wśród nich kladdkaka. Kladdkaka to rozpływające się w ustach czekoladowe ciasto. Przypomina nieco ciasto lawa ale nie jest aż tak płynne. Inspirowana przepisem na kladdkaka postanowiłam upiec czekoladowe muffinki a`la kladdkaka. Zazwyczaj już same czekoladowe muffinki zaspokajają moje czekoladowe fantazje, ale postanowiłam jeszcze na czekoladowy krem, którym uwieńczyłam muffinki . O mamo! Dawno nie piekłam czekoladowego ciasta, więc te muffinki(...)gładką masę. Do formy muffinkowej włóż 10 papierowych papilotek. Napełnij papilotki ciastem i wstaw formę do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 10 minut. Upieczone muffinki powinny być niedopieczone w środku. Podczas studzenia”dojdą”. Muffinki muszą być mocno ostudzone, a nawet można wstawić je do lodówki. Krem czekoladowy 75 g masła, miękkiego 150 g serka philadephia 100 g cukru pudru
codojedzeniagładkiego cista. Przekładamy równomiernie do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia blaszki. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 20 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem: 300 ml mleka 1 budyń waniliowy 110 g cukru 250 g masła, miękkiego wykonanie: 250 ml mleka zagotowujemy z cukrem. Budyń dokładnie mieszamy w pozostałym mleku i wlewamy do gotującego(...)gładka masę. dodatkowo: ok. 250 g powideł śliwkowych ok. 16 szt. pierniczków Katarzynek polewa czekoladowa wykonanie ciasta: Na pierwszym biszkopcie rozsmarowujemy równomiernie powidła śliwkowe. Na powidle układamy pierniczki i wykładamy krem. Na kremie układamy drugi biszkopt, delikatnie dociskamy. Całość polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 12 godz. aby pierniczki zmiękły
Domowy Smak Jedzeniakremem budyniowym i bananami: Ciasto z kremem budyniowym i bananami na pysznym i puszystym biszkopcie. Nie jest trudny w przygotowaniu ani czasochłonny, więc z pewnością ten przepis pokocha każdy. Składniki: Biszkopt: 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 2 jajka Sól Masa budyniowa: 1 budyń waniliowy 1 budyń czekoladowy 250 g masła 3 łyżki cukru pudru(...)Każdą masę ubijamy na puszysty krem. Banany obieramy i przecinamy wzdłuż. Na ostudzonym biszkopcie układamy pokrojone banany, następnie nakładamy krem czekoladowy, a na to krem waniliowy. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Ubitą śmietanę wykładamy na górę ciasta. Wierzch posypujemy startą czekoladą. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Artykuł Ciasto z kremem budyniowym i bananami pochodzi z serwisu Przepisy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneupieczenia mieliśmy drożdżowe bułeczki z cynamonowym nadzieniem wg Nigelli. ja swoje troszkę przerobiłam, ponieważ moje nadzienie jest czekoladowo - cynamonowe. Bułeczki wyszły bardzo smaczne, pięknie wyrosły i co najważniejsze wszystkim bardzo smakowały:)) Na pewno jeszcze nie raz skorzystam z przepisu! Ciasto: ok.720 g mąki pszennej, 45 g świeżych drożdży, 2 jajka, 100g cukru, 100g masła(...)dodać masło. Mieszanką zalać suche składniki. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, włożyć do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić na około 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 50x25cm. Nadzienie: 100g kremu czekoladowego, 50 g masła, 50g cukru, 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do kawy i deserów (użyłam Kamis), jajko. Krem czekoladowy
Z miłości do słodkościJamajskie pijane rodzynki to delikatne ciasto kakaowe – biszkoptowe z pysznym kremem budyniowym i podwójnie skąpanymi rodzynkami. Pierwsza ich kąpiel odbywa się w rumie (lub innym alkoholu jaki wybierzecie :), a druga w polewie czekoladowej. Ciasto w sam raz dla tych, którzy mają niedobry magnezu, jak ja :) a przede wszystkim dla czokoholików, którym także jestem :) Idealnie sprawdza się na wszelkiego rodzaju uroczystości(...)Przepis pochodzi od mojej Teściowej i jest świetny :) Biszkopt kakaowy: 6 jajek kat.0 1 ½ szklanki cukru 1 ½ szklanki mąki 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao Krem: 2 budynie czekoladowe 750ml mleka 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru 200g miękkiego masła 82% Polewa: 200g czekolady (deserowej lub pomieszanej mlecznej i gorzkiej
