lego, ozdobiony kremem tort czekoladowo-malinowy oraz tort bezowy przygotowany na moje urodziny :) Pierwsze dwa były ozdabiane lukrem plastycznym, a tylko jeden był pokryty kremem. Szprycę mam od niedawna. Zwykłą plastikową, z kilkoma tylkami, która wygląda trochę jak zabawka ;) Jednak staram się jak mogę i doskonalę niełatwą sztukę zdobienia kremem. Dziś właśnie chciałabym pokazać Wam tort(...)mieszamy. Połową nasączamy pierwszy blat. Na nim układamy dość ciasno truskawki (zwężającym się końcem do góry). Luki między nimi dokładnie wypełniamy połową kremu (najłatwiej zrobić to szprycą, wciskając krem między owoce), wierzch wyrównujemy. Układamy drugi blat ciasta, nasączamy go pozostałym pączem, znów wykładamy truskawki i resztę kremu. Przykrywamy trzecim blatem. Odstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godz., ale można
Ratunku obiaddłuższego czasu "chodził" za mną tort czekoladowy. Szukałam przepisu na coś nowego i znalazłam to cudo na blogu Moje pasje . Tort może nie jest, aż taki ładny jak u autorki ale smakiem powalił wszystkich. A o to mi właśnie chodziło, by było pysznie. Zrobiłam małe modyfikacje według oryginału. Składniki: Biszkopt 6 szt jajek (dużych) 3/4 szkl cukru sól szczypta(...)mieszać pod koniec dodać olej. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w 180 stopniach. upieczony biszkopt wyjąć i wystudzić. Zimny biszkopt przekroić na trzy krążki. Krem: Dzień wcześniej kremówkę przelać do garnka dodać połamane czekolady. Mieszając podgrzewać na średnim ogniu do momentu
Ala piecze i gotujeLetni sernik na chrupiącym spodzie o smaku czekoladowym i delikatną masą serową z nasionami chia połączony z orzeźwiającym musem z brzoskwiń i mango to świetny pomysł
Szalona Kuchnia EwelinyŚwięta się zbliżają, więc w Małej Cukierence koleje bogate, aromatyczne ciasto – świąteczny makowiec śnieżny. Jest z nim trochę zachodu, ale jest pyszny i wygląda wspaniale z
Mała CukierenkaRating: Zazwyczaj przygotowuję dzieciom zwykłe naleśniki tak więc kilka dni temu postanowiłam przygotować moim chłopakom czekoladowe naleśniki – strzał w dziesiątkę – jak każda mama, znam
Magiczny Garnekwody. Mascarpone wymieszać z cukrem. Odłożyć 200g tej masy, dodać 100 ml śmietany kremówki i ubić. Delikatnie połączyć z przestudzoną czekoladą. Na koniec odrobinę kremu przełożyć do porcji żelatyny i wymieszać, przelać do reszty kremu. Wyłożyć na przygotowany spód. Część owoców zostawić a pozostałe zmiksować na puree. Resztę mascarpone ubić z resztą kremówki. Podzielić na 2 równe części(...)dodatkowymi łyżkami pozostawić białą a do drugiej dodać puree i owoce. Aby wzmocnić kolor można dodać barwnik spożywczy i delikatnie wymieszać. Do kremu malinowego (brzoskwiniowego) dodajemy rozrobioną żelatynę i mieszamy tak jak poprzednio. Wylewamy na zastygniętą masę czekoladową. Do białej masy dodajemy już ostatnią porcję żelatyny i wylewamy na zastygnięty mus owocowy. Pozostawiamy na kilka godzin w lodówce a najlepiej
Mam apetyt na ...minut w temperaturze 200 stopni. Krem nr 1 - budyń czekoladowy duża porcja przygotowany na 1,5 szklanki mleka - margaryna 3/4 kostki - 1 łyżka czubata cukru pudru Z w/w składników ucieramy krem. Najpierw ucieramy margarynę na puch około 10 minut, po łyżce dodajemy budyń i cukier. Ucieramy na puszysty krem. Krem nr 2 1/3 margaryny 5 łyżek masła orzechowego 2 łyżki(...)ucierając. Do kremu dodajemy pokruszone krakersy i mieszamy łyżką. Krem nr 3 1/2 masła pudełko serka mascarpone cukier puder- 2 łyżki Z w/w składników ucieramy krem na puszystą masę. Na sam wierzch: polewamy rozpuszczoną czekoladą mleczną i posypujemy waniliową chałwą. Wykonanie: Biszkopt kroimy na 3 części, na sam dół wykładamy krem nr 1, potem biszkopt, na to krem
