Zapraszam na słodki torcik naleśnikowy przekładany dżemem oraz kremem czekoladowym. Do zrobienia torciku użyłam mąki pszennej tortowej od Podlaskich Zakładów Zbożowych S.A. Torcik naleśnikowy może być smakowitym, słodkim śniadaniem lub podwieczorkiem. Polecam Składniki: ciasto: 3 szkl mleka 2 szkl mąki pszennej tortowej od PZZ S.A. 2 jajka 3 łyżki oleju(...)łyżeczki proszku do pieczenia oraz: 1 mały słoiczek dżemu (ja miałam borówkowy) 200 g serka śmietankowego 4 łyżki kremu czekoladowego cukier puder do posypania Przygotowanie: Wszystkie składniki na naleśniki umieszczamy w misce i miksujemy, aż nie będzie grudek. Odstawiamy ciasto na 15 minut. Następnie smażymy naleśniki na złoty kolor z obu stron (ja miałam patelnię o śred. 26 cm). Odstawiamy
słodkie i nie tylko historie kulinarnepszennej - 100g masła - 0,5 szklanki cukru pudru - 3 łyżki kakao - 1 żółtko - szczypta soli dodatkowo: - 2 opakowanie czekoladowych jajeczek - krem czekoladowy, masło orzechowe lub inny czekoladowy krem Ze składników ugnieść szybko kruche ciasto. Zawinąć w folię i wsadzić do lodówki na 30 minut. Ciasto podzielić na 18 części i każdą część przeciskać przez praskę do czosnku, tworząc gniazdo
CookYourselfostatni jego kawałek. Ważne by do niego użyć dobrej jakości czekolady a taką jest czekolada Goplana. Polecam! CIASTO: 4 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej 2 czubate łyżki budyniu czekoladowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ciemnego kakao KREM CZEKOLADOWY: ½ litra śmietany kremówki 25 dag serka mascarpone 2 tabliczki gorzkiej czekolady 60% kakao Goplana 3 łyżki cukru(...)dnia wmieszać w masę serek mascarpone i zmiksować mikserem do połączenia. Poncz: Zimną osłodzoną cukrem herbatę wymieszać z likierem migdałowym. Przełożenie: Jeden placek ciasta nasączyć połową ponczu, posmarować konfiturą z czarnej porzeczki, nałożyc połowę kremu czekoladowego, przykryć drugim plackiem, znów nasączyć i posmarować konfiturą wyłożyć resztę kremu, wygładzić, posypać startą czekoladą z fistaszkami i udekorować czekoladowymi ażurkami.Wstawić na całą
Wanilia i KardamonPoznaj przepis na pyszne ciasto Makowa Panienka z masą budyniową i dżemem porzeczkowym. Efektownie wyglądające ciasto składające się z 2 makowych biszkoptów, przełożonych kremem maślano-budyniowym oraz dżemem. Polane masą czekoladową i posypane wiórkami kokosowymi. Ciasto jest wyśmienite, nie za słodkie. Nie wiadomo kiedy znika z talerza. Polecam nie tylko od święta. Składniki na Makową Panienkę. Wszystkie składniki powinny być(...)Krok 6. Smaruję masą budyniową i przykrywam drugim biszkoptem. Gotowy krem budyniowy wykładam na warstwę dżemu porzeczkowego. Krem przykrywam drugim biszkoptem i zabieram się za przygotowanie polewy. Krok 7. Przygotowuję polewę czekoladową. Połamane kostki czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej. Dodaję śmietankę 30%. Całość mieszam, a po połączeniu rozprowadzam na cieście. Krok 8. Dekoruję wiórkami kokosowymi. Wiórki kokosowe lekko rumienię
Ania gotujeWyjątkowe ciasto bezowe, które z pewnością zmusi nas do zjedzenia kolejnej porcji. Bądźmy przygotowania do częstego pieczenia jak już raz pojawi się na stole. Składniki Beza 6 białek 300 g cukru 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Krem orzechowy 250 g mascarpone 3-4 łyżki kremu orzechowo – czekoladowego 150 g … Czytaj dalej Ciasto bezowe