Smakowy RajGanache z masłem to pyszny czekoladowy krem do tynkowania tortu. Ganache do tortu z masłem nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy. Przepis
Słodki Pomysłjestem, że lubię zrobić dużo żeby potem rozdawać :) Ciasto: 2 ¼ szklanki mąki (+1/2 szklanki na podsypanie) 2 łyżki cukru 3 dag drożdży (+1 łyżeczka cukru) ¾ szklanki mleka 1 jajko 1 żółtko* 1 łyżka oliwy 1 płaska łyżeczka soli 100g margaryny 1 łyżeczka cukru waniliowego *Białko do posmarowania rogalików Krem czekoladowo- słonecznikowy 100g czekolady 2 łyżki nutelli lub masła(...)mące robimy dołek do którego wlewamy rozpuszczoną margarynę, resztę mleka, oliwę, a następnie dodajemy sól, cukier, cukier waniliowy, jajko, żółtko i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy krem czekoladowy… Słonecznik wrzucamy na gorącą patelnie i podsmażamy bez tłuszczu, cały czas mieszając. Przyrumieniony słonecznik przekładamy na talerz do ostygnięcie. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej
Smakowy Rajłyżka cukru pudru wiórki czekoladowe Przygotowanie: W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki. Do drugiego naczynia zetrzeć na drobnych oczkach lub zmiksować blenderem ugotowane buraczki. Dodać resztę mokrych składników i energicznie wymieszać do połączenia się składników. Do mokrych składników wsypać suche składniki i wymieszać na jednolite ciasto. Na końcu dodać posiekaną czekoladę i wylać ciasto do tortownicy wyłożonej na dnie(...)Piec około 60 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić. Krem: Zimną kremówkę razem z mascarpone zmiksować na sztywno. Pod koniec dodać cukier puder. Krem rozsmarować na wierzchu ciasta, brzegi posypać czekoladowymi wiórkami. Ja piekłam ciasto w tortownicy silikonowej z ceramicznym dnem więc nie wykładałam papierem
Ala piecze i gotujekażdy weekend nie może zabraknąć u mnie w domu ciasta. Moje maluchy najbardziej lubią ciasta z kremem i to najlepiej czekoladowym. Jednak tym razem upiekłam z jabłecznik tylko odrobinę zmodyfikowany :) Idealny do popołudniowej kawki lub herbaty. Składniki: 200g margaryny 300g cukru(...)jajkami na puszysto. Dodać skórkę startą z cytryny, sól i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy maślano -jajecznej. Jabłka obrać, pokroić w ósemki. Ciasto wyłożyć do tortownicy (na tą ilość składników potrzebujemy tortownice o średnicy 28cm ). Na cieście układamy jabłka jedno obok drugiego. Masa serowa: serek mieszamy z 2 jajkami, 6 łyżkami mleka
Amatorka kuchennaCiasto kokosowo-makowe:Mak namaczamy we wrzątku (przez ok. 30 minut). Następnie pozbywamy się wody.Żółtka jaj ucieramy razem z cukrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz mak i wiórki kokosowe. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie dodajemy do reszty ciasta - bardzo delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników.Ciasto(...)wkładamy na kilka minut do lodówki.Na spód formy wykładamy dolną część ciasta. Następnie smarujemy połową masy budyniowej, kładziemy warstwę sernikową i pokrywamy drugą częścią kremu. Całość przykrywamy górną warstwą ciasta. Polewa czekoladowa:W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę wraz z masłem. Gdy składniki się roztopią ściągamy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej kuwertury