SMYKWKUCHNIkształcie. Moja propozycja to najprostsze muffinki z możliwych ! Bez żadnych dodatków w postaci kremów czy toppingu. Bronią się smakiem same, wyłącznie przy pomocy nadzienia z malin i pasty waniliowej. Piekłam już kiedyś muffinki z tego przepisu, ale z dodatkiem bananów i czekolady: Muffinki czekoladowe z bananem . Oryginalny p rzepis podpatrzyłam na blogu Fajne babeczki i do tej pory wykorzystuję(...)szkl. oleju ¾ szkl. mleka 1 łyżeczka pasty waniliowej - można zastąpić aromatem waniliowym 2 garście mrożonych lub świeżych malin - pokrojony u mnie mrożone, jeszcze z letnich zapasów opcjonalnie polewa czekoladowa - do polania na wierzch, wtedy najlepiej zmniejszyć ilość cukru w muffinkach do 1/2 szkl. - własnej roboty do znalezienia TU Piekarnik ustawić na 180C - kratka na środkowym poziomie piekarnika; grzałka góra-dół
Grunt to przepis!pieczenia 1 łyżeczka octu NA ROLADĘ : 4 jajka szklanka cukru szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 1 łyżka oleju 3/4 słoiczka powidła,można użyć kremu czekoladowego, ja dałam domowej roboty nutellę ze śliwek KREM : 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe 4-6 łyżek cukru 2 cytrynowe galaretki kostka masła DODATKOWO : 2 galaretki pomarańczowe WYKONANIE(...)cytrynowe galaretki rozpuszczamy w szklance wody, pomarańczowe galaretki w 4 szklankach wody, odstawiamy do przestudzenia ROBIMY KREM : Masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Gdy masa jest porządnie utarta wlewamy cienkim strumieniem zimne cytrynowe galaretki i dobrze ucieramy. Masę wylewamy na ciasto i wyrównujemy, trzeba się śpieszyć, krem szybko tężeje. Plastry rolady ciasno układamy na masę, wylewamy
Pani na deserręcznie lub mikserem) gładkie, luźne ciasto (gdyby było zbite dolewamy jeszcze trochę ciepłego mleka). Gdy ciasto jest już dobrze wyrobione, czyli odchodzi od ścianek miski, wlewamy letnie masło i zagniatamy, aż masło się wchłonie (około 5 minut). Po tym czasie ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut, żeby ciasto dobrze wyrosło. KRUSZONKA: 1/2 szklanki(...)masło. Całość energicznie mieszamy, aż do połączenia składników. Odkładamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i delikatnie wyrabiamy. Teraz ciasto dzielimy na około 20 kawałków, z każdego formujemy gładki około 7-10 milimetrowy placuszek. Na każdym placuszku układamy 1 łyżeczkę kremu lub dżemu, brzegi zlepiamy tworząc zgrabną bułeczkę. Gotowe bułeczki układamy w wyłożonej papierem
Rozpustne gotowanieucierane ze śliwkami Cynamonowa Rolada ze Śliwkami Ciasto czekoladowe ze śliwkami Nutella śliwkowa zwane czkoladowymi powidłami Ciasto ze śliwkami na Lubelski kociołek Kruche ciasto ze śliwkami Śliwki w pomarańczowo-goździkowym syropie 52 przepisów zebranych w akcji Czas na śliwki Orkiszanka z karmelizowanymi śliwkami autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Ciasto z budyniem, śliwkami i bezą autorka: Patrycja (mikimama) | blog(...)Czekoladowe ciasto ze śliwkami...będzie krucho z..bezą...BEZKONKURENCYJNE:) autorka: frejfru | blog: słodkie zdania Najprostrze crumble ze śliwkami autorka: joanna30 | blog: Smakołyki Asi Powidła śliwkowe z pomarańczą/Plum jam with orange autorka: Pommes à la cannelle | blog: Pommes à la cannelle PUSZYSTE CIASTO DROŻDŻOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ JAJEK, ZE ŚLIWKAMI autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com | blog: Smaczne-zdrowe.blogspot.com ORKISZOWE CIASTO JOGURTOWE ZE ŚLIWKAMI
