inne owoce do dekoracji wiórki czekoladowe do pospania Śmietankę ubić z cukrem i śmietan-fixem ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone, dokładnie wymieszać i odstawić na 20 minut do lodówki. Przygotować galaretkę wg przepisu na opakowaniu
Di gotujegotowego z wiaderka) 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 tabliczka czekolady deserowej, stopiona w kąpieli wodnej z odrobiną mleka i ostudzona. (jeśli chcesz by sernik był bardziej czekoladowy dodaj jeszcze jedną tabliczkę) 2 -3 jajka, w zależności od ich wielkości do dekoracji: cukier puder suszone wiśnie i truskawki, starte na czerwony puder Przygotowanie: 1.Ciasteczka pokruszyć na proszek(...)końcu dodać jajka, Po jednym nadal miksując. Aż do uzyskania gładkiej jednolitej masy. 3. Wyłóż masę serową na spód. Piec: 55-65 min w temperaturze 160-170 stopni. Ciasto ostudzić, następnie włożyć do lodówki. Trzymać co najmniej 3-4 godziny w lodówce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem a następnie czerwonym pudrem z suszonych owoców. Smacznego
KreatywnePinyserniki na zimno, jednak nic nie ujmuje im to w smaku:) Ten jest naprawdę bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. A do tego smaczny!! Spód: 300g herbatników w polewie czekoladowej, 100g margaryny. Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Margarynę stopić, przestudzić i dodać do ciastek. Krótko zmiksować. Wyłożyć na dno tortownicy o śr. 21cm. Schłodzić. Masa serowa: 500g twarożku(...)Dodać przestudzoną żelatynę i biały ser. Dodać sok z cytryny oraz kilka kropel olejku waniliowego. Krótko zmiksować. Masę wylać na przygotowany spód. Czekoladę stopić na parze, wylać na wierzch ciasta. Widelcem zrobić esy-floresy. Schładzać przez kilka godzin
Z miłości do słodkościCo prawda święta już za nami i niektórzy nie wyobrażają sobie świąt wielkanocnych bez babki piaskowej, bowiem już na stałe weszła w tradycję tych świat. Babka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zastanawiacie się co upiec na zbliżające się Święta lub inne uroczystości? To ciasto będzie strzałem w dziesiątkę. Słodycz kajmaku, którą przełamuje kwaskowość dżemu porzeczkowego. Pychotka Składniki: Biszkopt kakaowy: 4 jajka ok. ⅓ szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać ½ szklanki) ½ szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa(...)dałam 1 łyżeczkę) Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego ok. 350- 400g dżemu z czarnych porzeczek ok. 280g herbatników 100g nutelli (lub innego kremu orzechowo- czekoladowego) kakao Sposób przygotowania: Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz.. Po ugotowaniu pozostawić puszkę do całkowitego ostygnięcia
Cukiernia Pychotkipozostaw do ostygnięcia na blasze przez kilka minut, a następnie przenieś na kratkę do ostygnięcia. To jest podstawowy przepis na ciastka, który możesz dowolnie dostosować, dodając orzechy, rodzynki, chipsy czekoladowe lub inne ulubione dodatki. Teraz przekształćmy go w przepis na amerykańskie ciastka cookies. Amerykanki przepis Amerykanki to większe i grubsze wersje tradycyjnych ciastek cookies. Są idealne do przygotowania na przyjęcia(...)osobnej misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do masy masłowej, mieszając do połączenia składników. Dodaj kawałki czekolady i dokładnie wymieszaj. Uformuj większe kulki ciasta i umieść je na blasze z zachowaniem odstępów. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 15-18 minut, aż amerykanki będą lekko złociste na brzegach. Wyjmij z piekarnika
