świątecznej wersji. Postawiłam na pachnące przyprawami piernikowe ciasto i skomponowałam je z intensywnie czekoladowym, aksamitnym kremem. Użyłam dwóch smaków czekolady – mlecznej i gorzkiej, ale można użyć tylko jednego rodzaju i uzyskać słodszą lub bardziej wytrawną wersję kremu. Każda wersja będzie pyszna i świetnie pasuje do ciasta. Krem jest gęsty, pięknie się rozsmarowuje i dobrze kryje więc pozwoliłam sobie(...)małe cukiernicze ozdobienie ala czekoladowe drewniane polano. Zachęcające zdjęcie i pyszne ciasto… dosłownie do zjedzenia Składniki (na dużą roladę): 5 jajek 150g cukru 150g mąki łyżeczka przyprawy do piernika łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka cukru pudru Na krem: tabliczka mlecznej czekolady tabliczka gorzkiej czekolady 250ml śmietanki kremówki 250g serka mascarpone Nastawiamy piekarnik na 180°. Dużą
Smaczna StronaWyśmienity, i aksamitny- dzięki dodatkowi kremówki i mascarpone- waniliowy sernik.Do tego puszysty, delikatny- i kaloryczny, ale ja takie lubię:)- krem czekoladowy (podpatrzony u Marthy Stewart w 'Diabelskim cieście'), z którego można wyczarować ciekawe wzory- u mnie to fikuśne różki :)Oj, jestem pewna, że przypadnie Wam do gustu, przede wszystkim ze względów smakowych, jak i zarówno z nieskomplikowanego przygotowania, bo jest(...)ciasto jest wilgotne).Studzić w lekko uchylonym piekarniku, a kiedy całkowicie ostygnie, to wstawić do lodówki na minimum 2-3 godz., a najlepiej na całą noc/dzień.Jeżeli wierzch za mocno zaczyna się przyrumieniać można przykryć folią.Sernik podczas pieczenia sporo rośnie, nie martwcie się jednak, że po wyłączeniu piekarnika opada- tak musi być :)Krem maślano-czekoladowy:Kremówkę przelać
Kraina Miodem PłynącaTort piernikowy to był jeden z kilku prezentów Madzi na moje 33 urodziny :) Ale warto było na niego czekać, był delikatny w smaku, bardzo kremowy i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Czarne to idealna propozycja na każde spotkanie. Ciemny czekoladowy biszkopt w połączeniu z mocno czekoladowym kremem i przełamany malinową frużeliną? Po prostu niebo w gębie. Ciasto jest nieco pracochłonne, ale naprawdę warte wykonania. Ciasto Morze Czarne Ciasto Morze Czarne efekt końcowy Porcja ciasta Biszkopt czekoladowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej(...)Blaty nasączam posłodzoną herbatą. Krem czekoladowy: opakowanie serka mascarpone 250 g szklanka śmietanki 30% 150 g kremu czekoladowego (użyłam Bakoma) 100 g czekolady gorzkiej Krem czekoladowy Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej (kruszę ją do metalowej miski i umieszczam w garnku z ciepłą wodą). Do miski dodaję śmietanę, mascarpone i ubijam na sztywno. Następnie dodaję krem czekoladowy i rozpuszczoną czekoladę. Wszystko
Ania gotujeformie keksówce i podaje jako czekoladowy chlebek. Ja jednak zmieniłam proporcje i upiekłam je w tortownicy, żeby powstał tort. Ciasto jest baaaardzo czekoladowe, zbite i gliniaste, strukturą przypomina mi brownie. O dokładnie taki efekt mi chodziło. Przełożyłam je kremem z budyniu i mascarpone, który był aksamitny i delikatnie łagodził słodycz czekolady. Przyznam, że ciasto nie należy do najtańszych, ze względu(...)czekoladową bombę:) Tort jest bardzo wydajny, jeden malutki kawałeczek nasyci każdego:) Polecam!SKŁADNIKI NA CIASTO:320 g maki pszennej350 g cukru1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią80 g kakao1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej300 g miękkiego masła3 jajka150 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%200 ml wrzącej wody300 g czekolady (200 g mlecznej + 100 g gorzkiej)SKŁADNIKI NA SOS DO NASĄCZENIA CIASTA