Weekendy w domu i ogrodziełyżki cukru 100 ml wódki 100 ml innego alkoholu, np. Amaretto, likieru wiśniowego Biszkopt kakaowy : 6 dużych jajek 130 g mąki pszennej 40 g kakao 180 g cukru Krem czekoladowy : 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 250 g serka mascarpone, schłodzonego 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 1 - 2 łyżki cukru pudru Wykonanie : Wiśnie w alkoholu(...)spodem do góry aby wierzch się wyrównał ( biszkopty kakaowe zawsze rosną z minimalną górką ). Biszkopt najlepiej jest upiec dzień wcześniej; ja tak robię, wówczas lepiej się przekrawa na blaty. Krem czekoladowy : Czekoladę posiekać. Śmietanę kremówkę przelać do garnuszka. Postawić na palnik i podgrzewać. Podgrzewać do momentu aż będzie bardzo gorąca, prawie wrząca, ale nie dopuścić do zagotowania. Dodać posiekaną czekoladę
Opowieści z piekarnikaNastępnie dodawać kolejno żółtka, a każde z nich ubijać około 30 sekund. Mąki wymieszać ze sobą, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką (fot.1).Dno formy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wlać ciasto (fot.2). Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30-35 minut (do suchego patyczka).Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika pozostawić na kilka(...)każde z nich ubijać około 30 sekund. Mąkę wymieszać z kakao, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.Dno tej samej formy o średnicy 28 cm, którą używaliśmy przy jasnym biszkopcie, wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wlać ciasto (fot.4). Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 20-25 minut (do suchego patyczka).Upieczony biszkopt wyjąć
Świat Ciastabiszkopt: 4 jajka 6 łyżek otrąbów pszennych firmy Kupiec 2 łyżki budyniu czekoladowego bez dodatku cukru 4 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao stewia wg. smaku (ja dałam 4 łyżki, ale przypominam, że moja słabo słodzi) krem: 1 kg serka homogenizowanego (polecam te we wiaderku z Lidla;)) 4 łyżeczki żelatyny 0,5 szklanki(...)czekamy, aż ostygnie w tym czasie mieszamy serek homogenizowany z kakao i dosładzamy stewią wg. smaku żelatyny dokładnie rozpuszczamy w 0,5 szklanki wrzątku i dodajemy do serka kiedy ciasto wystygnie przekrajamy je na pół jeśli nie mamy formy silikonowej to wykładmy środek folią spożywczą, żeby smak metalu nie przeszedł w ciasto wkładamy do formy spód ciasta, a następnie smarujemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćjest ganasze czekoladowe? Ganasze czekoladowe to rodzaj polewy na ciasto, które powstaje z połączenia czekolady i śmietany. Większości przepisów proporcje składników są podobne. Prawidłowo wykonany ganasze sprawi, iż polewa nie będzie się łamać podczas krojenia. Czy ganasze wykorzystujemy tylko jako polewę? Nie koniecznie, gdyż jak schłodzimy naszą mieszankę, a następnie ubijemy to powstanie nam aksamitny krem do wielu ciast
Ciasta z tradycjami