Słodka Stronawanilią Przygotowanie kremu: 1. Zagotować wodę. 2. Do wody dodać cukier i mieszać aż do rozpuszczenia. 3. Dodać masło i rozpuścić. 4. Odstawić garnek z palnika dorzucić pokrojoną czekoladę w mała kostkę i okrężnymi ruchami garnka zamieszać. A następnie dokładnie wymieszać łyżką (ja robię to trzepaczką) 5. Odstawić na bok do wystudzenia. PS. Przed przełożeniem ciasta masą czekoladową moja masę(...)około 1/3 masy czekoladowej. Przykrywamy go drugim ciastem. Na górę wykładamy pozostały krem. Krem można wyrównać i ozdobić a można niedbale posmarować kremem i tak pozostawić. Ja zrobiłam różyczki z masy cukrowej ze względu, że był on przeznaczony na 50- te urodziny :) Cały tort robiłam z podwójnej porcji a do kremu czekoladowego wlałam prawie setkę rumu
Amatorka kuchennakiedy zdarzało mi się jeść zawsze okazywało się, że to gotowiec. Dlatego chciałam spróbować zrobić je sama. Jako bazę wykorzystałam czekoladowy biszkopt , który bardzo łatwo pokruszyć i świetnie przykleja się do kremu. Moja tortownica ma średnicę 20 cm, ciasta starczy jednak spokojnie na kilka centymetrów większą. Składniki na biszkopt: 4 jajka 8 łyżek mąki pszennej 4 łyżki kakao (płaskie(...)połączenia. Banany miksujemy na ciapkę w blenderze, dodajemy do kremu i mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Do płynnej żelatyny dodajemy łyżkę kremu i dokładnie mieszamy. Zabieloną żelatynę wlewamy do reszty kremu i mieszamy energicznie aż całość dobrze się połączy. Do gotowego kremu możemy dodać jeszcze wiórki czekoladowe (lepiej nie tak dużo jak widzicie u mnie na zdjęciu
Ciastkozercykiedy zdarzało mi się jeść zawsze okazywało się, że to gotowiec. Dlatego chciałam spróbować zrobić je sama. Jako bazę wykorzystałam czekoladowy biszkopt , który bardzo łatwo pokruszyć i świetnie przykleja się do kremu. Moja tortownica ma średnicę 20 cm, ciasta starczy jednak spokojnie na kilka centymetrów większą. Składniki na biszkopt: 4 jajka 8 łyżek mąki pszennej (około 65 g jeśli macie(...)połączenia. Banany miksujemy na ciapkę w blenderze, dodajemy do kremu i mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Do płynnej żelatyny dodajemy łyżkę kremu i dokładnie mieszamy. Zabieloną żelatynę wlewamy do reszty kremu i mieszamy energicznie aż całość dobrze się połączy. Do gotowego kremu możemy dodać jeszcze wiórki czekoladowe (lepiej nie tak dużo jak widzicie u mnie na zdjęciu
Ciastkozercymascarpone - pół opakowania maliny Zaczynamy od ciasta czekoladowego Mieszamy w misce suche składniki, czyli mąkę, kakao, cukier, sól i pieprz cayenne. Dodajemy pokrojone masło i wódkę i wyrabiamy ciasto. Następnie, owijamy folią i hyc do lodówki na ok 1,5 - 2 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do około 190 stopni, wyjmujemy ciasto z lodówki i rozprowadzamy je na formie(...)Dodajemy połamaną białą czekoladę i mieszamy do momentu rozpuszczenia się. Gdy się rozpuści dodajemy serek mascarpone i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Krem z białej czekolady przekładamy na czekoladowy spód dopiero wtedy, gdy wystygnie. Ciasto wkładamy do lodówki, ze względu na krem najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy malinami, u mnie ze względu na porę roku, maliny były
Pora na poramascarpone - pół opakowania maliny Zaczynamy od ciasta czekoladowego Mieszamy w misce suche składniki, czyli mąkę, kakao, cukier, sól i pieprz cayenne. Dodajemy pokrojone masło i wódkę i wyrabiamy ciasto. Następnie, owijamy folią i hyc do lodówki na ok 1,5 - 2 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do około 190 stopni, wyjmujemy ciasto z lodówki i rozprowadzamy je na formie(...)Dodajemy połamaną białą czekoladę i mieszamy do momentu rozpuszczenia się. Gdy się rozpuści dodajemy serek mascarpone i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Krem z białej czekolady przekładamy na czekoladowy spód dopiero wtedy, gdy wystygnie. Ciasto wkładamy do lodówki, ze względu na krem najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy malinami, u mnie ze względu na porę roku, maliny były
Pora na pora