gotuj ze mnąCzekoladowy tort z kremem śmietankowym, brzoskwiniami, musem czekoladowym i pokruszonymi cukierkami czekoladowymi ;-) Najlepszy na poprawę nastroju! ;-) Biszkopt: 6 jajek 1 i 1/3 szklanki mąki 1,5
SMYKWKUCHNIzachwycili się smakiem. W końcu przyszedł czas i na mnie, i co..? Przepadłam całkowicie. Ten tort jest tak pyszny, ze wręcz uzależnia :D Intensywne czekoladowe ciasto jest mięsiste i wilgotne, a krem miętowy smakuje idealnie, orzeźwiająco i niezwykle lekko, mięta nie dominuje silnie, jest idealnie wyważona. No mówię Wam, coś pysznego... Od tego czasu tort zrobiłam już 4 razy(...)wanilii. Wlej cienkim strumieniem masę czekoladową i zmiksuj całość dokładnie. Zacznij dodawać śmietanę (w trzech częściach) naprzemiennie z mąką wymieszaną z sodą i proszkiem. Całość wymieszaj już tylko szpatułką do połączenia się składników. Ciasto będzie dosyć geste. Ciasto przełóż do formy (lub form, jeśli pieczesz blaty osobno) i piecz odpowiednio całe ciasto około 60-65 minut do tzw. suchego patyczka
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki: 9 jaj 9 łyżek mąki pszennej 9 łyżek mąki ziemniaczanej 18 łyżek cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia masło margaryna 200g masła czekoladowego odrobina soku z cytryny 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka ekstraktu waniliowego ulubiona herbata ( u mnie Sir William's-exotic fruits) masa cukrowa barwniki dodatki Sposób przygotowania: Żółtka oddzielić od białek i schłodzić(...)pieczenia. Piec ok.40minut w temperaturze 180 stopni. Krem: Masło i margarynę utrzeć na puszystą masę,dodać ekstrakt waniliowy,cukier puder i masło czekoladowe. Gdy ciasto wystygnie,pokroić je na blaty. Nasączyć zaparzoną ulubioną herbatą i przełożyć kremem. Tort wstawić do lodówki. W tym czasie z masy cukrowej przygotować ozdoby ,którymi chcemy przyozdobić tort. Dekorujemy schłodzone ciasto i zjadamy ze smakiem
Wielki apetytkremu, że może mi nie wyjść, bo nigdy nie robiłam tego typu kremów - niespodzianka! Banalnie proste! Zachęcam Was do zrobienia tego tortu!Ps. Uwaga to ciasto nie pójdzie w cycki, hehe! To bomba kaloryczna, ale co tam! Coś nam się od życia należy :) Składniki na ciasto czekoladowe ciemne: 50 g gorzkiej czekolady posiekanej 50 g masła 50 g cukru drobnego(...)Przed samym przełożeniem tortu ubiłam końcówkami do ubijania białek do otrzymania gęstego kremu. Czytałam, że ten krem można "przebić", więc uważałam. Kremu nie miksowałam długo, co było dla mnie miłą niespodzianką:) Dodatkowo: 4 opakowania cukierków Malters (ok.120 g każde opakowanie)- ja użyłam czekoladowych kulek z Biedronki (w mlecznej czekoladzie) WYKONANIE: Ciasta upiekłam dzień wcześniej. Następnego dnia rano upieczone blaty czekoladowe
Blondynka GotujeDziś mam dla Was bardzo łatwy i szybki w wykonaniu deser. Wystarczy słoik nutelli lub innego kremu orzechowo-czekoladowego, kilka truskawek i opakowanie ciasta francuskiego. Składniki: 1 mały słoiczek nutelli ok. 10-12 truskawek 1 opakowanie ciasta francuskiego Wykonanie: Ciasto francuskie podzielić na kwadraty (wyjdzie ok 8-10 szt.). Każdy z nich na środku posmarować nutellą i ułożyć na niej
