masą czekoladową i pianą ubitą z białek. Do ciasta potrzebne są 2 okrągłe blaszki o średnicy 22 cm. Jeżeli nie dysponujemy dwoma blaszkami, dzielimy ciasto na pół i pieczemy 2 razy. Czas pieczenia to 25 minut w 200 stopniach. Upieczone ciasto wyciągamy z formy i studzimy. Składniki na przełożenie ubijamy na sztywna pianę. Przekładamy ciasto kremem. Czekoladę rozpuszczamy ze śmietaną
Moja Galeria Smakujednej tylki, choć ciasto obłożone jest dwiema różnymi masami i udekorowane dwoma kremami. Kolory i ozdobne dodatki dobrane są do okoliczności – na urodziny mężczyzny. Nie zamieszczam przepisu na sam tort, bo nie taki jest cel tego wpisu. Dekoracja tego tortu składa się z kilku elementów: - masy do obłożenia tortu z boku - rurek waflowych z kremem czekoladowym - masy do obłożenia wierzchu
Trzeci talerzściereczkę, zwinąć ciasto razem ze ściereczką w roladę, oddstawić do ostudzenia. KREM BUDYNIOWY Do rondla wlać 250 ml mleka, dodać cukier, zagotować. Resztę mleka wlać do miski, wsypać budyń, wymieszać. Na gotujące się mleko wlać rozrobiony budyń, mieszając zagotować. Budyń ostudzić, utrzeć z masłem na puszysty krem. Czekoladę gorzką zetrzeć na wiórki. Połowę wiórek czekoladowych, wymieszać z masą. Roladę rozwinąć
Kuchnia Danusiwyszła przepyszna. Ciemny, czekoladowy biszkopt z pysznym kawowym kremem. Wierzcie nam, nie można poprzestać na jednym kawałku. Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Ilość porcji: Cała rolada (ok. 12) Czas przygotowania: ok. 90 minut ( w tym 60 minut chłodzenia) Składniki: Na biszkopt: 6 jajek 80g cukru 50g mąki pszennej 30g kakao 10g mąki ziemniaczanej Na krem:* 400g ubitej kremówki(...)żelatynę oraz czekoladę. Ubijamy bitą śmietanę i dolewamy do wcześniej przygotowanego musu. Całość delikatnie mieszamy. Od biszkoptu odrywamy papier do pieczenia. Układamy na nowym papierze i równomiernie rozkładamy krem czekoladowy. Przy pomocy papieru zwijamy w ciasną roladę i wkładamy od lodówki na godzinę. Przygotowanie polewy: W kąpieli wodnej umieszczamy kremówkę. Do podgrzanej śmietany dodajemy czekoladę oraz masło. Mieszamy
Kolizje SmakówPlanowałam czekoladową tartę z malinami, a wyszło jednak inaczej. A wszystko przez zakupy i spacer po lesie. Najpierw w warzywniaku dowiedziałam się, że nie ma i nie będzie już jagód. Później wybrałam się na spacer po lesie i z zaskoczeniem odkryłam krzaczki pełne jagód. Z perspektywą, że to najprawdopodobniej ostatnia szansa na jagodzianki zaczęłam po prostu zbierać. W drodze(...)powrotnej trafiłam jeszcze na małe leśne jeżyny. Wtedy koncepcja uległa zmianie i (oprócz jagodzianek) wyszła tarta z prawdziwie leśnymi owocami, bardzo kruchym spodem i pysznym waniliowym kremem, który pochodzi z książki M. Rouxa "Ciasta pikantne i słodkie", ale ja znalazłam go tutaj . Zmniejszyłam tylko nieco ilość cukru. Kruche ciasto 220 g mąki krupczatki szczypta soli 110 g zimnego masła
Pełny talerzsię też waniliowy krem. Bezglutenowy piernik jest lekki i puszysty, a zarazem wilgotny ( co nie jest tak oczywiste w przypadku ciast bezglutenowych ). Robi się go błyskawicznie i tak samo szybko znika! Polecam! Do przygotowania ciasta wykorzystałam znaną Wam już mieszankę mąk MIX IT Universal To bezglutenowa mieszanka mąk marki Schär nadająca się zarówno do wypieku ciast, jak i robienia pizzy(...)przypadku TEGO przepisu ) Delishios Schär to chrupiące kuleczki, bez dodatku konserwantów i oleju palmowego. Idealne jako przekąska w pracy albo szkole. Idealny dodatek do jogurtu na śniadanie i czekoladowa ozdoba ciast. SKŁADNIKI: ( keksówka 24×12 ) * MIX IT Universale Schär – 400 g * jajko L – 4 szt * cukier drobny – ok. 300 g * proszek do pieczenia b.g. – 3 łyżeczki * sól – 1 szczypta
