regionu, kłodę skrapiano wodą święconą, winem, mlekiem lub miodem. W XIX wieku na świątecznych francuskich stołach zagościły ciasta nawiązujące do tej tradycji. Dawne bûches kształtem przypominały polano, dzisiejsze przypominają bardziej roladę. Rolady i ich nadzienia mogą mieć przeróżne smaki: czekoladowy, waniliowy, owocowy, kasztanowy, pistacjowy, kokosowy, tiramisu. Mogą być również podawane w postaci deseru lodowego. Ja proponuję Wam dzisiaj świąteczną roladę(...)Kremówkę ubij na sztywno z 30 g cukru (przed ubijaniem najlepiej wstaw śmietanę na 10- 15 minut do zamrażarki), i delikatnie połącz z przestudzonym kremem. Przygotowany krem wstaw do lodówki. Przygotowanie polewy malinowo-czekoladowej: 100 g malin zmiksuj i przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek. Białą czekoladę posiekaj, włóż do miski. W rondlu zagotuj śmietankę. Wlej
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskacynamon i przyprawę do piernika.. Wymieszaj. Dużą prostokątną formę wyłóż papierem. Rozłóż równomiernie ciasto i piecz je w nagrzanym piekarniku do 160 ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmij i wystudź. Przekrój ciasto na połowę tak, by powstały dwa prostokątne blaty. Przygotuj galaretkę cytrynową w 150 ml wody(...)twarożku zależy od jego gęstości. Jeśli jest gęsty - można dodać go więcej. Na końcu dodaj tężejącą galaretkę cytrynową. Wymieszaj. Na talerzu ułóż pierwszy blat ciasta. Na niego wyłóż 1/2 kremu i wyrównaj. Przykryj drugim blatem ciasta. Rozłóż pozostały krem. Udekoruj owocami i płatkami czekolady. Połowę uprażonych orzechów posiekaj drobni - posyp nimi boki. Pozostałe orzechy rozsyp
Gotuj Sam!Proste, klasyczne muffinki, mięciutkie i wilgotne, zasmakują każdemu. Z dodatkiem pysznej mlecznej czekolady, kremu z bitej śmietany i serka mascarpone. Wyglądem przypominają małe różyczki, a ułożone wszystkie razem na ozdobnym stojaku tworzą piękny, słodki bukiet na wiele okazji. Gorąco polecam!SKŁADNIKI na ok. 12 muffinek:120 g mąki pszennej120 g masła2 jajka90 g cukru1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka(...)użyć gotowych groszków czekoladowych) i wmieszaj szpatułką do ciasta.Blachę do muffinek wyłóż ozdobnymi papilotkami i nałóż do każdej z nich porcję ciasta, mniej więcej do 3/4 wysokości papilotki.Babeczki piecz około 15-20 min, do tzw. suchego patyczka. Powinny być pięknie zrumienione na wierzchu. Gotowe wyjmij i wystudź na kratce z wyposażenia piekarnika.KREM:Składniki na krem muszą być dobrze
Słodko-Słony Świat Ilonywykonać również w wersji z polewą czekoladową. Składniki: 20 dag masła, 3 jajka, 20 dag cukru, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 1 łyżka proszku do pieczenia, 40 dag mąki, skórka z cytryny lub sok z cytryny, aromat cytrynowy (kilka kropel), 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych, papier do pieczenia. Wykonanie: Masło utrzeć na krem i ucierając dodawać po jednym jajku(...)łyżce cukru i na koniec kilka kropli aromatu cytrynowego i mąkę. Gdy ciasto będzie zupełnie gładkie kłaść łyżką na przygotowaną wyłożoną papierem do pieczenia formę podłużne ciasteczka. Na każdym ułożyć paseczek skórki z cytryny i posypać orzechami. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni i piec około 15 minut. Gotowe ciasteczka przełożyć do puszki i podawać do kawy lub herbaty
Tradycyjna Kuchniaciasta półkruchego. Równie dobrze można je zastąpić podłużnymi biszkoptami. Odsyłam też do bardzo popularnego przepisu na blogu: Chatka Baby Jagi z masą serową . Składniki: 2 wafle tortowe 700 ml mleka 1 łyżka ekstraktu waniliowego 300 g cukru 6 żółtek 7 łyżek mąki 250 g miękkiego masła 350 g ciemnych markiz, np. oreo 3 czubate łyżki kremu czekoladowego, np. nutelli Przygotowanie(...)potrzebne będą 3 kawałki). Na każdym waflu rozsmarować krem. Na jednym z nich na środku wetknąć wkład serduszkowy, a następnie pokryć go kremem - najwięcej nałożyć na górze, aby po złożeniu chatki nie było dziury. Pozostałe wafle przykleić do boków chatki, przełożyć na talerz, na którym będzie serwowana i polać dowolną polewą. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej
Domowa Cookierenka AgiNa Święta przygotowuję tradycyjne potrawy oraz ciasta, ale lubię też czymś zaskoczyć bliskich:) Na przykład takimi fantastycznymi babeczkami:) Ciasto jest bardzo aromatyczne, korzenne z dodatkiem czekolady
Z miłości do słodkościmożna wykorzystać jako bazę do ciast, tart oraz deserów. Szukasz inspiracji? Poznaj nasze sprawdzone przepisy i zachwyć się ich smakiem. Jak zrobić podstawowy krem z bitej śmietany i mascarpone? Zacznij od bazy, czyli przygotowania kremu z bitej śmietany i mascarpone. Możesz go później wykorzystać do wielu domowych deserów . Oto kroki, jak przygotować ten krem: Składniki: 250 g mascarpone(...)położona jest warstwa kremu z mascarpone i bitą śmietaną. Opcjonalnie możesz dodać ulubione owoce lub polewę czekoladową, by nadać deserowi jeszcze bardziej wyrazisty smak. Krem z bitej śmietany, mascarpone i galaretki to nietypowa, ale smaczna kombinacja. Po przygotowaniu kremu z mascarpone i bitą śmietaną dodaj rozpuszczoną galaretkę o wybranym smaku. Schładzaj, aż krem stężeje, a potem podawaj w miseczkach