Pasja Smakubergamotach pisałam tutaj – przeczytaj, bo to fascynujące owoce. Jeśli jesteś miłośnikiem nietypowych cytrusów i będzie na nie sezon to koniecznie spróbuj cedratów. Ja jadłam je tylko w postaci ciasta migdałowego z cedratem i widziałam w postaci małych drzewek obwieszonych nieproporcjonalnie wielką ilością jeszcze niedojrzałych owoców, ale dojrzały cedrat zapowiada się obiecująco. Najlepszy adres: sklep z przetworami z bergamotki Azienda(...)jako ćwiartki większego torciku lodowego, który przekrojono na 4 części. Jest też wersja dla osób, które boli gardło – jako ciastko, które przypomina dużego profiterola z kremem karmelowym w środku i okruchami ciasta czekoladowego na zewnątrz. W końcu 2 smaki muszą być. Z nietypowych słodyczy jest też torrone (najlepsze pochodzi z miejscowości Bagnara) i lukrecja, która też rośnie na miejscu
Ugotowane pozamiataneCiasto Królowa nocy to ciemny biszkopt i 2 kremy na bazie serka mascarpone – kajmakowy i czekoladowo-nugatowy. Takie tortowe ciasto ma szansę zabłysnąć na niejednym przyjęciu :) Składniki na blaszkę 25x35 cm: · 8 jajek w temperaturze pokojowej (białka i żółtka osobno) · 130 g drobnego cukru(...)masy jajecznej stopniowo dodajemy mąkę z kakao mieszając delikatnie rózgą, żeby ciasto za bardzo nie opadło. Biszkopt przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170 stopni C (grzałka góra-dół) około 30-35 minut. Ciasto pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia. Rozcinamy na 2 blaty. Krem kajmakowy
Trzeci talerzPrzepis na pyszne ciasto z rurkami bez pieczenia . Doskonały deser z serkiem z wiaderka oraz bitą śmietaną. Idealne ciasto na weekend oraz na słodki poczęstunek dla gości. Nasze ciasto rurociąg na herbatnikach, to świetne połączenie delikatnego sernika na zimno, ze smakiem rurek waflowych z kremem czekoladowym. Warto również podkreślić, że w naszym przepisie wykonaliśmy tylko jedną warstwę rurek. Ale jeśli(...)ilością, po prostu trzeba zachować odpowiednie proporcje. Ciasto z rurkami waflowymi możesz wykonać na herbatnikach jasnych lub kakaowych jak w naszej wersji. Wybór pozostawiamy Tobie. Zazwyczaj wierzch tego ciasta dekorujemy polewą czekoladową i tak też zrobiliśmy tym razem. Taki sposób nie jest pracochłonny, a w tym cieście sprawdza się wręcz idealnie. Atutem ciasta na twarogu z wiaderka jest nie tylko
Kuchnia Na Wypasiegalaretki ( agrestowe ) • opakowanie okrągłych biszkoptów ( 180 g ) • polewa czekoladowa • posiekane orzechy do posypania Nasączenie biszkoptów: • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej • 1/2 szklanki wrzątku • 1 łyżeczka cukru Sposób przygotowania: 1. Przygotować ciasto jasne - białka ubić na sztywną pianę. 2. Pod koniec dodając cukier, dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać. 3. Przygotować ciasto ciemne - żółtka i jaja utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę(...)ciasta wyłożyć połowę kremu budyniowego. 15. Następnie poukładać biszkopty maczane w naparze kawowym. 16. Między biszkopty wyłożyć mocno tężejącą galaretkę. 17. Na galaretkę wyłożyć resztę kremu, przykryć drugim blatem ciasta. 18. Polać polewą czekoladową. Posypać posiekanymi orzechami. 19. Schłodzić w lodówce. 20. Podawać z kawą lub herbatą. Smacznego
W mojej kuchni