Bardzo lekkie ciasto z delikatnym kremem z kawałkami brzoskwiń, przykrytym leciutką kokosową bezą. Przepis na blachę 26 cm x 38 cm Co potrzeba na biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 120 g mąki pszennej Co potrzeba do nasączenia biszkopta: 1 szklanka ciepłej, przegotowanej wody, Sok z połowy dużej cytryny Co potrzeba na bezę: 5 białek(...)budyniu waniliowego 300 g miękkiego masła Co potrzeba na polewę czekoladową: 1/4 tabliczki deserowej czekolady (25 g) Wykonanie: Robimy biszkopt : białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy, aż cukier się rozetrze, dodajemy po 2 żółtka, ubijamy chwilę, dodajemy mąkę, mieszamy do połączenia wszystkich składników. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię, wstawiamy do piekarnika
Bułka z Chlebemduża łyżka 1 łyżka spirytusu salicylowego bądź wódki czystej niesmakowej szczypta soli szklanka oleju rzepakowego cukier puder, bądź inne dodatki do posypania pączków ewentualne nadzienie do pączków np. krem czekoladowy, marmolada owocowa Z podanych składników wykonany około 20 sztuk pączków, jeśli chcemy zwiększyć ilość dwukrotnie wszystkie składniki należy zwiększyć dwukrotnie, można zmieszać wszystko na raz. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pączki(...)masa. Do ciasta przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać spirytus bądź wódki oraz szczyptę soli. Ponownie zmiksować do otrzymania jednolitej masy. Ciasto na pączki ma dosyć kleistą konsystencje, nie jest mocno zwarte. Najłatwiej będzie je formować, jeśli ręce oblepimy odrobiną oleju. Tak przygotowanymi dłońmi wyciągać kawałek ciasta i formować kulkę wielkości mniej więcej orzecha włoskiego, ciasto w trakcie
To Musisz Wiedziećcukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka wiórków kokosowych 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 250 g margaryny 200 ml mleka Masa kakaowa: 2 opakowania budyni czekoladowych 0,5 l mleka 250 g margaryny 3/4 szklanki cukru 1 łyżka kakao 1 olejek spirytusowy arakowy Dodatkowo: 0,5 słoika śliwek węgierek z kakao (ok. 200g) posypka waflowa koloru(...)pieczenia i wiórkami kokosowymi - delikatnie wymieszać za pomocą różdżki lub łyżki. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. Piec około 45-50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Masa kakaowa - 2 opakowania budyni czekoladowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń
Ciastka - domowe słodkościszklanka cukru kryształu 1 mały budyń śmietankowy 50g rodzynek Krem: 750 ml mleka 1 szklanka cukru kryształu 1 cukier waniliowy 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka margaryny (250g) - można dać odrobinę więcej 3 łyżki wódki czystej Dodatkowo: 1 galaretka agrestowa 1 galaretka wiśniowa Polewa czekoladowa mleczna oraz biała Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka ubijamy(...)papierem blaszkę. Pieczemy ok pół godziny w temp 200st. Zimne ciasto dzielimy na 4 części. Wałkujemy na długość i szerokość foremki. Jeden placek przekładamy na blaszkę i pieczemy w temp. 200st C ok 20 minut. Pozostałe 2 części smarujemy powidłami i posypujemy startymi orzechami. Zwijamy w rolady. Na 4 część ciasta ostrożnie przekładamy upieczony, ciepły sernik i zwijamy delikatnie jak pozostałe
Kuchnia w czekoladzieBułeczki bogato nadziane! Ciasto drożdżowe od pewnego czasu stało się moim ulubionym rodzajem wypieku. Zachwyca mnie łatwością przygotowania i rewelacyjnie wychodzi - a co tam, będę nieskromna! :P . Piekę regularnie przeróżne placki drożdżowe , jak również wszelakiego rodzaju drożdżowe bułeczki . Ostatnio mocno eksperymentuję też z nadzieniem . Faszerowałam już bułeczki twarogiem, powidłami, dżemem i kremem czekoladowym. Całkiem niedawno przerzuciłam się jednak na bardziej(...)ciepłe miejsce, aż rozczyn "ruszy" - używać wysokiego garnuszka i pilnować, gdyż drożdże mają tendencję do kipienia. Do miski przesiać przez sito mąkę - w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej wyrasta przy pieczeniu . Dodać cukier, szczyptę soli oraz rozczyn maślano-mleczno-drożdżowy. Wszystko razem wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne, ale dość zwarte ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem
Grunt to przepis!czas na przetwory (pudełeczko 500 g kosztuje około 8-10 zł) to do wypieków i deserów można je wykorzystywać teraz jak najczęściej. Dziś na przykład zaproponuję Wam torcik czekoladowy z lekkim kremem z serka naturalnego i śmietanki w którym wykorzystałam świeże maliny. Przygotowałam go na urodziny brata, jednak śmiało można zaserwować go na rodzinny obiad czy niedzielny deser. Wszystko zależy(...)jajka, dodajemy cukier i ubijamy - gdy masa podwoi swoją objętość dodajemy ekstrakt waniliowy i olej, mieszamy.W oddzielnej misce mieszamy wszystkie suche składniki, które dodajemy stopniowo do wcześniej wymieszanej masy.Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy tortowej i pieczemy w rozgrzanym do 180`C piekarniku przez około 30 minut - do suchego patyczka. Następnie ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia
Słodkie Przyjemnościkrem z serka śniadaniowego (cream cheese) 200 g kremowego serka śniadaniowego (cream cheese) typu Philadelphia 70 g miękkiego masła 100 g cukru pudru (lub mniej) 1 łyżeczka skórki z cytryny Przygotowanie naszego ciasta marchewkowego zaczynamy od przygotowania marchewki i jabłka, które ścieramy na tarce o grubych oczkach. Natomiast orzechy siekamy nożem, tak żeby były wyczuwalne w naszym cieście. Następnie całe(...)czekoladowe Ciasto wlewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. Pieczemy ok. godziny. Ciasto jest gotowe gdy wbity patyczek jest suchy. Wyjmujemy ciasto do przestudzenia. W czasie, gdy ciasto stygnie przyrządzamy masę z serka śniadaniowego do przełożenia tortu marchewkowego. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy serek i wszystko ucieramy na krem
Korniszonkikrem z serka śniadaniowego (cream cheese) 200 g kremowego serka śniadaniowego (cream cheese) typu Philadelphia 70 g miękkiego masła 100 g cukru pudru (lub mniej) 1 łyżeczka skórki z cytryny Przygotowanie naszego ciasta marchewkowego zaczynamy od przygotowania marchewki i jabłka, które ścieramy na tarce o grubych oczkach. Natomiast orzechy siekamy nożem, tak żeby były wyczuwalne w naszym cieście. Następnie całe(...)czekoladowe Ciasto wlewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. Pieczemy ok. godziny. Ciasto jest gotowe gdy wbity patyczek jest suchy. Wyjmujemy ciasto do przestudzenia. W czasie, gdy ciasto stygnie przyrządzamy masę z serka śniadaniowego do przełożenia tortu marchewkowego. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy serek i wszystko ucieramy na krem
Gotujemy i jemypolecam!) ) 200 g masła lub margaryny 1 i 1/3 szklanki cukru 5 łyżek wody 3 łyżki kakao – u mnie Emix 1 czubata łyżka Nutelli (można zamienić na inny krem czekoladowy lub kostki czekolady) 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 3 jajka mała szczypta soli 3 łyżeczki proszku do pieczenia – u mnie Emix do dekoracji: płatki migdałowe(...)połączenia się składników. Naszą czekoladową masę odstawiamy do przestudzenia. W jednej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. W drugiej miksujemy krótko żółtka z 1 szklanką czekoladowej masy (resztę masy zostawiamy – będzie stanowić polewę). Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy. Na koniec dodajemy ubite białka i krótko miksujemy na małych obrotach miksera. Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy w piekarniku
Słodkie okruszkizimno. Mi zostało troszkę kremu GANACHE, więc go wykorzystałam do zrobienia tej pyszności. O tym kremie napisze osobny post :) Składniki: 2 jabłka 1 gruszka garść mrożonych malin garść mrożonych jagód truskawki garść musli miód odrobina masła płatki migdałów Składniki na kruche ciasto: 100 g mąki pszennej 100 g masła, w temperaturze pokojowej 100 g drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie(...)odstawić. Wykonanie: Owoce umyć, osuszyć, obrać, pokroić w kostkę. Umieścić w ramekinach (kokilkach), dodać po odrobinie masła, polać miodem, obsypać musli. Ja dodatkowo dołożyłam po jednej łyżeczce czekoladowego kremu GANACHE. Przygotowaną wcześniej kruszonkę wykładamy na owoce. Posypujemy migdałami. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia się kruszonki, ok. 25-30 minut, w temperaturze 180°C (grzałka góra