Ostra na Słodkomniejsze kawałki za pomocą łyżki, następnie ponownie miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej masy . DEKOROWANIE: Krem dzielimy na cztery częśći i przekładamy do osobnych naczyń. Do każdego z nich dodajemy inny kolor barwnika spożywczego i ręcznie mieszamy, aż do uzyskania równomiernego koloru kremu. Nakładamy krem na babeczki za pomocą rękawa do zdobienia tortów. I tu najlepiej sprawdzają się rękawy jednorazowego(...)inny kolor kremu. Mimo że, uwielbiam swój silikonowy rękaw- to gdy w grę wchodzi taka zabawa kolorami- zamieniam go na jednorazówki, które mogę zwyczajnie wyrzucić i sięgnąć po następne przy kolejnych kolorach – oszczędność czasu, wody i naszej cierpliwości ! Mamy 24 babeczki, 4 kolory kremu- więc jeden rodzaj koloru, nakładamy na 6 babeczek. Na koniec posypujemy babeczki czekoladową posypką
Domowe Tortynajróżniejszymi kremami. W Paryżu dostać je można w różnych smakach, kolorach i wielkościach. Inspiracją do ich powstania była życzliwość marki Garneczki.pl oraz marki Bogutynmlyn.pl . Składniki: 125 g mąki migdałowej ( kupiona tutaj ) 3 białka 200 g cukru pudru 30 g cukru 3 łyżeczki kakao Masa: 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki nutelli 2 łyżeczki nalewki czekoladowej Przygotowanie(...)delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy krążki ok 2cm. na silikonową matę. Gdy ciasto zostanie wyciśnięte, matę z ciasteczkami odkładamy na 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 140 C pieczemy 16 min. W tym czasie robimy krem różany. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy różaną marmoladę, syrop różany i ponownie miksujemy do osiągnięcia idealnej konsystencji. Upieczone
Podróż w kulinariaKiedy cukier całkowicie się rozpuści, ubijam bezę na sztywno. Potem dodaję miękkie masło. W ten sposób powstaje krem maślany, który można dowolnie doprawić. Bardzo często wykorzystuję ten krem do czekoladowej rolady . Tort jest wysoki. Jakby nie było to cztery placki przełożone kremem. Swobodnie można go podzielić na 20 kawałków. Do dekoracji użyłam naturalnych słodyczy typu migdały, orzechy, suszone truskawki(...)tort marcepanowy . Są jednak popularne kafejki, gdzie do kawy można kupić porcję pysznego tortu przełożonego kremem maślanym. Inspiracją do tego tortu, a przede wszystkim kremu maślanego jest szwedzki cukiernik Roy Fares. Tort czekoladowo – kajmakowy 20 porcji, średnica tortownicy 30 cm Składniki: Biszkopt czekoladowy 6 jajka, średniej wielkości 80 g cukru 4 łyżki kakao 3 łyżki pszennej mąki 2 łyżki
codojedzeniaZnakomity tort ajerkoniakowy , ale tylko dla dorosłych. Masa to śmietana kremówka ze sporą ilością ajerkoniaku (tak jak lubię ) z dodatkiem żelatyny, a wierzch i boki to
Oryginalny smakSezon truskawkowy w pełni :) Większość zjadamy prosto z koszyczka, ale czasem uda mi się odłożyć odrobinę i wykorzystać je do przygotowania słodkiego deseru. Mam dzisiaj dla
Domowa cukiernia Ewyszklanka mąki tortowej krem : 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 36 % 200 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru mus żurawinowy: 500 g żurawiny świeżej kardamon szczypta cynamonu 200 ml wody 2/3 szklanki cukru trzcinowego polewa z białej czekolady: 200 g białej czekolady 100 ml oleju rzepakowego dekoracje: żurawina świeża czekoladowe dekoracje kokosowe kulki mięta świeża(...)ciasta delikatnie mieszając od spodu. Dno formy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę około 40-45 minut do suchego patyczka. Jak biszkopt wystygnie dopiero wyjmuje go z formy. Krem: Mascarpone, śmietany przekładam do miski, dodaję cukier i ubijam mikserem na sztywno. Mus żurawinowy: Żurawinę przekładam
wesoła kuchniaobrotach a za zadanie miał uraczyć nas pysznymi smakołykami! Udało mu się! Jednym z nich było obłędne ciasto z przepisu , który mama dostała od cioci Basi – o żartobliwie brzmiącej nazwie PIJAK ( niektórym znane pod nazwą Cycki Murzynki ) Kokosowy spód … delikatny krem … czekolada …. no czego chcieć więcej?! SKŁADNIKI:SPÓD:- białka – 6 szt- cukier(...)łyżki- mąka pszenna – 3 łyżki- cukier puder – 3 łyżki- masło – 250 gWIERZCH:- wódka – ok . 200 ml- okrągłe biszkopty – 1,5 op- polewa czekoladowa – 200 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:SPÓD:Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier , kokos i mak.Dokładnie , ale delikatnie mieszamy. Wkładamy do nagrzanego do 160C piekarnika na ok. 25 minut. MASA: Do połowy
Ostra na Słodko