Słodko-Słony Świat Ilonyminut (do suchego patyczka). Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź w tortownicy. Zimne wyjmij z formy i przekrój na 4 blaty (ostatni będzie wypukły, gdyż ciasto urośnie "z górką"). Krem czekoladowy 100 g. gorzkiej czekolady 200 g. serka mascarpone 150 g. śmietanki 36% 1 op. śmietan-fixu (9 g.) 1 łyżeczka cukru pudru Czekoladę połam na kostki w włóż(...)wlewaj po trochę tężejącej galaretki buraczanej i zmiksuj całość. Do nasączenia 1/2 szkl soku z pomarańczy Dolny blat ciasta nasącz około 2 łyżkami soku z pomarańczy. Rozsmaruj na nim połowę kremu buraczanego. Przykryj drugim blatem, nasącz go i wyłóż cały krem czekoladowy. Przykryj trzecim blatem, nasącz sokiem i posmaruj drugą połową kremu z buraka. Połóż górny blat. Dociśnij, aby wszystkie
Delicious Placeproszku do pieczenia 20 g kakao Do przełożenia: ok. 0,5 słoiczka dżemu truskawkowego 5 dużych bananów 500 ml śmietanki 30% 3 śmietan-fixy 1 łyżka cukru waniliowego Krem czekoladowy: 200 g czekolady mlecznej (świetnie sprawdza się Milka) 2 łyżki wody 3/4 kostki margaryny 3 jajka 2 łyżki cukru pudru Biszkopt: białka jajek oddzielić od żółtek(...)cukrem pudrem. Do ubitej margaryny dodać utarte żółtka i rozpuszczoną czekoladę, zmiksować. Pozostałe białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wmieszać w czekoladową masę. Gotowy krem czekoladowy rozsmarować na wierzchu ciasta. Wstawić do lodówki, aż stężeje. Przechowywać w chłodnym miejscu
Simply Foodserka mascarpone (dobrze schłodzone) 250 g nutelli Krem śmietankowy: 250 ml śmietanki kremówki 36 % (dobrze schłodzonej) 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzone) 1 łyżka cukru pudru śmietanfix (opcjonalnie) Dodatkowo: około 500 g truskawek Do przygotowania ciast użyłam okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm. Wszystkie składniki na ciasto czekoladowe i biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Najlepiej wyciągnąć je z lodówki(...)misce ubijamy na sztywno białka. Dodajemy je, po kilka łyżek, do czekoladowego ciasta i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników.Ciasto przelewamy do wyłożonej od spodu papierem do pieczenia formy. Pieczemy w 160°C (termoobieg) do tak zwanego suchego patyczka, mi zajęło to około 40 minut. Gotowe ciasto odstawiamy do wystudzenia. Przygotowania biszkoptu rozpoczynamy od rozdzielenia żółtek od białek
PatiGotujePrzekładaniec z chrupiącymi herbatnikami, kremem budyniowym o smaku czekoladowym, kajmakiem, bitą śmietaną i orzeźwiającym dżemem porzeczkowym. Takie połączenie smaków sprawia, że ciasto świetnie smakuje, szybko znika ze stołu i idealnie sprawdzi się przy filiżance kawki. Składniki: 200g herbatników jasnych Petit Beurre 200g ciemnych herbatników Petit Beurre 280g dżemu porzeczkowego 280g masy kajmakowej 50g mlecznej czekolady złota posypka Krem budyniowo(...)ubić na sztywno, dodać cukier i całość dokładnie wymieszać aż do uzyskania jednolitej i kremowej konsystencji. 3. Składanie ciasta: Blaszkę o wymiarach 24 cm x 24 cm wyłożyć warstwą ciemnych herbatników, wyłożyć dżem porzeczkowy, drugą ciemną warstwę herbatników, krem budyniowo-czekoladowy , wyłożyć trzecią-jasną warstwę herbatników, posmarować masą kajmakową, wyłożyć czwartą-warstwę jasnych herbatników, a na końcu wyłożyć krem śmietanowy
Szalona Kuchnia Ewelinyszklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru składniki mokre 130 g roztopionego masła 2 jajka 170 ml jogurtu naturalnego dodatkowo 6 łyżeczek czekolady lub kremu czekoladowego 200 g truskawek kruszonka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki maki pszennej 25 g masła PRZYGOTOWANIE : Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i mieszamy(...)mieszamy. Do suchych składników przelewamy mokre - mieszamy. Do papilotek umieszczonych w formie do pieczenie przekładamy po łyżce ciasta, następnie nakładamy po 1/2 łyżeczki czekolady lub kremu czekoladowego i na wierzch nakładamy kolejną porcję ciasta. Na wierzchu układamy pokrojone cząstki truskawek. Przygotowujemy kruszonkę: do miski wsypujemy cukier puder i mąkę, dodajemy masło o rozcieramy w palach. Kruszonkę wykładamy na muffiny