Ugotowane pozamiatanedużo czasu na ostygnięcie. Moje biszkopty upiekłam w dwóch foremkach. Poprzedniego dnia przygotowujemy także ganache na krem: śmietanę kremówkę zagotowujemy i zalewamy nią pokrojoną na kawałki czekoladę, odstawiamy na kilka minut pod przykryciem, potem mieszamy aż do uzyskania gładkiej jednolitej polewy. Kiedy czekoladowa śmietana nie jest już gorąca wkładamy ją pod przykryciem do lodówki – najlepiej na całą noc. Biszkopty przekrawamy(...)ganache czekoladowy ubijamy na pianę w mikserze – ważne, żeby był bardzo dobrze schłodzony przed rozpoczęciem ubijania. Pod koniec dodajemy śmietanFix dla utrwalenia. Na paterze układamy pierwszy spód biszkoptu, pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Biszkopt nasączamy ponczem i nakładamy pierwszą warstwę kremu. Powtarzamy
Ciastkozercypiekarniku nagrzanym do 140 stopni przez ok. 50 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, a całuski suszyć dalej aż do całkowitego wystudzenia. Można je zlepiać razem smarując masą czekoladową, ale my najczęściej zjadamy je bez dodatków. Nie uwierzycie jak szybko można pochłonąć dwie blachy całusków:D /przepis Karolki/ TRUFLE DAKTYLOWO-POMARAŃCZOWE 500 g wydrylowanych daktyli kila łyżek likieru pomarańczowego(...)ciasteczek byłoby zbyt ciężką pracą:), dlatego formuję z ciasta małe kuleczki - ok. 1 cm. Kulki okładać na blasze do pieczenia, a następnie za pomocą widelczyka deserowego odciskać w nich wgłębienia. Piec przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po upieczeniu i przestudzeniu przekładać nutellą lub innym kremem czekoladowym lub orzechowym. Ciasteczka rozpływają się w ustach
KUCHARNIAidealnie nadaje się do krzątania po kuchni i realizacji już dawno zaplanowanych bułeczek ;) przepis znalazłam już jakiś czas temu na stronie zmiksowani . Wyszły puszyste i pyszne ;) W połączeniu z czekoladowym kremem z fasoli stanowią ŚNIADANIE IDEALNE :) Przy okazji tego posta chciałabym Wam przypomniać o konkursie, o którym już kiedyś pisałam na blogu: To już ostatni tydzień konkursu żywieniowego firmy Nestlé(...)jajko 1 łyżka otrębów pszennych firmy Kupiec 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia mak do posypania opcjonalnie aromat maślany Sposób przygotowania: Wszystkie składniki (oprócz maku mieszamy) gotowe ciasto przekładamy do silikonowych papilotek na muffinki (lub jeśli mamy formy na bułki) górę bułek posypujemy makiem pieczemy w temp. 160 stopni przez około 10-15 minut SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmalin 2 łyżki wody 110 g cukru 1,5 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody 1,5 szklanki śmietanki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Krem śmietanowy z białą czekoladą: 200 g śmietany 36% 100 g białej czekolady 250 g serka mascarpone Dodatkowo: 2 galaretki wiśniowe lub malinowe 3 szklanki wrzątku 200 g malin Wiśniowe brownie(...)sobą jajka oraz jogurt naturalny. Do jajek wlewamy masę czekoladową, ponownie mieszamy. Na końcu wsypujemy przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao i sodę oczyszczoną. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy przez 60-65 minut. Na końcu sprawdzamy patyczkiem czy ciasto go nie obkleja. Po upieczeniu studzimy, kroimy
VioletoweKucharzenieCo prawda nie świętujemy Halloween, ale zawsze jest to okazja do szaleństwa w kuchni. Ostatnio sprawdzają się u nas babeczki, dlatego też upiekłam pyszne babeczki z
Z miłości do słodkościnutą pomarańczy. Smakują tak dobrze, że nawet nie trzeba ich nadziewać i trudno im się oprzeć. Oczywiście, chętni mogą je również nadziać przed zwinięciem według upodobań, np. dżemem, konfiturą, kremem czekoladowym... Idealne na dwa kęsy! Składniki: 250 g twarogu półtłustego 100 g masła 1 szklanka mąki pszennej + do podsypania 15 g cukru z wanilią skórka z 1 pomarańczy cukier puder(...)przez sito. Dodajemy cukier z wanilią oraz twaróg przeciśnięty przez praskę i skórkę z pomarańczy. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy zimne masło pokrojone w małą kosteczkę i zagniatamy ciasto, do momentu aż stanie się jednolite. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min. Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na trzy
Kuchnia MagdaLenyRolada: - 3 jaja - 75 g mąki 100 g cukru - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao białka ubijamy na sztywno , dodajemy cukier, ubijamy, dodajemy żółtka
SMYKWKUCHNI