coś do kawy. Małe kokoski w polewie czekoladowej i wiórkach kokosowych. Składniki: 1 margaryna "Kasia" 1 szklanka cukru pół szklanki słodkiej śmietany Te składniki wkładamy do garnka i gotujemy. Następnie studzimy i dodajemy: 2,5 szklanki mąki 3 jajka 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Blaszkę smarujemy margaryną i wykładamy ciasto. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze
Salonik smakówminut do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto, foremką na babeczki wykrawać , wylepić. Ponakłuwać widelcem dno babeczek. Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stop. przez ok.15 minut. KREM: Dobrze schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywno. Napełniać babeczki śmietaną, udekorować pokrojonymi na cząstki truskawkami, listkami melisy i czekoladowymi znaczkami. (function
Kuchnia Danusipierwszy sernik jagodowo-waniliowy. Zawsze robiłam tradycyjny lub czekoladowy. Z jagodami nie robiłam go nigdy. I żałuję. Bo jest pyszny. A kolor masy serowo-jagodowej - obłęd! Przepiękny!!! Napatrzeć się nie mogłam. Szkoda tylko, że pękł po środku, ale to moja wina, bo tak to jest jak się bierze człowiek za pieczenie ciast, po ciężkim dniu i w środku nocy
CookYourselfproszkiem i miksujemy ją z masą. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o rozmiarach 20×23 cm lub tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180stopni i pieczemy 40-50 minut (do suchego patyczka) Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po przestudzeniu możemy przełożyć powidłami i udekorować polewą czekoladową (polewa – zobacz np. tutaj: https://ugotujmyto.pl/wloskie-ciasto-migdalowe/)Smacznego
UgotujmyTo.plgorącej wody szczypta soli 200 g groszków czekoladowych 130 g orzechów włoskich, posiekanych Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku nadal ucierając. Dolać ekstrakt waniliowy i wymieszać. Sodę rozpuścić w wodzie i dodać do utartego masła razem z solą. Dodać mąkę, czekoladę i orzechy. Wymieszać tak, aby powstało gładkie ciasto. 3 blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać
Sto kolorów kuchniprzestudzone maslo. Powstanie cos w rodzaju kruszonki. Ciasto wykladamy na dno tortownicy wylozonej papierem do pieczenia. Cukier puder utrzec z jajkami. Dodac ser, make, olejek i mleko. Wszystko dokladnie wymieszac. Mase serowa wylac na przygotowany wczesniej spod. Sernik piec w temperaturze 180°C przez okolo 1 godzine. Przestudzic. Mozna udekorowac polewa czekoladowa lub gorzkim kakao. Przepis prezentuje w ramach zabawy
Przysmaki Karolkipszennej (u mnie koszalińska Młyny Stoisław ) 1 jajko M 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru 3 łyżki ulubionego musli* *u mnie z mojemusli.pl wersja czoko banan – czekoladowa granola, orzechy, mleczna czekolada i mniejsze kawałki banana Składniki: Do miski przekładamy 5 łyżek kremowego masła orzechowego, dodajemy 5 łyżek mąki, proszek do pieczenia, 2 łyżeczki cukru do smaku(...)całość wstępnie łyżką. Następnie dodajemy musli, znów mieszamy. Na koniec przez chwilę wyrabiamy ręką (ja formuje na koniec coś w rodzaju wałka, aby łatwiej było porcjować ciasteczka). Odrywamy kawałki ciasta i w dłoniach formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Ciasteczka układamy w lekkich odstępach na blaszce (ja swoją wysmarowałam oliwą z oliwek, aby spód był bardziej chrupiący, ale można je również
Słodkie okruszkiptasie mleczko bez pieczenia to idealny pomysł na smaczny deser. Smakuje ono niczym tradycyjne ptasie mleczko, kupowane w sklepie, które każdy uwielbia. Puszysta piana z dodatkiem herbatnika i polewy czekoladowej to prawdziwy raj dla podniebienia. Ptasie mleczko jest bardzo delikatne, puszyste, niczym chmurka. Wręcz rozpływa się w ustach. Jeśli skosztujecie kawałek, na pewno poprosicie o więcej. Kakaowe ptasie mleczko można(...)rozpuszczenia. Gorącą żelatynę wlewamy do garnka z polewą. Całość mieszamy do połączenia składników. Polewę ściągamy z palnika i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Przestygniętą polewę rozprowadzamy po wierzchniej warstwie ciasta. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Artykuł Kakaowe ptasie mleczko pochodzi z serwisu Alle Dobre
Alle Dobre!mascarpone 2-3 łyżki cukru 2 opakowania cukru waniliowego 1 opakowanie śmietan-fix Na dekorację: 200 g śmietany 30 lub 36% 2 łyżki cukru 1 opakowanie śmietan-fix wiórki czekoladowe, starta biała i gorzka czekolada opcjonalnie inne dekoracje z czekolady WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Spód formy tortowej o średnicy(...)jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Składniki sypkie przesiać przez sitko do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką stopniowo dodając wodę. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec około 30 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt zrzucić z wysokości 40-50 cm na rozłożone na podłodze ręczniki