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimusi być i black. Chciałam aby tym razem kolor był naturalny, więc użyłam jagód, które w zeszłym roku dostałam będąc na wakacjach w PL. Ciasto czekoladowo-jagodowe z tradycyjnym kremem identycznym jak w red velvet cake (przepis na red velvet znajdziecie tu ) Prosty w przygotowaniu i łatwy w dekoracji. Poza tym jest pyszny dzięki lekko słonemu(...)patyczkiem czy ciasto jest już upieczone) Po upieczeniu odczekać 10 minut. Wyjąć z formy i wystudzić na kratce. Ściąć ewentualne górki. Krem 600 g serka philadelphia 200 g miękkiego masła 1 i 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i wanilią, na puszysty krem, stopniowo dodawajcie serek philadelphia. Krem powinien być gładki
Piekarz-Kucharz-Garkotłukml.Marchewki można zastąpić 2 szklankami dyni startej na tarce o dużych oczkach.2 szklanki startej marchewki odpowiadają około 4 średnim marchewkom.Ciasto bardzo dobrze smakuje przełożone kremem czekoladowym (np. nutellą) lub masłem orzechowym.W celu sprawdzenia, czy ciasto jest już upieczone należy nakłuć ciasto patyczkiem. Jeżeli patyczek pozostanie suchy - ciasto jest już gotowe, jeżeli bedzie mokry, ubrudzony ciastem - należy je jeszcze piec.Do ciasta
Gospodyni Miejskaśrednicy 18-20 cm) Ciasto: 150 g mąki 40 g zmielonych migdałów 2 łyżki drobno zmielonej kawy 50 g cukru 5 g cukru waniliowego 85 g margaryny/masła 1 żółtko szczypta soli odrobina soku z cytryny Krem śmietankowy: 250 g śmietany 30 % 2 łyżki żelatyny na 4 łyżki wody 2 łyżeczki cukru pudru Krem czekoladowy: 250 g śmietany kremówki(...)rozprowadzić na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę, Delikatnie rozprowadzając palcami. Można nakłuć spód w kilku miejscach widelcem. Piec: 15-25 min w temperaturze 180 stopni Ciasto ostudzić Krem śmietankowy i krem czekoladowy: 1.Śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier puder 2. Śmietanę rozdzielić do dwóch misek 3. Żelatynę rozpuścić w wodzie i odstawić
KreatywnePinyBardzo czekoladowa i puszysta masa.Prosta do zrobienia, tu nic się zważy i czas pracy minimalny.Przepis jest na duże ciasto lub tort. Do zrobienia tego rozpływającego się w ustach kremu potrzebujesz:- 1000 g śmietany 30-36 % słodkiej- 1 czekolada gorzka 100 g- 2 czekolady mleczne 100 gŚmietanę doprowadź do wrzenia. Czekoladę posiekaj na drobne kawałki.Kiedy śmietana zawrze wyłącz
Pasje Jolkikwadraty.Tak przygotowanymi kwadratami wykładamy foremki silikonowe, aby powstały "tulipankowe zagniecenia papieru". Tulipankowe, gdyż Strzępiaki pieczemy na wzór babeczek tulipanów.Przygotowanie do pieczenia:Wyjmujemy ciasto z lodówki. Bierzemy foremkę wyłożoną papierem i wykładamy ją w środku ciastem. Spód normalnie, a boki wylepiamy na papierze ponad wysokość foremki silikonowej. W ten sposób tworzymy nasze strzępy. Każdą wyłożoną foremkę wkładamy na chwilę(...)rozpuszczoną żelatyną i przelej ją do reszty czekoladowego proszku. Szklankę wsadź do większego naczynia z zimną wodą, aby całość nieco przestudzić. Wymieszaj i znowu stopniowo dodawaj do ubijanego kremu.Gdy krem uzyska odpowiednio gładką konsystencję, włóż go do lodówki do stężenia.Wykonanie babeczek:przygotowane kruche spody1 bananprzygotowany krem czekoladowyprażony amarantusDo przestudzonego kruchego ciasta nakładaj małe kawałki bananów, lekko dociskając do spodu.Krem
Eat Shrimps