Fiołkowe Talerześmietanka 36% 600 ml, cukier puder 7 łyżek, dodatkowo: galaretka czerwona 3 szt, maliny świeże lub mrożone 600 g, woda gorąca 3,5 szklanki, ciastka rurki z kremem ok. 4 opakowania, czekoladowe drażetki z kolorową polewą, do nasączenia: woda 1/4 szklanki, cukier waniliowy 1 łyżeczka, sok z cytryny 1 łyżeczka, Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli(...)połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia(tylko dno). Piekarnik nagrzewamy. Ciasto wylewamy do blaszki i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 170 st. C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wyjmujemy z blaszki. W ten sam sposób pieczemy 3 biszkopty. Jeśli do ciasta używamy mrożone maliny, to należy je odmrozić na sitku. Galaretki rozpuszczamy
kulinarne odsłony patiwystudzone masło. Wszystko mieszamy delikatnie i dokładnie. Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 18 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. KREM PATISSIERE TOFFEE: 350 ml mleka 250 ml likieru Toffee Canari 6 żółtek 80 g cukru 40 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej Mleko zagotować. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast(...)niego warstwę musu z żelatyną, wstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia. W tym czasie zajęłam się przygotowaniem kremu patissiere Toffee. Kiedy mus stężał wyłożyłam na niego warstwę zimnego kremu, na to drugi blat biszkoptowy. Wierzch i boki wysmarowałam kremem, następnie boki obłożyłam czekoladowymi rurkami i przewiązałam czerwoną wstązką. Na wierzchu po wewnętrznej krawędzi zrobiłam wzorek kremem i kilka rozetek
Blondynka Gotujeżeby nie zniknęły w tajemniczych okolicznościach 😊. Cytrusowe ciasteczka gwiazdki są bajecznie proste do przygotowania, po prostu należy zagnieść wszystkie składniki na ciasto, a potem pobawić się wycinanie ulubionych kształtów. Ja ozdobiłam je polewą czekoladową, ale można je też polać cytrynowym lukrem, a potem obsypać cukrowymi posypkami. Na blogu znajdziecie także inne inspiracje na ciasteczka: Pyszne pierniczki last(...)kremem czekoladowym Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread Chrupiące ciasteczka imbirowe Pierniczki lebkuchen Świąteczne markizy Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym Pierniczki katarzynki Świąteczne gwiazdki pierniczki Lukrowane pierniczki Owsiane ciasteczka Zielone pierniczki choinki Ciasteczka-choinki cytrusowo maślane Kruche piernikowe ciasteczka Piernikowe kolorowe gwiazdki Popękane czekoladowe ciasteczka Choinki z piernika Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi Cytrusowe ciasteczka gwiazdki Czas przygotowania: 60 minut + czas
Kulinarne przygody GatityCzekoladowa rolada z truskawkami – Zapraszam na pyszną, kremową roladę z truskawkami. Wygląda fantastycznie. Jest waniliowa, czekoladowa, wilgotna, owocowa. Dodatkowo bardzo prosta w przygotowaniu. Przepis powstał przy współpracy z marką Łaciata. Użyłam w przepisie śmietankę Łaciata 36%, która doskonale się ubija na puszysty krem i nie rozwarstwia się. Po więcej inspiracji na owocowe przepisy ze śmietanką zapraszam na stronę Najlepszewkuchni.pl . Czekoladowa(...)cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego) 70g mąki pszennej (użyłam tortowej) 20g kakao bez cukru 20g startej na drobnych oczkach gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 64%) Krem: 600ml schłodzonej śmietankę Łaciata 36% (przed ubijaniem należy schłodzić ją w lodówce co najmniej 12 godzin) 4-5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego
Mała Cukierenkawiem czy przypadkiem nie więcej niż zwykły biszkoptowy tort z kremem… Trzeba się nastać przy patelni i nasmażyć tych keto naleśników . Zapewniam jednak, że efekt wart jest takiego poświęcenia. Tym razem padło na keto naleśniki z tego przepisu . Tyle tylko, że nie w wersji czekoladowej. Przepis mi bardzo przypasował. Ciasto ma idealną konsystencję, dzięki czemu nie ma większego problemu
Modern Cave Girl