Passions hobbies lifeimieniny, a nawet na święta, gdy poszukujemy czegoś bardziej wystawnego. Dla kogo: dla fanów ciast Siostry Anastazji dla lubiących ciasta z toffi dla szukających przepis na bardziej wyszukane ciasto Składniki na biszkopt kakaowy: 7 jajek 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru pudru Składniki na biszkopt orzechowy: 250g zmielonych orzechów włoskich 3/4 szklanki(...)masę: 5 żółtek 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki cukru 350g masła Dodatkowo: puszka masy kajmakowej lub ugotowanego mleka skondensowanego ( jak ugotować mleko skondensowane: tu ) posypka czekoladowa lub wiórki czekoladowe Wykonanie biszkoptu kakaowego: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać delikatnie żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać bardzo delikatnie
Mania WypiekaniaSmażenie pączków jest bardzo czasochłonne, a ja lubię jeść domowo, dlatego postawiłam na coś znacznie szybszego i pysznego – hiszpańskie churros maczane w gorzkiej czekoladzie. Robi się je z ciasta parzonego (takiego jak na karpatkę, eklerki czy gniazdka wiedeńskie), dlatego nie wymagają drożdży – składniki prawdopodobnie macie nawet w domu. W środku są delikatne, puszyste i miękkie – zaś(...)drewnianą łyżką, aż stanie się jednolita i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ciasto powinno być bardzo gęste. Do zimnego ciasta dodajemy po jednym jajku miksując na małych obrotach lub jeśli mamy siłę – ucierając łyżką. Po wykończeniu jajek, ciasto powinno być gładkie i mniej zwarte. Przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką o kształcie dużej
Poezja smakupierniczki, piernikowe kawy, korzenne ciasta i aromaty, barszczyk, uszka i pierogi. A ja wyskakuję z dynią jak Filip z konopi, i to wcale nie najdziwniejsza niespodzianka. W zanadrzu mam ciasta z jabłkami i śliwkami, lody, i jeszcze trochę dyni. Wariatka jedna!Nie wiem, dlaczego jestem do tyłu z przepisami. O tym, o ilu książkach chcę Wam opowiedzieć, nawet nie wspomnę(...)może troszkę przesadzam. Chyba jednak powinnam zachować niektóre, i powoli przejść do świątecznych ciasteczek (tak jak rok temu, mam zamiar wypełnić kilka puszek słodkimi maleństwami). Te mniej tematyczne, cudownie czekoladowe i pachnące jaśminem pyszności mogą poczekać na styczeń. Albo luty. Albo świętego nigdy, jak mawia Tata...Teraz już przestaję roztkliwiać się nad sobą, i przechodzę do sedna, czyli sernika
Pożeraczka, czyli raz adobrzeW sobotę miałam mnóstwo kuchennych zadań. Oprócz chleba orkiszowego, waniliowych chałek, o których niebawem, kotletów na dziś oraz pizzy na kolację musiałam przygotować ciasto niespodziankę dla
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżeczki proszku do pieczenia 100 g szklanki cukru opakowanie cukru wanilinowego (16 g) 100 g masła 2 jajka 250 ml mleka 1 łyżka kakao 70 g groszków czekoladowych (lub posiekanej gorzkiej czekolady) Krem: 500 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej) 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego) 200 g mlecznej czekolady (u mnie milka) utrwalacz do śmietany Dodatkowo: ulubiona czekolada, wafelek(...)Babeczki rozpoczynamy od rozpuszczenia masła. Następnie dodajemy do niego zimne mleko, mieszamy i czekamy aż płyn się wystudzi. Później do zimnego dodajemy jajka i wszystko dokładnie miksujemy. Do ciasta przesiewamy mąkę, następnie dodajemy proszek do pieczenia, kakao, cukier i cukier wanilinowy. Dokładnie ucieramy, a pod koniec dodajemy groszki czekoladowe/posiekaną czekoladę. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Wypełniamy
PatiGotujeosłodę dodałam kawałki białej czekolady. Uwielbiam białą czekoladę z owocami. Świetnie się sprawdziła w muffinkach z czerwoną porzeczką. Wypieki z czekoladą uwielbają moje dzieci. Dlatego często dodaję ją do ciast i kremów. Muffiny wypiekam zarówno z białą czekoladą jak i ciemną. Jeśli wolicie mleczną czekoladą to możecie z powodzeniem zastąpić nią białą czekoladą. Ja użyłam tym razem różowej czekolady. Muffinki(...)Lubicie piec muffiny? Jest tyle przepisów na muffiny, o choćby muffiny z awokado , muffiny arachidowe czy muffiny z jabłkami i karmelem . Można sobie dogodzić i upiec do kawy muffiny czekoladowe , albo upiec muffiny śniadaniowe . Muffinki z porzeczką 12 sztuk Składniki: 130 g czerwonych porzeczek 100 g masła 2 jajka 125 ml mleka 250 g pszennej mąki 2 łyżeczki proszku
codojedzenia