Ania i Marcin gotujądodatku cukru, dałam ksylitol, syrop z buraka cukrowego i trochę miodu. Inspiracją był przepis znaleziony tutaj , jednak troszkę go zmodyfikowałam. Polecam wszystkim amatorom pierników ale nie tylko, może to ciasto sprawi, że je polubią.. :-) Jest cudowny już w dniu pieczenia i jeszcze smaczniejszy (choć trudno to sobie wyobrazić) na drugi dzień, staje się wówczas jeszcze bardziej wilgotny i aromatyczny.Piek(...)łyżeczki przyprawy korzennej (dałam Kotanyi, jest bez cukru)- 1 łyżka kakao (opcjonalnie)Do przełożenia:ok.430-500g dobrych powideł (dałam 430g własnych powideł z nutą korzenną, ale można trochę więcej)Polewa czekoladowa- Ganache:- 150g gorzkiej czekolady- 180g śmietany kremówki 30%Ja dałam 100g czekolady i 120g kremówki (dla mnie było wystarczająco)W misie miksera utrzeć na puch miękkie masło z dodatkiem ksylitolu
Smaczne ZdrowePrzygotowanie: Ziemniaki (mogą być letnie) wymieszaj z mąką, roztopioną margaryną i solą. Wyrób zwarte i nieklejące się do rąk ciasto (w razie potrzeby do ziemniaków dodaj więcej mąki, ale im mniej mąki dodasz, tym gnocchi będą smaczniejsze). Z wyrobionego ciasta uformuj wałki o średnicy około 2 cm. Wałki pokrój na mniejsze części (po około 3 cm). Gotowe kawałki gnocchi możesz(...)jeszcze przerolować przez widelec, aby utworzyć “rowki”. Gnocchi gotuj w osolonej wodzie przez około 3 minuty. Ugotowane gnocchi wymieszaj z płatkami drożdżowymi i pesto. Błyskawiczny budyń czekoladowy z płatków jaglanych Składniki: 50 g błyskawicznych płatków jaglanych 180 ml mleka roślinnego 2 łyżki syropu klonowego (lub innego słodzika) 1 łyżka kakao truskawki lub inne owoce Przygotowanie: Płatki jaglanej zalej gorącym mlekiem
Via GustoDziś jest jeden z moich ulubionych dni. Co jakiś czas, jak mam dzień wolny, zostawiam w domu synka, nie zaprowadzam go do przedszkola i on przejmuje
BaRepasDziś przedstawię Wam mój przepis na ciasto 3 Bit. :) Robi się je prosto, szybko i przyjemnie. Składniki: I. Masa budyniowa: 700 ml mleka 3,2% 1 budyń śmietankowy z białą czekoladą (bez cukru) 1 budyń z prawdziwą wanilią (bez cukru) 4 łyżki brązowego cukru 2 łyżeczki przyprawy do deserów "Karmel i wanilia" (opcjonalnie) 1/3 łyżeczki pasty waniliowej (opcjonalnie(...)masła II. Bita śmietana: 300 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru III. Dodatkowo: 300 g maślanych herbatników woda różana 1 puszka masy kajmakowej (510 g) czekolada/ wiórki czekoladowe/ kamyczki karmelowe/ kamyczki czekoladowe do dekoracji Sposób przygotowania: Z osłodzonego brązowym cukrem mleka gotujemy budynie (razem). Odstawiamy do ostygnięcia. W misce umieszczamy 200 g masła, pastę waniliową i przyprawę
DominikaDolciIdealny serniczek na Święta:) Klasyczną "złotą rosę" przygotowujemy na kruchym cieście, ale taki na ciemnym "ciasteczkowym" spodzie wygląda moim zdaniem bardziej efektownie:) Składniki na tortownicę 26 cm - może być odrobinę większa, ale wtedy przygotuj więcej ciasteczek na spód. Z mniejszej wypłynie ;) Do przygotowania potrzebne są ziarenka z połowy laski wanilii. Drugą połowę oraz zewnętrzną część dorzuciłam do domowego(...)cukru waniliowego i dosypałam cukru ;) Składniki na spód: - 200 g ciasteczek czekoladowych (najlepiej takich, które łatwo i dobrze się pokruszą) - 100 g masła (pół kostki) Składniki na masę serową: - 1 kg pełnotłustego twarogu (używam takiego gotowego, zmielonego na sernik) - 3/4 szklanki cukru - 3/4 szklanki mleka 3,2% - 1/3 szklanki oleju - ziarenka z połowy laski wanilii - torebka budyniu waniliowego
Kraina Tysiąca Smaków