cukier - 1 szkl mąka - 1 szkl olej - 2 łyżki kakao - 3 łyżki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka Krem 400 ml śmietana 36 % 650 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 - łyżka żelatyny 3 łyżki wrzącej wody Dodatkowo : lentilki rurki białe czekoladowe Poncz : 0,5 szkl gotowanej i ostudzonej wody 1 - łyżeczka cukru sok z cytryny Przygotowanie : Biszkopt: Mąkę przesiać(...)płynną żelatynę do śmietany, cały czas ubijać. Poncz : Wymieszać wszystkie składniki ponczu. Składanie tortu : Pierwszy blat nasączyć ponczem, wyłożyć porcję kremu, rozsmarować. Tak postąpić z drugim i trzecim blatem . Wierzch i boku tortu posmarować kremem, obłożyć rurkami czekoladowymi, tort związać wstążką. Wierzch tortu udekorować lentilkami, odstawić do lodówki na kilka godzin, lub całą noc. (function
Kuchnia Danusikrem. Na wierzch masy przesiać mąkę i delikatnie wymieszać na gładką masę. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm. Wysmarować ją tłuszczem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Przygotowane ciasto przełożyć do torownicy. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 40-45 minut. Odstawić do ostygnięcia najlepiej na całą noc. W szklance zaparzyć herbatę, dodać 3 łyżki(...)gorącej wody. Odstawić. Serek mascarpone wymieszać z cukrem waniliowym. 150 g śmietanki ubić, dodać serek i delikatnie wymieszać. Częścią masy posmarować boki tortu, a resztę kremu odłożyć do ozdobienia wierzchu. Następnie boki obłożyć płatkami czekoladowymi (fot.3). Pozostałe gruszki odsączyć i pokroić w plasterki. Poukładać je na wierzchu tortu jak na zdjęciu (fot.4), zostawiając troszkę miejsca od krawędzi tortu na zrobienie
Świat Ciastagotowanego. Miksuję do czasu otrzymania gładkiego kremu na niskich obrotach. Śmietanę zagotowuję, zestawiam z ognia, dokładnie mieszam z czekoladą (wcześniej połamaną w kostkę), aż uzyskam gładką polewę czekoladową. Odkładam, aby nieco przestygła. Blachę wykładam folią spożywczą. Układam warstwę herbatników, wylewam 1/2 masy mlecznej, następnie kolejno: herbatniki, pozostała masa, herbatniki i polewa czekoladowa. Ciasto chłodzę w lodówce około 12 godzin
JejKuchniaCiasto to często gości na uroczystościach rodzinnych i zawsze szybko znika ze stoła. Składniki: Na biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 6 łyżek mąki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na blat kokosowy: 8 białek szczypta soli 1 i 1/4 szklanki cukru (16 łyżek) 1 opakowanie cukru wanilinowego 300 g kokosu Na krem cappuccino(...)wanilinowego 5 łyżek kawy cappuccino w proszku 6 żółtek 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła Na krem śmietanowy: 300 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 2-2,5 łyżeczki żelatyny Na polewę czekoladową: 1/3 kostki margaryny lub masła 1 łyżka kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki wody Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubijać z cukrami
My sweet a lifeByły już ptysie, czas na eklerki. Aby urozmaicić zrobiłam je z kremem waniliowym (ale może być również bita śmietana, lub krem czekoladowy). Nowy post Eklerki z
Wypieki i Rumieńceszklanka (100 g) mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¼ szklanki wody Przepis na krem do tortu. Masa: 300 g sera mascarpone 330 g śmietany kremowej do deserów 30%, dobrze schłodzonej 1/2 szklanki cukru pudru Borówki amerykańskie, poziomki, wiórki czekoladowe, literki czekoladowe, różyczki dekoracyjne, mięta Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicy silikonowej nie potrzeba niczym smarować, ale zwykłą(...)Dolny krążek zostaje na szklanym spodzie od tortownicy, lub układamy go na paterze, smarujemy go połową kremu i połową owoców, które lekko wciskamy w krem. Przykrywamy krem drugim krążkiem biszkoptu. Wierzch smarujemy pozostałym kremem, który posypujemy kawałeczkami czekolady, układamy ozdobnie owoce, układamy czekoladowy napis i jadalne różyczki. Wstawiamy tort do lodówki do schłodzenia. Wyjmujemy tort z lodówki tuż przed podaniem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięleśne czekoladowe serduszka i perełki do dekoracji WYKONANIE Babeczki: Mąkę mieszamy z kakao, cukrem, solą , dodajemy zimną margarynę, siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i łyżkę śmietany, zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Foremki na babeczki smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą. Gotowe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka szklanką, układamy w foremkach, dociskając ciasto do boków(...)środek babeczek nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach. Krem: Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mleko, następnie orzechy- mieszamy. Masę gotujemy na małym ogniu, aż masa się zagotuje, studzimy. Ucieramy masło dodając masę orzechową. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki wrzącej wody. Wlewamy do naczynia aby warstwa galaretki miała ok. 1 cm. Gdy galaretka stężeje kroimy ją nożem
słodki bratekZapraszam was na proste ciasto z galaretką i kremem z gorzkiej czekolady. Smakuje wybornie i nie jest za słodkie. Talerzyk Porcelana Bogucice z kolekcji Venezia. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej T500 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Galaretka: 2 galaretki brzoskwiniowe 800 ml wrzątku 1 puszka brzoskwiń Krem czekoladowy: 500 ml kremówki(...)około 25 minut. Po upieczeniu ostudzić. Galaretka: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odłożyć w zimne miejsce do lekkiego stężenia. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Krem czekoladowy: Dzień wcześniej zagotować kremówkę. Zdjąć z ognia dodać połamaną czekoladę i pozostawić na około 5 minut. Po tym czasie dokładnie rozmieszać czekoladę. Przykryć naczynie i schłodzić. Zimną kremówkę włożyć
Ala piecze i gotujeGotowe kieliszki czekoladowe, przepyszny mus czekoladowy i kawałki orzechów- świetna słodycz do przygotowania w kilka chwil. Składniki: 50 gotowych korpusików czekoladowych ze sklepu CUKIETERIA
Z Majeczką w kuchniszklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao gorzkiego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 1 cukier waniliowy Krem : 700 g nutelli 260 g miękkiego masła 1 łyżka spirytusu 450 g suszonych śliwek likier kawowy około 2.5 szklanki Polewa czekoladowa : 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao Do nasączenia : 1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej z łyżeczką(...)dodawać po jednym żółtku, mąkę z proszkiem, kakao i olej.Wszystko delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Miękkie masło utrzeć mikserem na puch, następnie dodać nutellę i spirytus.Dobrze wyrobić na puszysty krem. Biszkopt nasączyć kawą. Na cieście wyłożyć krem i równomiernie rozprowadzić. Śliwki pokroić dość drobno, potem ciasto będzie się
Sama słodycz i szczypta chiliKolejna propozycja na pyszne ciasto z kremem, tym razem dla miłośników chałwy. Fajny puszysty biszkopt jest z dodatkiem budyniowego proszku i o dziwo pięknie mi wyrósł. Krem z chałwą przygotowany na bazie kremu budyniowego. Wystarczy biszkopt przekroić i przełożyć kremem. składniki: biszkopt 6 jajek 1 szklanka cukru 3 budynie czekoladowe bez cukru ( na 0,5 l mleka ) 1 łyżka(...)połaczenia składników. Potem dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz budynie czekoladowe. Wszystko dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Blaszkę 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 C i piec do suchego patyczka, ok 30 minut, funkcja góra-dół. Gotowy biszkopt wystudzić. Krem chałwowy Odlać szklankę mleka i wymieszać w nim proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotować
Monia miesza i gotujeszklanki: na polewę, do nasączenia ciasta i do kremu. Schłodzoną śmietanę kremówkę miksujemy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem do uzyskania w miarę sztywnego kremu (nie za długo, żeby krem nie zaczął się rozwarstwiać). Kilka łyżek kremu odkładamy do dekoracji, można od razu przełożyć go do szprycy z ozdobną końcówką. Do reszty ubitego kremu dodajemy ok. 100 ml musu truskawkowego(...)pozostanie czysta. Spód nasączamy musem truskawkowym. Na mus nakładamy cienką warstwę kremu truskawkowego, następnie pokrojone na plasterki truskawki i znowu krem truskawkowy. Powtarzamy z resztą spodów. Ostatni spod zostawiamy bez nasączenia, dzięki temu będzie nieco sztywniejszy i łatwiej będzie nam zachować ładny kształt tortu. Nakładamy cienką warstwę kremu na cały tort wypełniając dokładnie luki i szpary między blatami. Schładzamy
Ciastkozercymakowo-kokosowy 4 białka 3/4 szklanki cukru 100 g wiórek kokosowych 100 g maku 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem 400 ml kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Polewa czekoladowa 100 ml śmietanki 30 % 100 -150 g czekolady (w zależności jak gęsta ma być polewa) Poncz: 100 ml wódki 100 ml wody Dodatkowo(...)jednym żółtku miksując wszystko na mniejszych obrotach. Przesiewamy porcjami mąkę do masy jajecznej i delikatnie szpatułką łączymy składniki. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 24 x 24 cm moja blaszka była ciut innych wymiarów i ciasto wyszło takie wysokie. Pieczemy przez 30 minut w temp. 180*C Ubijamy białka ze szczyptą soli, dodajemy porcjami cukier
W Moim Magicznym DomuPrzepyszny, ale niestety niezwykle kaloryczny i dość czasochłonny tort. Robię go rzadko, tylko na specjalne okazje Składa się z trzech blatów z białek i kremu czekoladowego. Składniki na 1 blat tortowy: 5 białek 3/4 szklanki cukru pudru do wyboru: 20 dag maku lub 15 dag drobno posiekanych orzechów laskowych lub 20 dag płatków migdałowych Należy upiec 3 blaty. Można(...)dotykał do wody). Pod koniec ubijania dodać kakao. Masę ostudzić. Masło zmiksować i dodawać do niego po łyżce przygotowanej masy. Na koniec dodać kieliszek wódki. Blaty przekładać kremem. Wierzch i boki ciasta również posmarować kremem. Wierzch ozdobić orzechami. Tort przechowywać w lodówce. Najlepiej przygotować i schłodzić co najmniej kilka godzin przed podaniem
BullioPrzepyszny, ale niestety niezwykle kaloryczny i dość czasochłonny tort. Robię go rzadko, tylko na specjalne okazje Składa się z trzech blatów z białek i kremu czekoladowego. Składniki na 1 blat tortowy: 5 białek 3/4 szklanki cukru pudru do wyboru: 20 dag maku lub 15 dag drobno posiekanych orzechów laskowych lub 20 dag płatków migdałowych Należy upiec 3 blaty. Można(...)dotykał do wody). Pod koniec ubijania dodać kakao. Masę ostudzić. Masło zmiksować i dodawać do niego po łyżce przygotowanej masy. Na koniec dodać kieliszek wódki. Blaty przekładać kremem. Wierzch i boki ciasta również posmarować kremem. Wierzch ozdobić orzechami. Tort przechowywać w lodówce. Najlepiej przygotować i schłodzić co najmniej kilka godzin przed podaniem
Bullio